Episoder
-
Mer resurser till trafikpolisen och klampning utan bortre tidsgräns. Det är två exempel på sådant som vi kan förvänta oss under den innevarande mandatperioden. Nu börjar det hårda arbetet för den nya regeringen!
Maria Stockhaus (M), Magnus Oscarsson (KD), Helena Gellerman (L) och Thomas Morell (SD) har mycket att leva upp till efter de senaste åren i opposition. Partierna har inte sällan kritiserat den förra regeringen för att inte ha tagit problemen i vägtransportbranschen på allvar.
Men hur går tankarna nu? Alltså efter att de fyra partierna från den blå sidan plötsligt sitter med landets roder i händerna?
I En Riktig Chaufförspodd försöker vi reda ut vad vägtransportbranschen kan förvänta sig under den nuvarande mandatperioden. Är de fyra partierna överens i de allra viktigaste frågorna?
Inslaget presenterar vi i samarbete med NTM - Quality On Wheels
-
I det här avsnittet reder vi ut en del begrepp om både extraljus och positionslampor på tunga fordon.
Hur kommer det sig att det är så mycket billigare att köpa från en "Kina-butik" i jämförelse med många nätbutiker på hemmaplan?Kan vem som helst koppla in extraljus eller byta ut befintliga glödtrådslampor mot LED? Och finns det några risker med att göra det?
Hur ska man tänka när man står i begrepp att köpa lampor och extraljus till sitt ekipage? 5-wattare eller LED?
I det här avsnittet av "En Riktig Chaufförspodd" försöker vi bringa klarhet i bland annat dessa frågor.Ett avsnitt som vi presenterar i samarbete med:
-
Mangler du episoder?
-
I En Riktig Chaufförspodd den här gången möter vi två herrar, Johan Sturk och Dennis Kronholm, som båda har nära till humor och skratt. Kanske krävs det en rejäl portion humor för att kunna bearbeta jobbiga upplevelser på arbetet? Johan och Dennis kör tungbärgare hos Donalds Bilbärgning. Johan utgår från Helsingborg och Dennis från Malmö/Lund. Vi satte oss ner för en pratstund i deras fikarum på Ättekulla industriområde i Helsingborg.
Förutom själva bärgarjobbet har de en annan sak gemensamt – genom deras respektive upptagningsområden löper Sveriges mest trafikerade motorväg, E6. Sällan behöver de känna sig sysslolösa, med andra ord.
Även om de kör tungbärgare och arbetar i samma företag ser deras arbetsdagar inte sällan helt olika ut. Dennis har fullt upp med stadsbussar i Malmö och Johan får ofta agera mekaniker för att få igång havererade lastbilar i och runt Helsingborg.
I podden får vi bland annat reda på vilken utrustning i bärgaren som är mest oumbärligt för de båda. Vad är de farligaste momenten när man bärgar ett tungt fordon? Hur kan man bearbeta sina upplevelser efter en tragisk trafikolycka? Diodlampor eller ”5-wattare”? Och – hur gör man för att få hundratusentals visningar på en 30 sekunders filmsnutt på Facebook?
Till sist… Kommer vi äntligen att få reda på den verkliga sanningen om varför vi har fått plastpåseskatt i Sverige?
Vi har dessutom förstått att chefen, Donald själv, är Sveriges mest kompetenta bärgare av betupptagare samtidigt som han har ett favoritverktyg som troligtvis inte är var mans egendom.
Välkommen till ett nytt avsnitt av En Riktig Chaufförspodd som den här gången presenteras i samarbete med:
-
I Sverige – och i hela Europa för den delen – råder chaufförsbrist. Vi har hört det många gånger. Men varför är det så svårt att rekrytera nya förare? Innebär det att landets alla transportgymnasium gapar tomma – och att skolans personal ränner runt på stan med flygblad för att locka till sig elever?
I det senaste avsnittet av En Riktig Chaufförspodd har vi gästats av Fanny Ekström och Alfred Urell som går sitt tredje år på Kristinehedsgymnasiets transportutbildning i Halmstad.
