Ockelbo Podcasts
-
Kick and Rush tar ut Englands startelva till VM 2030 – här är spelarna som ska ta fotbollen tillbaka hem.
-
Den senaste tiden har bastuns vara debatterats flitigt med tanke på de stigande elpriserna och de ändliga resurserna. Men det finns andra aktualiteter på ämnet, till exempel vad bastandet kan ha för hälsofördelar. Vad kan man vinna på en varm kroppstemperatur?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– När vi sätter oss i bastun blir vi varma, och eftersom kroppen vill ha en konstant temperatur börjar vi svettas, de ytliga kärlen vidgas och hjärtat slår snabbare. Det är ungefär samma effekt som när vi sticker ut och springer, säger Hans Hägglund, bastudoktor, överläkare och professor.
Det som han beskriver, stimulerar i sin tur hormonsystemet, nervsystemet och immunförsvaret. Man kan också se att blodtrycket går ner och att det finns en antiinflammatorisk effekt.
– Om man tittar på registerstudier från Finland visar de att bastubad minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, stroke och demens, säger Hans Hägglund.
En trogen bastubadare är Peter Lindgren som vi träffar vid bybastun i Norrbo utanför Ockelbo. De är en liten grupp män som traditionsenligt bastar varje lördag klockan 17.
– Det är framförallt gemenskapen, ibland är vi tre stycken, men oftast fem och det är ju trevligt att sitta och prata, säger han.
Gäster i programmet: Hans Hägglund, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor vid Uppsala universitet, Jens Linder, matskribent, som skrivit en bok om bastu och Abram Katz, professor i idrottsvetenskap vid GIH.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman
-
Patrik och Patricia åker på semester i en lånad husbil för att se sig om och ta geocacher i bland annat Bollnäs, Ockelbo, Arboga och Örebro.
Detta är ett avsnitt med nedklippta dagboksinlägg från Patreon.
This episode is Swedish
Like Found It! Podcast on Facebook: /founditpodcast
Follow Found It! Podcast on Instagram: @foundit_podcast
Follow Found It! Podcast on Twitter: @founditpodcast
Support us on Patreon: www.patreon.com/founditpodcast
Support us on Ko-Fi: www.ko-fi.com/founditpodcast
Visit our official homepage: www.founditpodcast.se
E-mail us: [email protected]
Become a member to listen ad-free at https://plus.acast.com/s/founditpodcast https://plus.acast.com/s/founditpodcast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Svenska Andrea fast på avskurna Tonga efter vulkanutbrottet pappa Peder väntar på att höra hennes röst igen. Överläkaren Johan Styrud svarar på lyssnarnas frågor efter två år av pandemi. Så pratar du med dina barn om sex och sexualitet. Reporter Lasse Persson besöker hovformsspecialisten Brigitta i Ockelbo.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ansvarig utgivare: Sofia Taavitsainen.
-
Varje dag i december fram till jul kommer det komma ett avsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema, varje avsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet har en anknytning till landskapet.
Dagens berättare: Bea Edsvik
Dagens landskap: Gästrikland
Dagens landskapsdjur: Tjäder
Dagens landskapsblomma: Liljekonvalj
Kända orter i landskapet: Gävle, Ockelbo, Storvik
Dagens saga: Med döden som fadder, hittad av mig i Sagor från Svenska landskap av Ulf Palmenfelt -
I detta avsnitt pratar jag med Svenska Ishockeyförbundets Generalsekreterare Johan Stark. Johan har en gedigen idrottsbakgrund med en aktiv karriär inom Basket på elitnivå som både aktiv och ledare. Han har också varit generalsekreterare på Svenska Basketförbundet samt klubbdirektör i Brynäs IF som har stark hockeytradition och kultur.
Vi pratar om Johans bakgrund som basketspelare och hans uppväxt i Ockelbo, hans arbete inom basketen både som avlönad men även som ideell ledare och utmaningar som finns med att vara ledare. Sedan kommer vi in på varför han sedan valde att hoppa på arbetet som klubbdirektör för Brynäs IF inom ishockeyn och efter en sejour i Basketförbundet är han numera generalsekreterare för Ishockeyförbundet. Han berättar om sin syn på ledarskap i allmänhet sedan kommer vi in på ishockeyns utmaningar både sportsligt men även förbundets arbete med rätt attityd och ledarskap. Johan är en mycket klok man som jag är säker på är rätt person att leda hockeyn in i framtiden och lotsa verksamheten i rätt riktning för att bibehålla sin popularitet men även utveckla idrotten i en positiv riktning.
Vi pratar också om viktiga ämnen som tidig specialisering, tidig utslagning, TV puckens vara eller icke vara samt hur han ser på sommar camper och privata initiativ. En naturlig fråga är i detta sammanhang också att prata om ishockeyns tillgänglighet som sport och utmaningen med att få den tillgänglig för alla.
Vidare samtalar vi en del om idrottens tävlingsmoment och hur synen är på att räkna mål och ha serier.
Stort tack till Johan Stark för ditt deltagande i Vintersportpodden och jag önskar dig all lycka att leda ett av Sveriges populäraste sporter och förbund i framtiden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den 19 juni 1976 gifter sig Carl XVI Gustaf av Sverige med Silvia Sommerlath, i Storkyrkan i Stockholm. Nu, 34 år senare är det dags för deras äldsta dotter, kronprinsessan Victoria, att göra detsamma. På samma datum och i samma kyrka. Hennes utvalda är Daniel Westling från Ockelbo, som vid bröllopet får titeln Prins Daniel.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Sedan Carl XVI Gustaf blev kung 1973 har monarkin i Sverige förändrats dramatiskt. Efter att grundlagen ändrades 1974 och kungens politiska maktbefogenheter överfördes helt och hållet till folkvalda representanter, reducerades statschefens roll till att vara en nationell symbol.
Den nya grundlagen ledde till att kungahuset blev tvungna att kämpa för att legitimera sin existens. När kungen mötte den charmiga olympiadvärdinnan Silvia, i München i början av 1970-talet, så visste han inte att hon var nyckeln till svenska folkets hjärtan. När förhållandet blev offentligt så drabbades, inte minst medierna, av en kollektiv förälskelse. Och monarkin fick ett uppsving.
När kungaparets andra barn, prins Carl-Philip föddes 1979, var det dags för nästa stora politiska förändring. Riksdagen beslutade att succesionsordningen skulle ändras. Och Sverige blev första land i världen med att införa könsneutral tronföljd. Kronprinstiteln togs i från Carl-Philip och storasystern Victoria blev kronprinsessa.
I P3 Dokumentär Special, berättar vi om hur det svenska kungahuset förändrats sedan Carl XVI Gustaf blev kung av Sverige och hur Sveriges kronprinsessa axlar rollen, växer upp och stundtals möts av stora svårigheter.