Musikhögskolan Podcasts
-
Björn Ende är pianist, komiker, låtskrivare i humorgruppen Katten Skogmans Orkester och en av Sveriges mest erfarna pianister inom improv Comedy. Han är pianist i humorsuccén Rollspelsklubben som i januari 2023 sålde ut Göta Lejon i Stockholm på några timmar. Han har anlitats som pianist av i stort sett alla improgrupper i Sverige och han undervisar sångimpro sedan flera år. Björn är utbildad vid kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Vi pratar om varför pianot är det bästa impro-instrumentet, om impro-paradoxen och undertexter. Om hur vi som scenimprovisatörer kan stötta impromusikern, om att fortsätta vara nyfiken på hur du kan bli bättre, om scenpersonlighet och att vi är olika. Om tajming, formkänsla och musikalimpro. Om inspiration, ödmjukhet och att få uppskattning från publiken. Och så pratar vi om GPS, åttor och volleyboll.
-
Välkomna skall ni vara till ett innerligt Martinson Möter med artisten Martina Möllås som är en skönsjungande sångerska, musiklärare, församlingsmusiker och sångförfattare till många avgörande tröstande, hoppfulla och tongivande sånger de senaste åren. ”För en ton och ett tilltal som formulerar längtan, hopp och livsglädje så att både tvivlare och redan troende inkluderas.” löd formuleringen från juryn av Utbulstipendiet när hon vann härom året och vi håller med.
I dagens Martinson Möter berättar hon om resan i sångens tydliga tecken från pianot i Knisslinge till kyrkor och kapell, Wallmans salonger, Gospel, pop och rocklinjen på musikhögskolan Malmö. Sångskapandets värk och vinst och mötet med barndomshjälten Evie i Nashville nyligen. Hon ger oss också kloka och klara besked angående vad som är lösningen på låsningen i att utrota fattigdomen i vår värld.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
درس عيدو الفقير في سوريا الهندسة المعمارية وعمل في هذا المجال في السويد بوظيفة دائمة.. لكنه قرر ان يترك الهندسة ويتوجه الى دراسة الموسيقى التي استحوذت على اهتمامه منذ الصغر.
الآن يدرس عيدو في الأكاديمية الملكية للموسيقى في استوكهولم، ويخطط لمتابعة دراسته في هذا المجال والتعمق بها، الى جانب نشاطاته الفنية الموسيقية.
SِِVENSK TEXT
Att våga drömma
I veckans arabiska talkshow möter vi Eido Al Fakir, som utbildade sig till ingenjör i Syrien och arbetade som det i Sverige. Sedan valde han att följa sin dröm och vara musiker
Eido Al Fakir studerade till arkitekt i Syrien och arbetade som ingenjör i Sverige. Han hade fast jobb men bestämde sig att lämna jobbet för att studera musik, vilket var hans intresse sedan barndomen
Nu studerar Eido på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och han planerar att fördjupa sina studier inom musik ännu mer. Utöver studierna jobbar han även med konstnärliga musikaliska fester
-
Han är svensk mästare på luftgitarr, har spelat i Kungliga Filharmonikerna, gått Musikhögskolan, spelat med Benny Anderssons orkester BAO och mycket mycket mer. En kille med ett gigantiskt CV och med ett hjärta som klappar för Orsa, Dalarna och musiken. Hasse Strandberg möter en av Sveriges mest folkkära musiker, sångare och programledare: Kalle Moraeus. Det bli snack om jultraditioner och om att vara julvärd i SVT (Tareq Taylor får några goda råd av Kalle...). Vi tar oss ut i skjogen och går på älgjakt och vi hyllar gubben inom oss. Detta och mycket mer från veckans Lördagsgäst Kalle Moaeus.
-
*Det är lite dåligt ljud i detta avsnitt, men hoppas det ska gå bra att lyssna på ändå*
I det här avsnittet intervjuar jag den personen som spelat gong längst i Sverige. Redan som 12-åring på tidigt 70-tal blev han fascinerad av gongarnas toner på en konsert som han var på med sina vänner. Efter konserten knackade han till sin egen gong på slöjden och har spelat gong sedan dess.
