Fernando Arias Podcasts
-
Konflikt följer i ukrainska och internationella krigsbrottsutredares spår. Kommer ansvariga ryska politiker och befälhavare att ställas inför rätta?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Zoja Vaschenko, mamma vars 32-årige son dödades av granatsplitter när han låg och sov, ett av cirka 70 000 fall som utreds som krigsbrott i Ukraina, Sviatoslav Ruban och Oleksandra Romantsova på Center for Civil Liberties som utreder krigsbrott i Ukraina, Ove Bring, folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt, Olga och Arsenij som protesterar mot kriget i Stockholm, Karolina Wieslander, kammaråklagare som startat en sk "strukturell förundersökning" för kriget i Ukraina, Oona Hathaway, professor i internationell rätt på Yale-universitet i USA, Aleksandr Tjerkasov, rysk människorättsförsvarare, Pavel Filatjev, rysk desertör från kriget i Ukraina, Vladimir Osetjkin, rysk människorättsaktivist i exil i Frankrike, Tom Røseth, norsk underrättelseexpert, Brynjulf Risnes, norsk advokat för den påstådda Wagnersoldaten Andrej Medvedev som flytt till Norge mfl
I krigsbrottsutredarnas spår
Radions korrespondent Lubna El-Shanti följer ukrainska krigsbrottsutredare på plats i Ukraina, runt 70 000 misstänkta fall av krigsförbrytelser har redan registrerats. Men vad kommer utredningarna att leda till? Kommer ryska politiker och befälhavare, och enskilda soldater kunna dömas för krigsförbrytelser, trots att Ryssland inte skrivit under Romstadgan, som ligger till grund för den Internationella krigsbrottstribunalen ICC?Experter reder ut hur regelverket ser ut och vad som är möjligt. Samtidigt argumenterar allt fler, både ukrainska företrädare, europeiska toppolitiker och akademiker, för att en särskild tribunal för kriget i Ukraina borde tillsättas, för att kunna ställa Vladimir Putin och andra ryska makthavare till svars för själva invasionen, det så kallade aggressionsbrottet eller brott mot freden.
Ryska desertörer – komplicerade vittnesmål
Flera ryska soldater har deserterat från kriget i Ukraina och flytt till väst. Konflikt intervjuar Pavel Filatyev om vad han sett inifrån ryska armén. Han talar öppet om krigsbrott som begås i kriget, även om han säger att han själv och hans förband inte gjort sig skyldig till något sådant. Som den ryske desertören ser det är det i första hand inte de enskilda soldaterna som är skyldiga, utan politiker och befälhavare högre upp, som, tycker också han, både ställas inför rätta. Konflikt tittar också närmre på historien med den påstådde Wagnersoldaten som nyligen flydde till Norge. Flera experter har tvivlat på hans berättelse och varnar för att han kan vara en rysk dubbelagent. Men OM hans historia att han varit befälhavare för en grupp inom legostyrkan Wagner stämmer, då är han ju också en möjlig krigsförbrytare, hur hanteras det av de norska myndigheterna?Programledare: Fernando Arias
[email protected]Reportrar: Lubna El-Shanti och Lotten Collin
Tekniker: Stina Fagerberg
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] -
Konflikt möter de unga kineserna som vågar stå upp mot regimen och trotsa censuren. Hur stort hot är de egentligen för kommunistpartiets auktoritära styre?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bilden av Kinas nollcovidpolitik krackelerar
Sedan coronavirusets utbrott har kommunistpartiet förmedlat bilden av nollcovidpolitiken som en framgångssaga i förhållande till hur övriga världen hanterade smittspridningen. Men parallellt med att den smittsamma Omikron-varianten började spridas i början av året så började bilden av Kinas strategi krackelera. När Omikron nådde Kinas största stad och ekonomiska centrum, Shanghai, infördes en extremt hård och lång lockdown, och la grunden för ett växande missnöje med nollcovidpolitiken.Protesterna tar fart efter tragedi i Ürümqi
