Nelson Mandela Podcasts
-
Det våras för konsten och poesin! Ida har samlat några av höjdpunkterna av de nya diktsamlingarna som har en tendens att blomstra den här tiden på året. Pontus ser STAR WARS - Return of the Jedi (1983) på bio och ser sin ungdomskultur relevans fejda ut. Har STAR WARS förlorat sin laddning i och med att papporna i världen börjat bli bättre?
Välkomna!
instagram.com/kulturbarnen
Dessutom:Grammis
Met
New York Times
Lil Naz X
Karl Lagerfeld
David Bowie
Masayoshi Sukida
Heroes
Hans Gedda
Nelson Mandela
Andy Warhol
Mats Söderlund - ’Eskatos, tystnaden tillhör inte oss’
Joni Mitchell
Eva-Stina Byggmästar, ’Vill du kyssa en rebell?’
Kayo Chingonyi, ’En blodsmitta’
STAR WARS - Return of the Jedi
Gröna Lund
Åmells
Moderna Museet
Pontus Hultén
Centre Pompidou
Stockholm Art Week & Market
Isabella Nilsson, ’En bok för ingen’
Taxi taxi
Johanna Berhan, ’I only see you’
-
Var tionde år sammanställer tidskriften Sight & Sound en lista över världens bästa filmer en lista som varierar mellan mönstringarna. Vad avgör vad som klassas som "Världens bästa film någonsin"?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För första gången toppas nu listan av en film regisserad av en kvinna, "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles" av Chantal Akerman – en film som tidigare inte funnits med på topp 10. Varför hamnar den på första plats nu? Och hur bra är den? Samtal med Jacob Lundström, redaktör på FLM och Joakim Silverdal, kritiker på Sveriges radio.
KONST: SKYMNINGSLAND I TIDER AV KRIS
Just nu visas grupputställningen Skymningsland på Moderna Museet i Malmö – en utställning som tar avstamp i vår tids många osäkerheter och som enligt vår kritiker Hedvig Weibull kokar ner till en fråga om beständighet: vad kommer att finnas kvar?
FOTOGRAFI: MÖT MÄSTERFOTOGRAF HANS GEDDA
Under hösten har den numera 80 åriga fotografen Hans Gedda haft en utställning på Fotografiska i Stockholm. En kritikerrosad utställning som både är en retrospektiv med flera kända porträtt på berömda människor som Nelson Mandela, Andy Warhol och Astrid Lindgren. Mårten Arndtzén har träffat honom.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Inför valet har vi bett partiledarna berätta om varsitt kulturellt verk som betytt något särskilt för dem. Magdalena Andersson, (S), har valt boken "Never let me go"av Kazuo Ishiguro.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"GORBATJOV FÖRÄNDRADE SPELPLANEN FÖR DET RYSKA KULTURLIVET"Sent igår kom nyheten om att Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov dött. Idag analyserar kulturredaktionens Fredrik Wadström vilken kulturhistorisk roll Gorbatjov spelat, och menar att det är svårt att tänka sig att Svetlana Aleksijevitj fått Nobelpriset i litteratur 2015 utan Gorbatjovs betydelse för det ryska kulturlivet.
"NÄR EN MÄNNISKA BLUNDAR OCH TITTAR UPP KAN HON VARA HELT FÖRÄNDRAD"Det säger den svenske porträttfotografen Hans Gedda. Han har plåtat alla: Nelson Mandela, Olof Palme, Astrid Lindgren, Andy Warhol, Taube, Cornelis Wreesvijk... men nu jobbar han mest med stilleben. Hans Geddas verk kan man se på utställningen "Nära ögat" på Fotografiska muséet i Stockholm, och Mårten Arndtzén har träffat honom för en pratstund.
"FRIHETEN VAR SOM EN KALLNAD MATRÄTT"Citatet är hämtar ur Lea Ypis bok "Fri. En uppväxt vid historiens slut". En berättelse om en elvaårig albansk flicka vars hela värld rasar när landets kommunistiska regim störtas år 1990. Vår kritiker Katarina Wikars beskriver en omvälvande läsupplevelse.
"TBC SÅGS SOM SJUKDOMARNAS PILSNERFILM"Det säger Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, om romantiseringen och mytologiseringen av den lungsjukdom som tagit så många människoliv. Nu har han själv skrivit en bok om tbc, med utgångspunkt i hans mammas historia. Hur hon två dagar innan sin sjuårsdag 1942 skrevs in på Norrtulls sjukhus och skildes under lång tid från sina föräldrar. "I en sal på lasarettet" heter boken, och vår reporter Nina Asarnoj stämde träff med Björn Wiman några kvarter från den plats där sjukhuset tidigare låg.
