Carl Johan De Geer Podcasts
-
- Det finns nog inte ett svar på vad som är det goda livet. Det är nog enklare att svara på vad det inte är.
Om Ulrika Nandra:Ulrika Nandra är journalist och författare med rötter i Indien och Sverige. Ulrika har en fil.kand i freds- och utvecklingsforskning och har skrivit böckerna De oanständiga - om det moderna Indiens sexuella revolution, ÄGD - om makt och boken Ondska tillsammans med Carl Johan De Geer. Sedan några år håller hon också filosofiska skrivarkurser på fängelset Kumla efter egen idé.Ulrika har bland annat synts som nyhetsankare på SVT:s lokala nyhetssändningar och hennes första roman heter Ett färgat liv och är baserad på en sann historia.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Det har kallas "kalabaliken på Karlssons", och handlar om tre grafiska blad som fick polisen att beslagta dem, och konstnären Carl Johan De Geer dömd för "uppvigling och kränkande av rikssymbol".Hör dokumentären om hur en protest mot USA:s krig i Vietnam och uppmaningen att bojkotta svensk värnplikt ledde till rättegångar, och konstverk som blev värda sin vikt i guld. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Kan inte vänskapsrelationer få vara fredade från maktens hierarkiska ordning och undslippa etiketter som bästa och bästis?
Om Ulrika Nandra:Ulrika Nandra är journalist och författare med rötter i Indien och Sverige. Ulrika har en fil.kand i freds- och utvecklingsforskning och har skrivit böckerna De oanständiga - om det moderna Indiens sexuella revolution, ÄGD - om makt och boken Ondska tillsammans med Carl Johan De Geer. Sedan några år håller hon också filosofiska skrivarkurser på fängelset Kumla efter egen idé.Ulrika har bland annat synts som nyhetsankare på SVT:s lokala nyhetssändningar och hennes första roman heter Ett färgat liv och är baserad på en sann historia.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Håller yttrandefriheten på att försvagas i Sverige? Vad kan vi lära oss av dess förkämpar? Och hur mår det fria samtalet på våra sociala medie-plattformar? Det är frågor som vi tar upp i veckans Hotspot där vi bland annat pratar om Gustav V, Carl Johan De Geer och Thomas Mattsson.
Gäst i programmet är Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se.
-
Louise Bourgeois pälskappa, Carl Johan de Geers målarrock och Corita Kents nunnedräkt. Veckans Stil handlar om kläder som konstnärer har burit och de många historier som plaggen kan berätta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi träffar konstnären Jacob Dahlgren som varje dag under de senaste 20 åren har burit en randig tröja – och på så sätt förvandlar sig själv till ett levande konstverk. Vi pratar med den brittiska modejournalisten Charlie Porter som skrivit boken What Artists Wear, som undersöker vad vi kan lära oss om konstnärernas liv och verk om vi rotar runt i deras garderober. Vi träffar också Carl Johan De Geer, som gärna bär en vit målarrock när han framträder i rollen som konstnär. En målarrock signalerar en aktiv konstnär, tycker han. Och så berättar vi historien om Corita Kent, som på 1960-talet blev känd som ”popkonstnunnan”.
Veckans programledare är Erik Sjölin.
-
Polisen har tvingats acceptera att gangsterkungen Mr X inte existerar och nu riktar man in sig på hans skatteaffärer. Mr X får dessutom stora problem med sin hälsa och blir del av en världssensation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rykten om prostitution och mordI två avsnitt får vi följa historien om den mytomspunne Mr X som under många år utmålas som något av en svensk gudfader i Stockholm. Det talas om illegala spelklubbar, prostitution och till och med om knark och mord. Men i slutändan ska många fråga sig hur det egentligen låg till med alla rykten och anklagelser.
Bilden som storgangster bleknarFrån slutet av 60-talet och ett par decennier framåt kan allmänheten följa medierapporteringen kring Mr X, men den ska med tiden förändras. Bilden av honom som storgangster bleknar och historien tar en oväntad vändning. Mr X blir en del av en världssensation som har likheter med Macchiarini-affären och där ett plasthjärta spelar en central roll.
I programmet medverkar bland andra journalisten Annika Hagström, konstnären Carl Johan De Geer och Mr X’ vän Kenneth Längerberg. Mr X´ barn, som nu är vuxna, har blivit tillfrågade att medverka i dokumentären men valt att avstå.Programmet gjordes 2016 av Fredrik Johnsson.
