Storia – Paesi Bassi – Nuovi podcast

 • Het is 1978 als er een eerste staatsgreep plaatsvindt op Sealand, 10 km uit de kust van Engeland. Sealand? Staatsgreep? Ja, Sealand en ja, staatsgreep.
  Dit luchtafweergeschut platform uit de tweede wereldoorlog is in 1967 door ene Paddy Roy Bates uitgeroepen tot onafhankelijk prinsdom Sealand.
  Toeval of niet, het zijn juist Duitsers die op dit oorlogsplatform de samenwerking zoeken met Prince Paddy Roy Bates en zijn familie. Onder leiding van de bijzondere Alexander Achenbach, benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Sealand, proberen zij de zaken naar hun hand te zetten ("Little Germany").
  De eerste staatsgreep is slechts één van de vele avonturen. Gijzelingen, moordzaken, spionage, fraude en politieke schermutselingen zijn nooit ver weg van Sealand.
  Ook diverse Nederlanders zoals o.a. Willem van Kooten ("Joost den Draaijer"), advocaat Oomen, Pistolen Paultje, Willem Ruska, hoogspringer Raymond de Vries en Hans Lavoo maken deel uit van dit laatste piratenavontuur.
  Mochten al deze verhalen verzonnen zijn dan zou je ze niet eens geloven. Maar... ze hebben allemaal echt plaatsgevonden.
  Deze serie is gemaakt door Rik Bouman en Elmar Hemler. Alle bij het Sealand avontuur betrokken en nog in leven zijnde Nederlanders hebben hun medewerking verleend. En zelfs Prince Michael of Sealand (zoon van Paddy Roy Bates) was bereid om mee te werken aan deze podcast serie.

 • Meer dan ooit meten we ons eigen lichaam. Maar hoe is dat ooit begonnen? En wat bracht mensen ertoe hun lichaam of gedrag bij te houden? In vijf afleveringen onderzoeken podcastmakers Ype Driessen en Botte Jellema, en historicus Fenneke Sysling de geschiedenis van het meten aan ons eigen lichaam, van weegstoel tot Fitbit.

 • Hilversumse Muziekschatten vertelt in het eerste seizoen het verhaal van de componist in oorlogstijd. Aan de hand van drie herontdekte composities uit de collectie Muziekschatten gaat programmamaker Frans van Gurp op zoek naar verhalen achter het werk en de componist. Van de drie werken bestond geen enkele opname, en nog niet eerder klonken deze in het openbaar. Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor gebruikten de coronatijd om deze première-opnames te maken, die te horen zullen zijn in het NTR Avondconcert.

  Met onder meer collectiespecialist Jan Jaap Kassies, musicoloog/componist Leo Samama en fluitist/onderzoeker Eleonore Pameijer. Hilversumse Muziekschatten is een samenwerking van de NTR, NPO Radio 4 en de Stichting Omroep Muziek.

 • Vierhonderd jaar geleden vertrok een groep puriteinen naar Amerika. Nadat deze Pilgrim Fathers enkele jaren in Nederland woonden. Het beloofde land lag echter aan de overkant. Met de naderhand legendarische oceaanzeiler ‘The Mayflower’ kozen zij het ruime sop. Deze puriteinen verlangden naar een nieuw Kanaän. Anderen die hen naderhand volgden spraken over ‘A City Upon a Hill’. Wat dreef hen? Waarom lieten zij alles achter, om op onbekend terrein een nieuw bestaan op te bouwen?

  Albert-Jan Regterschot en Steven Middelkoop reizen in deze PuriteinenPodcastserie met hen mee. Vanuit Leiden, via Engeland, naar de nieuwe wereld. Onderweg ontmoeten zij tijdens deze serie interessante gasten, die zowel historisch als theologisch vensters openen op de wereld van de puriteinen.

 • Gefeliciteerd! Na jaren ploeteren en zwoegen ben je afgestudeerd. De wereld ligt aan je voeten, op naar je droombaan, of toch niet? Bij anderen lijkt het vinden van leuk werk altijd heel makkelijk, maar klopt dat beeld eigenlijk wel?
  In de Jonge Historici-podcast GeschiedenIS duiken Marit Berends (Jonge Historicus van het Jaar 2019) en Martine van der Veer in die vraag en gaan zij in gesprek met vier jonge historici over hun studietijd, loopbaan, dromen, valkuilen en tips voor jou.

 • Podcast by Marieke De Maré, intercommunale Leiedal, erfgoed zuidwest

 • A weekly insight into the ideas, events and people that stepped outside the box and left their mark on history. These moments in history turned 'normal' on its' head and produced something entirely new - something truly game changing.

