Martin Wicklin Podcasts
-
Hon är musikjournalisten som levde för jobbet och nu måste jobba för livet. "Jag är inte här, det här händer inte" är Annah Björks bok om postcovid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För många av oss är coronapandemin ett minne blott, men inte för Annah Björk. Varje dag under två års tid har hon haft feber, andningssvårigheter och kroppssmärtor. Livet med postcovid står i skarp kontrast till hur hon levde fram till julen 2020.
I 20 års tid har musik- och modejournalisten Annah Björk analyserat och recenserat den populärkulturella världen. Hon har skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Elle och Expressen, haft stående spaningar i TV4 Nyhetsmorgon och varit redaktionschef på Bon Magazine.
Vill leva – förstår inte hurDet var ett liv i högt tempo med resor, sena arbetskvällar och intervjuer med världsartister. Nu ligger Annah Björk mest hemma på soffan och "tittar på blommorna". Minsta lilla ansträngning, som att duscha, förstör en hel dag. Och att hjälpa sina två söner med läxorna är snudd på omöjligt. Annah Björk berättar att hon vill leva, men att hon inte förstår hur det ska gå till.
Hör Söndagsintervjun om vad som blir kvar av en människa som var sitt jobb, men som inte vet om hon kommer att kunna jobba igen.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
-
Han befinner sig gärna i skärningspunkten mellan det politiska och religiösa. Hör filmskaparen om att se möjligheter och hitta tröst i konsten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tarik Saleh har hyllats för sina filmer och de har tagit honom ut i världen. Vid filmfestivalen i Cannes i somras fick hans “Boy from Heaven” pris för bästa manus, vilket är “svårt att toppa”, enligt honom själv. Men nu har han vinstchans på en annan fransk filmgala, efter att ha blivit nominerad till en César för bästa utländska film.
Han började som programledare för ungdoms- och samhällsprogrammet “Elbyl” 1996, var med och startade produktionsbolaget Atmo och har sen dess gjort dokumentärer och film i olika format. I och med “The Nile Hilton Incident” (2018) öppnades dörren till Hollywood.
“Jag kommer göra ditt liv till ett helvete”När Tarik Saleh flyttade hem till sin pappa efter att ha gått ut grundskolan hade de helt olika planer för hans framtid. Tarik ville inte plugga vidare, men pappan lovade att göra hans liv “till ett helvete” om han inte gick gymnasiet.
I Söndagsintervjun berättar han också om graffitins betydelse, kärleken till Egypten och hur det är att konkurrera i samma strålkastarljus som Ruben Östlund.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
Hör näringslivstoppen berätta om hur hon i femtio år levde som man, men sen blev tvungen att möta sig själv och genomgå en könskorrigering.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon levde i ett rasande tempo och nådde näringslivets toppskikt. Examen från både Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, kursetta på kadettskolan och chefskarriär.
Men hela tiden fanns ett skav där inom henne, ända sen barndomen. Något som hon inte ville erkänna, allra minst för sig själv. Men tillslut gick det inte längre. Caroline Farberger ville leva som den hon egentligen var och genomgick en transition till kvinna.
Sprang ifrån sig självHela livet har hon burit på en rädsla för att inte bli älskad och att hamna i ett utanförskap. Hon märkte tidigt att hon fick anstränga sig för att passa in i mansnormen och försökte förstå vad som förväntades av henne. Hon började prestera, höll ett högt tempo, men sprang ifrån sig själv.
Den här Söndagsintervjun handlar om Caroline Farbergers resa från man till kvinna, om vikten att vara sann mot sig själv och hur hon vill förändra världen.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
Existerar kärlek vid fösta ögonkastet? Och varför är våldsbrott med koppling till gängkriminalitet så svåruppklarade? Dessutom: tidernas bästa barnprogram.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program ska vi prata om årtiondets kärlekshistoria. Historien om hur syster Mary Elisabeth och broder Robert, båda djupt troende katoliker i kloster – efter 20 år av tystnad och celibat – råkar snudda vid varandras armar och ögonblicklig förälskelse uppstår. Vi pratar om kärlekens kemi med Fredric Bohm, psykolog och återkommande i SVT:s succédokusåpa, Gift vid första ögonkastet.