"VARJE BEGÄR SKA KUNNA TILLFREDSSTÄLLAS MED ETT KLICK"Har vår uppfattning av tiden förvandlats till en erfarenhet av ett ständigt pågående...nu? Hör författaren Helena Granströms essä, den andra delen i OBS serie om klimatet och tiden.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producent: Ulph Nyström -
I över 25 år har den prisbelönta journalisten Malou von Sivers mött exklusiva gäster, så som Britney Spears, Nelson Mandela och Ingmar Bergman, i djupgående intervjuer. Med sin långa världsomspännande erfarenhet återupplivas nu programmet Malou möter där hon på nytt träffar aktuella gäster för längre samtal som berör och engagerar.
Ansvarig utgivare: Johanna Thulin Bratten. -
Vårt FETA sommaravsnitt nr 60 som är sponsrat av Jeffersons Blues Magasin är här!!!
Ja, vi säger det själva, intervjun med Eric Bibb kan vara något av det bästa vi gjort sen starten!💥
Hör Eric berätta om sitt begåvade barnbarn, sångaren Samson Mirro & även sin son, den etablerade stjärnan Rennie Mirro! Vi får också ta del av en rad häftiga möten som när Eric tillsammans med b.la Cindy Peters & Thomas Ledin träffade Nelson Mandela, eller när den då 11-åriga Eric Bibb fick tips av Bob Dylan hemma i sitt eget vardagsrum! Hör historien om när han som 17-åring live bevittnade inspelningen av den legendariska plattan med Jimi Hendrix Band Of Gypsies på The Fillmore East.
Förutom det djupa kloka insikter om sakernas tillstånd, lyssnarfrågor och en mängd annat...detta är det enda sommarprat ni kommer att behöva! Vi bjuder dessutom på mängder av heta sommartips i "Bluespodden Tipsar" samt ringer upp Umeå-bluesmannen Cripple Joe live i sändning i segmentet "Från Norr Till Söder" där han får spela upp låten "Bördan"!
Tack för att ni lyssnar, delar & Swishar - 0766 117 144 ❤️ -
I dagens avsnitt bland annat: Sydafrikas tidigare president FW de Klerk avlider vid 85 års ålder av mesoteliom, eskalering av pågående kris vid gränsen mellan Polen och Vitryssland, Steve Bannon åtalas för vägran att samarbeta med utredning av stormningen av Kapitolium, University of Austin grundas av konservativa akademiker och mediapersonligheter samt Sara Duterte kandiderar till posten som Filippinernas vicepresident
https://radio.bubb.la/sondag-14-november-2021/
Länkar som diskuterades i dagens sändning:
FW de Klerk avlider vid 85 års ålder av mesoteliom, var Sydafrikas president mellan 1989 och 1994, tilldelades tillsammans med Nelson Mandela Nobels fredspris 1993 för att ha förhandlat fram avskaffandet av apartheid
Vitrysk militär river gränsstängsel, förblindar polska styrkor med laser och beväpnar migranter med tårgas i eskalering av pågående kris vid gränsen mellan länderna, runt 100 migranter tog sig under lördagsmorgonen in i Polen där de använde tårgas i angrepp mot försvarande styrkor
Steve Bannon åtalas för trots mot kongressen då han vägrat samarbeta med utredning av stormningen av Kapitolium den 6 januari, riskerar böter och upp till ett års fängelse
University of Austin grundas av konservativa akademiker och mediapersonligheter, ska bli akademisk fristad som inte domineras av den illiberalism som grundarna menar har tagit över etablerade lärosäten
Sara Duterte, dotter till Filippinernas president Rodrigo Duterte, kandiderar till posten som vicepresident i nästa års val tillsammans med presidentkandidat Ferdinand Marcos Jr., den senare är son till Filippinernas tidigare diktator och tillhör ett annat parti än presidenten, det spekuleras i att Rodrigo Duterte kan komma att ändra tidigare beslut och kandidera till vicepresidentposten mot dottern med sin tidigare rådgivare Bong Go som presidentkandidat
-
Vad händer när kampen är över? Det är snart trettio år sedan apartheid föll och Nelson Mandela blev president i Sydafrika. Arvet från fredspristagare som Mandela och Desmond Tutu lever kvar – men problemen löstes inte bara för att apartheid försvann. Skribenten Anna Charlotta Johansson berättar här om ett land med hög potential och stora problem.
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
72 • Tankar om att utbilda - i och med video
Det här avsnittet handlar om att utbilda med video. Och mina tankar kring att utbilda i video.