 • De radio: het kastje waar muziek en spraak uit komt. In een serie radio- en podcastafleveringen hoort programmamaker Remco van Schellen van Omroep Zeeland herinneringen aan dat magische medium. De serie begon in november 2019 toen de radio in Nederland 100 jaar bestond, en ging daarna door. Omdat er zoveel mooie verhalen zijn.

 • Hear stories, discoveries and insights from the team at the Borthwick Institute for Archives at the University of York.

 • William Langston was killed in action on Iwo Jima. Ten months later he seems to have reappeared in his hometown. Things get stranger from there.

 • SPHERE is a podcast that investigates the historical evolution of global environmental governance through in-depth discussions with a wide array of scholars, scientists, and practitioners—including politicians, diplomats and other government officials—who have played decisive roles in shaping the course of environmental politics, science and activism over the past half century or more. The podcast provides invaluable insights, expertise and first-person oral histories encompassing the entire post-WWII “Great Acceleration” of rapid economic growth and environmental degradation that gave rise to the environmental awakening of the 1960s and after. SPHERE also covers current conceptual developments such as the Anthropocene and debates on climate change and the global sustainable development goals that will underpin the agenda of the upcoming “Stockholm+50” conference, marking the semi-centennial of the seminal 1972 UN Conference on the Human Environment. SPHERE the podcast is an extension of the ERC-funded research project SPHERE—Study of the Planetary Human-Environment Relationship—centered at KTH Royal Institute of Technology in Stockholm, Sweden.

 • Houd je van Podcasts? Houd je van de Domtoren? Zoek niet verder! Tune in en luister naar De Grote Domtoren Podcast Show! Domtorengidsen vertellen bijzondere verhalen over hun geliefde toren en nodigen deskundigen, bekende Utrechters en hun eigen collega's uit om te vertellen over de trots van de stad Utrecht: De Domtoren.

 • In deze podcast duiken in de bijzondere verhalen van de vrouwen van het huis Oranje-Nassau. Welke vrouw uit Breda heeft aan de wieg gestaan van deze familie? Welke geliefde Friese dame is verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranje-dynastie? Waar staan de paleizen die we te danken hebben aan de smaak van een Oranje-vrouw? Treed in hun voetsporen en ontdek Koninklijk Nederland.

 • Een Nederlandse podcast-serie over LHBT+ personen uit de geschiedenis. Luister naar de queer history.

 • Welke onruststokers zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. Deze podcast is gemaakt door Leidse schatten in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL).

 • De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk geen pretje.

  Voor de 16-jarige Gerrit Verkuil en zijn vrienden was met name het laatste half jaar daarvan eigenlijk toch ook wel een spannende tijd. De inwoners van meerdere Bommelerwaardse dorpen waren geëvacueerd, terwijl met name in het westelijk deel van het ‘Eiland tussen de Rivieren’ aan veel evacuees een gastvrij onderdak werd geboden. Een ingrijpende gebeurtenis was onder meer de Slag om Hedel. Tien dagen voor de bevrijding, te weten op 25 april 1945, kwam de Prinses Irene Brigade vanuit Brabant de Maas over waarna er felle gevechten met de Duits

 • Eén man. Eén verhaal. Eén held. Deze podcast zal het leven vertellen van Alexander de Grote, een levende legende voor zijn dood. Alle afleveringen zijn beschikbaar op alexanderdegrote.info.

  Alexander III van Macedonië, afstammeling van Zeus, Hercules én Achilles zal duizenden kilometers door 3 continenten zwerven en daar een pad van vernieling en cultuur achterlaten. Geen veldslag, noch belegering zal hij verliezen.

  De leerling van Aristoteles was groter dan Julius Caesar en Napoleon. Twee legerleiders die met grote bewondering keken naar de blonde, kleine Griekse Macedoniër.

  Nog voor hij Jezus zijn leeftijd kan bereiken, blaast hij zijn laatste adem uit. Hij laat één van de rijkelijkst gevulde levens na die gekend zijn in onze westerse geschiedenis.

  Meer uitleg lijkt me niet nodig.

 • In acht afleveringen gaat Karel van der Toorn (hoogleraar Godsdienst en maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam) in gesprek over de geschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel (Oude Testament). De luisteraar maakt kennis met alle boeken van de Bijbel, hoort hoe ze zijn ontstaan, en waarom juist deze en niet andere in de Bijbel zijn terechtgekomen. De confrontatie tussen onderzoek en traditie leidt tot verrassende inzichten in de verborgen kanten van de Bijbel.