Episodi
-
Monica Hauan fra Kirkenes Hundesenter forteller om hvordan det er å leve med 7 hunder. Hun gir deg mange råd om hvordan hun løser hverdagen med så mange hunder under samme tak.
-
Känner du att prestation under press är sämre än det ni levererar på träning?
Vill du lära dig att bli mentalt flexibel och fånig ännu mer av er kapacitet?
Eva Marie är en av nordens mest bokade mentala tränare bland hund- och hästfolk. Med egen erfarenhet från både ridsport, hundsport och swimrun skapar hon en miljö där du känner igen dig och förstår vad du behöver träna på för att ge dig själv det extra! Ja, för om DU tränar ditt mentala kommer du märka skillnad på din kompanjon ute på tävlingsbanan.
I denne episoden blir du kjent med Eva Marie og i en liten halvtime prater vi om smått og stort som omhandler hvordan våre tanker påvirker våre prestasjoner.
Eva Marie sier: ”What makes you itch?” – det är en av mina favoritfrågor. Jag lever passionerat och får dagligen göra det jag älskar och brinner för: träna, vara ute i naturen, föreläsa, instruera&coacha, forska, fotografera, läsa, vara innovativ&kreativ, skriva och prestera under press (a.k.a tävla).
Ett av mina stora mål är att genom mitt arbete och min livstil inspirera dig att göra mer av det som får dig att brinna. Tända och nära elden för att just du skall nå ditt mål. Vår inre eld, vår passion, är något vi skall ta till vara på. Brinner vi för något kommer vi att hitta en väg. Det gäller att hålla elden vid liv. Fortsätta framåt och tänka på att varje steg vi tar är ett steg närmare målet, hur litet det steget än må verka vara.
-
Episodi mancanti?
-
I denne episoden blir dere kjent med Eva Marie Wergård. Eva Marie er etolog og er idrettspsykologisk rådgiver og hun gjester oss i hundesenteret januar 2023! Her kan du få 45 minutter med en samtale om hundetrening med fokus på belønninger - og du får også en liten dose som omhandler prestasjonspsykologi.
Eva Marie forteller om hvordan hun har trent andre arter og forklarer hvorfor man blir en bedre hundetrener av å jobbe med andre dyr. Hvorfor er Ken Ramirez hennes forbilde? Og hva er et hinder for fremgang i hundetrening? Vi snakker om å tenke utenfor (godbit)boksen og hun røper et supert treningstips om hvordan man finner de beste godbitbelønningene.
Vi trengte litt tid på å finne rytmen og flyten i praten siden Eva Marie og jeg satt i hver vår ende av mobilen og kunne ikke se hverandre. Men det gikk bedre etterhvert, så dere får bære over med vår lille «hopp-og-sprett» start (og slutt) :-). Min lille «husk at det er snø»-kommentar på slutten, er på grunn av at akkurat nå så sitter Eva Marie 50 mil unna sin egen bil som står værfast med sommerdekkk et sted i Sverige…
-
Møt 2 av årets vinnere i Dyregallaen 2022!
Runar Næss og Ann-Jonette Friberg gjester denne episoden av VOFFordet. De er begge prisvinnere under Dyregallaen 2022. Runar fikk årets Hederspris og Anna sin hund; Tuna, ble årets Dyrehelt.
Her blir dere litt mer kjent disse to flotte menneskene som både bidrar - og har bidratt til - økt dyrevelferd, omsorg og kunnskap om dyr.
Runar snakker litt om det å føle seg alene om jobben for å øke dyrevelferden, øke kunnskapen og han innfører et begrep som han kaller for «omsorgstretthet». Runar brenner for dyrevelferd og har jobbet mye for å bedre dyrevelferd blant annet i dyreparker. Han forteller om beriking i miljø og om reduksjon av frykt som to tiltak som dyreparker kan gjøre for å bedre dyrevelferden.
Anna forteller om sin Siberian Husky; Tuna, som er en 11 år gammel terapihund og hva denne spesielle hunden bidrar med for å gjøre seg fortjent til tittelen «Årets Dyrehelt». Hun forteller om hvilke egenskaper en terapihund må ha og hvilken jobb den utfører. Tuna har en allsidig jobb blant eldre, demente, barn, ungdom med eksamensnerver og mye, mye annet.
Det er naturlig for oss å prate om sosialisering siden det kreves en del av en kommende terapihund. Anna deler en del viktig informasjon om sosialisering av valpen og hvordan hun jobber med hundene fra valp og gjennom «ungdomstiden». Vi snakker om hvordan man kjenner igjen signaler på en redd eller usikker hund. Runar forteller om sosialisering av ulv og hvorfor man sosialiserer ulvevalper i fangenskap. Og han forteller om problemer vi møter på nå forbudene dukker opp rundt hold av eksotiske dyr til underholdning - blant annet på sirkus.
