Riprodotto
-
Hva skjer når ungdomstiden blir farget av spiseforstyrrelsen og en skal finne nye arenaer å stå på? Hvordan starter man prosessen med å finne tilbake til seg selv?
I dag har jeg besøk av Liv som har gått veien fra å selv være syk i ungdomstiden, men som så begynte å finne andre arenaer som ga henne påfyll og mening, etter flere år med sykdom. Og noen ganger kommer kanskje endringene raskere enn man tror.
Podcasten er laget av ROS - rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. -
Vi svarer på spørsmålene fra dere lyttere! I dagens episode snakker vi om ekstrem sultfølelse i recovery/tilfriskning. Hvorfor skjer dette og hvordan kan man møte det?
Har du spørsmål eller tilbakemeldinger? Send melding på Instagram eller Facebook @Uforstyrra. -
På Instagram kontoen @malinshelsereise møter du Malin Killie-Grenasberg. Under stikkordene kroppsaksept og treningsglede, utstråler hun selvsikkerhet og trygghet i seg selv og egen kropp. Men slik har det ikke alltid vært. Helt fra barnehagen har Malin følt at hun burde vært annerledes, men hva tenker Malin om dette i dag?
-
Er det greit at en kvinne spiser mer enn en mann? Er det greit at en mann bestiller en gresk salat på restaurant? Hva hvis du er trans, opplever kjønnsinkongruens eller ikke finner seg til rette i et binært kjønn? Hvordan opplever man mat, kropp og vekt da?
I dagens episode har jeg besøk av Vero og Io. Vero er selv transmaskulin og jobber som PT. Io er rådgiver i ROS. Sammen ser vi på sammenhengen mellom mat og kjønn. Og mye mer!
Nedenfor kan du lese om noen begreper som vi bruker i samtalen. De er hentet fra PKI sine hjemmesider;
Kjønnsinkongruens er en vedvarende følelse av manglende samsvar mellom en persons tildelte kjønn ved fødselen og deres opplevde kjønn.
Trans er en samlebetegnelse for personer som identifiserer seg som et annet kjønn enn det de fikk tildelt ved fødselen.
Cis er det motsatte av trans. Det referer til personer som opplever at deres tildelte kjønn ved fødselen samsvarer med deres kjønnsidentitet. I likhet med «trans» kan det settes foran en rekke andre ord slik som «cisperson», «cismann» eller «ciskvinne».
Ikke-binær er en samlebetegnelse for personer som opplever seg selv som verken menn eller kvinner, en blanding av ulike kjønn eller som flyter mellom flere kjønn. Noen ikke-binære ser seg selv som trans eller kjønnsinkongruente, mens andre ser på seg selv som et sted midt i mellom.
Kjønnsbekreftende behandling er et begrep for alle former medisinsk behandling, slik som hormoner og/eller operasjoner, med intensjon å lindre kjønnsdysfori hos personer med kjønnsinkongruens.
Link til flere organisasjoner som jobber med tematikken i dagens episode:
PKI Norge
FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (foreningenfri.no)
Skeiv Ungdom - for mangfold og mot diskriminering -
Mat er et vanskelig tema for mange. Vi tenker derfor at det er viktig at vi tar en prat om det for å gjøre det hele litt mindre komplisert. For hvordan kan en forholde seg til alt oppstyr og diettfokus i dagens samfunn?
I dagens episode vil meg og Maria få besøk av Pernille. Pernille er utdannet ernæringsterapeut og livstilsveileder og har også egenerfaring med spiseforstyrrelser.
Er du mellom 13-30 år og ønsker lavterskel kostholdsveiledning? Ta kontakt med Mental Helse Ungdom på tlf; 970 07 321 eller mail; [email protected] -
Vi snakker ofte om barn og unge som sliter, derfor er det ekstra viktig at vi snakker om at en som voksen også kan ha det vanskelig med mat, kropp og vekt.
