Lund Podcasts
-
Digitala medier, alltså sociala medier och spel på nätet, tar alltmer av vår tid. De har stor påverkan på ungas psykiska välmående, på gott och ont, och kan skapa ett nikotinliknande beroende.
Programmet är en repris från 4 april 2022. Vuxna måste bättre hjälpa unga att hantera den lockande digitala världen, menar forskarna Sissela Nutley, Lisa Thorell och Emma Claesdotter Knutsson. Vi har alla växt upp med riktade budskap, skönhetsideal och reklam runt oss, men den digitala världens lärande algoritmer är oöverträffat effektiva på att fånga och hålla kvar vårt intresse. I synnerhet unga med särskilt sårbarhet, såsom diagnosen ADHD, fastnar lätt vid mobilen eller datorskärmen, säger Lisa Thorell.Ändlöst scrollande på TikTok och svårt att fokusera på annatSiri Roos som går på högstadiet, beskriver sociala medie-appen Tiktok som ett "oändligt scrollande", som får tiden att flyga iväg. Eleverna Zlatan Yuenyao och Lucas Karlsson säger att de lägger mellan 5 och 7 timmar per dag på digitala medier, men att de ändå hinner med mycket annat. Emmet Haggert, också han högstadieelev, säger att han har svårt att fokusera på annat än datorn och mobilen.Orealistiska skönhetsideal och minskad sömnSissela Nutley lyfter fram orealistiska skönhetsideal som en del av sociala medier som kan påverka det psykiska välmåendet hos unga, och Emma Claesdotter Knutsson säger att den tid som unga lägger på digitala medier ofta drabbar mängden sömn de får.Medverkande: Lisa Thorell, docent i psykologi KI; Sissela Nutley, forskare kognitiv neurovetenskap KI, Emma Claesdotter Knutsson, forskare och överläkare BUP i Lund; Siri Roos, Lucas Karlsson, Zlatan Yuenyao och Emmet Haggert, högstadieelever.Ljudklipp från TikTok och från spelen God of War och Apex hörs i programmetReporter: Ylva Carlqvist WarnborgProducent: Björn Gunér [email protected] -
Veckans andakter hålls av prästen, författaren och satirtecknaren från Lund.
- Så är dagen som ligger framför dig. Du vet ännu inte med vilket ord du lämnar tillbaks det i natt.Ur dagens andaktTextJesaja 2:4MusikThe Lonely man theme, Joe HarnellProducent Agneta Nordin, Lokatt Media för Sveriges Radio Malmö [email protected] -
Avsnitt 74, ja vad skall vi säga?
Vi har nog lyckats utröna vad det egentligen var som skedde i Lund, vi har våra misstankar om ett visst märkes inblandning i dramat.
Vi skjuter från höften när vi verkligen killgissar oss igenom helgens tävlingar, och ger er givetvis våra tippningar inför The preserve som utspelar sig till helgen.
Vi flaggar även för att vi med största säkerhet kommer att inta den skånska myllan, så om intresse finnes är det möjligt att utmana podden på en discgolf runda!
Hoppas att ni uppskattar veckans avsnitt, vi uppskattar i vart fall allt stöd vi får i form av glada hejarop och lyssningar!
Vi hörs!
Anders, Viktor & Ted -
Ur innehållet:
Regeringsbeslut: inga elsparkcyklar på gång- och cykelbanor.
Smartphone för alla synskadade - ny utbildning startar snart.
Vi kollar och lyssnar in Synmottagningens nya lokaler i Lund.
Månadens ansikte Anna Larsdotter skriver om kvinnor i krig. -
I avnitt #73 har vi den sprudlande Josefin "Jossan" Johansson som gäst.
Vi snackar även ner Beaver State Fling, våra skills vad gäller jinx och antijinx samt diverse frågeställningar kring uppkomna situationer.
Det säger boom hos Viktor så rutorna skakar, vi skrattar så vi gråter och mycket mer!
Välkommen till ett ännu ett bubblande avsnitt av Let's Snacka Plast!
/Anders, Viktor och Ted -
Lunds hus döljer hemligheter, vad som först träder fram är kanske inte det som präglat staden mest.
Bakom de danska medeltida gatorna har gömt sig en industristad med verkstäder, och tryckerier.
Bakom höga teglade murar finns allmänningar, och gemenskaper.
Lund kan erbjuda rum avsides allt brus, där man kan få sitta med sina smala böjelser och begåvning i sällskap av likar.
Det skulle kunna innebära en förödande stagnation för en småstad – om inte denna stad hade en väl inarbetad ordning och en erfarenhet att slussa 10-000 tals nya människor, varje år, in i nörderig, studier och märkliga ritualer.