Men vi ska också prata om gängkriminaliteten och den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. Åklagare Lisa dos Santos har drivit flera av dessa fall, och hon har nu också kommit ut med boken "Älskade bror – rapport från gängvåldets Sverige". Vi undrar hur det är att jobba med de här fallen och varför de är så svåra att klara upp?
Det ska även handla om barnprogram. SVT lägger ner populära Bolibompa, och vi försöker utse tidernas bästa barnprogram tillsammans med DN:s Johan Croneman.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Ulrika Lindqvist -
Fler och fler vill ge sig ut på själavårdande vandringsfärd vad är grejen? Dessutom: dryckesvisor och halka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program pratar om vi pilgrimsvandringar – ett från början katolskt fenomenet som blivit allt mer populärt. Varför vill så många ge sig ut på själavårdande långpromenad? Vi samtalar med Martin Lind, biskop emeritus och ordförande i riksförbundet pilgrim i Sverige.
Vi pratar även om dryckesvisor, något som vi alltid haft gott om i Sverige. Vill man chockera en utländsk gäst är det ju bara att stämma upp i en snapsvisa, så framstår vi som ytterst exotiska. Men hur, när och var uppstod denna vana, och vilka traditioner stöder vi oss på? Vi bjöd in visforskaren Kristina Mattsson, för att reda i detta.
Så undrar vi ju förstås vad som händer i USA, och särskilt hur den republikanske politikern George Santos kunnat ljuga om så många olika saker innan han blev upptäckt. Detta får vi svar på av Ekots egna Usa-kommentator och utrikeschef Ginna Lindberg.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Fabian Asserbäck -
Vargfrågan upphör aldrig att engagera men kommer de båda sidorna någonsin att kunna mötas? I dagens Talkshow i P1 pratar vi dessutom om att hålla ordning digitalt, och om svenskarnas porrvanor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vargjakten inledsI dagens program avhandlas en figur som går under många namn, exempelvis gråben och ulv – det handlar såklart om vargen. Idag startar nämligen vargjakten, och där finns det mycket att prata om. Vargfrågan diskuteras på många håll, och årets vargjakt blir den största i modern tid där 75 vargar ska skjutas. Sofia Billebo som forskar om vargattityder, kommer till studion, och vi undrar om de båda sidorna – varghatarna och vargkramarna – någonsin kommer att kunna mötas?
Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023Det ska även handla om ett ämne som både Martin och Karsten håller väldigt kärt – nämligen mat och dryck. Stockholm blir ju Europas gastronomiska huvudstad 2023, och vi ska prata om vad det kommer att innebära. Vad kommer vi äta under året, och är det några särskilda trender som gäller? Om detta pratar vi med kocken Ulrika Brydling.
Få ordning på dina bilder i mobilenNytt år innebär för många nya vanor. Men hur ska man egentligen hålla ordning i den digitala delen av sitt liv? Vi ringer upp Hampus Brynolf, digital expert, och ber om hjälp.
Dessutom pratar vi om svenskarnas porrvanor med sexologen Kalle Norwald, samt får senaste rapport om vildsvinen som tagit över Rom från SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Ronnie Ritterland
-
I årets sista avsnitt pratar vi såklart både om nyårslöften och fyrverkerier. Men vi vänder även blickarna mot rymden i ett lite läskigare ärende det handlar om UFO:n.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program riktar vi blickarna mot himlen och pratar UFO:n, en fråga som väl knappast någonsin varit såhär het? I julhelgen hade nämligen den omtalade filmen ”UFO Sweden” premiär, och samma dag som den gick upp på biograferna skrev USA:s president Joe Biden under försvarsbudgeten, som bland annat innehåller pengar till att skapa ett särskilt UFO-kontor. Vissa tycker det är läskigt att tänka på livet utanför vår egen värld, medan andra går igång på det. Vi försöker räta ut våra frågetecken tillsammans med Clas Svahn, vice ordförande i UFO Sverige, och Beatriz Villarroel, forskare i astrofysik.
Ett nytt år innebär för många en ansats att ta tag i saker, men hur gör man egentligen för att lyckas med sina nyårslöften? Vi frågar psykologen och professorn Per Carlbring.
