Center for Consumer Marketing Podcasts

  • Att bygga ett starkt varumärke med hög kännedom och preferens är drömmen för många marknadsförare. Men vad krävs för att göra det.

    Och vad består en bra varumärkesstrategi av som lägger en bra grund för det. För att svara på det och lära mig mer om varumärkesbyggande så bjöd jag in forskaren, föreläsaren och författaren Erik Modig för tredje gången.

    Han delar med sig av sin expertis kring ämnet.

    Varumärket är en viktig tillgång, inte minst för att nå våra tillväxtmål och säljmål som företag. Men också för att attrahera rätt typ av kompetens till företaget.

    För att bygga ett starkt varumärke krävs dock ett bra grundarbete och en väl genomtänkt varumärkesstrategi. Så i det här avsnittet går vi igenom det och hur man undviker vanliga fallgropar.

    Om gästen
    Erik Modig är författare, föreläsare och forskare vid Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är en av Sveriges främsta forskare och experter på kommunikation, marknadsföring och varumärke.

    Erik driver dessutom Marketing Levels som är en e-learning-plattform med kurser inom marknadsföring och kommunikation. Som författare har han skrivit två böcker och den senaste Bang for the buck blev utsedd till årets marknadsföringsbok 2017.

    Det här var tredje gången Erik var med i podden. Han har tidigare varit med och pratat marknadsföringspsykologi i avsnitt 21 och om nycklarna till att skapa en bra marknadsplan i avsnitt 58.

    Om avsnittet
    Erik och jag pratar i avsnittet om varumärke, varumärkesstrategi och vad som krävs för att bygga varumärke. Samt vad som kännetecknar ett starkt varumärke.

    Han går igenom allt från grunderna och principerna bakom att bygga varumärke och begrepp som kännedom, preferens och saliens. Till varumärkesstrategins olika delar och hur man använder den.

    Du får dessutom höra om:

    När man behöver bygga varumärke
    Hur man vet hur mycket man behöver investera
    Mätning av varumärke, kännedom och preferens
    Varför varumärkesidentiteten ska vara distinkt
    Hur man kommer fram till sin varumärkesposition
    När det är viktigt att differentiera sitt varumärke
    Och vad varumärkesupplevelse är för något

    Plus en massa mer intressant…

    Erik delar också mängder med bra tips, inte minst om varför det är viktigt att argumentera för varumärke baserat på sälj. Och han ger sin syn på ett vanligt missförstånd om kommunikation kring produkt.

    Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget. Samt tre boktips från Erik för dig som vill gräva djupare kring varumärkesstrategi och hur man skapar starka distinkta varumärken.

    Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet.

    Länkar
    Erik Modig på LinkedIn
    Erikmodig.se (personlig webbsida)
    Marketing Levels (e-learning)

    Marknadsföringspsykologi: Erik Modig #21 (poddavsnitt)
    Nycklarna till en framgångsrik marknadsplan: Erik Modig #58 (poddavsnitt)

    Bang for the buck av Erik Modig (bok)
    Adlibris / Bokus

    Kontroll av Erik Modig (Bok)
    Adlibris / Bokus

    How Brands Grow av Byron Sharp (bok)
    Adlibris / Bokus

    Building Distinctive Brand Assets av Jenni Romaniuk (bok)
    Adlibris / Bokus

    How Brands Grow 2 av Jenni Romaniuk, Byron Sharp (bok)
    Adlibris / Bokus

    Tidsstämplar
    [3:33] Om vad ett varumärke är och vad innebär det att bygga varumärke. Samt hur hänger det ihop med varumärkesstrategi.

    [7:28] Går igenom begrepp som kännedom och preferens. Erik förklarar också grader av kännedom och mental tillgänglighet från hjälpt erinran till saliens.

    [9:05] Erik förklarar vad han anser kännetecknar ett starkt varumärke.

    [9:38] Om när behöver man bygga varumärke och olika faktorer som spelar in. Samt vad som skiljer mellan det externa varumärket och ett företags employer brand.

    [15:25] Går igenom om hur man kommer fram till hur mycket man behöver investera i sitt varumärke och om man behöver bygga kännedom eller preferens. Samt hur man gör för att mäta varumärke, kännedom och preferens.

  • Motivation är en psykologisk kraft som möjliggör handling, inte en medfödd egenskap. Sofie Sagfossen från Handelshögskolan berättar hur vi kan stärka motivationen, på jobbet och i livet.

    I platsannonser står det ofta att arbetsgivaren söker en "motiverad" person. Det är en ganska underlig formulering, konstaterar Sofie Sagfossen som doktorerar på Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stockholm.

    - Att vara motiverad är inte en inneboende egenskap, förklarar hon, vår motivation är olika stark eller svag i olika sammanhang.

    Inre och yttre motivation

    Ett sätt att påverka hur motivation ökar eller minskar är att definiera inre och yttre motivation.

    Den inre motivationen brukar beskrivas som den lite "finare". Den kommer inifrån oss själva, som namnet antyder och belöningen kommer också därifrån. Den yttre däremot är att drivas mot något som vi får utifrån när vi gör något. Beröm, erkännande, lön eller varför inte en kaka!?

    Sofie berättar att yttre belöningsfaktorer förstås har sin plats, speciellt på en arbetsplats där avsaknad av lön, beröm, feedback, samarbete med mer kanske skulle göra det svårt att få ett engagemang som räckte hela vägen.

    Men ... om för stor vikt läggs vid yttre motivationsfaktorer som pengar och betyg kan det döda den inre motivationen, och få oss att agera kortsiktigt på ett sätt som inte är hållbart.

    Så stärker vi vår inre motivation

    Sofie förklarar att vi människor har tre psykologiska grundbehov som alla stärker vår inre motivation.

    Ett visst mått av självbestämmande (att inte konstant bli kontrollerad). Känslan av kompetens (att utvecklas) och positiv feedback. Social samhörighet.

    Hon berättar också hur det kan gå om ett företag bara har kvantitativa siffermål som inte talar till människors inre drivkrafter. En ny vd ville att företaget skulle öka omsättningen genom att arbeta smartare. Resultatet sjönk, föga förvånande.

    Vad vill vi belöna?

    Sofie menar att det blir lättare att hamna rätt i balansen mellan inre och yttre motivationsfaktorer genom att fråga sig: Vad är det vi belönar? I en organisation där man ägnar sig åt försäljning, till exempel, behöver man fundera på om man belönar själva transaktionen (då kanske den som får ett avtal signerat ska få mest ersättning), själva ansträngningen att nå fram till transaktionen eller samarbetet som krävdes (då ska troligen fler människor få ta del av ersättningen).

    Utan tvekan är det är en framgångsfaktor att vi har en inre motivation för det vi gör om dagarna. Det fungerar som en bas att hämta kraft och mening från.

    Vi önskar god lyssning!

    /Ann-Sofie och Boel

    Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser. Twitch tipsar om att motiverande samtal är ett bra verktyg för arbetsgivare som vill fånga upp och stärka medarbetares drivkrafter. Motiverande samtal är en beprövad teknik för att coacha människor att göra förändringar. Läs mer på twitchhealth.se - gå till bloggen.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.