I studio i dag har jeg besøk av Kristin som hadde en spiseforstyrrelse fra hun var 13 år, sykdommen herjet i ulik grad over 30 år. I denne episoden vil vi snakke om flere temaer som kan høre voksenlivet til; Ivf, arbeidslivet og livet som mamma med spiseforstyrrelsen på slep. -
Vi hører ofte historier om foreldre som har syke barn, men hva med barn som har syke foreldre? Det tenker jeg at vi må snakke mer om. Derfor har jeg besøk av Heidi som har vokst opp med en mamma som har slitt med spiseforstyrrelser.
I dag ønsker jeg å utforske hvordan dette har vært for Heidi og om hun har noen råd til andre som står i lignende situasjon. -
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om et stort og noe svevende spørsmål om identitet.
Hva gjør en når en har vært lenge i sykdommen, og dette har blitt en del av identiteten? Hvordan kan man utforske hvem man er uten spiseforstyrrelsen?
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. -
Et spørsmål vi stadig stiller oss er hva som skjer etter endt behandling. Hvem har ansvar for ettervernet og hva trenger man egentlig for å fortsette tilfriskingen fra en spiseforstyrrelse?
Dette er bakgrunnen for ROS-prosjektet; "Hva nå? Ettervern for mennesker som er berørte av spiseforstyrrelser.» I dagens episode skal jeg snakke med prosjektleder og kollega Stian Toft for å finne ut hva prosjektet har avdekket. -
I dag har vi fått spørsmål om intimitet og hvordan det kan bli vanskelig når man har en spiseforstyrrelse. Derfor skal vi i denne episoden utforske hvordan en kan forholde seg til dette, og hva som kan være til hjelp.
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg.
Føler du at grensene dine har blitt tråkket på, eller lurer på om du kan ha blitt utsatt for overgrep? Kontakt DIXI sitt lavterskeltilbud på 22 44 40 50. -
Ukas gjest er programleder og radiomann Niklas Baarli! Hanna er ekstra nysgjerrig på Niklas fordi han har fremstått som en fyr med et ganske hardt ytre inntil nylig hvor vi har blitt bedre kjent med han gjennom TV-programmet han lagde med pappaen sin og ikke minst gjennom rørte tårer i "Sofa" på TV2. Hva tenker han om takknemlighet og dramatiske hendelser som setter i livet i perspektiv? Og hvordan forholder en gamer fra Moss seg til å bli nyrik? Og ikke minst: Klarer Hanna nå inn til Niklas sin myke side?
Takk til våre sponsorer, Tights.no, Lumene og Tripletex.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag har vi fått et spørsmål som handler om hvordan man kan ta opp at man er bekymret for noen. Hva skal til for å gjøre bekymringssamtalen best mulig for en selv og den en er bekymret for?
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. -
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag tar vi opp et spørsmål fra en sykepleier som tidligere har hatt en spiseforstyrrelse. Hun lurer på hvordan hun kan bruke sin egenerfaring i sin jobbhverdag. Når er det gunstig å dele av sin historie, og hvordan er det best å gjøre det?
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget med støtte fra Kavlifondet. -
“Hvordan finne tilbake til treningsgleden?” Ingrid og Elin svarer på spørsmål fra lytterne. Denne gangen om hvordan man kan finne tilbake igjen til treningsgleden etter å ha hatt et anstrengt forhold til kropp og trening. Har du innspill til episoden eller andre refleksjoner til spørsmålet, send oss gjerne en melding på Facebook eller Instagram @uforstyrra
-
Dagens episode er en introduksjon til selvhjelpsprogrammet «Få bukt med overspising». Dette er et 5 stegs registrerings-program som baserer seg på boken til Cristopher G. Fairburn.
ROS tilbyr veiledning i dette programmet, men en kan også følge programmet alene eller sammen med en man stoler på. I denne episoden vil jeg og min kollega, Stian gi dere en kort innføring i alle 5 stegene.
I slutten av episoden får vi også besøk av Marte som har slitt med overspising i flere år. Hun følger nå programmet, og ønsker å gi oss et innblikk i hvordan det føles, og hvilke prosesser det har startet hos henne.