En sak som är viktig för att få de du utbildar med din video att komma ihåg hur det är att inte kunna just det du kan nu. Det brukar ju kallas kunskapens förbannelse just det här att när vi väl kan något så minns vi inte hur det är att inte kunna det.
Vi måste lära oss att förklara och beskriva så enkelt det bara är möjligt.
“Om du inte kan förklara det enkelt så kan du det inte tillräckligt mycket”
Albert Einstein
Jag har t ex jobbat med TV & video sedan mitten av 90-talet så jag har ju hunnit göra alla misstag redan. Den som går en videoutbildning med mig behöver inte göra de här misstagen själva. Det jag lär dig i mina utbildningar och föreläsningar är sånt som jag vet fungerar.
Men vi kan inte bara låta våra deltagare lyssna och titta. För att komma ihåg måste de göra själva också.
När vi ser någon annan verkligen göra en sak förstår hur det går till men det är när vi gör själva som vi verkligen lär oss. “Jag hör och jag glömmer, jag ser och jag förstår, Jag gör och jag kommer ihåg”.
Konfucius
Att hamna på rätt kunskapsnivå och nå fram hela vägen till din deltagare, tittare eller elev kräver att du känner din målgrupp.
“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart.”
Nelson Mandela
Sammanfattning:
Prata med din tittare så att han eller hon förstår. Prata så att hen tar till sig det du säger. Använd ord och fraser som din deltagare/elev använderLägg dig på en nivå som är lagom och följ med din tittares kunskapskurva så att du hela tiden höjer även din nivå. Lär ut det du kan. Så att du kan förklara det enkelt. Portionera ut din kunskap i lagom stora bitar så att tittaren kan ta till sig dem.Visa så att deltagaren förstår och låt honom eller henne göra själv också för att lära sig.LÄNKAR SOM NÄMNS I PROGRAMMET:
Linda Björck, Linkedin-expert
Avsnitt 42 av Pixelpodden - en podd om video - Planera innehåll
David Stavegård, Excelexpert
Avsnitt 67 av Pixelpodden - en podd om video - Marknadsföra sig med video
Jonas Carlström, Facebookannonser
Avsnitt 45 av Pixelpodden - en podd om video - Videoannonsering
Avsnitt 40 av Pixelpodden - en podd om video - Att utbilda med video
Bok: Exit Kalahari
Utomhus, vandring mm outdoor_wilda
Webbutbildning Kommunicera med video i sociala medier • Filma som proffs med din mobil.
Webbutbildning om livevideo Lyckas med Live & webinar.
Övriga utbildningar som nämns i avsnittet
Yrkeshögskolan Xenter
Stockholms Dramatiska högskola
Audiendo
Företagsuniversitetet.
Fotografiska
Poppius
Filma med mobilen -
Webbredaktör -
Videoutbildning fortsättningskurs Sveriges Marknadsförbund
ÖVRIGA LÄNKAR :
Facebook: @Stockholm Pixelhouse
Instagram: @Stockholm Pixelhouse
LinkedIn: @heleneaberg
TikTok: @heleneaberg
Youtube: Helene Åberg - Stockholm Pixelhouse
Hemsida: www.pixelhouse.se
PÅVERKA INNEHÅLLET I PIXELPODDEN
Vill du vara med och påverka vad jag tar upp i podden och diskutera video i sociala medier så är du varmt välkommen att gå med i Facebookgruppen Pixelpodden - en podd om video. Här kan du också ställa frågor inför kommande avsnitt i podden där jag kommer svara på dina och andras frågor.
TYCK TILL & PRENUMERERA
Å ingen blir förstås gladare än jag om du vill skriva en recension om podden på iTunes. Ju fler stjärnor, desto gladare blir förstås jag :-) Å extra glad blir jag ju förstås om du vill prenumerera på Pixelpodden så att du inte missar något avsnitt!
/Helene
-
Apartheid i Sydafrika byggde på strikt åtskillnad mellan etniska grupper där de vita sydafrikanernas överhöghet var självklar. Apartheid är historien om hur kolonialismens rasism i samspel med de vita afrikanderna religiösa tro på rasåtskillnad utvecklades till ett institutionellt rasistiskt ramverk under åren 1948 till 1994.
Redan 1910 förbjöds Sydafrikas afrikanska folkmajoritet att äga jord utanför särskilda reservat, som motsvarade 13 procent av Sydafrikas landyta. idén var att befolkningen skulle separeras utifrån rastillhörighet. De svarta afrikanerna tvingades bo bantustans, även kallade homelands.