Jeg tror dere vil like denne timen!
-
Aller først; vi beklager litt annen lydkvalitet. Ser du bort fra det, så vil du få en time med spennende hundeprat med Fanny Gott! Fanny er gift med Thomas Stokke og sammen driver de Klickerklok. Fanny driver også Podcasten "Agilitypodden". Hun deler hva hun lærte av sin første hund og hvordan hennes vei har vært fra da til nå. Vi snakker litt om hvordan det er å trene raser som ikke er så vanlige - og Fanny forteller litt om hvordan hun trener Basseten "Briosj". I denne episoden får du høre om hvordan Fanny trener sin hunder og du vil få mange tips til hvordan du kan trene din egen hund! Hun forklarer skillet mellom en hund som ber om å få trene framfor at jeg ber den... Og vi snakker om utfordringer rundt belønninger; både når det kommer til sportshundene eller den vanlige familiehunden. Og mye, mye mer... Og selvfølgelig vil Fanny gi bort noen ekstra råd i løpet av episoden!
-
Vi har den glede av å gi dere 30 minutter med Ken Ramirez hvor han forteller om hva han mener er de viktigste ferdigheter man må ha som hundetrener - eller dyretrener om du vil. I denne episoden finner du et eksklusivt intervju med Ken og jeg antar at du vil storkose deg med alt han har å fortelle.
I dette intervjuet fikk jeg virkelig kjent på hva som skjer når kroppen er ekstremt stresset. Jeg har enorm respekt for Ken og var kjempenervøs før jeg skulle prate med han. Det ene var å i det hele tatt PRATE med han - men å prate på engelsk skapte et ytterligere stress. Jeg prater vanligvis en del engelsk i jobben min - men denne kvelden var det totalt kortslutning mellom kropp og hode. Alle engelske ord hadde forlatt hjernen og vi kunne like gjerne ha pratet kinesisk….
Smertefullt - men nyttig erfaring å kjenne på hva ordet «jerneteppe» betyr. Og hvis du ikke vet; betydningen er jo at en plutselig glemmer alt en vet, fordi en er nervøs, for eksempel ved eksamen. Eller hvis man prater med verden beste dyretrener…..
Men Ken var flink til å prate engelsk :-). Så du vil få masse tips som du kan ta med deg! Og om ikke det er nok: Han kommer hit til Drammen Hundesenter siste helgen i oktober (2022) for et superseminar du ikke kan gå glipp av!
-
Denne episodens gjest er Morten Egtvedt. Morten driver Canis og jeg anser han som den som innførte klikkertreningen til Norge. Sammen med sin kone, skrev han bok om klikkertrening, startet magasinet"Canis" og utdanner nå instruktører gjennom sin utdanningsportal "Canis". I over en time snakket vi om hundetrening, om klikkertrenere er "snillere" trenere enn andre, om belønning, om forståelse av trening og mye annet. Vi snakket om forståelse om trening av hund og at forsterkning er grunnlaget for all atferd... Jeg tror du kommer til å like denne episoden! Penn og papir kan være nyttig, for Morten har en del tips å komme med!
-
Denne episoden er det bare å glede seg til! Runar Næss er kjent for mange - men om du ikke vet hvem han er - så bruk de neste 50 minuttene på å bli kjent med han. Runar har jobbet med ulv siden 1995 og kan vise til et lang liv med og blant ulver - spesielt sosialiserte. I denne episoden forteller han om forskjeller mellom hund og ulv, han tar et oppgjør med Alphabegrepet og forteller hvordan ulver er med sine avkom. Han forteller om turer som ble arrangert til Kolmården - til sosialisert ulv - og hensikten med turene. Og han gir oss en grundig forklaring på hvorfor man i det hele tatt skal sosialisere ulv.
Vi snakker også om den triste og viktige historien; Hva skjedde i Kolmården den junidagen da en av dyrepasserne ble drept av ulvene. Som faglig rådgiver i Kolmårdensaken, kan Runar fortelle historien og gi oss viktige innput om hva hundefolk kan lære av denne saken.
Til slutt vil han røpe "det hemmelige dyret" som vi snakker om i starten av sendingen. Han forteller om sitt engasjement for en helt ny art og hvorfor han i de siste 5 årene har pendlet mellom Norge og Frankrike. Han tar opp en del viktige problemstillinger det er verdt å få med seg!
Og til slutt forteller han om sitt bokprosjekt. Så nå er det bare å lene seg tilbake å høre på en spennende podcast!
