IBM Podcasts
-
Ökade attacker, bedrägerier och bluff-försök blir allt vanligare i ett allt mer digitaliserat samhälle. Verksamheter blir mer molnbaserade, ny teknologi, AI, blockchain och pandemin eldar på nya arbetssätt och affärsmodeller. Vad betyder egentligen Cybersäkerhet och vilka risker finns? Hur kan du arbeta proaktivt och skydda dig mot attacker och intrång? Hur vet du om du är eller har blivit attackerad och hur agerar du efteråt?
I Ekonompoddens sextionde avsnitt gästas vi av Magnus Lindkvist som är expert inom Cyber Security och leder PwCs rådgivningsenhet inom området. Han har en gedigen bakgrund inom IT och har tidigare arbetat på bland annat Microsoft, Telia och IBM.Magnus besvarar allt vi undrat om cybersäkerhet, och förklarar attacker vi inte ens trodde kunde ske. Det blir ett intressant samtal där man blir väl medveten om faran som bristande cybersäkerhet kan bidra till. Kan man skydda sig? Hur paranoid ska man vara? Hur ska man tänka kring användarvänlighet/säkerhet? Och vad innebär lökmodellen Magnus pratar om?00.00 - Uppsnack02.30 - Introduktion till ämnet cybersäkerhet 09.15 - Presentation och fördjupning av Magnus Lindkvist14.45 - Vad är cybersecurity egentligen? Magnus reder ut begreppen.21.43 - Konfidentialitet, integritet och tillgänglighet. 26.21 - Identify, detect, protect, respond, recover. 31.10 - De nya regelverken.35.20 - Responsible AI och AI-bedrägerier37.20 - Threat Intelligence 41.00 - Vad kan man som bolag göra?58.00 - Stalltips till ekonomen1.03.54 - Framtidsspaningar
-
Som barn var Annika fast besluten att bli klassisk balettdansös och hade dagliga lektioner på Kungliga Operans balettelevskola. På 80-talet sadlade hon om till det vi idag kallar IT-branschen där hon arbetade i 20 år, i roller som programmerare, systemkonsult, konsultchef och försäljningschef. I utvecklingen av branschen fick hon spännande erfarenheter, som introduktionen av Internet på 90-talet och tillväxten med IT-boomen i början av 2000-talet. Hon gjorde ett större karriärbyte 2006 och gick från IBM till statliga Vattenfall och den reglerade elnätsverksamheten, där hon blev marknadschef och enhetschef och sedan 2010 VD för Vattenfall Eldistribution. 2015 fick hon dessutom ansvaret som affärsområdeschef för Vattenfallkoncernens Distributionsverksamhet, med uppdrag att elektrifiera genom utbyggnation och förstärkning av elnätet, i syfte att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.Hennes starka engagemang inom jämställdhet och mångfald har resulterat i att hon utnämndes till Årets mångfaldschef 2017 av Tidningen Chef samt till Årets Kraftkvinna 2019 av energibranschens nätverk Kraftkvinnorna.En del beskriver henne som energisk, entusiastisk och envis att nå mål. Själv beskriver hon sig som en engagerad chef, en stolt mamma och mormor med förmånen att ha ett av energibranschens mest spännande jobb – att möjliggöra elektrifieringen i Sverige. På fritiden laddar hon batterierna med husrenovering, att gå i skogen samt att uppnå ett av sina mål för året– att bli bra på att backa med släp.
-
Enligt Kaja Narum har Sverige halkat efter på listan av länder med ett starkt cyberförsvar. Det sticker lite i ögonen på Mattias och Erik för Kaja vet vad hon pratar om.
Kaja jobbar på IBM som Security Service leader i Norra europa. Nyligen släppte hon och hennes kollegor Threat intelligence rapporten X-Force.
Förutom förvåndande och skrämmande detaljer i rapporter tar vi oss friheten att jämföra Sveriges cyberförsvar med Norges.
Vad behöver Svenska myndigheter göra för att förbereda sig mot en omfattande attack?
