Kriminalvården Podcasts
-
De senaste månaderna har vi sett hur två unga våldsbrottslingar blivit fritagna från Kriminalvården. Båda gångerna dök maskerade och kriminella gärningsmän upp i samband med vårdbesök. Hur kan säkerheten vara så bristfällig – och vad behöver politikerna och myndigheterna göra för att detta inte ska ske igen?
Gäst är Expressens Fredrik Sjöshult. -
Jacques Mwepu är kriminalvårdschef för Kumlaanstalten och han fick stor uppmärksamhet som sommarvärd 2022. Hur har hans ledarskap formats av de 25 år som han arbetat i Kriminalvården? Och hur ser han på ledarskapets betydelse när han nu leder en verksamhet som lider av överbeläggning och brist på resurser? Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 15 november 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vilken roll har den andliga vården som fängelseimamer och fängelsepräster ger när straffen blir längre och fängelserna trängre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med sin tystnadsplikt har fängelseprästerna och fängelseimamerna blivit viktiga samtalspartners och gudstjänsten en möjlighet till paus ifrån fängelselivet. Vilken roll spelar den andliga vården på fängelset och behöver Kriminalvården utöka antalet själavårdare i takt med att antalet intagna ökar?
Vi besöker Österåkeranstalten och fängelsepastorn Bengt Ekelund. Hör även Abdallah Salah som jobbar som fängelseimam på flera anstalter och Viktor Sysojev, engagerad i Unga KRIS.
Hör även Birgitta Winberg som är fängelsepräst och som nyligen kommit ut med boken: "Präst bakom galler" och Per Björkgren, regionchef Region Väst Kriminalvården.
programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Johanna Sjövall och Tara Rezai Lindorm
producent: Anders Diamant -
Våld i nära relationer, del 1. Vi tar en viktig paus när vi gästas av Robin Holmgren från Kriminalvården för att belysa detta svåra och angelägna ämne.
Om du lever i eller misstänker våld i nära relationer kontakta: vårdcentralen, jourhavande mottagning, Socialjouren, Polisen 114 14, Bris eller Kvinnofridslinjen. Ring genast 112 om det är fara för livet.
-
En ny undersökning visar att nästan alla unga män som fått fängelsestraff för våldsbrott, har diagnoser. Kriminalvården vill hjälpa männen. Och Johanna Backman, känd från tv-serien Lerins lärlingar, ställer ut sina målningar igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
SJ:s sajt slutade fungera när tågbiljetterna för resor över jul började säljas Kriminalvården får mer pengar Risken för demens har minskat bland äldre
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Jenny Pejler. Reporter Ebba Fors.
-
“Jag vet var du bor!” Så kan det låta när kunder och klienter bråkar med tjänstepersoner. I detta avsnitt berättar medarbetare från Kriminalvården, Försäkringskassan och Statens servicecenter vilka hotfulla situationer de upplever - nästan varje dag. Johanna Skinnari från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Tomas Fröstberg, ombudsman på ST, kartlägger vilka tjänstepersoner som drabbas värst och varför. Och de ger tips hur man som chef och som anställd kan göra arbetsplatsen tryggare.
-
Kriminalvården bryter mot lagen häktade barn är inlåsta ensamma för länge Finansministern säger att det är ekonomisk kris i Sverige Häcken har vunnit SM-guld i fotboll
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Ebba Fors. Reporter Jenny Pejler.
-
Josefin Wikström, yogaterapeut och grundare av Traumaanpassad Yoga Sverige berättar i dagens avsnitt om tre spännande yogaprojekt i världen. Hon delar hur det forskas på yoga både i USA, Sverige och Storbritannien inom bl.a. BUP, Rättspsyk och Kriminalvården.
Josefin är också huvudyogalärare på Barnyoga.coms utbildningar och du träffar henne på Certifierings-utbildningen.
Lyssna på dagens avsnitt för att få kunskaper om vilken otrolig kraft yoga besitter för att hjälpa i en värld där stressen och pressen ökar. Och för att få veta om några pågående forskningsprojekt som kan bidra till att yogan ska nå ännu fler.
Jag önskar dig en fin lyssning!
Vänliga hälsningar
Angelica, Barnyoga.com
Låt fler få upptäcka Barnyogapodden:
✨ Tipsa föräldrar, skolor/förskolor, dina kollegor och yogaintresserade vänner.