Lund är en tidsrumslig kub, en märklig behållare där många livsbanor krockar och sammanförs med varandra: ett företagens och akademins Lund, de småcelliga bostadskvarterens Lund och musikens Lund – men alltid med universitetet som en närvarande och tongivande Stat i staden. -
Dreyfusaffären tog sin början i september 1894 då den franska underrättelsetjänsten lyckades komma över ett komprometterande brev till den tyska militärattachén i Paris. Det alarmerande fyndet – som bökades fram ur en papperskorg på den tyska ambassaden – blev startskottet till ett dramatiskt spiondrama som fick Frankrike att skaka i sina grundvalar.
Spåren ansågs peka mot Alfred Dreyfus: en fransk artillerikapten med goda vitsord och lysande framtidsutsikter. Efter en summarisk rättegång skickades han till den bistra Djävulsön, där han gömdes undan i ett specialkonstruerat enmansfängelse.
I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om hur det gick till då några hopknycklade pappersrester från en tysk papperskorg utvecklades till ett av världshistoriens grövsta justitiemord – och till en politisk skandal, som än i våra dagar kastar skuggor över det franska samhället. Fokus vilar på det tekniska bevismaterialet och underrättelsetjänstens jakt på den tyska spionen. Varför trodde man först att det var Alfred Dreyfus – och vem var egentligen den verklige spionen?
Dreyfus-affären – eller L’Affaire Dreyfus som det heter på originalspråk – var ingalunda världshistoriens första ”affär”, men den har beskrivits som historiens första moderna affär, inte minst på grund av den väldigt aktiva roll som spelades av moderna massmedier. Och här talar vi naturligtvis om den moderna dags-, kvälls- och veckopressen – vilken växte fram i slutet av 1800-talet och till skillnad från äldre tidningar verkligen riktade sig till massorna, och såg det kommersiella värdet i politiska affärer, societetsskandaler och andra dramatiska historier som avslöjade systemets svagheter och elitens galenskaper.
På den tyska ambassaden i Paris arbetar en medelålders städtant vid namn Marié Bastian, som i vissa, ytterst begränsade kretsar också är känd under kodnamnet Agent Auguste. Hon arbetar nämligen för den franska militära underrättelsetjänsten och hennes inte alldeles ofarliga uppdrag består i att tömma papperskorgarna på den tyska ambassaden – och därpå leverera innehållet till sin kontaktperson vid underrättelsetjänsten. Det gjorde hon en gång i månaden, i form av en säck fylld med mer eller mindre sönderrivna pappersark.
Och i september 1894 lämnade hon in de hopskrynklande pappersbitar som satte i gång hela Dreyfusaffären – ett brevutkast som var rivet i sex delar och hade grävts fram ur den tyske militärattachén Maximilian von Schwartzkoppens papperskorg. Då man pusslade ihop brevet såg man att det var ett slags förteckning över hemligstämplade dokument – från den franska krigsmakten – som någon enkelt erbjöd sig att sälja till den tyske militärattachén. Det stod, på franska, att ”jag erbjuder mig härmed att översända monsieur några intressanta underrättelser”, därpå listades det bland annat upp ”en beskrivning av den hydrauliska rekyldämparen på 120 mm-kanonen”, en eldgivningsmanual för fältartilleriet och franska invasionsplaner gällande öriket Madagaskar utanför Afrikas östkust.
Lyssna också på Stig Wennerström: Storspionen som uppfann sig själv.
Bild: Degraderingen av Alfred Dreyfus av Henri Meyer, Gallica Digital Library, Public Domain, Wikipedia.
Litteraturtips:
Andreas Marklund: Dreyfusaffären. Historiens största rättsskandal. Lund: Historiska Media, 2022.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Ur innehållet:
Valhemlighet för synskadade – 2024 ska teknik vara klar.
Nu finns också fritidshjälpmedel att låna på fritidsbanker.
Både doftande och taktil – vi kollar tillgänglig rabatt i Lund.
Mord, försvinnanden och drottningdetektiv i talboktipsen. -
FFF är obesegrade i sex raka matcher och nu är även Gulvitt tillbaka!
Vi gästas av mittbacken och assisterande kaptenen Tim Stålheden. Vi pratar om möten med Conor Gallagher och Erling Haaland, gulden i Elfsborg, landslaget, tiden i Tvååkers IF och såklart också om FFF och årets säsong.
Häng med, i podden och till Lund!
/Lars - Eric -
On May 4th, 2022, the Faculty of Humanities' honorary doctor of 2021, Professor Penelope J.E. Davies, gave a lecture in Lund as part of a delayed celebration of her and all the other honorary doctors of 2020 and 2021. Professor Davies is introduced by Dr Lovisa Brännstedt.
Recorded at LUX.
Produced by Martin Degrell.
Music by HoliznaRAPS. -
Moderatledaren har ambitionen att leda en ny regering efter valet i höst. Men trots att partiets hjärtefrågor som brott och trygghet värderas högt bland väljarna lyfter inte partiet i opinionen.