Efter en brand i ett bostadshus i Ürümqi i Xinjiang, där vittnen talar om att dörrar låsts med hänglås och blockerats i covidpolitikens spår, uutbröt protester på flera håll i Kina. En av de mest högljudda protesterna hölls i Shanghai, Konflikt får unika röster inifrån protesten, där en av de mest högljudda demonstranterna greps av polis.Regimkritiker och tidigare protestledare i exil känner hopp
"Det känns som en revolution" säger Zhou Fengsuo, som var med och ledde protesterna vid Himmelska Fridens torg 1989. Nathan Law, som hade en framträdande i demokratiprotesterna i Hongkong, pekar på vikten att demonstranterna är teknikkunniga för att kunna undgå censuren och hålla liv i motståndet mot Xi Jinping och kommunistpartiet. Men han vet också att det kostar att stå upp mot regimen, det är hans egen berättelse ett bevis på.Uigurer i Sverige hoppas på att uigurernas förtryck inte glöms bort
Konflikt träffar Ahmed Tursun i Sverige vars syster bodde i det bostadshus som började brinna i Ürümqi och som blev den tändande gnistan till protesterna. Uigurer i Sverige hoppas att uigurerna inte glöms bort när kineser i andra regioner kräver mer frihet.I Peking vågar få prata om protesterna
När radions korrespondent försöker prata med Pekingbor om protesterna är de flesta väldigt försiktiga. Det finns ett visst missnöje med nollcovidpolitiken, men också förståelse.Medverkande: Zhou Fengsuo, en av ledarna i protesterna vid Himmelska Fridens torg, Nathan Law, regimkritiker från Hongkong i exil, Björn Cappelin, Utrikespolitiska Institutet, "Thomas", demonstrant som greps i Shanghai, Ahmed Tursun, uigur vars syster bodde i bostadshuset som började brinna i Ürümqi, Nijat Turcun, ordförande för uiguriska utbildningsföreningen, "Amina", uigur i Sverige, Pekingbor mfl
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Fernando Arias, Lotten Collin, Hanna Sahlberg, Björn Djurberg, Simon Leplâtre
Tekniker: Jacob Gustavsson
Producent: Anja Sahlberg
[email protected] -
Med mellanårsvalet bara dagar bort är många demokrater stressade över opinionssiffrorna - så nu kallar man in de stora kanonerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En man gick in i talmannen Nancy Pelosis hem och attackerade hennes make. Enligt medieuppgifter ska han ha varit ute efter talmannen själv, men hon var i Washington DC och inte hemma i San Fransisco. Hur stor är risken för våld i samband med valet 2022? Har risken blivit mer närvarande de senaste åren?
Demokraternas slutspurtMed dagar kvar till mellanårsvalet är många demokrater nervösa. Det finns en möjlighet att Republikanernas vinner inte bara representanthuset utan även senaten. I ett försök att vinna över väljare på sluttampen är tidigare presidenten Barack Obama ute och kampanjar för sitt partis sak. Kommer han att lyckas, eller är han för sent ute?
HD och positiv särbehandlingDet händer saker i Högsta domstolen och synen på positiv särbehandling för svarta amerikaner på landets universitet. Fernando Arias reder ut vad det handlar om och hur det kan förändra delar av USA:s utbildningsväsende.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Lisa Abrahamsson
-
Högsta domstolen upphäver Roe v. Wade och en lång rad delstater inför nu närmast totalförbud mot aborter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På fredagen meddelade USA:s högsta domstol att man upphäver prejudikatet Roe v. Wade som garanterat amerikanska kvinnor rätt till abort sedan 1970-talet. Nu blir det istället upp till delstaterna att bestämma och därmed kommer en lång rad republikanskt styrda delstater att inför restriktiva abortlagar.
USA blir ännu mer splittratAbortfrågan har allt sedan 70-talet vuxit i kraft och blivit ett centralt slagfält i den amerikanska politiska debatten. HD:s beslut sätter inte punkt för diskussionen utan intensifierar den än mer. Vad händer med den politiska debatten efter detta? Och vad händer med alla kvinnor som inte längre har tillgång till abort?
