Riprodotto
-
I P1:s nya program visar Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström, som utgör den fasta redaktionen, på släktforskningens alla möjligheter. Såväl erfarna släktforskare som noviser och nyfikna ska få inspiration och kunskap om hur man gör för att komma en person nära genom arkiven.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varje vecka ger kunniga släktforskare handfasta råd om hur man går tillväga. Det finns många källor att söka i; dels kyrkböckerna med bland annat husförhörslängder, födelse- och dopböcker och in- och utflyttningsböcker, men också andra källor som kan ge detaljerad information om den person man forskar om - frågan är hur man hittar dem och vilken information man finner.
Genom att besöka olika arkiv och visa på olika släktforskningsfynd visar redaktionen hur man kan skapa sig en bild av en person som har varit avliden mycket länge. Efter envist letande kan man till slut klä ett namn med en personlighet och ett historiskt sammanhang.
I premiärprogrammet får vi stifta bekantskap med en man som år 1880 avled av syfilis. Han var en 40-årig gift man med barn. I gamla sjukhusjournaler fann Gunilla Nordlund till och med beskrivet vad han sagt på dödsbädden och mycket annat som gör mannen levande. Med hjälp av Anna Lundberg, forskare vid Demografiska databasen i Umeå, tar hon reda på hur han kunde leva tillsammans med sin hustru i många år utan att smitta henne.
Vi pratar också med Kent Andersson som leder ett projekt där frivilliga krafter inventerar svenska gravstenar. Det här är till glädje för många släktforskare som söker sina avlidna släktingars gravplats.
Och så berättar Malte Sahlgren, kyrkogårdschef i Malmö, om projektet ”Att vandra med dom som vilar”. Här har man tagit hjälp av mobiltelefonen för att kyrkogårdsbesökare lätt ska kunna få veta mer om personer som ligger begravda på Gamla Kyrkogården i Malmö.