Show notes finns här:
https://www.itsakerhetspodden.se/173-kaja-narum/ -
Kan man växa utan att det är obekvämt och vad är viktigast för nya ledare? Det finns en enorm kraft i branschen och samarbete är vägen framåt. I avsnittet får vi lära känna både Vahid (vd), och Anna (Sverigechef för consulting) men även IBM som företag och dess påverkan på hela industrin. Det pratas också diversitet och innovation.
Konsultresan med Veronika fortsätter.
Poddvärdar är Håkan Mildh Svensson & Helena Torhage -
Vi måste filtrera våra intryck i olika stora portioner. En del människor kan konsumera ett konstant flöde av nyheter i kristider medans andra måste titta bort, välja bort och aktivt söka efter andra intryck. Idag får vi själva skapa dessa "filterbubblor" genom aktiva handlingar. I morgondagen har vi andra sorters filter att ha hänsyn till. Det handlar om hur vi kommer att bli en del av Metaverse - denna hypade och och omtalade kommande revolution.
Om du tror att du inte kommer bli påverkad av Metaverse så tror du nog fel. Lite klumpigt sagt kan det sägas att "Metaverse" är nästa version av Internet". Det stämmer bara till en viss del. Revolutionen kommer nästan vara lika stor, men det finns också mycket som skiljer. Den kommer förändra sättet vi umgås på och formerna för hur och var vi arbetar. Den kommer att skapa en ny form av ekonomi och behov. Den kommer ställa till stora problem för både lagefterlevnad och den personliga integriteten. Om du fortfarande inte riktigt förstår vad Metaverse försöker bli så kan det här podd-avsnittet vara en bra början. Vi börjar från början. I en grotta för mycket länge sedan och en vision om när drömvärlden flyter ihop med den verkliga världen, och alldeles strax sägs det att vi är där. Åtminstone om vi skall lyssna på Micsosoft, Apple, Facebook, Adobe, IBM, Epic, Huawei, Samsung, Philips, och ja - alla andra stora leverantörer som kraftsamlar för att bygga om vår värld. När verkligheten möter det virtuella. Överallt.
Support till showen http://supporter.acast.com/utsiktspodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur ser framtidens IT-säkerhetshot ut? Vilken roll spelar medier, makthavare och företag i kampen mot cyberattacker? Vad kan vi göra för att motverka det ökande antalet säkerhetshot som riktas mot våra IT-miljöer? I det här specialavsnittet intervjuar jag Kaja Narum som är Head of security på IBM nordics om IBM´s predictions inför 2022 och hennes syn på IT-säkerhet. Vill du höra mer? Stöd mig gärna på https://www.patreon.com/natetsmorkasida och få tillgång till exklusiva avsnitt, videos och mycket mer. Frågor, förslag, affärer? Kontakta mig på [email protected]
Support till showen http://supporter.acast.com/natets-morka-sida.
Du kan även stödja podden på acast+ här: https://plus.acast.com/s/natets-morka-sida https://plus.acast.com/s/natets-morka-sida.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
IBM är ett amerikanskt IT-företag med över 400,000 anställda världen över. Vahid Zohali är VD på IBM Sverige och leder den digitala paradigmskiftet i syfte till att skapa framtidens samhälle. I dagens avsnitt diskuterar vi Sveriges framtid som technation och vad vi måste göra för att främja innovation och entreprenörskap i vårt avlånga land.
Följ oss på instagram och glöm inte prenumerera på podden!
-
Vahid Zohali är Sverigechef på IBM, som utvecklar produkter, infrastruktur och tjänster för att samhället och dess aktörer ska kunna dra nytta av datafloden på ett allt smartare sätt. Under Techarenan Summit i Stockholm träffar vi honom precis efter ett panelsamtal om framtidens människa. Vilken roll kan IBM spela i det preventiva paradigmet, och hur kan den ökade datamängden ge oss bättre prediktionsmetoder? Stora frågor som vi avklarar på fem effektiva minuter! Programledare: Christian von Essen // Inspelat på Clarion Hotel // Läs mer på http://www.hejaframtiden.se och beställ nya boken Nu fattar jag till rabatterat pris!