Många förknippar nyår med fyrverkerier, och ser fram emot tolvslagets högljudda ljusshow – medan andra oroar sig för sina husdjur. I Gävle har fyrverkerilegendaren Eje Berglund varit den som bjudit Gävleborna på fyrverkerier de senaste åren, och på lördag ska han göra det för sista gången. Vi ringer upp honom och hör om helgens planer.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Jon Jordås -
Vad kan skaparna av Bonusfamiljen lära oss om julrelationer? Varför skapar brittiska hertigparet Harry och Meghan ett sådant känslosvall? Och hur gör man den bästa granskottssirapen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har varit ett tumultartat år i den brittiska kungafamiljen. Allra mest har det stormat kring hertigparet Harry & Meghan. Dokumentärserien om dem på streamingtjänsten Netflix har skapat sympatier åt olika håll. Varför lockar de fram så starka känslor? Ebba von Sydow som har följt kung Charles och hans familj länge reder ut.
Det är ju inte enkelt det här med relationer och många tycker att man påminns extra om det vid jul. Vad säger Moa Herngren och Erik "Jerka" Johansson från Bonusfamiljen om hur det går att samsas kring jul och hur man liksom får ihop olika konstellationer?Och så granen förstås – hur kan man använda den i maten? Är det mödan värt att fixa syltade granskott? Hur lyckas man med sin granskottssirap? Kocken Louise Johansson ger tips och inspiration.
Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Olle Björkman -
Sedan 1960-talet har hon befunnit sig i modebranschens toppskikt. Om kläder som kulturuttryck och maskulinitet under omförhandling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att Ingrid Giertz-Mårtenson utbildat sig vid den främsta modeskolan i Paris inledde hon sin karriär på det ledande modehuset Givenchy. Därefter har de prestigefyllda uppdragen avlöst varandra och hon har bland annat verkat som vd för Svenska moderådet och Skobranschrådet.
Nu är Ingrid Giertz-Mårtensson aktuell med boken ”Manligt mode - en okänd historia”. Om synen på mannen, det manliga modet under 500 år och varför hon tycker att Harry Styles är en utmärkt förebild för sin generation.
Modets låga statusMode är ett av våra största kulturuttryck, fullt jämförbar med poesi och musik, menar Ingrid Giertz-Mårtensson. Men det är inte lika erkänt som andra kulturyttringar, vilket hon har velat vara med och förändra. Bland annat genom att se till att modevetenskap blivit ett akademiskt ämne på Stockholms universitet.
Hör Ingrid Giertz-Mårtenson i Söndagsintervjun. Om klädindustrins skadliga miljöpåverkan, hur 68-rörelsen dödade intresset för svenskt mode och ett liv i Haute couture - den högsta sömnadskonsten.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
För första gången berättar nu kriminalvårdens förhandlare själva om händelsen där tjugo kebabpizzor stod för en oväntad upplösning till ett gisslandrama. Den 21 juli 2021 bryter sig två morddömda fångar in i ett vaktrum på Hällbyanstalten och tar gisslan med hjälp av egentillverkade stickvapen. Deras krav är 200 000 euro och en helikopter. Det här är berättelsen om hur två kriminalvårdares liv sattes på spel i ett nio timmar långt gastkramande gisslandrama som dominerade sommarens nyhetssidor.Gisslandramat och kebabpizzorna är en dokumentär av Ellen Hammarskiöld. Martin Wicklin producerade och Fredrik Nilsson gjorde slutmixen. En produktion av Tredje Statsmakten Media för Spotify Dok. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Efter 66 år på scen har Eva Rydberg blivit snällare mot sig själv. Nu lämnar hon direktörsrollen på Fredriksdalsteatern för ett nytt kapitel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redan som barn var teatern en stor del av hennes liv. Idag är hon en ikon i den svenska underhållningsbranschen och har jobbat med de allra största, som Nils Poppe, Povel Ramel och Siw Malmkvist.
Trots att hon tilldelats Guldmasken sju gånger har det dåliga självförtroendet alltid varit en följetong. Att ägna livet åt teater, dans och musik har pendlat mellan kärlek och vemod.
