IPCC-rapporten Podcasts
-
Tänk om idag är en dag då du kan rädda någons liv. Tänk om det här året är ett år då du kan rädda många människors liv. Tänk om du under resten av din livstid får skänka lång livstid till flera andra på den här planeten. Det här är en makt och en möjlighet som människor i den rika delen av världen där Sverige ingår faktiskt har. Dels för att vi har mycket resurser, och dels för att det har blivit enklare än någonsin att lindra nöd och rädda liv.Och då menar jag inte bara genom att skänka pengar till organisationer, även om det förstås gör stor skillnad. Den största förändringen kan vi åstadkomma genom att se över och förändra vår livsstil. Vad vi äter, hur vi reser och under vilka förhållanden vi bor. Hur kan vi leva på hållbara sätt som inte sker på andras bekostnad? Det pratade Micael om i glada Hudik för några månader sedan när jag var inbjuden av Hudiksvalls kristna råd för att tala om miljö och mirakler. Han gick igenom vad Bibeln säger om enkelhet och hållbarhet, delade fakta om vad exempelvis den senaste IPCC-rapporten säger om klimatkrisens följder, och diskuterade praktiska åtgärder för att vi i Jesu efterföljd ska leva liv som i ord och handling älskar vår globala nästa.
Ge pengar till WFP för att bekämpa hungern i Afghanistan: https://donatenow.wfp.org/afghanistan-emergency/~my-donation?_cv=1
Kolla in God Jord: https://www.godjord.nu/start/
Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på [email protected]
Boka en föreläsning: https://helapingsten.com/boka/
Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket
Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten
Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
-
Den 28 februari i år presenterade FN:s klimatpanel IPCC rapporten ”Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability”. I den konstateras att om vi inte agera snabbt kommer klimatförändringarna att ha katastrofala konsekvenser för både människor och ekosystem - den skarpaste varningen hittills.
Men är det här någon nyhet? Vad ska vi göra för att jobba långsiktigt med de här frågorna? Och tappar vi bort klimatet om pandemi och krig tar all plats i nyhetssändningarna runt om i världen?
Medverkande:
Erik Kjellström, professor i klimatologi, jobbar på SMHI och del av Nationella expertrådet för klimatanpassning.
Elin Jakobsson, forskare på UI:s program för Global politik och säkerhet.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur klimatanpassar vi Sveriges landsbygder?
Den sista februari släppte FN:s klimatpanel IPCC sin klimatbedömning. Rapporten lyfter bland annat det ökade behovet av just klimatanpassning - åtgärder vi kan göra för att hantera klimatförändringarna. Men det konstateras också att det finns gränser för anpassningen – vi kan inte anpassa oss till allt - och att det också finns risk för missanpassning.
I avsnitt #140 av podden Landet diskuterar vi vad IPCC-rapporten betyder för Sveriges del och vad vi bör ta fasta på när det gäller klimatanpassningen av svenska landsbygder.
Medverkar gör Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF och Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI. Samtalet leds av Håkan Montelius. -
I norr är det sportlovsvecka och Maria har äntligen hittat en väg som är kompatibel med skollediga barn och arbetsuppgifter som pockar på. I söder har tomatfröna petats ner i jorden och lagom till poddsläpp tittar både sallad och några kålsorter upp. Frågan är bara när tomaterna kan planteras ut för säsongen – hur gör ni lyssnare??
Nåväl. I det trettioåttonde avsnittet kommer vi in på ordet resiliens, motståndskraft. Resiliens, men mot vad? Kriget i Ukraina får oss att tänka kring resiliens och hur det hänger ihop med fredskultur. Samtidigt släpptes senaste IPCC-rapporten i februari och det är åter uppenbart att vi behöver ställa om vårt sätt att leva, bygga resilienta samhällen. Hur i hela världen ska det gå till? Det kan vara så att vi tror oss vara något på spåren!
Väcker avsnittet tankar hos dig? Dela gärna med dig på vår facebooksida Jord är du eller på vår Instagram med samma namn!