-
I vår serie med flera avsnitt gällande säkerhet. Risk och riskhantering i ett samtal med Torbjörn Andersson, Senior Consultant inom IBM:s nordiska gruppering för området SSRC – Security Strategy Risk and Compliance.
Riskhantering är en process för att identifiera, analysera och kontrollera hot mot en organisations mål.
Om avsnittet:
Målgrupp: ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management,
Lär dig: Säkerhet, risk, digitalisering, arbetssätt
Riskhantering är ett proaktivt tillvägagångssätt som bedömer riskens potentiella inverkan och avgör sannolikheten för att det händer. Det innebär identifiering av risker, bedömning av dem med avseende på sannolikhet och inverkan, genomför riskminskande åtgärder, utvecklar beredskapsplaner för när händelser inträffar som inte var förväntade och övervakning av framstegen mot att uppnå önskade resultat .
Nyckeln till god riskhantering är att förstå vilka risker som är viktigast för din organisation.
I avsnittet tar vi tex upp hur förlust av data kan påverka oss. Metoden FAIR följer den kvantitativa mätningen. Dock är det inte tillräckligt längre. Kvalitativ statistik och värde i pengar tillkommer numera när ämnet säkerhet finns högre upp i hierakin i våra organisationer.
Få några nycklar till hur du kan behandla risk på bästa sätt i just din organisation.
Torbjörn Andersson, Jonas Jaani (20:03)
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:
https://www.effekten.se/avsnitt
Vi finns där du hittar dina övriga poddar:
https://www.effekten.se/prenumerera/
Apple Podcasts:
https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363
Google Podcasts:
https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==
Acast:
https://www.acast.com/effekten
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm -
Säkerhet har blivit ett stort diskussionsämne. Nyhetsflödet fylls hela tiden på med nyheter om säkerhet och det kan vara viktigt att hålla dig uppdaterad om hur du skyddar din organisation. Detta poddavsnitt ger dig några grundläggande riktlinjer för säkerhet.
Ett samtal med Torbjörn Andersson, Senior Consultant inom IBM:s nordiska gruppering för området SSRC - Security Strategy Risk and Compliance.
Om avsnittet:
Målgrupp: it, ledare, projektledare, management, verksamhet
Lär dig: informationssäkerhet, säkerhet, riskbedömning, IT-säkerhet
Att prioritera säkerhet och skapa en riskanalys kan vara en start. Vi pratar om övervägandena du bör ta hänsyn till när det gäller detta ämne.
Digitalisering och molntjänster/cloud förbättrar ständigt processer och kan då medföra ökande säkerhetsrisker. Det finns även en växande efterfrågan på säkerhetsexperter som ska hänga med i den senaste utvecklingen.
Torbjörn tar upp exemplet DevOpsSec. Där Sec hänvisar till säkerhet i utveckling och drift av programvara, med ett ökat fokus på att automatisera uppgifter genom distribution av pipelines.
Säkerhetsområdet är en ständigt växande och ständigt föränderlig. Säkerheten får nu ta plats i verksamheter så ett stort ansvar finns i att vara medvetna om alla möjliga faror och risker.
Detta är en checklista för att börja tänka bättre på säkerhet:
1 Riskbedömning
Det finns många aspekter av riskbedömning som kan göras för att säkerställa säkerheten. Detta inkluderar dataanalys, bestämning av sannolikheter och identifiering av möjliga åtgärder.
2 Förankra säkerhet i organisationen
Se till att identifierade risker och dess värde har förankring i verksamheten. Då kommer man underlätta säkerhetsarbetet.
3 Mät säkerhet
Att mäta dina säkerhetsframsteg gör att du kan visa internt, både för ledningen och medarbetare, att säkerhet är en process och man blir stegvis bättre.
Vad är din ideala säkerhetsnivå?