✨ Dela Barnyogapodden i dina sociala medier och tagga @barnyogacom så får jag tacka dig.
✨ Prenumerera på podden så du inte missar när det kommer nya avsnitt.
✨ Lämna en recension i t.ex. Apple Podcasts eller Spotify så fler hittar hit 🙏❤️
-
Mannen som våldtog Amanda döms till fängelse. Trots att han är inlåst blir han beviljad flertal permissioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Förutom Amanda döms mannen för att ha utsatt ytterligare sju barn för brott, och döms till 4,5 års fängelse. Kriminalvården bedömer att risken är låg för att mannen ska begå nya brott under fängelsetiden.
Men under en obevakad permission åker han till bibliotek. Där öppnas ett konto i en moln-tjänst och en ny mejladress som ser ut att tillhöra någon annan.
Manipulatören är en berättelse som sträcker sig över 20 år tillbaka i tiden. En berättelse om hur samma man gång på gång kan återfalla i brott mot barn, utan att någon stoppar honom.
Utsatt? Hit kan du vända digVid fara för liv: ring larmnumret 112
Bris: bris.se – barns telefon 116 11, vuxnas telefon 077 150 50 50
Ecpat: dittecpat.se
Jourhavande medmänniska: jourhavande-medmanniska.se – telefon 08 702 16 80Reporter: Daniel Velasco
Research: Victoria Gaunitz och Daniel Velasco.
Slutmix: Nima Shams
Producent: Ylva Lindgren
Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär.
Manipulatören är en serie i fem avsnitt från 2021
-
Kriminalvården är överfull. För att lösa den kritiska situationen vänder myndigheten på varje sten, och ett nytt uppdrag ska göra att fler intagna slussas ut i förtid. Men det här väcker kritik från anställda.Kriminalvårdsinspektören Fredrik menar att uppdraget innebär att de tvingas tumma på riskbedömningar och brottsofferperspektiv när de nya riktlinjerna leder till att beslut som tidigare varit otänkbara nu fattas. I det tredje specialavsnittet av Säkerhetssalen undersöker Lova Nyqvist Sköld hur rättsväsendet påverkas när mängden frihetsberövade ständigt växer.
-
Tolvstegsprogrammet för missbruksvård ges inte längre till intagna på Sveriges anstalter. Orsaken är att Kriminalvården istället vill nå fler och yngre kriminella.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer innanför murarna när fler fängslas – vilken behandling är effektiv för att motverka återfall i brott? Det handlar dagens Vetenskapsradion Hälsa om i två program. Det här är första delen.
- Det är en nitlott som Kriminalvården drar, säger Matias Arriola som tidigare varit dömt för våldsbrott och varit narkotikamissbrukare, numera verksam i Kriminellas revansch i samhället, KRIS.
I valrörelsen 2022 har mycket fokus legat kring brott och straff, men inte så mycket kring vad som händer bakom murarna. Nu sitter drygt 5 500 personer på anstalt. En ökning med cirka tusen personer på tre år. Vad innebär det för behandlingar som kan minska återfallsrisken för brott?
Klosterverksamheten lades ned pga platsbristFlera andra verksamheter som funnits tidigare i Kriminalvården har fått dras in pga av utrymmesskäl. Klosterverksamheten i Kumla är en av dem. Den innebar att internerna gav sig in i retreat under total tystnad.
- Den gjorde att jag började titta in i mig själv och hitta medkänsla för andra människor, säger en 31-årig morddömd man som sitter på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.
Hör också kriminologen Lena Roxell från Stockholms universitet och Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsverksamhet om den svåra balansgången som Kriminalvården nu har att gå.
Medverkar gör Lena Roxell, kriminolog vid Stockholms universitet, Martin Lardén, chef för behandlingsverksamheten vid kriminalvården, Matias Arriola, fd narkoman nu vid Kriminellas revansch i samhället KRIS, “Alexander”, morddömd 31åring på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.
PLE: Annika Östman
Producent: Annika Östman
MED: Lena Roxell/kriminolog vid Stockholms universitet, Martin Lardén/ chef för behandlingsverksamheten vid kriminalvården, Matias Arriola/ fd narkoman nu vid Kriminellas revansch i samhället KRIS, “Alexander”/ morddömd 31åring på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna.