-
For første gang i Norge vil vi lage en Dyregalla hvor vi skal hedre og ære alle de som jobber for og med dyr! Hør Anna B Compton og meg selv prate om HVA Dyregalla - 22 er, HVORFOR vi har gjort drømmen til en plan og realiserer den oktober 22 - og HVORDAN det skal gjennomføres! Vi forteller også om Ken Ramirez som gjester Drammen samme helg og skal holde en helg spekket med "faglig luksus" på en av Drammens beste hoteller. Det blir hund og dyretrening, prisbelønte lunsjer, møte nye og gamle venner - og så toppe helgen med festmiddag lørdag 29.10 med finalister, prisutdelinger og foredrag med en av Norges med profilerte hundekjørere; Robert Sørlie! Les mer om dette på www.dyregalla.no!
-
Episode med biolog og forfatter John Unsgård
I denne episoden er John Unsgård gjest. Han har skrevet bøker om hund; blant annet «Elghund og elgjakt», «Jakthunder», «Norske hunderaser» og «Hundens historie». Han er også krimbokforfatter og har kommet ut med «Av dyr er du kommet». Han er rå til å tegne, er biolog i bunnen og han er ekstremt opptatt av hunder. Sånt blir det podcast av!
Med spørsmålet «hvordan funker dyr» ble han biolog uteksaminert på Blindern. I denne episoden berører vi temaer som ulv og hund og at man kan lære om «ikke - vold» ved å studere ulver. Vi snakker om raser og typer og om hva som har størst påvirkning; rase eller personlighet.
Det første vi lærer en valp er og ikke være en hund, Hvilke knapper skal vi trykke på? Og hvilke skal vi unngå å trykke på? I podcasten røper han hvilke hunderase han har forelsket seg i - og hvorfor han ikke er hundeeier.
Vi har mye å snakke om og jeg forsøker å runde av både 3 og 4 ganger… Til slutt klarer vi å trykke på stopp-knappen etter historien om hvilke hunderase som fortsatt eksisterer kanskje mest på grunn av flaks…
-
Ny podcastepisode er ute! Thomas Stokke er gjest og vi snakker om den viktige foundation for hundetrening.
Thomas Stokke sier: "Enten løser du det grunnleggende eller så gjør du det aldri..."
Når det kommer til hundetrening så er det en del grunnleggende ferdigheter som vil gjøre det lettere å trene eller gå på andre kurs. Gode belønningsteknikker, belønningssystem, struktur på trening og forskjellige innlæringsteknikker.
Bli med oss på praten om det viktige grunnlaget!
-
Jessica Åberg /SWDI (Scandinavian Working Dog Institute) gjester denne episoden i VOFFordet?. Her blir dere kjent med hvem Jessica er og vi snakker om spesialsøk som gren. Hvilke egenskaper trenger en "vanlig hund" for å kunne søke og hvilke egenskaper har den "profesjonelle søkshunden"? Dette fører oss videre til et stort tema; belønninger! Vi snakker om viktigheten av belønninger og hvordan man kan bygge relasjon med hunden gjennom leken. I denne episoden får Jessica et stort spørsmål som leder oss inn på mange tanker om trening av hund. Jessica deler også viktige råd til hundeeiere om hva man må tenke på både før og etter hundekjøpet. Og ikke minst så forteller hun hva hunder betyr for henne...
-
Hvorfor er det så vanskelig å lære bort å trene hund? Og hvorfor er det så vanskelig å lære og trene en hund? Thomas Stokke gjester podcasten og denne gangen snakker vi løst og fast om det å trene hund. Vi dveler lenge rundt temaet "grensesetting" og hvilke roller som inngår i relasjonen mellom mennesket og hund. Alle episodene i podcastene er uredigerte. Det betyr at vi av og til har enn tenkepauser, pustepauser, prater litt frem og tilbake og leker oss i fullt alvor med de ulike temaene. Vi sammenligner kakebaking og hundetrening og fikk endelig avsluttet 2 timer hundeprat rundt midnatt. Vi håper dere hører med kloke hoder, varme hjerter og åpne ører. For denne gangen toucher vi et sårbart tema....
-
Denne podcasten er i 2 deler. Dette er del 1.Podcasten starter opp midt i en samtale mellom meg (Gro Saugerud) og Thomas. Vi trykket på recknappen og deretter lot vi bare samtalen flyte avsted. Thomas får en utfordring i løpet av samtalen; Hvis du skal gi ett råd; hva er ditt beste råd når det kommer til trening av hund? Jeg kan røpe så mye at det ble noen flere enn ett…
Dagens gjest er Thomas Stokke. Han har hittil trent og konkurrert i 7 ulike grener (lydighet, spor, rundering, agility, jaktprøver for stående fuglehunder, jaktprøver for spaniel og gjeting) med mer enn 10 egne hunder av 6 ulike raser siden 1995.
