Bengt Packalén Podcasts
-
Vad kan man lära av Patriarkens höst av Gabriel Garcia Marquez?
Patriarkens höst från 1975 är en roman om makten för maktens skull, "en mardrömsartad skildring av en uråldrig, illitterat tyrann som upprätthåller ett till synes ändlöst skräckvälde i ett icke namngivet latinamerikanskt land."Den egyptiske författaren Ala al Aswany sa i en intervju att man genom att läsa den kan analysera en diktators tänkande,via förnekelse till eftergifter och flykt. Den är också ett litterärt mästerverk, spiralformad utan framåtrörelse och oavlåtligt spännande med hela typgalleriet på plats: den korrupta frun, dubbelgångaren, ockupationsmakten och försvarsministern serverad på silverbricka med persiljekvist i munnen.Katarina Wikars talar med Bengt Packalén om maktens ensamhet och vanärans illusioner och annat man kan lära av Patriarkens höst. -
Dagens K1 handlar om den svåra konsten att sprida glädje i sin närmiljö. Måste man vara två för att vara glad eller åtminstone ha en hund? Hur är det med bytesvärdet? Kan man ge en strumpa och ta en hel dator utan att skämmas? Är glädjen självalstrande? Richard Dinter och Katarina Wikars klättrar i relationstrappan med skribenten Dan Josefsson bland husdjusägare, poeter och begagnade saker. Lina Ekdahl läser, Sofia Berg Böhm sjunger, Johanna Molvin, Bengt Packalén och Henriette Zorn är också med.
Kan man ta en dator och ge en strumpa? Kan man göra en hund glad? Eller är det tvärtom? Finns det bara ett visst mått av den, så man alltid måste glädjas på någon annans kvot. Eller är den självgenererande, när man väl har börjat är det bara att ge och ge. Eller är glädjespridandet fördummande? Richard Dinter och Katarina Wikars i relationstrappan med Dan Josefsson bland husdjur, poeter och begagnade saker. Lina Ekdahl läser, Sofia Berg Böhm sjunger, Johanna Molvin, Bengt Packalén och Henriette Zorn är också med.