Eva Rydberg om att bli pensionärFörst vid 79 års ålder kan Eva Rydberg säga att hon inte längre bryr sig om vad andra tycker. Nu är det också dags att kliva av rollen som teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men det är osäkert om pensionärslivet väntar.
Eva Rydberg om att få betalt i mjölk och korvmackor, gången då Jan Malmsjö kysste hennes fötter och vikten av att alltid följa sitt hjärta.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
I 50 år har han varit barnläkare. Hugo Lagercrantz om skärmtittande, hjärnans utveckling och släktens framgångsrika män men olyckliga kvinnor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hugo Lagercrantz ville bli läkare precis som sin far. Idag är han en av Sveriges mest kända barnläkare som inte drar sig för att ge sig in i debatten.
I pappans släkt undveks kramar och det var krav på att lyckas. Samtidigt lobotomerades hans mamma för ångest men det var ingenting som man pratade om.
Skärmtid bromsar barns språkutvecklingHugo Lagercrantz är professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska Institutet och tidigare ledamot av Nobelförsamlingen. I nya boken "Barnhjärnan: Så uppkommer medvetandet och själen" berättar han bland annat om hur skärmtittande kan bromsa barns språkutveckling.
Hugo Lagercrantz om varför man inte ska bli politiker innan 30 år, hjärnans mörka energier och varför man aldrig ska göra sig till för barn.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
När våld och död blev för mycket valde Evin Cetin att lämna advokatyrket. Nu möter hon de gängkriminella på nytt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Som målsägandebiträde träffade hon sällan offren, för de sänktes ner i jorden. Evin Cetin fick istället kliva in genom dörren hemma hos familjer som nyss förlorat sin son eller bror.
Att brottas med sorg och ovisshet blev till slut för mycket. Evin Cetin valde att lämna advokatyrket men inte de gängkriminella. I boken"Mitt ibland oss" möter hon unga killar som har ett pris på sitt huvud och som väntar på sin död.
Politiska karriären pausad av dansHon växte upp som pizzabagarens dotter och utbildning blev vägen till frihet. Samtidigt som hon pluggade juridik gjorde Evin Cetin politisk karriär. Den sattes på paus efter den uppmärksammade dansen med kurdisk gerillaorganisation Pjak.
Evin Citen berättar om att möta alla människor med respekt, om att fler borde öppna dörrar och om hennes engagemang och strävan efter att göra skillnad.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
När männen stoppade henne vågade hon säga ifrån. Författaren Elsie Johansson om religion, sexualitet och lyckan med poesi. Och kärleken Tore.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter 30 år lämnar Elsie Johansson arbete på Postverket för skrivandet. Diktsamlingen ”Brorsan hade en vevgrammofon” blir hennes debut men genombrottet kommer med boktrilogin om Nancy.
Språket fick hon av sin mamma, genom det muntliga berättandet och uppländskan som präglat hennes sätt att skriva på.
Gifte sig som 18-åringTrots att hon var lovande som student i realskolan, så valde hon att gifta sig som 18-åring. Det blir inget enkelt äktenskap. Efter 40 år lämnar hon både mannen och religionen.
91-åriga Elise Johansson om skammen över dagens Sverige, varför medaljen från kungen ligger gömd i byrålådan och om att gifta om sig på äldre dagar - för att leva sin allra lyckligaste tid nu.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
-
I ett år trodde journalisten Henrik Frenkel att han skulle dö i alzheimers. Då kom vändningen: diagnosen var felaktig. Men sedan kom cancern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter en period av sviktande minne gjorde Henrik Frenkel en utredning. Då fick han veta att han hade alzheimers. Livet stannade men Henrik bestämde tidigt att han inte skulle tysta sin sjukdom utan istället prata om den.
Vid ett återbesök ett år senare kom beskedet som nästan var ännu svårare att ta emot. Det är nog inte alzheimers.
Tacksamhet trots cancerTvå år efter feldiagnosen drabbas Henrik Fenkel av obotlig cancer. Men precis som med alzheimersdiagnosen väljer han att prata om det - ofta med humor.
Hör Henrik Frenkel om att vara en usel chef på SVT men ändå få möjlighet att starta en chef-tidning, familjens tystnad om flykten från förintelsen och känslan av att ha levt sitt till fullo.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
- もっと表示する