Kolmården Podcasts
-
Gårdagens program bjöd på en rafflande grisjakt på två förrymda minigrisar, så vi fortsätter på samma spår och efterlyser lyssnarnas historier om grisar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett nyfiket och underhållande aktualitetsprogram med lyssnaren i fokus.
Så smarta och renliga är grisarEtologen Linda Marie Hannius svarar på allt möjligt om grisar, som hur grisar lever helst och om en gris kan känna igen sig själv i spegeln.
Lyssnaren Jojo köpte en minigris efter studenten som växte upp till en galt och försökte betacka mormor, Samuel kallar sin dotter för "lilla grisen" och poddfavoriten Ann-Sofie berättar om en twerkande gris på Kolmården.
-
Julia får en bidiagnos och Louise är psyk-mamma på Kolmården. Är det ett vinnande koncept för den perfekta familjedagen? Verkar så.Julia vill leta varg på nätterna och verkar vara villig att offra sin förstfödde. Men vem ska filma?!Sedan blir båda jättejättearga på män i grupp och slår svordomsrekord. Tack Läkarmissionen, Otricare och Apohem för veckans spons!
-
Från 2018. En regnig sommardag när vargguiden Karolina precis som vanligt går in till vargarna på Kolmårdens djurpark kommer hon inte tillbaka.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Söndagen den 17 juni 2012. Den 30-åriga biologen och vargguiden Karolina öppnar dörren och går in till de åtta vargarna. Det är inget ovanligt. Hon följer rutinerna. Hon har känt de här djuren sen de var valpar och är som en mamma för dem.
Men tiden går och Karolina dyker inte upp vid zoo-skolan som hon ska öppna för dagen. Hennes kollega Sofie Gejskog får en obehaglig känsla.
– Man känner att det är nånting liksom. Så då säger jag till min kollega att jag går upp till vargarna, säger Sofie.
Det står klart att en människa blivit dödad av vargar för första gången på nästan 200 år i Sverige. Det finns inga kameror, inga vittnen. Exakt vad som hänt är det bara vargarna som vet.
Men när polisens förundersökning drar igång visar sig allvarliga brister i arbetsmiljön på Kolmårdens djurpark.
– Man lyssnar ju och lär av sina äldre kollegor, och om någon säger att “det är ingen fara, det här har vi gjort i 30 år.” Det är ju klart att man tror på det, säger Karolinas syster Matilda.
I P3 Dokumentär om Vargolyckan på Kolmården berättar Karolinas mamma och syster för första gången om händelsen som förändrat deras liv.
Ett program av: Ida Lundqvist.
Producent: Rosa Fernandez.
Avsnittet publicerades första gången år: 2018.
-
Journalisten Lars Berge är mitt uppe i arbetet med sin dokumentär när den oväntade nyheten släpps: Efter över 50 år ska delfinariet på Kolmården plötsligt läggas ner. Beskedet leder vidare till frågan om hur delfinerna blivit en så stark symbol i vår kultur. Hur de fått förkroppsliga våra idéer om frihet, gränslös kommunikation, inre harmoni och lösningen på vår tids stora ödesfråga: Klimatet. Men också vad som kommer att hända med delfinerna nu? Vad kommer de att ta vägen när Kolmårdens delfinarium stänger för gott? Simma med delfiner är en dokumentärserie i tre delar skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Kan en delfin bli så deprimerad att den begår självmord? Vicky fångades in i mexikanska golfen 1979. Till skillnad från många andra delfiner överlever hon på Kolmården och blir en av djurparkens äldsta och mest omskrivna delfiner. Men 2015 upphör all rapportering om Vicky. Tidigare delfintränare kan eller vill inte berätta vad som har hänt. Samtidigt avslöjas fler omständigheter kring massdöden i Kolmårdens delfinarium.Detta är avsnitt 2 av Simma med delfiner, en dokumentärserie i tre delar skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Bakom kulisserna på ett av nordens mest populära turistmål utspelar sig en okänd tragedi. Ett läckt dokument avslöjar att delfiner dör på Kolmården. De dör i massor. Varför? I tre avsnitt berättar journalisten och författaren Lars Berge (”Vargattacken”, 2018) hela historien om hur Kolmårdens delfiner en gång kom till Sverige från Karibien och vad som hände sedan. Dokumentärserien är dels en historia om psykologin hos ett av världens mest intelligenta och mytomspunna däggdjur, men även en berättelse om den svenska självbilden. Simma med delfiner är skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Hoppas ni har haft en trevlig midsommar! Jag tog tydligen semester i lite över en vecka. Det var skolavslutning, besök av föräldrar, långväga vänner, sjuka barn, surikaterna på Kolmården och sedan midsommar med svärföräldrarna. Brukar säga till i förväg när jag försvinner ett litet tag, men ville inte mejla er bara för att upplysa er om att jag inte kommer att mejla er. Men nu är jag tillbaka i vilket fall! /Ivar
Hade Benjamin Dousas bok Massintegration skrivits för tio år sedan hade den förmodligen varit så där tvunget optimistisk och klämkäck som mycket om integration var på den tiden. Om vi bara fixar jobben! Om vi bara lyckas validera invandrarnas utbildningar! Om vi bara skruvar och vrider lite på systemen kan detta bli en succé!