Thomas sier: «Jeg er dessverre verken spesielt tålmodig av meg eller noen naturbegavet hundehvisker Derfor er det for meg en nødvendighet å fokusere på observerbare faktorer og forsøke belønne rett atferd i stedet for å lete etter feil å korrigere bort om jeg vil oppnå resultater2.
Thomas har hatt stående fuglehunder i over 15 år, fem strihårede vorstehere og en engelsk setter som han jakter med og starter på jaktprøver. Jakten er det viktigste, men jaktprøver er viktige for å dokumentere at hundene har de rasetypiske egenskapene og det motiverer til strukturert trening. Han har ført både vorstehere til 1. premie i åpen klasse og jaktcocker til premiering i segrarklass.
Han har en mastergrad i etologi ved NMBU på Ås. Masteroppgavens tittel er «The Effect of Reward Type and Reward Preference on the Performance of Detection Dogs».
Hvor lett eller vanskelig er det å trene en hund? Hvorfor tror vi det er morsommere å slurve enn å trene bra? Vi er innom mange temaer; belønningsbasert trening, vår rolle som instruktører, å se verden fra hundens perspektiv, om belønninger og belønningssystemer, belønningsord, grensesetting, rammer og struktur, gå pent i bånd, innkalling- og mye, mye mer!
-
Dagens gjest er Jonas Riise Johansen fra Target Hundesenter / Bergen. Vi snakker om treningskonseptet "Husbandry" og i denne episoden blir dere kjent med Jonas, hva er egentlig Husbandry og hvordan brukes dette konseptet både i moderne dyreparker og i hundetrening. Jonas vil også fortelle hva han mener er det viktigste når det kommer til trening av hund, men aller først snakker vi om fordelene ved Husbandry. Gjennom Husbandry kan man få til en frivillig, trygg og fryktfri håndtering med et så lavt innslag av stress som mulig. Vi snakker om alt hunder kan brukes til og Jonas forteller om hunder som er trent til å finne rust på oljerør, oppdage lungekreft eller prostatakreft. Og vi stiller oss spørsmålet hvorfor det da er så vanskelig å lære hunden å klippe klør eller ta på en sele? Jonas forteller en historie om en sjøløve som gjennomgikk en langvarig operasjon med Husbandry som treningsbakgrunn, vi forteller om start - og stoppsignaler, target og hvordan håndtering foregår hvis innstillingen til håndtering endres fra en bestemmerolle til et samarbeid. Husbandry har gått fra å være "siste utvei" til å bli noe man gjør for å forebygge håndteringsproblemer. Det er aldri for tidlig å begynne med Husbandry! Kontakt oss gjerne på mail hvis du vil være med på kurs! ([email protected])
-
En podcast med Gro Saugerud (hundetrener) og Gry Løberg (etolog)
Jeg har allerede skrevet en blogg med samme navn som denne podcasten. Dette med bakgrunn i grupperinger som begynner å forfekte metodebruk som fjerner seg fra det vi har brukt år på å bygge opp; forståelse til å bruke belønningsbaserte metoder som er forankret i forskning og lang erfaring når det kommer til trening av ulike arter. Også hund. Gry Løberg (etolog) er gjest i denne podcasten og vi lar temperamentet få litt plass, den politiske korrektheten må vike og vi tar dere med på vårt forsøk på å snakke hundens sak! Vi trakter etter at hunden skal være vår beste venn. Nå er det sannelig på tide at vi gjengjelder og er dens beste venn!
-
Med Gro Saugerud og Anna Bjurgård Compton
Vi fortsetter praten om problemhunden. Anna Bjurgård Compton fra Dyreatferdssenteret forklarer forskjellen på en etolog, atferdskonsulent og en hundetrener. Det å være instruktør er ikke en beskyttet tittel og «alle» kan instruere. I jungelen av «riktig» og «feil» informasjon er det lett å gå seg vill. Å lære INN ting er noe helt annet enn å lære AV ting. Derfor er det viktig å finne riktig fagperson til trening av hunden.
I denne episoden snakker vi om hunder med separasjonsproblemer. Vi tar opp temaer rundt koronatid, mye hjemmetid og overgangen til den «vanlige» hverdagen. Dette gjelder ikke bare valper, men også den voksne hunden som trenger ny tilvenning. I kjølevannet av korona har det dukket opp nye og overraskende problemer knyttet til hunden og Anna fortelle om hvilke. Vi gir tips og råd om hjemme alene trening og hvilke tegn kan jeg se etter for å vite om hunden ikke trives alene hjemme?
