Buffalo Podcasts

  • Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Washington, måndag morgon

    I en sport som amerikansk fotboll där smällarna är hårda och skadorna många under en säsong, ser allt först ut som vanligt. Under Monday Night Football för en vecka sedan, fälls Buffalo Bills försvarsspelare Damar Hamlin till marken under en kollision med en motståndare. Han reser sig snabbt upp, men faller sen handlöst bakåt igen, till synes livlös, och plötsligt är ingenting som vanligt.

    Det som följer är skräckfyllda minuter där miljontals amerikaner i direktsändning kan följa hur sjukvårdspersonal kämpar för att rädda 24-åringens liv, med hjärt- och lungräddning. Det hela för tankarna till när danska Christian Eriksen kollapsade med hjärtstopp på planen under EM 2021.

    Samma scener utspelar sig nu på NFL-arenan i Ohio. Gråtande lagkamrater som kramar om varandra och chockade åskådare. Men snart sker något annat också. Hela laget knäböjer tillsammans, precis som motståndarlaget Cincinnati Bengals, för att be till Gud. Från läktaren sprids klipp på Bengalsfans som i en stor grupp läser Herrens bön, och sociala medier svämmar över av uppmaningar om att be för Damar, #prayfordamar. Vid sjukhuset dit han förs och vårdas på intensivvårdsavdelning i kritiskt tillstånd, efter att hans hjärta stannat två gånger, möts både Bills- och Bengalsfans med tända ljus och huvudena sänkta i bön.

    Att amerikaner vill skicka sina tankar och böner efter en hemsk händelse, är i sig inget oväntat, det är ett slags talesätt, en gemensam ritual som alla förstår. Och det är inte heller märkligt att många amerikaner själva vänder sig till bönen, på läktaren eller hemma i tv-sofforna. Enligt mediehuset PBS uppger ungefär 45 procent i landet, att de ber dagligen. Trots att USA blir allt mer sekulärt.

    Men på det sätt som bönen och tron den här gången präglat den kollektiva reaktionen på Damar Hamlins kollaps, är enligt experter till flera medier, ovanligt även för USA. Till exempel händer det inte varje dag att en kommentator på ESPN, landets största sportkanal stänger sina ögon och ber i direktsändning. Men klippet på hur Dan Orlovsky i tv vänder sig till Gud med orden: Vi kommer till dig för att vi tror på att det gör skillnad att komma till dig" har blivit viralt.

    New York Times lyfter också fram den unikt starka kopplingen mellan just den amerikanska fotbollen och religion, sprungen ur sportens enorma popularitet i det amerikanska bibelbältet. Och allt detta förstärktes och spreds genom sociala medier under veckan. (Till exempel beslutade NFL om en gemensam kampanj där alla lagen publicerade Be för Damar-inlägg.)

    Och i torsdags kom det storartade svaret på alla böner. Damar Hamlin hade vaknat upp ur koman. Hans första ord var: Vem vann? Och läkaren svarade förstås: DU vann Damar, DU vann livet. Ett meningsutbyte så amerikanskt filmiskt som det kan bli. Och för alla, är förstås det faktum att Damar Hamlin lever, det enda som betyder någonting i sammanhanget.

    Men som för att riktigt försöka överbevisa alla om Guds makt, förstärktes miraklet lite ytterligare, sent igår kväll. Då spelade Buffalo Bills sin första match sedan Hamlins kollaps. Hela ligan hade förberett olika hyllningar till honom i en känslosam stund. Och i den allra första minuten, på hemmaplan gör Bills en Touchdown efter en så kallad kickoff-return, ett mycket dramatiskt mål, till ett öronbedövande jubel i publiken där Hamlins namn syntes överallt. Uppjagade kommentatorer beskrev det som ett sagoslut på en omskakande vecka eller som ödet. Och det var faktiskt en avslutning så triumfatoriskt att en och annan som inte redan gör det kanske börjar tro på högre makter.

    Cecilia Khavar i Washingon

  • Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street songs").

    Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda. Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist.

  • Här gästar vi Adam! En vän till oss som har gjort en transformation nyligen med "breathwork" från wim-hof, aka "The iceman"oooooch han kan lite random fakta som att Buffalo bajs innehåller bra näring!

  • Kort om den svenska NFL-studion, NFL gamepass, deppiga Rams, snöiga Buffalo och fanatiska Bills-supportrar. Vi ger våra tankar kring den stundande comebacken av den minst sagt kontroversiella QBn Deshaun Watson.