Torbjörn Andersson, Jonas Jaani (22:05)
Länkar / mer information:
DevOps/DevOpsSec
IBM Governance, risk and compliance services
Torbjörn Andersson på LinkedIn
Videoversion av avsnittet:
https://youtu.be/PRkXeYJWbFo
https://youtu.be/PRkXeYJWbFo
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:
https://www.effekten.se/avsnitt
Apple Podcasts: https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363
Google Podcasts: https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm -
Elisabeth Edborg Idag möter Fredrik och Oscar Elisabeth Edborg. Hon jobbade i många år som bl.a. chef på IBM inom data och ITIdag har Elisabeth en helt annan inriktning i sitt arbetsliv, hon driver företaget Seven Stars - andlig och personlig utveckling, hon är även ett av våra medium på Seansonline.seI dagens avsnitt berättar Elisabeth b la om hur hon kom i kontakt med sina mediala förmågor, hur går en seansonline till och mycket mycket mer!Välkommen in och lyssna 🙏
-
Send us a text
Veckans gäst är Marie Nilsson, Diversity och inclusion leader på IBM. Hon började arbeta inom HR på IBM för över 20 år sedan och har i mer än 10 års tid lett Diversity och Inclusionarbetet inom Europa. Bland annat har hon lett IBMs prisbelönta interna HBTQ-program, lönekartläggningsarbete för jämställda löner, och initiativ för work/life balance. Tillsammans med Marie dyker vi ner i hennes roll som Diversity och Inclusion leader och hur hon praktiskt arbetar för att driva en förändring i en stor global organisation.
Klipp & redigering: Martin Christensen
-
Den här veckan gästas vi av Carl-Johan Hultenheim. Eller Kalle som han kallats sedan liten. Kalle är otvivelaktigt Sveriges IT-kung. De senaste åtta åren har han varit vd på Atea Sverige men växlar nu upp till rollen som operativ chef för hela Ateakoncernen. Under Kalles tid har Ateas svenska verksamhet vuxit från åtta till 16 miljarder kronor i omsättning.Mer än hälften av omsättningen kommer från offentlig sektor. Men vad vår vi skattebetalare egentligen för pengarna?Blir vår vardag bättre med Atea som leverantör av it-tjänster, eller är de för stora?Hur är det att vara Sveriges största brygga mellan multinationella it-jättar och svenska it-köpare?Hur är det att vara bland de första att få insyn teknikutvecklingen som sker hos exempelvis Microsoft, IBM, Dell, Cisco, Apple med flera?Vilka är de stora it-trenderna och utmaningarna framåt?Hur stor betydelse har den omtalade Atea-kulturen där de själva bland annat kallar sig för svenska landslaget i it-infrastruktur medan konkurrenterna kallar dem för smurfar och sektliknande kultur?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ser shownotes konstiga ut i poddspelaren så finns de här också.
Spelades in söndagen den 19 november samtidigt som det var 19 grader i Hongkong.
Avsnitt 143, och eftersom att 143 står för ”I Love You” så talar vi under detta avsnitt om; David hyllar hur bra förra avsnittet var trots att han inte var med, att Samsung inte är fria från stämningar utan det är åtminstone två kvar, SCO (Santa Cruz Operation) och deras stämning mot IBM, kravbrev till fildelare, Wifi som inte stängs av i iOS 11, Inlåsningen i Android och iOS, att Björn misslyckats med shownotes (ibland), Counterstrike, Windows Server 1803, Microsoft Connect(), SnippingTool vs. OneNote vs. Screencapture på Mac, FaceID är hackat av dina barn, nyheter i Google assistant, bakdörr i OnePlus telefonen och gamla säkerhetshål.
Sedan så tar vi självklart och avslutar med lite pryllista.