Med oss vid mikrofonerna har vi även läraren Jörgen Nilsson som har lång erfarenhet av livet som åkare och chaufför.
Hur ser egentligen ungdomarna på sitt framtida yrke. Vilka förväntningar har de och hur ser en erfaren åkare på deras planer?
Vi på tidningen sticker inte under stolen med att om det nu är så att våra tre gäster representerar svensk transportutbildning över lag – då känns det verkligen hoppfullt inför framtiden…
Inslaget presenterar vi i samarbete med NTM - Quality On Wheels
-
I En Riktig Chaufförspodd den här gången har vi träffat djurrättsaktivisten Martin Smedjeback. På andra sidan bordet sitter LRF:s Henrik Sporrong Esbjörnsson och EU-parlamentarikern Peter Lundgren, som bland annat är skuggrapportör i djurskyddsfrågor i Bryssel.
Martin Smedjeback är ordförande i föreningen Save Moment Sverige. Han har tidigare varit med i ”Tomma burar”, som till exempel manifesterade i Kristianstad för några år sedan. I efterdyningarna av den aktionen åtalades och fälldes såväl en chaufför som en aktivist av domstolen.
Men vad vill aktivisterna egentligen åstadkomma? Finns det någon som helst logik i deras sätt att visa sitt missnöje – och vore det egentligen inte bättre om man lät företag som sysslar med djurtransporter och köttproduktion få arbeta i fred så länge man håller sig inom lagens ramar – och istället påverka våra politiker?
Hur går tankarna hos LRF och deras medlemmar? Och vad gör man från EU-håll för att djuren ska få så goda förhållanden som möjligt under till exempel transporterna?
Våra gäster är så klart inte alldeles överens, men ser ändå positivt på det faktum att de fick möjlighet att mötas och diskutera det kontroversiella ämnet. Något som enligt gästerna är helt unikt och som de aldrig någonsin tidigare har gjort.
Lyssna på det här avsnittet som vi presenterar i samarbete med:
-
Johan Danielsson (S) och Peter Lundgren (SD) arbetar som EU-parlamentariker. Kända namn för många i transportbranschen och två riktigt starka namn för ett sundare klimat i åkerinäringen.Politiskt sett står de långt ifrån varandra - men hur olika (eller lika) tänker de? Johan och Peter har gästat En RIKTIG Chaufförspodd.
I det här avsnittet tar vi upp en rad frågor om branschen. Hur ser de båda gästerna på nutid och framtid? Vad anser de om cabotagefuskare och andra oseriösa aktörer?
Går det att bli av med den moderna tidens slaveri? Vad innebär det när varje ledig asfaltsyta belägras av utländska ekipage, inte sällan från ett och samma åkeri?
Har svenska transportörer några fördelar jämfört med andra medlemsstater idag? Och vilka är de mest påtagliga nackdelarna? Polen bokstavligt talat spottar ut förartillstånd – är det okej?
Lyssna på Johan och Peter i En RIKTIG Chaufförspodd.
Avsnittet presenteras i samarbete med Svenska Närko!
-
I det här avsnittet tar vi upp något som vi alla behöver men som troligtvis många tycker är både krångligt och dyrt. Men om man inte sätter sig in i vad det egentligen är man köper, kan det bli betydligt dyrare.
Vi pratar om försäkringar som är tänkta att skydda såväl åkeriets verksamhet som fordon, men även för företagets anställda.
Hur svårt är det att köpa ”rätt försäkring” - och finns det hjälp att få?
Vi tar upp några försäkringsfall som vi på tidningen har skrivit om. Per Hedelin och Andreas Johansson hos försäkringsförmedlaren Hajpe svarar på frågor och ger tips om hur du som försäkringsköpare kan gå tillväga för att ta dig igenom ”försäkringsdjungeln”.
Lyssna på det här avsnittet, som vi presenterar i samarbete med tidningen PROFFS – En Riktig Lastbilstidning och NTM - Quality On Wheels.
