Maria Borelius Podcasts
-
I avsnitt 50 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras antiinflammatorisk kost enligt Maria Borelius. Aftonbladets site Godare har ett reklaminlägg för hennes senaste kokbok där hon berättar om sin nya matpyramid.
Vi går igenom hennes råd från den lägsta nivån på pyramiden och uppåt för att problematisera, berömma och ifrågasätta indelningen och de olika sakerna som påstås kring olika livsmedel.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Linnea är tillbaka och panelens varierande "aura" på internet 00:05:39 Tankar kring en artikel om Maria Borelius nya matpyramid 00:07:35 Det har inte funnits några kostråd på 6-8 brödskivor per dag 00:09:16 Vad är definitionen på en "bowl" jämfört med en skål med yoghurt 00:11:22 Uppbyggnaden på Borelius antiinflammatoriska kost 00:12:01 80 procent av tiden kan innebära mycket mindre när det gäller av kalorierna 00:13:27 Det finns inga bra belägg för att det hon kallar för inflammatorisk faktiskt är inflammatoriskt 00:17:48 Sverige har faktiskt aldrig haft en matpyramid som kostråd från officiella håll 00:19:39 Grönsakerna i botten på pyramiden 00:20:27 På nivå nummer 2 finns "fina proteiner" 00:20:45 Vad som kallas för antiinflammatorisk kost skiljer sig mellan olika böcker 00:23:59 Borelius favoritrecept följer inte hennes egen matpyramid 00:25:20 På nivå 3 finns fetter med oljor och fetter 00:35:38 Nivå 4 är stärkelse och frukt 00:38:27 Äter man verkligen som på stenåldern när man äter så här? 00:43:42 Det olika sätt man mäter hur antiinflammatoriskt någon äter inom forskningen -
Missa inte det bästa ur vår succépodd!
I podden “Alexandras - nära ditt hjärta” har vi under våren fått möta så många inspirerande och intressanta personer, och nu har vi samlat de mest spännande samtalen i en “best of”-podd. Vi har delat upp den i två delar.
Del 2:
Christina Schollin, skådespelare, avslöjar varför hon hamnade på scenen:
-Jag tror att orsaken var att jag var ett så ensamt barn. Jag var sladdbarn med fem äldre syskon och hade svårt att hävda mig. Genom teatern ville jag bli någon annan än “lilla tråkiga jag” som ingen brydde sig om. Jag ville bli värd att lyssna på.
Carl Jan Granqvist, gastronomiprofessor, håller på och “dödstädar” berättar han, och avslöjar att han skänker bort sitt livsverk, Saxå bruk, som nu förvandlas till en stiftelse.
Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, berättar om sin privata “hälsorevolution” och varför det är så viktigt att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Maria Borelius:
-Må bättre med “ The joy of missing out”!
Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.
Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution.
Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.
-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…
Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak.
-Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius.
Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi hitta Jomo, “Joy of missing out”.
-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius.
-Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig!
Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende.
-Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley, utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.
-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Olle Carlsson har kallats Sveriges bråkigaste präst, men också den populäraste. Nu pratar om värdet av tröst. Maria Borelius mutar sin inre chimpans för att må bra, hälsoprofeten om sin nya bok. Fredrik Lenton såg sina föräldrar isoleras - och skapade en digital mötesplats för oss över 60. Till sist, juristen Robert Lindström svarar på lyssnarfråga, denna gång om en extra fin julklapp.
-
Veckans gäst: Alexandra Charles von Hofsten, hälsopionjär och ordförande för 1,6-miljonerklubben, 2,6-miljonerklubben och stiftelsen kvinnorochhalsa.se
Vi vet att kvinnor får sämre hjärt- och kärlvård och att typiska kvinnosjukdomar, som anorexi, eller fibromyalgi har låg status i vården. Även förlossningsvården är eftersatt på många håll. I allt för många forskningsstudier har mannen varit norm. Man använder till och med celler från handjur istället för hondjur i studier. Vad ska vi göra för att komma till rätta med orättvisorna? Vi stämde träff med Sveriges största pionjär när det gäller kvinnohälsa, och hon skräder inte orden:
”Jag blir så innibenken arg!”.
Veckans växt: Tranbär, som bland annat är en gammal känd huskur för att förebygga urinvägsinfektion – en typisk kvinnosjukdom.
Veckans recept: Transbärssmoothie bowl med hallon.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den första självbiografiska romanen Berätta aldrig det här – berättelsen om mammans självmord – kom ut hösten 2020 och har sålt i över 100 000 exemplar. Nu kommer den fristående fortsättningen, Du är inte längre min dotter, där pappans svek, misshandel och övergrepp står i centrum.
Var fjärde barn blir misshandlat i Sverige idag, var sjunde barn utsätts för sexuella övergrepp. Journalisten och författaren Frida Boisen vill göra skillnad. Hon har öppnat dörren till sina barndomstrauman och skriver om tabubelagda ämnen på ett sätt så att väldigt många känner igen sig. Hur har hon kunnat resa sig så stark i stället för att låta uppväxtens fotboja dra ner henne? Maria beskriver det som att Frida tog rollen som ”familjens åskledare”.
Dessutom: Veckans växt är mandelträdet. Maria bjuder även på ett favoritrecept: Pestofisk med mandel och pecorino.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans gäster: Peter Jihde, journalist och diabetiker och Emily Sonestedt, nutritionsepidemolog, Lunds universitet.
Allt fler får diabetes, både typ 1 och typ 2. För första gången i mänsklighetens historia dyker nu diabetes 2 upp hos barn och tonåringar. Moderna livsvanor och snabba kolhydrater utmanar oss. Blodsockermätare är en av de senaste hälsotrenderna bland Hollywoodkändisar. Vad tjänar vi på att få bättre koll på vårt blodsocker och våra energinivåer? Vissa menar att det bästa vore om vi alla levde som diabetiker. Peter Jihde berättar om hur han lärt sig att leva med denna vanliga sjukdom och om sin kamp för att fler ska må bättre.