Fördjupningslänkar
- Samsung
- Från förra poddavdnittet: Samsung måste betala 120 Miljoner dollar - Som referens: Omsättning hos Samsung per kvartal från 2011 till 2017 - Men fortfarande är det inte avgjort i de andra två ärendena. Där det ena bland annat handlar om telefoner med runda hörn och som var tänkt att avgöras i Oktober men som nu är flyttad till Maj 2018
- Kan man bli stämd för vad som helst? - SCO vs IBM: vad är det egentligen som hänt - Huawei stämda för att vrida armen - Smart-klockan med riktiga visare: ZeTime - BONUSLÄNK: Microsoft och deras jobb mot patent-troll
- Kravbrev till fildelare - Originalnyheten från slutet av oktober - Men det har visat sig att detta eventuellt är olaglig inkassoverksamhet
- IOS 11.2 kommer informera om att Blåtand och Wifi inte stängs av när man stänger av dem
- Inlåsningsdiskussion - Facebook utnyttjar svaghet i mänskliga psyket - Om man skall svälja en Beats pill så bör man veta hur stor den är - BONUSLÄNKAR: Vad gör butikerna för att få oss att köpa mer: - Länk 1 (saker som de flesta butiker använder) - Länk 2 (om prissättning) - Länk 3 (Hur anpassas strategierna under storhelger (typ Jul)) - Länk 4 (ytterligare saker som de flesta butiker använder) - BONUSLÄNK: Switching from Andriod to iPhone - BONUSLÄNK: Switching from iPhone to Android
- Silver Snipers (CS team)
Microsoft nyheter- Windows server 1803 har börjat komma som test-builds - Vad finns i nya builden- Hur funkar SAC och LTSC (Microsoft artikel)- Hur funkar SAC och LTSC (The Nerd Herd avsnitt 103)
- Konferens Microsoft Connect() - Cognitive Services och uppdateringarna (lång artikeln med massa länkar) - Visual studio och samredigering
Apple- FaceID har blivit hackat igen? - 10 åring låser upp sin mammas mobil - ArsTechnica är inte övertygade
Google- Nya språk och funktioner i google Assistant - Lastpass påverkas inte av ändringar i Accessibility Services- OnePlus EngineerMode - Vad handlar det om - Förtydligande från OnePlus: http://feber.se/mobil/art/373915/oneplusingenjr_svarar_p_engine/
En Exploit i 10 år gamla MAN-pages
https://www.sudosatirical.com/articles/10-year-old-root-exploit-found-in-man-command/- Guerilla Sceptics
Pryllistan- Johan: OnePlus 5T- Björn: Tobii eyetracker- David: reMarkable
Deltagare i avsnittet:- Johan: @JoPe72- Björn: @DiverseTips- David: @dlilja
Deltagare i tanken men inte fysiskt:- Mats: @Mahu78
Egna länkar- En Liten Pod Om IT på webben- En Liten Pod Om IT på Facebook
Länkar till podden:- Apple Podcaster (iTunes)- Overcast- Stitcher- Acast
-
Vad är friheten värd utan materiell trygghet? För de flesta av oss är förutsättningen för materiell trygghet ett arbete och den lön det ger. Men vad händer när arbetet i sig inte bara erbjuder frihet utan också innebär begränsningar, ofriheter, i värsta fall underkastelse? För många människor i dagens Europa och i andra världsdelar är arbetet i själva verket förknippat med otrygghet och brist på framtidsutsikter.
Vid den nedlagda bilfabriken Packard Plant i Detroit står den pensionären Rich Feldman, tidigare anställd på en annan av Detroits bilfabriker. För hundra år sedan arbetade 40 000 människor på Packard Plant som då var världens modernaste fabrik i sitt slag. Idag är den ett betongskelett. "Människorna som arbetade i fabriker som Packard Plant behövs inte längre" säger Rich Feldman. "Allt som skapades under kapitalismen och rasismen i USA är på väg att försvinna. Vi måste tänka nytt kring hur vi organiserar våra städer nu."Möt en serietecknare, en sociolog, en ingenjör, en ekonom, en psykolog och ett par skådespelare som undersöker begreppet 'arbete' och funderar på vad det är idag och vad det skulle kunna vara. Följ också med till Turin där Valentina Morano, 28, fortfarande bor hemma eftersom det bara finns tillfälliga och lågavlönade jobb i den ekonomiska krisens Italien, en situation hon delar med miljoner andra sydeuropéer. Medverkande: Serietecknaren Klara Wiksten, sociologen Roland Paulsen, Helena Sandström i gruppen Teateretablissemanget, Rich Feldman i Detroit, Valentina Morano i Turin, Mikael Haglund på IBM, Anna Breman på Swedbank, Christoffer Gradin Franzén från projektet Hoffice.Reportrar: Katarina Wikars, Jenny Aschenbrenner, Kristian Åström, Anna TullbergProducent för programserien är Fredrik Wadström - Mostra di più