    Innan vi givetvis sammanfattar ett gäng svaga rekar och sedermera ger oss ut i blindo på nytt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street Songs").

    Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda. Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist.

  • VINNAREN ÄR KORAD! Era trogna poddare utsatte sig för 26 (!!) olika whiskydrinkar och utsåg en värdig vinnare. Vilken blir din favorit? David efterlyser sin hemliga bokdonator, vi hälsar på Inverleven och kör en snabb sightseeing av groningen — nej, inte den Nederländska staden. Och så lite torv på det.Alla dessa drinkar…De drinkar vi smuttade oss igenom, i ungefär den här ordningen:Lynchburg Lemonade (Jack Daniel´s); Whisky Sour x 3 (på Jack Daniel’s, Blind Seal rye och Buffalo Trace bourbon); Mint Julep på Buffalo Trace bourbon; Horse’s Neck x 2 (en på Buffalo Trace, en på Jack Daniel’s); två Manhattan (en på Hvenus rye, en på Rittenhouse rye); Penicillin x 2 (en på Ardbeg Dark Cove Committee Release, en på Bowmore Devil’s casks III); tre Scotch & Soda (Agitator blended, Glentauchers 15, Kilchoman Loch Gorm); två Goldrush (Buffalo Trace bourbon och en skitgod på Michter’s 10 YO); Irish Coffee på Jameson; Espresso Martini på Glentauchers 15 och en på Absolut vodka; Rusty Nail (Glentauchers 15 igen); Bourbon Lift (Rittenhouse rye); Boulevardier (Buffalo Trace bourbon); Ginger Joy (Buffalo Trace bourbon); två olika Old Fashioned (en på Rittenhouse rye, en på Michter’s bourbon; och så förstås: färdigblandad Statesman & cola.Med tanke på det omfattande pimplande får ni lov att googla själva efter recept – det blir för galet många länkar…!Vem har gett David denna bok? Ludvig B Falkmans Om de svenska bränntorfmossarna från 1869:https://libris.kb.se/bib/2640300Falkman föddes 1808 och dog 1891 och här har ni en del av hans övriga alster:https://libris.kb.se/hitlist?q=WFRF%3A%28Falkman+Ludvig+B.+1808+1891%29&r=&f=&t=&s=r&g=&m=50Veckans ord: groningDavids ultranörddetaljerade skildring av mältning hittar ni här:https://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/http://tjederswhisky.se/wp-content/uploads/2020/10/Bowmore-Kainen-tidigt-under-groningen-scaled.jpgSe vidare till exempel här:https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/malting.htmlVeckans destilleri: Inverlevenhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2051/inverleven/https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/inverleven.htmlHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • Utrikeskrönikan 14 juni 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    San Francisco, tisdag.

    I helgen var det sex år sedan masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando i Florida. Den 12 juni, 2016 dödades 49 personer och ytterligare 53 skadades inne på nattklubben. Det är den näst dödligaste masskjutningen i USA genom tiderna. Och årsdagen kändes förstås, om möjligt, ännu mer angelägen efter de senaste stora masskjutningarna i USA - dåden i Uvalde i Texas och Buffalo i delstaten New York. På årsdagen offentliggjorde också en grupp senatorer i kongressen ett förslag till ramverk för att minska vapenvåldet i USA - men det är ett förslag som redan fått kritik för att det är alltför tandlöst.

    På platsen där Pulse låg i Orlando finns idag en provisorisk minnesplats. Den stora skylten utanför klubben står kvar som ett landmärke. Intill den finns bland annat en fotovägg med bilder från manifestationer i Orlando som hölls efter skjutningen. Men här finns också en lägre vägg där familjer och sörjande kan sätta upp bilder på de dödade, de som kallas för de 49 änglarna. På sikt finns det planer på att hedra tragedins offer med ett större, nybyggt minnesmärke.

    Historien om skjutningen på Pulse har nu också vävts in i en tv-serie som hade premiär i förra veckan här i USA. En ny version av bögklassikern Queer as folk som utspelas i New Orleans, och där seriens skapare skrivit in en masskjutning på en gayklubb redan i första avsnittet. Temat för säsongen ska vara hur en community reser sig efter en tragedi, och under arbetet med serien har man samarbetat med överlevare från Pulse.