Nutriotionsepidemiologen Emily Sonestedt har undersökt varför vi smälter kolhydrater på olika sätt.
Dessutom: Veckans krydda är kanel, som sägs balansera matens glykemiska index. Veckans recept: Blomkål med kanel och rostade hasselnötter.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans gäster: Carin Hjulström, författare och journalist och Karsten Ahlbeck, smärtläkare, som tillsammans skrivit boken Överlista smärtan: Programmera om din hjärna och få livet tillbaka (Bonnier Fakta). Carin berättar om hur smärtan höll på att mala ner henne fullständigt innan hon fick hjälp på Smärtkliniken vid Sankt Görans Sjukhus, där Karsten jobbar. I 10 år kämpade hon innan vändningen kom.
Hur kan man hantera, övervinna, ja överlista smärta? Så att man kan leva vidare även med långvariga smärttillstånd.
Dessutom: Veckans testare Greta Werner, student Köpenhamn, testar att röra på sig varje timma, trots ryggont, stillasittande jobb och tentaplugg.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Över en halv miljon svenskar beräknas sjunga i kör. Carina är en av dem och även Maria har sjungit mycket. Förutom att det är härligt att ta ton tillsammans ger körsången en rad dokumenterade hälsoeffekter. Bland annat minskar det stresshormonet kortisol och ger effekter på den större livskänslan. Man har också mätt effekter på immunförsvaret, och har sett att den som sjunger kan öka sin smärttröskel eftersom endorfinerna ökar i blodet. Hormonet oxytocin visar sig också ge oväntade effekter på tillit och ångestdämpning. Men hur kommer man igång?
Gäster: Gabriel Forss, artist och körledare, Happy Voices och Cecilia Åslund, körledare, Sångbolaget. Båda brinner för körsångens läkande kraft.
Dessutom: Lotta Jarbrand, Lidingö testar daglig uppsjungning med den sköna Cheryl Porter som finns på Youtube.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Kontakt: [email protected] Instagram: @halsorevolutionenpodcast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är det som gör att vi har mer energi vissa dagar och andra inte? Veckans gäst är Lars Hain, civilekonom, coach, mindfulnesstränare och meditatör, som driver Mikropausen. Han ser sig själv som en elektriker som hjälper människor att optimera sin energi, lösa upp blockeringar och få mer ljus i livet.
Dessutom: Erica Borelius-Larson, 31, kommunikatör, testar den amerikanska succemetoden ”The Secret”, för att höja sin inre tacksamhet och få mer vibrationer.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Möt Hedvig Söderlund, hjärnforskare och professor i psykologi, som blev utbränd när pressen blev för stor både på jobbet och privat. Erfarenheten ledde till boken ”Den utbrända hjärnforskaren”, där hon delar med sig av både sin egen livsresa och sina kunskaper om vad som egentligen händer i hjärnan när stressen tar över. Varför känns det som ett nederlag att bli utmattad? Hur kan man omvärdera sin självbild och hitta vägen till läkning?
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Exklusiv intervju med Kerstin Florian! Möt den världskända svenska spadrottningen i ett nära samtal om att följa sin passion, lyssna på naturfolken, göra gott för andra och nå djup stillhet. Få de bästa tipsen för en härlig hemmaspa-behandling. Maria och Carina diskuterar sköna spadrömmar och skönhetsjournalisten Maria Ahlgren tipsar om de bästa ansiktsmaskerna.
Dessutom: Veckans krydda eucalyptus, bubbelbadaren Åsa + testaren Linnea som försöker få till en daglig morgonyoga-ritual.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Möt Marias fantastiska PT och hälsocoach, Rita Catolino, på besök från Kanada. Rita var den som fick Maria att börja med den antiinflammatoriska livsstilen, som sedan ledde till succéboken Hälsorevolutionen. Inspireras av Ritas, Marias och Carinas bästa knep och strategier för att komma i din bästa sommarform. Det handlar om både maten, motionen och stillheten.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FAVORITAVSNITT I REPRIS! Vi zoomar in allt om den stora fastetrenden. Varför är det klokt att låta magen vila ibland? Varför har fasta så många hälsovinster? Och vad finns det för olika fasteformer?
Gäster: Kerstin Brismar, professor och forskare på Karolinska Insitutet (KI) – Sveriges främsta expert på blodsockerreglering som har gjort ett flertal fastestudier. Ulrika Davidsson, bästsäljande hälsoförfattare, snart aktuell med en ny bok om just perodisk fasta. Rita Catolino – Marias PT och hälsocoach.
Maria fascineras av ketoner, småätande möss och blodsockerkurvor. Du får även ”veckans krydda ”+ testpanelen: journalisten Libbe som testar att få in fastan i sitt liv.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
På sommaren längtar vi efter tid att ta hand om oss själva och våra grundläggande behov, laddar batterierna för att kunna bli de bästa, starkaste och minst stressade – både för oss själva och för familjen. Men samtidigt tränger en massa måsten på. Kanske behövs det handlas och städas hela tiden när fler personer trängs i hemmet eller i sommarstugan? Allt är kanske jättetrevligt, men det kan också bli för mycket. Vi blir stressade just när vi behövde vila... Hur kan man hitta balansen? Maria och Carina delar med sig av sina egna erfarenheter och tar bland annat avstamp i en av våra favoritfilmer, Eat Pray Love. Och där hittar vi även detta kloka citat: Happiness is the consequence of personal effort. You fight for it, strive for it, insist upon it, and sometimes even travel around the world looking for it.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- もっと表示する