I avsnitt 163 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Andreas Karlsson, författare och journalist om varit bosatt i Sydafrika. Han har bland annat skrivit böckerna Sydafrikas historia och Det nya Sydafrika.
Sydafrika betraktas som mänsklighetens vagga eftersom man hittat spår efter tidiga homo naledi i grottorna vid Sterkfontein väster om Johannesburg som visar att det fanns mänskligt liv i regionen för mer än tre miljoner år sedan. Arkeologer har också funnit 1,6 miljoner år gamla stenverktyg.
Det var portugisen Bartolomeu Diaz som år 1488 som första europé seglade runt Kaphalvön och Afrikas sydspets i sin strävan att hitta sjövägen till Asien. Först 1652 upprättar nederländska Förenade Ostindiska kompaniet en bosättning som kom att bli Kapstaden vars uppgift var att serva skepp som var på väg om Asien.
Den svarta befolkningen i Sydafrika var inte möjliga att underkuva vid denna tid så slavar kom att skeppas dit från Asien och andra delar av Afrika. De första vita kolonisatörerna boerna, som talade holländska, kom att utveckla en egen identitet skild från britterna som ockuperade Kapkolonin från år 1806.
När boerna tröttnade på den brittiska koloniala myndigheten i Kapkolonin vid dagens Sydafrikas sydspets gav de sig iväg på ”die groot trek” under åren 1836-40. Boerna flyttade norrut och nu uppstod myten om ”den lediga marken”. Men landet var bebott av olika svarta grupper, där san är de enda som kan hävda sin rätt som ursprungsbefolkning, medan bantufolk kom norrifrån på 300-talet e. kr.
Efter 1948 lagfästes in i minsta detalj den segregering mellan vita, afrikaner, indiskättade och s.k. coloureds (sydafrikaner av blandras) som existerat praktiskt taget sedan den europeiska erövringen inleddes. Endast vita sydafrikaner hade rösträtt.
Job Reservation Act förbehöll kvalificerade arbeten och arbetsledning åt vita, ett fackligt krav ända sedan arbetare vid Witwatersrands guldgruvor på 1920-talet demonstrerat för ett vitt Sydafrika. Immorality Act förbjöd äktenskap och allt sexuellt umgänge mellan vita och andra sydafrikaner. Group Areas Act hindrade icke-vit inflyttning till städerna.
Särskilda pass erfordrades för de miljoner människor som arbetade i Sydafrikas industri eller i de vitas hem och därför tilläts bo i de särskilda svarta förstäder, townships, som växte upp utanför de större städerna. Gruvindustrin utvecklade ett särskilt migrantarbetarsystem, där afrikanska män inhystes i övervakade kaserner utan rätt att ta familjen med sig.
Lyssna också på avsnitten Det brittiska imperiets uppgång och fall.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
10 minuter om Nelson Mandela, frihetskämpen som tvingades sitta 27 år i fängelse. I Stora händelser berättar vi om det rasistiska systemet Apartheid, om kampen för att frige Mandela och få leva i ett rättvist Sydafrika.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om podden:Stora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen.
Podden passar för 9-13 år ungefär.
Frågor till avsnittet:I vilket land levde Nelson Mandela?
Vad var apartheid?
Varför blev Nelson Mandela fängslad?
Varför blev det en så stor nyhet när han till slut blev fri tror du?
Varför är Nelson Mandela viktig för många än idag tror du?
Producent och programledare: Emilia Traneborn, Munck
Producent: Elsa Gellermark, Munck
Ljudläggare: Viktor Bergdahl, Munck
Exekutiv producent: Per Palmqvist, Barnradion
Med ljud från: Sveriges Radio, P3 DokumentärAvsnittet gjordes av Munck Studios för Sveriges Radio.
-
Del 2
Fotbollscoachen/managern Stuart Baxter är veckans gäst i Coach meet Coach.Stuart delar med sig av sin stora erfarenhet som coach över hela världen. Hur skiljer det sig att jobba i England, Skandinavien, Japan och Sydafrika ? Vilken pedagogik trivs han bäst med, klassisk instruktionsmetodik eller den nyare "guided discovery". Hur är det att coacha mångmiljonärer, vad lärde han sig av Nelson Mandela och hur många potentiella lagkaptener hade han i AIK ?
Detta och väldigt mycket annat pratar vi om i Coach meet Coach. God lyssning !
-
Fotbollscoachen/managern Stuart Baxter är veckans gäst i Coach meet Coach.