    Det här är för övrigt den tredje upplagan av tv-serien Queer as folk. Eller Queer as fuck, som var seriens ursprungliga namn - men som ansågs för grovt när den första inkarnationen av serien producerades i Storbritannien 1999. Den brittiska serien bestod av totalt tio avsnitt. När det sedan gjordes en amerikansk version 2000 flyttades handlingen från Manchester till Pittsburgh och historien svällde - serien pågick i fem säsonger och 84 avsnitt. Och även här skrevs det in ett attentat mot en bögklubb- fast 2005 i form av ett bombdåd.

    Mycket har förändrats när det nu är dags för 20-talsversionen av Queer as Folk. Den nästan helt igenom vita bögvärlden i de två föregångarna har uppdaterats till en mer inkluderande verklighet, både när det gäller etnicitet och könsuttryck. Men precis som sina föregångare anstränger man sig verkligen för att vara sexuellt frispråkiga. Ibland så mycket att det känns just lite ansträngt.

    Men det är mest ändå en känsla av sorg som dröjer kvar efter första avsnittet. Över att seriens huvudintrig om en masskjutning känns plågsamt högaktuell. Och som en del av en större amerikansk tragedi.

    Roger Wilson, USA-korrespondent
    [email protected]


  • Givetvis avhandlas den kommande finalen mellan Colorado och Tampa när Adam och Jonta på nytt snackar världens bästa liga. Varje lagdel, inklusive coacherna, betygsätts och det visar sig att ett av lagen faktiskt är klart före i totalen - åtminstone ur Jontas synvinkel. Sedan blir det även en hel del om… Rangers framtid med kontrakten som kommer - och inte kommer - skrivas! Uffe Samuelssons nästa lag! Svenskarna som skrivit NHL-avtal! Topptrean i sommarens draft! Bishops trejd till Buffalo! Tampas dynasti! Herrarna tar också revansch efter förra veckans debacle i Pulshöjarn och Lindquizet.

  • Utrikeskrönika 25 maj 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Texas, onsdag morgon.

    För bara några timmar sedan satt jag på ett hotell i Atlanta och skrev på en krönika om primärvalet i Georgia, när jag fick en notis på mobilen om ytterligare en skjutning här i USA. Ytterligare en skolskjutning, och det stod snabbt klart att det kunde vara många barn skadade eller döda. Jag bokade omedelbart ett flyg till San Antonio, Texas och nu sitter jag här vid gate C6 och väntar på att få boarda planet. Hela tiden zappar jag mellan olika nyhetssändningar i mina hörlurar.

    För bara en dryg vecka sedan satt jag på en annan flygplats på väg till en annan masskjutning. Då hade 10 människor dödats i rasistiskt hatdåd i en mataffär i Buffalo. Men nu sitter jag alltså här. När jag landar ska jag ta mig till Uvalde ungefär 13 mil utanför San Antonio. Och det jag vet just nu är inte mycket, men ändå är det allt. Minst 18 döda barn. 18 döda barn och en lärare. Just nu, men dödssiffran kan ha stigit ytterligare när detta sänds. Gärningsmannen öppnade eld på en låg- och mellanstadieskola, med elever från andra till fjärde klass. Så jag vet också att de 18 döda barnen är någonstans mellan 8 och 10 år.

    När något sådant här händer och man som reporter kastar sig iväg och kastas in i sändningar, klamrar man sig fast vid det man vet och det man inte vet.

    Jag vet inte än varför gärningsmannen dödade så många så små barn. Men jag vet att jag kommer jag mötas av ett växande hav av blommor vid skolan. Av tända ljus. Kanske, som när jag bevakade en annan masskjutning i en annan del av Texas för snart tre år sen, av en lång rad vita kors. Då hade en man mördat 23 människor i en mataffär i El Paso, även det som i Buffalo, ett rasistiskt hatdåd.

    Jag vet också att politiker kommer skänka de anhöriga, föräldrarna vars hjärtan just krossats i tusen bitar, sina tankar och böner. Jag vet att de kommer kräva hårdare vapenlagar och att de kommer säga att hårdare vapenlagar inte behövs, att det enda som kan stoppa en ond man med ett vapen är en laglydig medborgare med ett vapen.