Oversikt over minutter og sekunder inn i episoden for å komme til de ulike stegene, eller til egenerfaringen til Marte
Steg 1: 05:20
Steg 2: 08:50
Steg 3: 13:00
Steg 4: 18:00
Steg 5: 21:40
Martes egenerfaring: 27:00 -
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag har vi fått et spørsmål om hva vi mener om før/etterbilder når det kommer til spiseforstyrrelser. Hvor går grensen fra å skape åpenhet til å romantisere en spiseforstyrrelse?
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra -
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. Dagens spørsmål lyder som følgende; "Hvordan kan jeg bli frisk når familien er en trigger?".
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. -
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om et tema som kan være sårt for mange. Vi skal snakke om vekt og hvordan en kan jobbe med å akseptere endringer i kroppen.
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. -
Elin og Maria svarer på spørsmål fra dere lyttere. I dag skal vi snakke om hvordan en kan gå fra innsikt til handling. Hvorfor er det slik at en kan være så klar over egne handlingsmønstre, men fortsatt ikke klarer å endre disse?
Har du innspill eller spørsmål send oss en melding på Facebook eller Instagram @Uforstyrra
Denne episoden er laget av ROS- rådgivning om spiseforstyrrelser med god hjelp fra produksjonsbyrået BådeOg. -
Hva er egentlig empati og hvordan er det avgjørende for å lykkes med de vanskelige samtalene?
Kommunikasjon skjer på mange plan, men ordene våre har fått større og større rolle i et samfunn der alt beveger seg lynraskt. I denne verden glemmer vi ofte at kommunikasjon skjer på mange plan og at ord ikke bare er ord, og at de betyr forskjellige ting for oss alle. Ikke minst glemmer vi ofte at hele vår verdensoppfatning er med på å vekte hvert eneste ord vi sier og hører. Dette er et tema psykolog Aksel Inge Sinding har vært nysgjerrig på hele livet og som han gjennom sitt arbeid med emosjonsfokusert terapi ofte har sett er roten til mange av de relasjonelle utfordringene vi har. I denne episoden deler han sin innsikt og brede erfaring rundt hvordan vi kan bli bedre til å snakke sammen.
Sammen med Jimmy ser Aksel på hvordan kommunikasjon har blitt et økende samfunnsproblem og hvordan en dypere forståelse av empati kan være nøkkelen til å kommunisere oss ut av det. Dette er en episode som går i dypet på en av vår tids største og viktigste aspekter, nemlig språket, men enda viktigere er emosjonell kommunikasjon og samspill med andre i relasjoner.
Aksel Inge Sinding er psykolog med spesialisering i emosjonsfokusert terapi (EFT) og emosjonsfokusert ferdighetstrening for foreldre (EFST). Han jobber ved Institutt for psykologisk rådgivning med individualterapi, foreldreveiledning og veiledning av psykologer. Aksel har en særlig stor interesse for arbeid med angst, sorg, skam/selvkritikk, traumer og relasjonsvansker, og har ved siden av klinisk arbeid i en årrekke drevet folkeopplysning om følelsenes betydning for vår psykiske helse. Aksel Inge har skrevet og bidratt på flere bøker, og dagens tema tar han opp i boken “sa jeg noe feil?” Han skriver også på følelseskompasset.no, i flere artikler, og han bidrar til å spre kunnskap og innsikt i podkaster, kurs og foredrag.
God lytting!
Vi trenger din hjelp for å fortsette å lage Hverdagspsyken!🙏
Du kan hjelpe ved å :
Lytt, last ned, gi oss en rating eller tilbakemelding i din podkast spiller.🌟
Post om din favoritt episode i dine sosiale medier og @hverdagspsyken 👩💻
Hjelp oss å fortsette å lage nye episoder ved å donere til The Human Aspects #96243 Merk med: #hverdagspsyken 📲
Følg oss i sosiale medier for behind the scens og mer informasjon om episodene her -> Facebook og -> Instagram .
Har du forslag til episode tema, ta kontakt på www.hverdagspsyken.no - Mostra di più