-
I ”En Riktig Chaufförspodd” den här gången pratar vi återigen om ett högst aktuellt ämne – ett så kallat miljöbränsle. Eller åtminstone det som vi trodde var ett miljömässigt bra drivmedel, nämligen gas.Gästerna i podden lyfter bland annat regeringens förslag som gått ut på remiss - att lätta biogasdrivna fordon inte ska klassas som miljöbilar i framtiden.
Vad kan en sådan ”kovändning” innebära för åkerinäringens aktörer? Behöver de vara rädda för att deras mångmiljoninvesteringar i gasdrivna lastbilar nu plötsligt ska klassas som vilken annan dieseldriven lastbil som helst?
Välkommen till ett nytt intressant avsnitt av ”En Riktig Chaufförspodd”. Det här avsnittet presenterar vi i samarbete med OKQ8.
-
Många är tacksamma för arbetet som trafikpolisen i Sverige gör för vägtransportbranschen och ser gärna att de får effektivare verktyg för att ”sätta åt buset”. Trafiksäkerheten och Nollvisionen är högst beroende av en fungerande kontrollverksamhet, liksom konkurrenssituationen inom näringen.
Trots det, blir trafikpolisens verksamhet i mångt å mycket styvmoderligt behandlad, inte minst av cheferna i den egna myndigheten. I det här avsnittet tar vi upp en forskningsrapport som ställer fakta mot den bild som Polismyndigheten själv vill ska synas utåt.
I det här avsnittet har vi träffat Sören Wictorsson, före detta trafikpolis och lärare på polishögskolan. Han har bistått Stefan Holgersson, forskare och polis, i arbetet med den studie som vi tittat närmare på och som fokuserar på polisens trafiksäkerhetsarbete.
Avsnittet presenteras i samarbete med Micrologistic och Convoy Parts.
-
Ett luddigt EU-direktiv i kombination med avsaknad av tillämpningsföreskrifter i Sverige har bäddat för oordning och oreda i vägtransportbranschen, stick i stäv med ministrarnas uttalade mål att skapa ordning och reda. Den friande hovrättsdomen mot DSV Road AB, som misstänktes för brott mot beställaransvaret, är ett exempel på vad som sker när politik och lagstiftning inte går hand i hand.
Till det här avsnittet har vi bjudit in juristen Tommy Pilarp och åkeriägaren Kaj Johansson. Vi tar avstamp i den friande hovrättsdomen mot DSV gällande misstänkt brott mot beställaransvaret och vi diskuterar allt från ”lagligt” cabotage och utstationering till varför konkurrenssituationen ser ut som den gör för svensk åkerinäring. Och våra gäster riktar svidande kritik mot såväl åkeriorganisationer som politiker.
Det här avsnittet presenterar vi i samarbete med Ricc och Safety Seal.
-
Finns det tillräckligt med trafikpoliser i Sverige och är straffen så pass avskräckande att vägtransportbranschens aktörer känner att de måste hålla sig inom lagens ramar?Och hur är det egentligen – är vi lika inför lagen?Är 36 timmars klampning tillräckligt för att förmå utländska åkerier att betala in förskott på sanktionsavgifterna?Går det att lita på politikernas ord - och gör de tillräckligt för att branschen ska kunna överleva?I studion har vi med oss åkeriägaren Ulf Jönsson från Börje Jönsson Åkeri AB i Helsingborg och Farid Umeflod, gruppchef på trafikpolisen i Helsingborg. Via Teams medverkar dessutom moderaten Sten Bergheden som bland annat sitter i riksdagens trafikutskott.Dessa tre diskuterar och svarar på bland annat nyss nämnda frågor.Det här avsnittet presenterar vi i samarbete med Ricc och Jost.
-
Välkomna till tidningen Proffs podd. I det här allra första avsnittet berättar vi om vad du som lyssnar kan förvänta dig att få höra framöver.Vi hörs i En RIKTIG Chaufförspodd!