Sven Kihlström är utbildad musiker och pedagog på musikhögskolan i Malmö där han tog examen 1980 med slagverk som huvudinstrument. Han bor mellan Emmaboda och Växjö, är yoga- och meditationslärare, spelar i band och har utbildning i healing, sjunger kraftsång och är klangmassör.
Under intervjun berättar Sven bland annat om den turné till USA han åkte på med Malmö Slagverksensemble där han fick spela på närmare 100 olika gongar. Han berättar också hur han väljer vilken gong han ska spela på när han håller gongvila beroende på hur planeterna står just den dagen och om det intuitiva lyssnandet.
Svens facebooksida hittar du här: https://www.facebook.com/sven.kihlstrom.3
Mer om GongbadOnline kan du läsa på vår hemsida, där hittar du även alla våra online gongbad: https://www.gongbadonline.se/
-
I detta avsnitt Träffar jag två av mina klasskamrater från musikhögskolan i Malmö Jacob Delen och Johan Dahlberg och vi diskuterar vilka erfarenheter och lärdomar vi fått under våra första två år i yrket.
-
.. Örebro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
طارق أبو حمود موسيقي ويعمل كمدرس في أكاديمية أوربرو Örebro للموسيقى، حيث يُدرّس هناك الموسيقى العالمية والشرق أوسطية. بالإضافة إلى ذلك فهو يعمل مدرساً للغة الإنكليزية ولمادة الموسيقى في مدرسة ابتدائية في أوربرو Örebro.
-يقول طارق: من الطبيعي أن يقوم المعلم بتدريس مادتين مختلفتين في وقت واحد في السويد، هذا أمر غير مفاجأ للطلاب مطلقاً.
SVENSK TEXT
Tarek bjuder på livemusikNu bjuder vi på livemusik i arabisk talkshow. Det är Tarek Abo Hammoud som spelar och sedan berättar han om jobbet på musikhögskolan i Örebro
Tarak Abo Hammoud är musiker. Han arbetar också som lärare på Musikhögskolan i Örebro och undervisar i musiktraditioner från Mellanöstern. Dessutom jobbar han som lärare i engelska och musik vid en grundskola i Örebro
-I Sverige är det normalt att en lärare undervisar i två helt olika ämnen, berättar han
-
Komiker och improvisatörer gästar Lustgas förklädda till påhittade karaktärer.
Elias och Andreas pratar i-språket och utbildar om hebreiska. Sen kommer Keith Livington tillbaka som vikarie med stora nyheter om sin karriär och såklart bjuder han på en låt! Gästar gör Audition-Nina som är expert på att gå på audition. Hon har sökt nästan allt; musikhögskolan, coop, tinder... You name it!
Varning för dumheter och brist på verklighetsförankring.
Instagram:
@lustgascomedy
@lisaceahn -
Läsning av Karin Smirnoff och musik av Lucas Brar.
Karin Smirnoff, född 1964, är bosatt i Piteå och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: "Jag for ner till bror". Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, "Vi for upp med mor", utkom våren 2019. 2020 är Karin Smirnoff aktuell med den sista romanen i trilogin: "Sen for jag hem".
Karin Smirnoff läser ur sin nya roman "Sen for jag hem".
Om "Sen for jag hem":
Janakippo lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för john bror diana och de andra som kallar från norr. Med sina två första böcker om janakippo, Jag for ner till bror och Vi for upp med mor, etablerade sig Karin Smirnoff som en berättare av rang hyllad för sin särpräglade stil och djupt uppskattad för sin känsla för det mänskliga. Sen for jag hem är den dramatiska tredje romanen om janakippo som fullbordar trilogin.
Lucas Brars musik kännetecknas framförallt av sitt säregna uttryck, där han suddar ut gränserna mellan jazz, klassisk och popmusik. Med en virtuos klassisk teknik kombinerar han rytmer och harmonik från jazzvärlden i sina arrangemang och egna kompositioner. Han ger uppskattade konserter runt om i Europa, och hans videor på Youtube har setts av miljontals människor. Han började sin bana i den klassiska världen, där han studerade för Mats Bergström på Musikhögskolan i Stockholm. År 2009 erhöll han det prestigefyllda Rosenborg-Gehrmans musikstipendium.