Så var det då. Ord som “kompetensregn” myntades oironiskt under den epoken. Trots att alla såg att det inte stämde.
I dag är det bara var femte som tror att politikerna kommer att kunna lösa problemen med integration och invandring. Massinvandringen har lett till så mycket splittring att det är svårt att ens betrakta territoriet Sverige som ett och samma land. Snarare samexisterar flera olika kulturer och villkor inom Sveriges gränser. Tar man 5:ans spårvagn mellan Biskopsgården och Örgryte i Göteborg är det som att resa mellan två länder – med olika befolkningar och religioner. Folk inte bara ser olika ut, de lever helt olika liv med olika framtidsutsikter och livsbetingelser. När Janne Josefsson gjorde den resan 1987, i dokumentären På rätt sida älven, var skillnaderna också stora. Men i dag blir man snarare nostalgisk när man ser om den. Det förflutna är ett annat land, men i dag är Biskopsgården och andra utsatta områden verkligen som ett annat land jämfört med det omkringliggande samhället.
Benjamin Dousas bok är ett ärligt försök att beskriva problemen utan skygglappar. I slutet av varje kapitel föreslår han olika åtgärder, vilket är ett välkommet försök att vara konstruktiv. Det är inte en hoppfull bok, men den är inte heller defaitistisk. Kanske är massintegration omöjligt, särskilt eftersom massinvandringen fortsätter, alla påståenden om en stram migrationspolitik till trots. Men hopplöshet är en synd som ingen som vill bo kvar i landet har råd med. Och även om man inte håller med om alla lösningar är det stimulerande läsning.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Drömmen om att Lars Hammars skulle utsättas för ett ”tigerguldregn” på Kolmården, när Persbrandt kom till New York med en egen barnvakt, Filips omfamnande av ryktet som han själv spridit att hans mormor eventuellt hade en dildo gjord av bly och så Boris Johnssons oöverträffligt lättsamma inställning till döden!
-
I årets första O-Ringenpodd möter ni Assar Hellström, en av grundarna till Stockholm Indoor Cup. Orientering inomhus, företrädesvis i skolor som lämpar sig väl för denna form av orientering.
- Vi vill gärna ha skolor med flera byggnader och i flera plan, berättar Assar Hellström i podden.
Alla besökare under O-Ringen 2019 Kolmården fick chansen att prova på denna typ av orientering och många var positiva till upplevelsen de fick.
Assar Hellström vann som junior ett JVM-silver i långdistans. Det var i Bulgarien 2014. Fina minnen absolut men det civila var ändå viktigare än framgång i skogen. Idag arbetar Assar som psykolog och trivs med livet men ser absolut en framtid för Indoor orientering.
- Ett VM är väl ett lämpligt mål att ha, avslutar Assar Hellström.
Lyssna till O-Ringenpodden #169 med Assar Hellström.
Synpunkter och kommentarer; [email protected].
-
Det här är en omklippning utav avsnitt nummer 16. Sandra, 31, ifrån Kolmården berättar om sitt liv och sin MS-diagnos.
-
Helge Rask Andersen har behandlat och forskat om människoöron i snart femtio år. Nu, som senior forskare, hoppar han på ett nytt forskningsområde - att lära sig av krokodiler hur vi kan reparera hörseln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helge Rask Andersen är professor i otologi (läran om hörseln) och har arbetat som öronkirurg i över 40 år. Han var bland annat en av de första att operera in cochleaimplantat i Sverige.
Nu, sedan han gått i pension som kirurg, forskar han på heltid. Och tack vare ett program från Vetenskapsradion, Vetenskapspodden om hörsel, har han nu satt igång en ny forskningsinriktning. Att lära sig av krokodilers unika öron - de kan nämligen reparera skadade hårceller i örat, något som vi människor inte kan. Hade vi haft deras förmåga skulle inte vår hörsel vara så känslig.
I Vetenskapsradion Forskarliv får vi vara med på hans första krokodilobduktion någonsin, när en dvärgkrokodil behövde avlivas på Tropicarium i Kolmården. Helge Rask Andersen får ta hand om de örondelar han hoppas lära sig mer av.