Ytterligare ett svårt vittnesmål för TrumpI en uppseendeväckande utfrågning i kongressen berättade en tidigare medarbetare i Vita huset om Donald Trumps agerande i samband med stormningen av kongressen i januari 2021. Det var ingen smickrande bild som målades upp.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och tidigare USA-korrespondent och Fernando Arias, reporter på Ekot och tidigare USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Adam Alvin
-
Om abortfrågan, mellanårsvalet, Bidens ålder och Trumps minneslekar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Detta avsnitt spelades in live framför publik på Poddfest 2022 på Fotografiska museet i Stockholm.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent och Andreas Utterström, PR-konsult.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson -
USA:s president tvingas förklara sig efter sitt eldiga tal om Vladimir Putin och Ukraina. Vill han eller vill han inte se ett regimskifte i Ryssland?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Joe Biden får förklara sig - igenI ett tal om kriget i Ukraina sa USA:s president att Vladimir Putin inte kan sitta kvar vid makten. Efteråt har Joe Biden fått nyansera uttalandet ordentligt eftersom det tolkats som att USA vill se ett regimskifte i Ryssland.
Ketanji Brown Jackson frågades ut i senatenSenatsutfrågningarna av Ketanji Brown Jackson har avslutats och nu återstår att se om hon godkänns som domare i Högsta domstolen. Utfrågningarna har präglars av partipolitik och frågorna som ställdes är på många sätt mer intressanta än svaren som gavs.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Fernando Arias, reporter på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jari Hänninen
-
Ex-presidenten är tillbaka på krigsstigen och mobiliserar sina anhängare mot såväl valsystemet som rättssystemet. Vi prata också om Joe Rogan, Högsta domstolen och Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Susanne Martinsson
-
Är meditation ett verktyg för självförverkligande eller är det en andlig praktik?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den före detta buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad som dog för fjorton dagar sen bidrog till att göra meditationen populär i Sverige.
Hör meditationscoachen Axel Wennhall om vad som väckte hans intresse.
Även meditationsläraren Kanja Odland, präst i det zenbuddhistiska samfundet och Birgitta Sommarbäck som är diakon i Hägerstens församling i södra Stockholm medverkar.
Hör även Katarina Plank, religionshistoriker och lektor vid Karlstads universitet.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Sidekick: Fernando Arias -
Den sjätte januari 2021 utsattes USA:s kongress för en våldsam attack av Trumpsupportrar. Var händelsen kulmen av USA:s politiska polarisering, eller en försmak av vad som komma skall?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Fernando Arias, utrikesredaktör på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim KellermanUSApodden
[email protected] -
Sms från Donald Trumps allierade förändrar bilden av som hände under kongresstormningen 6/1. Vi pratar också om rivaliteten mellan Fox News och CNN samt om Joe Bidens framtid som presidentkandidat 2024.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Fernando Arias, utrikesredaktör på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Matilda Eriksson
USApodden
[email protected] -
Republikanerna bråkar sinsemellan och inför öppen ridå. Var det Trumps plan från första början? Vi pratar också om abortfallet i Högsta domstolen och Biden och Putins digitala möte.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Fernando Arias, utrikesredaktör på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim PerssonUSApodden
[email protected] -
Högsta domstolen tar upp ett uppmärksammat fall som kan förändra mycket rörande USA:s syn på vapen. Vi pratar också om inflationen, infrastrukturpaketet och så avrundar vi vår Trump-bokcirkel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent, Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent och Kristian Åström, ekonomikommentator på Ekot.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Tim KellermanUSApodden
[email protected] -
Enligt en ny bok var USA:s försvarschef orolig för att Trump skulle starta krig mot Kina och vidtog åtgärder. Vi pratar också om Bidens vaccinationskrav och minnesdagen av 9/11.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, New York-korrespondent och Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Rasmus Allansson
USApodden
[email protected] -
USApodden sommarspecial. I USA finns en särskild relation till vapen. Varför? Spelades in försommaren 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Josef Reinhold
USApodden
[email protected] -
USApodden sommarspecial. Ni ställer frågorna och vi svarar. Spelades in försommaren 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Rasmus Allansson
USApodden
[email protected] - Se mer