Från 24 oktober 2020
Jingel: Lucas Brar -
Framstående orkesterledare som har dirigerat alla symfoniorkestrar i Sverige och Norge.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Musikens kraft- Hur länge kan vi klara oss utan levande musik? det frågar sig dirigenten Cathrine Winnes i sitt Sommar. Under Coronapandemin har hon fått se sin arbetsplats, konsertsalen, gå från att vara en fristad till att bli något farligt. En plats där virus kan spridas.
Instängd i sitt hem utanför Oslo har hon under våren tänkt på hur musiken genom alla tider har pressat sig fram under de sämsta förutsättningar och genom livets alla faser.
- I krig och i sorg, i fest och i glädje, vid födsel och vid död, musiken är alltid med oss. Försök att förbjuda den – den spelar ändå.Cathrine Winnes Sommarprat handlar om musikens kraft. Om hur hon som liten flicka drabbas av pappans pianospel om kvällarna i hemmet. Och om hur hon, av en slump, sitter med när en symfoniorkester repeterar och får en explosion av en upplevelse, och bestämmer sig för att bli dirigent. Norges första kvinnliga sådana, skulle det visa sig. I Sommarpratet får vi också möta några av de bortglömda kvinnliga kompositörer som Cathrine Winnes arbetar med att lyfta fram igen. Kvinnor ur historien vars inneboende behov av att få uttrycka sig musikaliskt gjorde att de skrev musik trots stora personliga uppoffringar.
Denna vår har musik spelats och streamats från vardagsrum världen över, men det är som att det har saknats en arm och ett ben säger Winnes. Insikten är att en musiker inte är något utan sin publik.
Om Cathrine Winnes
- Vi har varit blomster utan vatten, säger hon. Hon menar att det är mottagaren som ger konsten näring.
- Inte för att musikern behöver ros, och inte heller för att verket ska beundras. Publiken ger konsten näring för att konst måste delas.Dirigent, 42 år. Född och bosatt i Oslo. Debuterar som Sommarvärd.
Framstående orkesterledare som dirigerat alla symfoniorkestrar i Sverige och Norge. Arbetar återkommande internationellt och har dirigerat opera- och balettföreställningar i flera stora nordiska operahus. Är chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna i Stockholm.
Var både dirigent och programledare i SVT-serien She composes like a man förra året och är känd för att engagerat lyfta fram bortglömda kvinnliga kompositörer. Har fått norska komponistföreningens jämställdhetspris för ”extraordinär insats
för könsbalansen inom det skapande musikområdet”.
Tog diplomexamen som orkesterledare på Norges Musikhögskola 2004 som första kvinna någonsin. Undervisar på Musikhögskolan i Oslo.I mitt Sommar pratar jag om livet som dirigent och om musikens inneboende kraft i människan. Jag spelar musik som världen glömt men också gamla goda klassiker. Och så testar jag om det stämmer att örat kan lyssna tredimensionellt.
Producent: Erika Strand-Berglund -
Tonsättare. Född i Motala, var bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1999.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Det är väl en kreativitet jag har inom mig som jag inte kan stoppa riktigt. Den bara väller ut ur mig."
Så beskriver tonsättaren Sven-David Sandström sitt skapande i Sommar i P1, som sänds postumt.
Sven-David Sandström gick bort den 10:e juni i år. I programmet, som spelades in i maj, berättar han hur hans närmare 600 verk ofta skrevs snabbt och alltid med blyerts på papper, hur han tänkte när han skapade musik för kyrkoåret och hur Bach hjälpt honom över snåriga stigar när han inte vetat vad han ska göra.
"Han är stjärnan som man kan lyssna på , som man kan luta sig mot och som man kan vara säker med."
Sven-David Sandström har även komponerat kör- och orkesterverk samt tolv operor och i Sommar tar han upp hur det vackra och sköna kan irritera människor. Han berättar hur pianostycket Fantastia som han komponerade i början av 1990-talet nästan väckte avsky för att det var för romantiskt.
Sven-David Sandström var professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Indiana University i USA och fick sitt genombrott på 1970-talet med orkesterverket Through and through. Ett av hans mest kända verk är The High Mass för vilket han belönades med en Grammis för bästa klassiska skiva 1995.
Om Sven-David SandströmSven-David Sandström var en av Sveriges främsta tonsättare och skapade närmare 600 verk under sin livstid.