Lena Nordlund
[email protected] -
Avsnitt 227 är här! Krick har varit på Kolmården och insett att han avskyr djur i bur. Men denna insikt i bagaget så presenterar han en framtids-idé i form av Kolmården Offroad Experience. Ponkan tar vid och presenterar Veckans bil. Denna gång den ytterst mysko Cadillac NART Zagato. Kort sagt en bil där linjerna inte riktigt stämmer. Sen svävar Krick iväg i tankar kring miljardärernas rymdresor och Jim Ratcliffes oblyga Defender-kopia, Ineos Grenadier 4x4. En excentrisk idé som nästan går i mål. Sen kikar Ponkan på nyheten om att Triumph ska börja bygga cross-hojar innan vi rundar av med ålderstecken, först till kvarn och Shotgun-platsen. Häng med!
-
Vår utrikeskorrespondent Chang Frick rapporterar från Jugoslavien om tillståndet i Sverige. Hanif löser gängkriminaliteten. Mustafa guidar invandrare till offentligheten. Omar vänder på ungdomsrabatten. Ashkan har hittat Sveriges Trump.
OBS. Det här är ett exklusivt avsnitt endast för våra Patreons. Men just idag kände vi oss snälla och släpper den till alla. Vill du få tillgång till exklusiva fullversioner av alla våra avsnitt från förr och i framtiden? Stöd oss på Patreon. Kostar som en liten kaffe latte i månaden.
Är du i en sits där du har det svårt med ekonomin, är mellan två jobb eller så? Inga problem. Skicka ett mail till oss på [email protected] så ser vi till att du får lyssna gratis tills du har råd.
Sista Måltiden Shop: https://sistamaltiden.se
Sista Måltiden Swish: 123 605 59 90
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vår utrikeskorrespondent Chang Frick rapporterar från Jugoslavien om tillståndet i Sverige. Hanif löser gängkriminaliteten. Mustafa guidar invandrare till offentligheten. Omar vänder på ungdomsrabatten. Ashkan har hittat Sveriges Trump.
OBS. Det här är ett exklusivt avsnitt endast för våra Patreons. Men just idag kände vi oss snälla och släpper den till alla. Vill du få tillgång till exklusiva fullversioner av alla våra avsnitt från förr och i framtiden? Stöd oss på Patreon. Kostar som en liten kaffe latte i månaden.
Är du i en sits där du har det svårt med ekonomin, är mellan två jobb eller så? Inga problem. Skicka ett mail till oss på [email protected] så ser vi till att du får lyssna gratis tills du har råd.
Sista Måltiden Shop: https://sistamaltiden.se
Sista Måltiden Swish: 123 605 59 90
Är du Patreon och vill få tillgång till alla avsnitt i sin helhet? Vill du bli Patreon för att få tillgång till allt? Tryck här.Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy for more information.
-
Under slutet av 1500-talet började svedjebrukande finnar att flytta från Finland till svenska utmarker i Kolmården, Tiveden och Västernorrland, sedan Bergslagen och Värmland. De lockades av stora ödemarker och skattefrihet under 6 till 15 år. Mellan 10 000 till 15 000 finnar tror man flyttade till Sverige.
Skogsfinnarnas svedjebruk gav extremt stora skördar av råg, men krävde också stora arealer och mycket arbetskraft. Skogsfinnarna behöll sitt språk och distinkta kultur ända fram till 1900-talet i vissa områden och än idag äts det motti i Värmland.
I avsnitt 164 samtalar programledare Urban Lindstedt med historikern Maud Wedin som också är ordförande i organisationen Finnsam. Hon doktorerade på skogsfinnarnas kolonisation av Norrland.
Finland en del av det svenska riket från 1200-talet till år 1809. Gustav Vasa ville kolonisera de stora obebodda skogarna i Norrland och erbjöd därför både svenskar och finnar både mark och skattefrihet om de flyttade till svenska utmarker. Svenska bönder och finska bönder vid kusterna var inte intresserade, men däremot lockades mellan 10 000 och 15 000 skogsfinnar till Sverige.
Grunden för kulturen var den näringsrika sura granskogen, där marken blev basisk och näringen frigjordes vid bränning. Traditionellt jordbruk gav 4-8 ggr utsädet, svedjebruk ofta mer än 100-fallt.
Svedjebruket krävde mycket arbetskraft, ofta skapades bolagsliknande arbetsformer, där man ersattes efter arbetsinsats (domböcker). Från skogsavverkning till skörd tog det 3-4 år beroende på fuktighetsgrad och att all oförädlad råg är tvåårig.
Skogsfinnarna försörjde sig till en början på svedjebruk, men omkring 1640 begränsades svedjebruk i lag för att skog behövdes för bergsbruk. Savolaxarna blev då torpare, i Bergslagen med skyldighet att arbeta som kolare knutna till bergsbruken. Senare flyttade skogsfinnarna vidare till Värmland.
Lyssna också på Klubbekriget – det blodiga upproret när Finlands bönder fått nog.
Bild: Svedjebruk av Eero Järnefelt från 1893 Finnish National Gallery, public domain.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- もっと表示する