Kim Kardashians Podcasts
-
Under 90-talet skapade en ny stil inom modefotografi stora rubriker. Beniga modeller med blek hy, stripigt hår, utsmetat smink och butter uppsyn betraktades som solklara exempel på en missbrukarlook.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Knarkare säljer parfym", löd en rubrik i Aftonbladet 1996. ”Det är skamligt”, kommenterade den socialdemokratiske riksdagsledamoten Widar Andersson. Det som rörde upp känslor var en reklamkampanj där, bland andra, det nya stjärnskottet Kate Moss syntes. Modellerna i kampanjen beskrevs som unga, bleka och hålögda.
Looken retade gallfeber på en opinion som började gasta om magra modeller, ätstörningar och glamorisering av drogmissbruk. Frågor ställdes om varför modevärlden skulle hylla drogmissbrukare? Heroinister! Drevet gick och luften gick så småningom ur looken.
Men i början av november i år skrev tabloidtidningen New York Post en artikel med rubriken ”Bye-bye booty: Heroin chic is back”, där det förklarades att 90-talets heroin chic-estetik håller på att göra comeback. Men, värt att påminna om – om man är lite petig med modehistorien – är att beniga modeller med lågt BMI inte är synonymt med den stil som fick öknamnet ”heroin chic”. Det var snarare en look – en hel estetik – som bjärt bröt av mot den svulstigare 80-talsstil som dominerat; och den handlade om långt mer än bara kroppsvikt. I veckans Stil berättar vi historien om hur estetiken med öknamnet heroin chic skapades.
Det blev en stil som kom att göra starkt intryck på många av dem som var unga under 1990-talet. Vi träffar Cecilia Suhaid Gustafsson, som idag är konstnärlig ledare för Riksteaterns dansrepertoar och driver podden Kulturens ABC, men vid den här tiden gick hon på gymnasiet och var uppslukad av fotomodeller. Hon minns tydligt när Kate Moss gjorde entré i hennes liv.
Heroin chic-estetiken återfanns inte bara i modebilden. Liknande uttryck färgade vid samma tid även musik och film. 1995 recenserade Helena Lindblad den cinéma vérité-inspirerade filmen Kids, som med ett rått och dokumentärt uttryck visade upp staden New York. Bakom filmen stod regissören Larry Clark och manusförfattaren Harmony Korine. Vi pratar med filmkritikern Helena Lindblad om den senares inverkan på skildringen av den amerikanska ungdomskulturen.Heroin chic-estetikens kroppsideal har under hösten påståtts vara tillbaka. Vissa pekar ut Kim Kardashians drastiska viktnedgång inför årets Metgala som en brytpunkt för skiftande ideal. Andra har spekulerat i hur hennes onormalt stora kroppsförändring egentligen var möjlig. På sociala medier sprids obekräftade rykten om att realitystjärnan kan ha använt sig av ett läkemedel. För under hösten har en ny bantningstrend skapat rubriker i USA. Mediciner med ämnet semaglutide, menat för diabetes- och obesitaspatienter har börjat köpas upp av rika, friska människor. Nöjesjournalisten Michelle Hallström berättar om hur Hollywoodtrenden redan tagit sig till Sverige och överläkaren Mikael Rydén påtalar dess riskabla konsekvenser.
Veckans gäst är Stefania Malmsten, grafisk formgivare och lektor i visuell kommunikation vid Beckmans Designhögskola, som var med och startade två av 1990-talets mest inflytelserika modetidningar i Sverige: Pop och Bibel.
-
Vi må ha tagit en paus men det gjorde inte kändisvärlden. Genomgång av ca allt som skett på internet görs, Kim Kardashians anti-arbetarklassuttalande, photoshoppande av mattor och bråk med Kanye. Michelle undrar huruvida sekulariseringen är roten till cancel-kulturen och Max har allt på Grimes och Elon Musks förhållande och det nya barnet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En ny Så vad händer?-fredag! I dagens avsnitt pratar vi Joe Rogans ursäkt för hans n-word-compilation. Men vilket, ännu mer rasistiskt klipp, skippade han att bemöta?
Sen diskuterar vi ett nytt försök till att skapa ett regelverk kring uppförande på svenska stand up-klubbar. Jon är inte imponerad.
Till sist snackar vi Kanye West och Kim Kardashians väldigt publika uppbrott och hans försök att mobilisera svarta för att stötta honom. Vilket hade varit okej… om han inte först tillbringat år med att krama Donald Trump. Enjoy!
Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tänk om Fredrik hade blivit uthängd i ”Kändisar på Stan”-gruppen på Facebook när han manuellt hänger sina hundar i deras koppel, Filip braskar en anekdot med ”jag var lite berusad när jag fick den här historien berättad för mig” och Kim Kardashians extravaganta gåva till sina barn varje morgon fram till jul!
-
Kevin Mukuri är modedesigner, Creative Director och gäst i veckans podd där vi pratar om Kim Kardashians outfit på Met-galan, Kevins uppväxt i Luleå och hans planer på att flytta tillbaka till Kamerun.
Support till showen http://supporter.acast.com/checkpoint-med-anbara-brandon-och-nicole.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är historien bakom Metgalan? Är Kim Kardashians svarta Balenciaga-look ett kejsaren-utan-kläder-ögonblick? Hade Timothet Chalamet en zoom-outfit? Detta, och en del annat, diskuterar vi.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Liv ser riskerna med en värld av sociala medier där alla står öga mot öga: Humorns död. Caroline ser en inverterad värld post #metoo i mediernas oroväckande bemötande av Lambertz. Och så en uppdaterad prognos på Kim Kardashians liv efter Kanye med tillhörande kontext.
-
Pernie Wahlgren planerar ny karriär. Sofia får en oral orgasm av världens godaste semla, samtidigt som vi förfasas över Nikotinsemlan, och anledningen till dennas existens. Våldet kryper närmare. Man känner sig så maktlös. Lyxproblemen hopar sig. Ska man åka skidor mot sin vilja? Vem vill ha Kim Kardashians rumpa som cykelbyxa? Och fina Simon tar ton igen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Fredagsbubbel denna dag med Martina Thun, TV4-reportern Carolin Björnerhag och programledaren Edvin Törnblom! Det snackas Kim Kardashians kroppssmink, att resa iväg för att få slå sönder saker (?), brun utan sol och MYCKET annat!
-
Det svåra tvåhundrasjunde avsnittet med artisten Marit Bergman. Vi pratade om inkomstkällor, Norge, Så mycket bättre, färgen svart, Dalarna, sommarprat, mediebild, lyssnarbrev, höstdepression, musikvideos, New York, skivbranschen i kris, Uma Thurman, att skriva för andra, avundsjuka, dödsångest och givetvis en hel del om Kim Kardashians psoriasis.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.