Stuart delar med sig av sin stora erfarenhet som coach över hela världen. Hur skiljer det sig att jobba i England, Skandinavien, Japan och Sydafrika ? Vilken pedagogik trivs han bäst med, klassisk instruktionsmetodik eller den nyare "guided discovery". Hur är det att coacha mångmiljonärer, vad lärde han sig av Nelson Mandela och hur många potentiella lagkaptener hade han i AIK ?
Detta och väldigt mycket annat pratar vi om i Coach meet Coach. God lyssning !
-
Läkare. Född i Hedemora, bosatt i Kapstaden. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Läkaren Ingrid le Roux berättar om arbetet med utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden, och om hur hon hamnade där.
En dag i augusti 1964 står Ingrid le Roux på kajen i Amsterdams hamn. Där stod hon tillsammans med kanske tusen nervösa och förväntansfulla tonåringar från världens alla hörn. De hade kommit till Amsterdam för att ta båten till New York. Alla var stipendiater, och skulle bo i amerikanska familjer och gå på High School under ett år i USA. En av stipendiaterna var Pieter le Roux från Sydafrika, som så småningom blev hennes man.
"Det var inte självklart för oss att vi skulle bosätta oss i det ras-segregerade Sydafrika, med en så osäker framtid. Men Pieter är nationalekonom och var inspirerad av den svenska välfärdsekonomin, han ville påverka Sydafrika i den riktningen. Och jag ville göra sjuka barn friska. Vi kände båda att vi skulle kunna göra nytta i Sydafrika."
"Vi förstod snart att vi måste göra något åt undernäringen om vi skulle kunna bota barnen från alla infektioner. Vi öppnade en mottagning för rehabilitering av de undernärda barnen i en enkel kyrksal. Dit kom mammorna varje dag med sina barn och vi började tala om vad som hade orsakat undernäringen. Oftast handlade det om brist på pengar."
Ingrid berättar om mötet med Nelson Mandela – en stor man vars hjältegloria inte bleknar när man kom närmare.
Om Ingrid le RouxHar i 40 år arbetat med utsatta kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden. Tilldelades utmärkelsen Årets livsgärning vid Svenska hjältar-galan 2018. Läkarundersökte Nelson Mandela dagen efter hans frigivning. Är Desmond Tutus husläkare och nära vän. Livsverket är organisationen Philani som driver barn- och mödravårdskliniker i Kapstadens kåkstäder.
Har utbildat hundratals ”mentormammor” som gör hembesök i fattiga och farliga områden där de själva vuxit upp. Utsedd till hedersdoktor vid Karolinska Institutet.
Har en djup och stark kristen tro.
Producenter: Lisbeth Gustafsson och Ulla Walldén
-
Är dina iPrylar för bra för ditt bredband? Vem vill betala 2.607 kr om året för en nättidning? Och vem ska köpa nya Mac Pro EGENTLIGEN? Detta och mycket mer pratar vi om i veckans AppSnack.
I panelen: Samuel Linde, & Linus Larsson. Programmet leds av Calle Gisselsson
Veckans gäst: Joacim “Mac Pro” Melin
VECKANS NYHETERApple köper analysföretag specialiserat på Twitter
Apple går med i “An hour of code”
Codecademy: Hour of code
China Mobile börjar sälja iPhones på torsdag.
Apple honors Nelson Mandela on company homepage
Och Mandela VAR faktiskt med i Think Different kampanjen.
Samsung Admits that without their Higher Subsidies their Global Business Would Suffer
The Information
Mac Pro Magazine
PS4 And Xbox One Pose Major Problems For Internet Providers
Does Touch ID Decay Over Time?
Veckans rykten
German retailer leaks new Mac Pro release date
Apple Briefly Sells 4K Sharp Display In European Online Stores
VECKANS TIPSVeckans iOS-tips
Sök på Google via Spotlight i iOS 7.Veckans produktivitetstips
50 Siri voice commandsVeckans Jobbtips
Vill du jobba med Joacim Melin. Släng iväg en tweet till @joacimmelin -
Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk. Från den fredliga kampen på 40- och 50-talet, den väpnade grenen Umkhonto we Sizwes sabotage och bombdåd på 60-talet och de 27 åren i fängelse till frigivningen och att Mandela blev president 1994.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
”Apartheid är ett i grunden ondskefullt system”
Olof Palme
”Apartheidpolitiken i Sydafrika är vidrigare än något annat”
Ingvar CarlssonApartheidregimen införde ett omfattande system av raslagar och målet var rasåtskillnad. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte ens gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer.
Dokumentären handlar om Nelson Mandelas och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.
I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.
Hör Bengt Therner rapportera direkt från frigivningen av Nelson Mandela 11 februari 1990.
Producent: Daniel Värjö
Sänds första gången: 1 augusti 2010