Charlotte Rampling Podcasts
-
I årets hetaste avsnitt har vi sett hunken Chris Hemsworth i experimentbunker-thrillern SPIDERHEAD som nu är aktuell på Netflix. Chris får gå loss på sina försökspersoner genom att injicera en massa olika droger i deras kroppar för att få dem i olika sinnesstämingar. Och Miles Teller får mer än vad han önskar.Vi har varit på bio och sett fantastiska Charlotte Rampling i GRANDMOTHER. Kan detta vara årets bästa film hittills?Dessutom lovade Tomas att se hela THE FRENCH DISPATCH av Wes Anderson som nu finns att se på Disney + Frågan är Tomas fortsätter att hylla Wes efter att ha sett denna film?Och det uppskattade segmentet BLAST FROM THE PAST gör sitt återtåg i podden. Denna gång i vår retroresa tittar vi in på filmåret 1984 och botaniserar bland utbudet och listar förstås våra topp 3-filmer från det året.Det är varmt och sommarvibbarna tar över i sommarnatten. Och vad är det som gör att Tomas Törnros viker sig dubbelt av skratt?Häng med oss in i sommarnatten. Det blir kul!
-
För filmregissören Lisa Langseth är Mai Zetterling en unik filmskapare, som inspirerar med sitt mod och sin experimentlust. Det är inte perfekt, ibland är det riktigt dåligt, men man får samma kraft som av punk. Det ska bara svänga!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mai Zetterling – pionjär som vägrade att inordna sigMai Zetterling (1925-1994) var den uppburna filmstjärnan som lämnade glamouren för att bli en banbrytande filmregissör.
Hennes experimentella, radikala och utmanande filmer på 60-talet föll inte alla i smaken.
Mai Zetterling kom som 17-åring in på Dramatens elevskola och fick redan två år senare sitt stora genombrott i filmen ”Hets”. Hon gjorde internationell karriär, men fick tidigt nog av snäva kvinnoroller och började helt enkelt att göra film själv.
Först dokumentärer och kortfilm i England, men 1964 debuterade hon som långfilmsregissör i Sverige med ”Älskande par”. "Filmerna ”Nattlek”, 1966, och ”Flickorna”, 1968, mottogs snålt av kritikerna – och publiken – och hon fortsatte i stället att arbeta utomlands.
1986 gjorde hon en stor svensk spelfilm igen, ”Amorosa”, om Agnes von Krusenstjernas liv.
Mai Zetterling dog av cancer i London 1994.
Lisa Langseth har gjort Netflix-succén ”Kärlek och anarki”Lisa Langseth, född 1975, är film- och teaterregissör och dramatiker.
Hon debuterade som långfilmsregissör 2010 med ”Till det som är vackert”. Filmen fick flera guldbaggenomineringar, Alicia Vikander fick en guldbagge för sin huvudroll och själv belönades Lisa Langseth med en guldbagge för bästa manus.
”Hotell” kom 2013 och den engelskspråkiga ”Euphoria” 2018 med bland andra den brittiska skådespelaren Charlotte Rampling. 2020 gjorde Langseth Netflixserien ”Kärlek och anarki” som fick en stor publik, fin kritik och en andra säsong.
I programmet medverkar också Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet.
Gunnar Bolin – kulturjournalist på Sveriges RadioProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Ingen shocktober utan en riktig monsterfilm! Martin Degrell och Isak Hammar tar sig an Dino de Laurentiis Hajen-besläktade creature feature Orca (1977) i vilken en sörjande späckhuggare hämnas på en fatalistisk sjökapten spelad av Richard Harris. Charlotte Rampling som expositionsbabblande marinbiolog! Hyperintelligenta valfiskar som kan engelska och ser vad som händer på land från vattnet?! Bo Derek!
Soundcloud: https://soundcloud.com/salong3
Instagram: salong3pod
Email: [email protected] -
DRAMATIKER, REGISSÖR. Mitt program kommer handla om att ha fantasin och kreativiteten som följeslagare genom livet.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Lisa Langseths pratar om hur det är att skapa ur fantasin och tillsammans med andra.
Programmet börjar i en snårig skog i Tyskland, där Lisa Langseth befinner tillsammans med ett filmteam. Det är första gången hon regisserar på engelska och hon erfar att det som gör alla filminspelningar lika varandra är att alla är där av samma anledning; ”för att sätta vår cynism och våra rädslor åt sidan för att istället falla rakt in i oss själva – och i världen”.
Artisten PJ Harveys musik är en röd tråd genom programmet och tonsätter berättelserna från Lisa Langseths resor runtom i världen; Harvey är där med henne och tillsammans föraktar de vardagen och "söker det sublima, mystiken, den högre dimensionen av verkligheten".
Vi får höra om hur Lisa Langseth blev dramatiker och regissör, om hur hon tänker när hon skapar sina karaktärer och berättelser och hur hon hittar sina skådespelare. På Dramatiska Institutet möter hon ”den unga och lika arga” Noomi Rapace. Alicia Vikander jobbar i en blombutik när de först träffas och för att övertyga Charlotte Rampling om att vara med i hennes film spelar de igenom alla roller i manuset, scen för scen, i ett hotellrum i London.
Lisa Langseth pratar även om att stå upp för sin vision, och om att må dåligt ”utan rättfärdig anledning”. Om vad det faktiskt gör med en människa.
Om Lisa LangsethTilldelades en Guldbagge för bästa manus med filmen Till det som är vackert med Alicia Vikander i huvudrollen, som även medverkade i kritikerhyllade filmen Hotell. Kommande filmen Euphoria blir hennes internationella debut.
Började som dramatiker och har skrivit och regisserat flera pjäser. På Dramaten spelades Den älskade med Noomi Rapace i huvudrollen och Klimax som delvis inspirerades av en debattartikel av Fredrik Reinfeldt.
Producent: Roger Wilson