Executiv producent på Sveriges Radio Sofia Kottorp. -
Under 60- och 70-talet utpekas han som Stockholms stora gangsterkung. Men trots att både polis och myndigheter gör allt för att gå till botten med den påstådda brottsligheten kommer man inte åt Mr X.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Illegala spelklubbar, knark och mord
Plasthjärtat som blev en världssensation
I två avsnitt får vi följa historien om den mytomspunne Mr X som under många år utmålas som något av en svensk gudfader i Stockholm. Det talas om illegala spelklubbar, prostitution och till och med om knark och mord. Men i slutändan ska många fråga sig hur det egentligen låg till med alla rykten och anklagelser.Från slutet av 60-talet och ett par decennier framåt kan allmänheten följa medierapporteringen kring Mr X, men den ska med tiden förändras. Bilden av honom som storgangster bleknar och historien tar en oväntad vändning. Mr X blir en del av en världssensation som har likheter med Macchiarini-affären och där ett plasthjärta spelar en central roll.
Ett program av Fredrik Johnsson.
Fredrik Johnsson är dokumentärproducent för radio och TV och har tillsammans med kollegan Kristofer Hansson skapat dokumentärserierna P3 Dokumentär i Sveriges Radio och Brottskod i TV3. Han har tidigare gjort ”Fångvaktarens dotter” för P4 Dokumentär.
I programmet medverkar bland andra journalisten Annika Hagström, konstnären Carl Johan De Geer och Mr X’ vän Kenneth Längerberg. Mr X´ barn, som nu är vuxna, har blivit tillfrågade att medverka i dokumentären men valt att avstå.Programmet är gjort 2016 av Fredrik Johnsson.
Executiv producent på Sveriges Radio Sofia Kottorp. -
Att fylla femtio verkar ju inte lämna någon oberörd och jag vet inte om det är mina egna eller omgivningens ekon jag hör i skallen kring denna siffra.
Om Ulrika Nandra:Ulrika Nandra är journalist och författare med rötter i Indien och Sverige. Ulrika har en fil.kand i freds- och utvecklingsforskning och har skrivit böckerna De oanständiga - om det moderna Indiens sexuella revolution, ÄGD - om makt och boken Ondska tillsammans med Carl Johan De Geer. Sedan några år håller hon också filosofiska skrivarkurser på fängelset Kumla efter egen idé.Ulrika har bland annat synts som nyhetsankare på SVT:s lokala nyhetssändningar och Ulrika har just kommit ut med sin första roman Ett färgat liv som är baserad på en sann historia.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Skönheten ligger i betraktarens öga sägs det, men det är en klyscha som inte biter på den unga människan.
Om Ulrika Nandra:Ulrika Nandra är journalist och författare med rötter i Indien och Sverige. Hon har en fil.kand i freds- och utvecklingsforskning och har skrivit böckerna De oanständiga - om det moderna Indiens sexuella revolution, ÄGD - om makt och boken Ondska tillsammans med Carl Johan De Geer. Sedan några år håller hon också filosofiska skrivarkurser på fängelset Kumla efter egen idé.Ulrika har bland annat synts som nyhetsankare på SVT:s lokala nyhetssändningar och förra året kom hennes första roman "Ett färgat liv" som är baserad på en sann historia.Producent: Mette Göthberg [email protected] -
Han har hunnit bli 83 år och förstår idag att barndomstraumat genomsyrat det mesta han skapat. Men konstnären Carl Johan De Geer får ännu en insikt i den här Söndagsintervjun.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Det svåra nittiosjunde avsnittet med konstnären, filmaren, fotografen, formgivaren, författaren – geniet! – Carl Johan De Geer.
Avsnittet presenteras av Brothers.
Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson.
Följ VÄRVET på Instagram eller Facebook. (Låtarna i avsnittet är Alienation och I guds frånvaro med Blå Tåget/Gunder Hägg.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den svenska bilindustrin går på skakiga ben och glaciärerna smälter av alla fossila bränslen. Ändå fortsätter vi att köra bil som om ingenting hänt. Varför det? Vad symboliserar bilen, och hur har ett liv i bil påverkat våra sinnen?
Jenny Aschenbrenner följer i bilismens hjulspår, från teknikdyrkan och framtidsoptimism till sinande oljekällor och rostande karosser. Med på färden finns konstnären Carl Johan De Geer som minns sin ungdoms älskade skrotbilar, poeten Lina Ekdahl som skriver bäst bakom ratten och konstnären Karl Tuikkanen som smälte ner en BMW och gjorde om den till en ejakulerande fallos.Från juni 2009