Genombrottet, även internationellt, kom på 70-talet med orkesterverket Through and through. Bland mängden kompositioner kan nämnas High Mass och Requiem: De ur alla minnen fallna över förintelsens barnamord som kallats för ett av 1900-talets viktigaste svenska verk. Han skrev, liksom förebilden J.S. Bach, musik till kyrkoårets samtliga söndagar. Komponerade kör- och orkesterverk samt tolv operor, den senaste med libretto av Niklas Rådström.
Han var professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och vid Indiana University i USA. Känd för att skriva sina verk snabbt och med blyertspenna på papper.
Sven-David Sandström var kreativ och komponerade in i det sista. Han spelade in sitt Sommar i maj och avled 10 juni i år.
Så här sa han själv om sitt program:
Livet kan bli väldigt intressant, väldigt nytt och väldigt annorlunda om man vågar satsa på nya saker. Jag säger ja till nästan alla förfrågningar jag får och om detta handlar mitt Sommar.
Producent: Anneli Zvejnieks
-
KOMPOSITÖR, 48 år. Född i Vladivostok, bosatt i Stockholm och Italien. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Kompositören Victoria Borisova-Ollas berättar i sitt Sommar om hur tonsättaren gör för att förmedla sina inre bilder till lyssnaren. Om minnen från barndomens Ryssland och om sommaren som blev hennes sista utan piano.
Victoria Borisova-Ollas började spela piano som sexåring men hennes relation till instrumentet var inte helt självklar utan delvis påtvingad av en ”ambitiös mor”
"Pianot följde oss på semestrarna utanför staden som en hund. Eller en katt. Eller en elefant snarare! Knappt hade man packat upp väskan på datjan så kom det flyttgubbar bärandes på monstret."
Hennes Sommar i P1 är en resa in i den klassiska musiken. Hon talar om Tjajkovskij som ”fenomenal på natur- och årstidsskildringar” och franske tonsättaren Debussy som ”en riktig mästare i att måla upp bilder med sina toner”.
"Hans verk för piano är ett långt galleri som är generöst fyllt med porträtt- och landskapsmålningar."
Victoria Borisova-Ollas poängterar i sitt Sommarprogram ”vikten av att alltid komma ihåg att vår samtid hänger ihop med historien” och ger musiken en framträdande plats i sin berättelse.
Om Victoria Borisova-OllasInternationellt efterfrågad tonsättare som skrivit musiken till operan Dracula med uruppförande på Kungliga Operan i Stockholm förra året. Har komponerat flera orkesterverk, symfonier och konserter, bland annat Angelus på beställning till Münchens 850-årsjubiléum.
Utbildad vid Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva, Royal Collage of Music i London och Musikhögskolan i Malmö. Ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och medlem i Föreningen Svenska Tonsättare.
Mottagit flera priser, som Expressens pris Spelmannen, Rosenbergpriset och Musikförläggarnas pris.
Inspirerad av konst, litteratur och religiösa texter. Älskar tystnaden.
Producent: Anna-Karin Larsson
-
BAKGRUND: Monica Dominique föddes 1940 i Västmanland. Hon är mångsidig pianist, kompositör, sångerska och skådespelare som ofta framträtt tillsammans med sin man Carl-Axel, men också med en lång rad svenska artister så som Monica Zetterlund, Tommy Körberg (i jazzfusiongruppen Solar plexus), Hasse & Tage med flera i tv, på film och på teater. Hon var även medlem i den legendariska sånggruppen Gals and Pals. 1985 fick hon och Carl-Axel Expressens musikpris Spelmannen. Hon har nyligen tilldelats Riksförbundet Svensk Jazz stora pris för livslång insats inom jazzen.
AKTUELL MED: Skivan "Togetherness" med sin bror, jazzbasisten Palle Danielsson. Krogshow på Berns 28/9: "Hasse & Tage - musikskatten". En svit för storband för Bohus big band som ska uruppföras 4/10.
I PROGRAMMET: Hur var festerna hemma hos Monica Zetterlund? Vad är det största felet med programmet "Sommar"? Varför fick man inte spela jazz på Musikhögskolan? Varför blev inte Monica Dominique ett språkrör?