-
Naturen har en enorm potential att minska riskerna med klimatförändringen, säger FN:s klimatpanel. När arter flyr norrut och nya arter flyttar in söderifrån för att undgå värmen behövs anpassningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ekologen Kristoffer Hylander menar att en klimatanpassning av skogsnaturen kan göra skillnaden mellan ett torrt, blekt, tyst och artfattigt landskap och något som visserligen är annorlunda från de skogar vi plockar blåbär och jagar älg i idag, men som ändå är fullt av liv.
Genom att reparera skadade ekosystem och naturskydda upp till femtio procent av jordens boplatser för djur och växter, kan naturens förmåga att absorbera och lagra koldioxid stärkas och bana väg för ett hållbart kretslopp. Men finansiellt och politiskt stöd är helt avgörande, står det i IPCC-rapporten.
I programmet hörs: Kristoffer Hylander, ekolog vid Stockholms universitet, Ola Kårén, skogsskötselchef SCA.
Programledare
Sara Sällström
Producent
Peter Normark
[email protected] -
I det 65:e avsnittet av podden gästas vi av Thomas Sterner. Thomas är professor på Göteborgs universitet och en av Europas främsta miljöekonomer.
Med den senaste IPCC-rapporten färskt i minne börjar vi med en diskussion om hur klimatförändringarna förväntas påverka ekonomin. Thomas förklarar hur man kan räkna på skador som uppstår av klimatförändringar och hur han resonerar kring skador som uppstår många år in i framtiden. Han kontrasterar även sina egna forskningsresultat med ekonomiprofessorn William Nordhaus som 2018 fick Nobelpriset för att “ha infört klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys”. (Diskussionen här utgår bl.a. från forskningsartikeln “Few and Not So Far Between: A Meta-analysis of Climate Damage Estimates” som Thomas har skrivit tillsammans med sin kollega Peter Howard.)
Vi dyker även ner i frågan om koldioxidskatter. Thomas förklarar vad de har haft för roll i omställningen av det svenska energisystemet och delar med sig av anekdoter om när han har missionerat för koldioxidskatter i andra delar av världen.
Avslutningsvis går vi igenom rättviseaspekter kring högre avgifter på att släppa ut koldioxid. Innebär koldioxidskatter en större belastning på de med minst resurser? Och hur kan politiker genomföra dem utan att de väcker motsvarande gula västarna-uppror?
-
Med anledning av den pågående klimattoppmötet i Glasgow så diskuterar vi i detta avsnitt den senaste IPCC-rapporten och försöker sedan bena ut vad mötet egentligen handlar om. Låter det lite torrt? Absolut inte! Texter vi refererar till:Climate change 2021, the physical science basis, summary for policymakersThe production gap report
-
Idag langar vi ett avsnitt om den nya IPCC-rapporten som är på allas läppar. Vad säger forskningen om klimatets tillstånd? Ger det oss mer klimatångest, och isåfall hur bearbetar vi det? Vi delar 10 tips för att hantera din klimatångest, av Kata Nylén från Klimatpsykologerna.
Vi pratar om att hedra sin smärta för världen och vikten av att sätta sin klimatångest i perspektiv och ta hand om sig själv i kaoset runtomkring. Det blir Johan Rockström och en herrans massa fler forskare i det här avsnittet. Dessutom: Stina the antivaxxer, Greta & symbolhandlingar, och en känga åt skogsindustrin.
Och 3 snabba:
Bisfenol Fältbiologerna VildsvinVi tipsar om: Planet under Press på SVT & Breaking Boundaries på Netflix.
Av: Jonna Elofsson Bjesse och Melanie Olsson
Poddmelodi kommer från låten ‘Something Elated’ av Broke for Free.
Instagram: @dujagochjorden
Facebook: Du, jag och Jorden
Email: [email protected]
Gillar du det vi gör? Stötta oss gärna på Patreon: https://www.patreon.com/dujagochjorden
Följ oss gärna på instagram och facebook, och prenumerera på podden i din poddapp så får du uppdateringar när vi släpper nya avsnitt, samt lämna en recension i iTunes - då blir vi jätteglada och taggade att göra ännu bättre avsnitt!
-
Ola Söderholm och Jonatan Unge pratar om munskydd, IPCC-rapporten, vit makt-rörelsens dåliga copy och om hur förvånansvärt utvilade talibaner verkar vara efter 20 års krig med USA-koalitionen.