Cecilia Hermansson Podcasts
-
Att dagens ekonomiska situation i hög grad har påverkat marknadsläget i samhällsbyggnadsbranschen är det nog få personer som säger emot. En del fastighetsbolag har svårt att refinansiera sina verksamheter, ännu fler har pausat de projekt som går att pausa och byggföretag kämpar å ena sidan för att hantera de konsekvenser som uppstår vid inställda projekt samt att faktiskt kunna färdigställa de projekt som är igång trots utmaningar med skenande materialpriser.
Allt det här samtidigt som vi är i ett kritiskt läge med att ställa om hela branschen för att kunna nå målet om noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.
Cecilia Hermansson har tidigare varit chefsekonom vid Swedbank och ledamot i det Finanspolitiska rådet. Idag är hon forskare i finansiell ekonomi på KTH och ordförande i Klimatpolitiska rådet. Vi pratar om dagens fastighetsmarknad, vad vi kan förvänta oss framåt och givetvis hela samhällsbyggnadsbranschens utmaning med att minska sin klimatpåverkan.
Ta kontakt via: www.helakedjan.se -
Cecilia Hermansson som är ordförande i Klimatpolitiska rådet säger att sänkt reduktionsplikt kommer att göra det svårt för Sverige att minska växthusutsläppen tillräckligt snabbt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Regeringen har presenterat delar av sin klimatpolitik i Tidöavtalet. Av det framgår bland annat att regering och SD ska satsa på kärnkraft och minska reduktionsplikten, alltså tvingande inblandning av biobränslen i bensin och diesel. Miljödepartementet tas bort och klimatpolitiken flyttar in på Klimat- och näringslivsdepartementet. Vad betyder det för de svenska utsläppen på lång och kort sikt?
Enligt Sveriges klimatmål ska Sverige inte ha några nettoutsläpp år 2045. Då ska utsläppen ha minskat med minst 85 procent från 1990. Resterande 15 procent ska kompenseras av koldioxidlagring. Utsläppen från inrikes transporter, utom inrikes flyg, ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010.
Om regeringen minskar reduktionsplikten till EU:s lägstanivå kommer det målet inte att nås. Enligt Naturvårdsverket kommer det leda till att Sveriges utsläpp ökar med ca 10 procent.
Övriga satsningar kompenserar inte utsläppsökningar"Om man tar bort reduktionsplikten hamnar man i ett läge där man inte hinner fasa in de övriga åtgärderna, och vi riskerar då att inte nå 2030-målen", säger Cecilia Hermansson. Hon ser inte heller att andra klimatåtgärder i Tidöavtalet eller i regeringsförklaringen skulle kunna sänka utsläppen för att kompensera för de ökningar som ändrad reduktionsplikt kommer att orsaka.
Klimatpolitiska rådet inrättades 2017 och är en del av det klimatpolitiska ramverket, där även de svenska miljömålen och klimatlagen ingår.
Ekots lördagsintervju har bjudit in den nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), och en rad andra statsråd, som alla avböjt. Intervjun spelades in 21 oktober 2022.
Gäst: Cecilia Hermansson, ordförande Klimatpolitiska rådet
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Kommentar: Annika Digréus, Ekots miljöreporter
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Elin Hagman -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från kohandel till januariavtal - om relationen mellan S och CI veckan meddelade Centerpartiet att partiet kommer stödja regeringens budget efter att partierna kommit överens om ett förslag för att höja pensionerna.
Ser vi en begynnande lågkonjunktur?
Att Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar i tider av kris har hänt flera gånger i historien. Vad är det som lade grunden för samarbetet mellan det forna Bondeförbundet och Socialdemokraterna för snart 90 år sedan? Följ med professorn i historia, Torbjörn Nilsson på en tur i riksdagen. hör den tidigare förste vice ordföranden i Centerpartiet, Helena Nilsson Lannegren om partiets inre konvulsioner och så ska den tidigare socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink berätta hur han egentligen tyckte att det var att förhandla med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.Det har inte undgått någon. Det pratas om runt fikaborden. Om priserna som fortsätter att rusa. Å om inflationen som enligt SCB var över 7 procent i maj – det högsta sedan 1991.
Det är de stigande livsmedelspriserna och priset på drivmedel och el som främst drivit på inflationstakten men risken finns nu att den tilltagande inflationen bromsar den ekonomiska tillväxten.
Nationalekonom Cecilia Hermansson, docent och forskare i fastighetsekonomi och finans på KTH analyserar om det är en begynnande lågkonjunktur vi ser nu.
Här är hela innehållet i programmet:
Timme ett
Kan klimatfrågan få de unga till de franska valurnorna?
Samtal om parlamentsvalet i Frankrike med Tomas Lindblom
Centerpartiet och socialdemokraterna - off again, on again...
Ukrainakriget - vem har övertaget just nu?
Barn i Ukraina hanterar kriget genom att leka med egna checkpoints
Krönika av Ulrika Knutson
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme två
TBC ökar i Sydafrika i pandemins spår
Satir från Utkantssverige
Vad skulle DU byta ut på midsommarbordet?
Inflationen högst sedan 1991
Queer as folk - amerikansk version med avstamp i Orlando
Kåseri av Mark Levengood
Programledare Pekka Kenttälä
Producent Katarina von Arndt
Tekniker Adam Alvin
-
Den här gången gästar podden Cecilia Hermansson, projektledare på Hushållningssällskapet Sjuhärad och Agroväst, för att prata om Steg mot ett mer klimatneutralt lantbruk. Ett interregprojekt med projektpartners i Danmark och Norge. Tillsammans ska de synliggöra olika alternativ för omställning inom lantbruket, engagera unga som är framtidens ledare och sprida kunskap inom en mängd olika områden.
God lyssning!