Avslutningsvis gir vi 3 råd for å forebygge problemer. Vi håper du får masse nyttige tips og ny kunnskap!
Vi skal lage flere episoder om hunder med atferdsproblemer. Har du noen spørsmål rundt dette temaet, så send en mail til [email protected] .Vi skal lage en egen episode med spørsmål fra dere som hører på oss, så send inn! Vi gleder oss!
-
Anna Bjurgård Compton fra Dyreatferdssenteret er etolog og atferdskonsulent. Annas smittende og entusiastiske evne til å lære bort gjør henne til en svært ettertraktet fagperson og foreleser blant annet på NMBUs utdanning for atferdskonsulenter.
Vi har også denne gangen laget 2 episoder med samme tema og dette er del 1 av «Problemhunden». Vår motivasjon for å trene hunder, holde kurs og spre kunnskap er nettopp for at du ikke skal på en hund med alvorlige atferdsproblemer. Men hva er egentlig en problematferd? Kan alle problemer fikses? Hvorfor blir noen hunder vanskelige og utvikler problematferd og andre ikke?
Noen ganger er det er problem for hunden og noen ganger er det et problem for eier - hvilke problemer tilhører hvem? Vi snakker om de vanligste problemene som feks passeringsproblematikk som omfatter gjeting av biler, utagering mot andre hunder, mennesker, trekking i båndet for deretter å kaste seg ut eller etter ulike ting de møter på tur. Hva er felles for hunder som utagerer i bånd? Vi snakker om hvordan mange eiere føler det når de har en hund med problemer; om flauhet, skyld og skam. Men hvem har egentlig skylden?
Er det noen raser eller typer hunder som utpeker seg? Kan den eksepsjonelle hunden by på problemer - den hunden som er «ekstremvarianten» som mange vil ha? Er vi fortsatt der at vi kun kjøper hund etter ønske og ikke behov? Hva nå som det erkoronatid og valpemangel og vi kanskje kjøper en annen rase / blanding som er tilgjengelig enn den vi hadde planlagt…
-
Vi gjør det vi kan for at valpekurs skal unntas regelverket og kunne driftes som vanlig nå i korknatiden. Mange hundeeiere søker råd på et utall facebookgrupper og nå er nok mange valpeeiere på let etter gode råd. Vi har nå lagd en "hastepodkast" med Gry Løberg og i del 2 snakker vi om det å søke råd på internett. Gry er æresmedlem i Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr (NAS) og er medlem av ISAZ, CABTSG og NAFO. Hun har erfaring med ca 1500 atferdskonsultasjoner og i denne episoden snakker vi om råd fra nettjungelen.
Det er vanskelig nok å gi de riktige rådene når man ser og møter hund og eier. Det krever mye kunnskap om både hund og mennesker for å gi gode råd, lære bort de ulike teknikkene og legge opp en god treningsplan. Det er sjelden det finnes raske eller enkle løsninger og ofte gjør det vondt verre å prøve ut mange ulike råd. Mange innlegg om atferd i de ulike hundegruppene på nettet starter med "jeg har en hund som...." og avsluttes med titalls kommentarer og ulike råd. Er internett stedet å finne alle svar? Eller stille alle spørsmål?
-
Blogginnlegget med samme navn har ført til mediadekning. Vi gjør det vi kan for at valpekurs skal unntas regelverket og kunne driftes som vanlig. Vi har henvendt oss til toppen og skrevet til blant annen FHO og MOD. Vi slåss for en viktig sak! Vi har nå lagd en "hastepodkast" med Gry Løberg - for vi har ingen tid å miste! Valpekurs må få åpne igjen etter strenge koronatiltak i Viken. Gry er æresmedlem i Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr (NAS) og er medlem av ISAZ, CABTSG og NAFO. Hun har erfaring med ca 1500 atferdskonsultasjoner og noen av erfaringene deler hun i denne episoden.
Valper i koronatiden er i en større krise enn vi forutså i 2020. Ved stengte valpekurs så er støtteapparatet stengt og sosialiseringsarenaene er amputert. Hvorfor er dette så kritisk? Hvorfor er valpekurs så viktig? I denne podkasten snakker vi om forskjellen på sosialisering og miljøtrening og hvorfor vedlikehold av dette er så viktig det første året. Vi er en kritisk røst når det kommer til smugling av hunder, valperpriser, valpemangel, ferske oppdrettere og selgers marked. Del 2 legges ut senere.
- Mostra di più