Så vilka chanser har Ulf Kristersson? Blir han statsministern som till slut får Turkiet att öppna dörren för ett svenskt Natomedlemskap och hur långt ska Sverige vara berett att gå Turkiet till mötes?Men i nuläget vill Moderatledaren inte lägga sig i hur regeringen sköter förhandlingarna om ett svenskt Nato-medlemskap."Jag tänker inte överhuvudtaget gå in i de samtalen som jag vet regeringen nu för."Han vill heller inte säga vad han tycker om Moderaternas tidigare krav på ett förbud mot vapenförsäljning till Turkiet.Om Ulf Kristersson:Namn: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna Ålder: 58 år Bakgrund: Född i Lund 1963 och uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna. Ordförande i Moderata Ungdomsförbundet 19881992. Finanskommunalråd i Strängnäs och senare socialborgarråd i Stockholm. Socialförsäkringsminister åren 20102014 i Regeringen Reinfeldt. Blev partiledare för Moderaterna 2017.Gäst: Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna Kommentar: Tommy Möller, statsvetare Stockholms universitet Programledare: Pontus Mattsson Producent: Hansjörg Kissel Tekniker: Christer Tjernell -
Danmark och Sverige var rivalerna som under århundraden slogs om herraväldet i Norden. Skånska kriget inleddes i september år 1675 efter att danskarna tillsammans med Nederländerna förklarade krig mot Sverige. Danskarna ville återta Skåne, Blekinge och Halland som landet förlorat vid freden i Roskilde år 1658.
Skånska kriget såg den 4 december 1676 det blodigaste slaget Sverige upplevt med Slaget vid Lund där hälften av de stridande stupande. Landskapen föröddes av krigen där reguljära förband, friskyttar och snapphanar mötte varandra i regelrätta slag och klassisk gerillakrigföring. Största förlorarna var som alltid civilbefolkningen.
I reprisen av det nymixade avsnitt 67 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Göran Larsson, tidigare chef för Malmös museer och Stadsarkivet samt författare till två böcker om Skånska kriget.
En uppmärksammad roll i krigföringen spelade snapphanarna, som kämpade såväl i militärt organiserade friskyttekompanier som i små grupper eller på egen hand. Svenskarna sökte på alla sätt komma tillrätta med snapphanerörelsen med omväxlande drakoniska straff och amnestiplakat, och snapphanarnas betydelse avtog starkt mot slutet av kriget.
Avgörande för krigets utgång var inte de svenska militära framgångarna i Skåne. Det dansk–svenska kriget var en del av ett stort europeiskt krig mellan å ena sidan Frankrike, som var Sveriges allierade, och å den andra en koalition mellan Nederländerna, Spanien, den tysk–romerske kejsaren och bl.a. Brandenburg och Danmark. Med början i augusti 1678 slöt Ludvig XIV fred med sina främsta motståndare, och plötsligt var därmed Danmark jämte Brandenburg isolerat, och Danmark tvingades sluta fred utan några vinster. Fredsslutet skedde först i Fontainebleau och sedan i Lund, där samtidigt ett svensk–danskt förbund ingicks 1679. Därmed var Skånes framtid avgjord.
Bild: Slaget vid Lund där Karl XI längst till vänster synes för svenska trupper jaga fienden ut på fältet. I bakgrunden slätt och den brinnande byn Vallkärra. Oljemålning från 1696 av Johann Philip Lemke.
Musik: Storyblocks Audio
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Varning för SKANDALÖSA åsikter och tankar i detta avsnitt där vi välkomnar Fan Filip?!'s allra första gäst ELLEN NORGREN. Om ni inte har mage för den hårda kalla sanningen om bland annat kläder, beteende och trender, LEAVE. Men annars stanna gärna kvar för ni är inför ett laddat avsnitt som troligtvis kommer leda till att både Mig, Ellen och den här podden kommer bli riktigt cancelled. ENJOY<3!.
Instagram: @filipjoohansson
Instagram: @ellennorgren
TikTok: @fanfilip
TikTok: @lillamyy00 -
Varning för SKANDALÖSA åsikter och tankar i detta avsnitt där vi välkomnar Fan Filip?!'s allra första gäst ELLEN NORGREN. Om ni inte har mage för den hårda kalla sanningen om bland annat kläder, beteende och trender, LEAVE. Men annars stanna gärna kvar för ni är inför ett laddat avsnitt som troligtvis kommer leda till att både Mig, Ellen och den här podden kommer bli riktigt cancelled. ENJOY<3!.Instagram: @filipjoohanssonInstagram: @ellennorgrenTikTok: @fanfilipTikTok: @lillamyy00
-
Anna Jakobsson Lund skriver böcker om verkligheten som den skulle kunna vara. I sin dystopiska trilogi om Systemet som består av ”Tredje Principen”, ”Aldrig ensamma” och ”Enda vägen” möter oss ett samhälle där politisk organisering är förbjuden. De unga motståndskämparna Levi, Ava och Leymah förenas i ett försök att frita Levis syster Lo, men också förändra samhället – för något är ruttet med Systemet.
Detta är det första avsnittet i vår serie om dystopiska ungdomsromaner!
Författarbilden är tagen av Petra Berggren - Se mer