Stockholms konstnärliga högskola Podcasts
-
Bogdan Szyber är en välkänd scen- och performancekonstnär som doktorerade vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH), men blev underkänd under själva disputationen. Två år har gått sedan dess och han vill göra ett nytt försök med sin avhandling. Men kritiserar han konstnärlig forskning för mycket? Programledare är Catta Neuding och Katarina O’Nils Franke.
-
Regissören Rojda Sekersöz upptäckte Charlie Chaplin i tonåren och blev besatt: "Han formade vilken typ av regissör jag ville bli och fortfarande försöker att bli en som blandar humor med samhällskritik."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
CHARLIE CHAPLIN – FILMSTJÄRNA MED STORT HJÄRTACharlie Chaplin (1889-1977) föddes i Londons fattigkvarter. Han började uppträda tidigt och var redan i tonåren en skicklig pantomim- och komediskådespelare. Under en USA-turné blir han tillfrågad om att göra film, redan 1914 spelade han rollen som luffaren hatt och snart var han världsberömd. Chaplin började tidigt att regissera och producera sina filmer, som han också många gånger skrev musiken till. Med filmerna "Moderna tider" 1936 och "Diktatorn" 1940 var Chaplin mer politisk än tidigare. Han stämplades som kommunist FBI och under en resa till Europa 1952 fick han inte förnya sitt visum till USA. Chaplin bosatte sig i Schweiz med sin fru Oona och de fick åtta barn. Charlie Chaplin blev 88 år gammal.
CHAPLIN ÄR EN FÖREBILD FÖR ROJDA SEKERSÖZFilmregissören Rojda Sekersöz debuterade med "Dröm vidare" 2017, en film som nominerades till två Guldbaggar och hon blev också utsedd till Årets nykomling. 2019 regisserade hon "En komikers uppväxt" och efter det har det blivit flera TV-serier, bland annat Netflix-succén "Young Royals". Rojda Sekersöz tog examen med novellfilmen "Jungfrufärden" på regiutbildningen vid Stockholms konstnärliga högskola 2012.
I avsnittet medverkar också Malena Janson, filmvetare och föreståndare för Centrum för barnkulturforskning.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Regissör, skådespelare, 55 år. Född i London, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Regissören och skådespelaren Josette Bushell-Mingo talar om teater, kultur och härkomstens påverkan.
Dagens värd för Sommar i P1, Josette Bushell-Mingo är prefekt på institutionen för skådespeleri på Stockholms konstnärliga högskola. I programmet berättar hon om såväl sin konstnärliga som personliga bakgrund, och engagemang som bland annat märkts i hennes profession som grundare av The National Black Theatre of Sweden, som konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater som skapar scenkonst på teckenspråk och turnerandet med sin föreställning om sångerskan Nina Simone.
I sitt program berättar också Josette Bushell-Mingo om sin uppväxt i London och mötet med det svenska samhället. Hon beskriver också vad hon benämner som ”blackness” som för henne ”är en recognition, förståelse, av den politiska kamp, kulturella mångfald och känslomässiga arv som hänger samman med en afrikansk härkomst. Hon resonerar också kring den tunna linjen mellan hämnd och förlåtelse, rasism och diskriminering.
Om Josette Bushell-MingoArbetar som prefekt på institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola. Startade The National Black Theatre of Sweden och har varit skådespelare vid The Royal Shakespeare Company och Royal National Theatre.
Var konstnärlig ledare på Riksteaterns Tyst Teater i 15 år. Har turnérat med den hyllade och djupt personliga föreställningen Nina - a story about me and Nina Simone och spelat Rafiki i musikalen Lejonkungen i London.
Fått Brittiska Imperieorden (OBE), Ganneviksstipendiet och Expressens teaterpris.
Producent: Kerstin Brunnberg
-
Vad lär man sig på en skådespelarutbildning? Och vad måste en skådespelare kunna? Kan man träna sig i hur andra människors tänker, känner och handlar? Hur mycket måste man arbeta med sin röst och kropp? Och vem bestämmer när man är klar? Hur har utbildningen sett ut över tid och vad är framtidens utmaningar?
Möt Simon Norrthon, skådespelare och lektor i skådespeleri, Stockholms Konstnärliga Högskola