-
Josefin Wikström, yogaterapeut och grundare av Traumaanpassad Yoga Sverige berättar i dagens avsnitt om tre spännande yogaprojekt i världen. Hon delar hur det forskas på yoga både i USA, Sverige och Storbritannien inom bl.a. BUP, Rättspsyk och Kriminalvården.
Att lyssna på Josefin ger mig alltid så mycket ny energi. Att vi Yogaprenörer verkligen är på rätt väg. Yogan besitter en sån kraft som behövs i en värld där stressen och pressen ökar. Att det forskas på yoga ger oss fler möjligheter att fortsätta utveckla våra affärsidéer för framtiden.
Om du vill få en energipåfyllning inför höstterminens start - så är det här avsnittet för dig!
I avsnittet tipsar jag också om två gratis webinar:
5 steg för att nå dina mål som Yogaprenör 17 augusti kl 10-11.00 - läs mer och boka din plats här Yoga för tryggare barn och tonåringar 31 augusti kl 10-11.00 - läs mer och boka din plats härJag & Josefin önskar dig en fin lyssning!
Vänliga hälsningar
Angelica
Ps. Vill du ha hjälp med att lyckas som hållbar Yogaprenör? Nu kan du bli medlem i Yogaprenör för att få kunskaperna du behöver, coachningen du längtat efter och nätverket du saknat. Läs mer och bli medlem nu på yogaprenor.se/redo
Hjälp mig hjälpa fler genom att sprida Yogaprenörpodden:
✨ Dela Yogaprenörpoddens inlägg i dina sociala medier och tagga @yogaprenör
✨ Lämna en recension så fler hittar hit!
✨ Prenumerera på podden i t.ex. Apple Podcasts eller Spotify! 🙏❤️
-
Överfulla fängelser och en kriminalvård som går på knäna. Så ser situationen ut i Sverige 2022. Överbeläggningarna och trängseln skapar inte bara dålig stämning bland de som fängslas utan har även blivit en riskfaktor när det gäller säkerheten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Kriminalvården befinner sig i ett väldigt allvarligt läge, utifrån kapacitetsbristen, säger Joakim Righammar som är tillförordnad enhetschef för planeringsenheten inom Kriminalvården.
Under nästan hela 2000-talet minskade trycket på kriminalvården i Sverige stadigt. Beläggningen på anstalter och häkten i Sverige var så låg att kriminalvården började nedmonteras. Men 2016 vände trenden plötsligt. En kombination av ökningen av grova brott i spåren av en växande gängkriminalitet och skärpt lagstiftning ändrade situationen för kriminalvården drastiskt. I mitten av juni låg beläggningsgraden på 113 % på svenska anstalter.
– Kriminalvården skiter fullständigt i vilka dom sätter i en och samma cell. Det kan vara några som inte förstår varandras språk och då ska man samsas på tio kvadratmeter eller nått. Dela samma toalett och ha sina grejer och allting. För en del funkar det för andra inte, säger Jakob som avtjänar ett straff för mord.
De senaste åren har också rapporter om hot och våld mellan intagna och hot och våld mot anställda ökat på anstalter och häkten.
– Vi ser att säkerheten utmanas, alltså klienternas säkerhet och personalens säkerhet och det är en prioriterad fråga, säger Joakim Righammar som är tillförordnad enhetschef för planeringsenheten inom Kriminalvården.
Överbeläggningarna på anstalter och häkten ses som en av anledningarna till det ökade antalet incidentrapporter.
– Vi kommer ha det tufft 2022, 2023, kanske 2024. Sen har vi en gedigen planering för att skapa mer platser och få in medarbetare. Men dom närmsta åren kommer befinna oss i ett läge ganska likt det här, säger Joakim Righammar.
I lagens namn har tittat närmare på situationen inom Kriminalvården och vad konsekvenserna av överbeläggningarna blir.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Susanna Hestréus.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
Elg-Cajsa drog sig inte för mord då hon störde sig på någon. Men hur god var bevisningen?
Källor:
Aftonbladet 1839-04-15 samt 1839-05-29
Aftonbladet söndag 2020-07-05
Restriktioner - Fängelse, frivård och häkte | Kriminalvården (kriminalvarden.se)
Vårt minne är som viskleken | SVT Nyheter
Support till showen http://supporter.acast.com/historiska-brott.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostra di più