    Jag vet att torsdag skulle vara sista skoldagen för barnen innan sommaren. Men jag vet inte vad de hade för planer i sommar, om de skulle gå på sommarläger eller ett slags fritids som erbjuds på många håll i USA. Jag vet inte hur de 18 barnen ser ut, om de hade gluggar efter nytappade tänder eller nyklippta frisyrer. Men jag vet att jag snart kommer få veta det. Jag vet att bilder på barnen snart kommer publiceras, kanske de senaste skolfotona. Jag kommer få se deras leenden, om de hade gluggar mellan tänderna. Jag kommer få lära mig om vad de tyckte om att göra, om de spelade någon sport, om de hade en bästa vän eller en stor idol.

    Nu ska jag snart gå på planet, och när jag landar ska jag hålla fast i det jag vet och det jag inte vet och jag ska rapportera om det. Om 18 döda barn. Och det värker i bröstet.

    Cecilia Khavar, Texas
    [email protected]

  • I veckans avsnitt pratar vi om den rasistiskt motiverade masskjutningen i Buffalo, New York och den så kallade replacement-teorin som inspirerade mördaren (och som bland annat har spridits av USA:s mest tittade nyhetsprogram). Sen pratar vi Turkiets nekande av Sveriges Nato-medlemskap. Det blir dessutom snack om telefonförsäljare, onödiga TV Shop-köp och när vi visste att våra respektive partners var ”the one”. Enjoy!

    Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ronie Berggren analyserar medias rapportering om vitmaktdådet i Buffalo, NY den 14 maj, där 10 personer sköts ihjäl av en tydligt rasistisk gärningsman.

    -------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

  • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: HD-läckan tycks inte ha förändrat det politiska landskapet; BLM-grundare gav stora pengar till sin familj; Gata i Paterson, New Jersey byter namn till ”Main ST Palestine Way”; Lokalvalen i Arizona visar på ny valsäkerhet; Skjutning i Buffalo, New York och i taiwanesisk kyrka i Kalifornien; CNN:s streamingtjänst nedlagd; Ryssland vill byta fängslade Brittney Griner mot rysk legosoldat; Bidens opinionsstöd sjunker; Texas har gjort ett taggtrådsavtal med Mexiko för att stoppa den illegala invandringen; Svensk och finsk Nato-ansökan uppmärksammas i USA; Biden uppmanar kommuner att anställa fler poliser.

    --------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

  • Massmordet i Buffalo beskrivs som det värsta hatbrottet i USA på flera år. Gärningsmannen ska ha inspirerats av en rasistisk idé vars tentakler sträcker sig in i det republikanska partiet och Fox News.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Detta är "The Great Replacement"

    Tio människor mördades och flera skadades när en gärningsman öppnade eld vid en mataffär i Buffalo. Presidenten beskriver det som ett terrorbrott och den misstänkte 18-åringen ska ha inspirerats av en rasistisk teori som hävdar att vita människor systematiskt ersätts av andra etniska grupper. Teorin har fått fäste hos många amerikaner och nyanser av dess tankegods sprids av såväl republikanska politiker som tv-personligheter.

    Sverige, USA och Nato

    Då var det klart: Sverige kommer att söka medlemskap i militäralliansen Nato. Hur tas det emot i USA?

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Elvira Björnfot

  • Kalle Berg och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Linnéa Wikblad och Kodjo Akolor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Turkiet kommer att säga nej till Sveriges Natoansökan, det sa president Erdoğan under måndagskvällen, och kruxet är ju att alla medlemsstater måste säga ja för att det ska gå vägen för svensk del. Men är ett nej verkligen ett nej i det här fallet? Nja, troligtvis inte menar flera experter. Vi snackar om vilka som jobbar på att lösa detta för svensk del och hur dom gör det.

    Sen tar vi oss till USA och Buffalo där en masskjutning med rasistiska motiv utspelade sig i lördags på en stormarknad. Nu kommer uppgifter om att den 18-åriga skytten förberett sig i månader och dessutom berättat om sina planer i sociala medier

  • Shoutout till Emma Molin som fyller år idag, stort grattis! Det firar vi med en summering av helgens Eurovision med vår inofficiella ESC-korre Tina Mehrafzoon. Och docenten i statsvetenskap Malena Britz förklarar Nato för Garpen och Emma som om de var femåringar. SVD:s Erik Nilsson om Nato-beslutets efterföljder. Cecilia Khavar rapporterar live från Buffalo efter skjutvåldet i helgen. Och Garpen och Emma delar med sig av sina prao-stories!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin.