Marie Göranzon Podcasts
-
Kerstin Ekmans roman Händelser vid vatten har plötsligt blivit uppmärksammad igen, 30 år efter att den kom ut första gången. Det är den framgångsrika tv-serien efter boken som gjort många nyfikna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Lundströms Bokradio hör ni skådespelaren Marie Göranzon och komikern och skådespelaren Olof Wretling i den bokcirkel vi gjorde för ett par år sedan om romanen: Hur läser de "Händelser vid vatten"? Det blev tre program då 2020, men nu får vi höra en ny kortare version.
Kerstins Ekmans "Händelser vid vatten" blev när den kom snabbt en av de böcker som sålde mest i Sverige. Den vann både Nordiska rådets litteraturpris och Augustpriset och är översatt till flera språk. Romanen utspelar sig i det lilla jämtländska samhället Svartvattnet, och rör sig i två olika tidsplan, dels 1991 som är bokens nutid, och dels tidigt 1970-tal. I handlingens centrum finns ett ouppklarat mord på några campande turister vid en vid en å långt in i skogen.
Ni kan helt lugnt lyssna klart: vi kommer inte avslöja hur boken slutar. Vill ni höra hela bokcirkeln finns samtliga tre delar på SR Play.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström -
En mor som äter de bästa bitarna i köket, eldar för sin egen del men aldrig för sina barns, trånar efter sin måg och som drev sin make till ruinens brant.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kanske är modern i Pelikanen ett av de mest fruktansvärda av kvinnoporträtt...
Då spelet börjar luktar ännu av granris och karbol efter den döde stått lik och begravningen ägt rum i våningen. Modern, Elise, väntar sin måg och den klena och ofruktsamma dottern Gerda efter deras bröllopsresa. Mågen har gift sig med Gerda då han av modern förespeglats ett kommande arv. Sonen – studenten Fredrik – hostar, fryser och småsuper för att hålla sig varm. Det visar sig snart att något arv inte finns, bara skulder.
Pelikanen av August StrindbergI rollerna: Modern Elise – Birgitta Valberg, Sonen Fredrik – Börje Ahlstedt, Dottern Gerda – Marie Göranzon, Mågen – Göran Graffman, Hembiträdet Margret – Silvija Bardh
Musiker: Karl-Erik Welin
Producent: Gösta Lundberg
Regi och radiobearbetning: Per Verner-Carlsson
Denna föreställning från 1968 har en intressant tillkomst. Regissören Per Verner-Carlsson arbetade med texten samtidigt i radio och på scen. På Dramaten gjorde han två föreställningar av pjäsen som visar Pelikanen från olika sidor, två alternativa spelsätt som ställs mot varandra. I den ena av dessa tolkningar förekom utdrag från radioversionen som komplement. Radioteaterföreställningen är i sig ett tredje alternativ.
-
Ett bonusavsnitt !
En måndagkväll våren 2022 - Ett samtal bakom en liten bar på ett hak i Vasastan i Stockholm, med en av våra största och mest älskade, aktade skådespelerskor;
Marie Göranzon!
Vi pratar teater, film, karriär och arbetsliv förstås, men även självkänsla, dialekt, patos och samhällsfrågor. Och - vi pratar siffror - eftersom hon varit aktiv i 54 år, gift i 52 och gjort 74 roller endast på Dramaten!
Trevlig Lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hans Rosenfeldt med en klocka och en pratglad panel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i detta avsnitt av På minuten:I panelen:
Pia Johansson
Fredrik Lindström
Marie Göranzon
David Batra
Musik:
Erland von Heijne
Teknik/redigering:
Elvira Björnfot
Producent:
Mette Göthberg
-
Lundströms bokcirkel går i mål med sista avsnittet om Edouard Louis författarskap. Marie Göranzon och Olof Wretling diskuterar slutet på romanen "En kvinnas frigörelse".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Lundströms Bokradio tar sig bokcirkeln för tredje och sista gången an en av Frankrikes mest hyllade och inflytelserika unga författare. Edouard Louis föddes som Eddy Bellegueule 1992 och växte upp i en fattig familj i norra Frankrike. Han pluggade vidare, gjorde en klassresa, bytte namn och slog igenom som författare med "Vem dödade min far?". I den anklagade han franska toppolitiker för att genom politiska beslut ha brutit ner hans far. I boken "En kvinnas frigörelse", som veckans avsnitt handlar om, berättar Edouard Louis om sin mor. Till skillnad från fadern tog hon sig loss och fann ett nytt liv i Paris. Varför skiljde sig hennes öde från faderns? Och hur är det, smittats man som läsare av författarens ilska mot samhället?
"Det tänds en liten gnista" säger Olof Wretling. "Det är inte så att den flammar upp och att jag tänker att jag står där på barrikaden, men visst tänder han någonting inuti en."
"Jag behöver inte smittas av ilska", säger Marie Göranzon. "Jag är konstant arg tjugofyra timmar om dygnet, så den här boken har bara hjälpt mig i min ilska. Jag sympatiserar med författaren till hundra procent."
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)
-
Så paketerar Sveriges Radio om ett radioprogram till en podd. Därför gick topplocket på Marie Göranzon under Dramatens presskonferens. Problemet med Sara Gordans nya roman ”Natten”. Matigt avsnitt på Nalen utlovas.
-
Lundströms Bokcirkel med Marie Göranzon och Olof Wretling fortsätter att gräva i Edouard Louis författarskap. Denna gång handlar det om första delen av "En kvinnas frigörelse".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Edouard Louis självbiografiska roman "En kvinnas frigörelse" skriver författaren om sin mammas livsöde. Hon blev tidigt gravid, fick till slut fem barn med två män som båda drack och kunde vara våldsamma och elaka. I denna familj växer författaren upp med en mor som tidigt gav upp alla försök till eget yrkesliv, men boken börjar med ett fotografi av mamman taget när hon ännu var ung och hade livet framför sig.
Olof Wretling och Marie Göranzon gästar studion för att gräva vidare i Edouard Louis författarskap och tillsammans med Marie Lundström samtalar de om familjeplanering, kvinnors möjligheter och om barn som inte vill se sina mödrar lyckliga.
"Sen står det att 'doktorn berättar att jag var gravid igen'. Det är så märkligt, som om det är doktorn själv som varit framme. Man blir väl inte bara gravid? Det låter som på 1800-talet", säger Marie Göranzon.
"Ja, och ändå befinner vi oss i slutet av 1980-talet", säger Olof Wretling.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)
-
Bokcirkeln i Lundströms Bokradio ger sig denna vecka i kast med Edouard Louis uppmärksammande bok "Vem dödade min far?". Skådespelaren Marie Göranzon och komikern Olof Wretling gästar studion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har blivit hög tid för en efterfrågad nystart, när Olof Wretling och Marie Göranzon återförenas i Lundströms Bokcirkel. Tre avsnitt ska bli och två olika romaner ska avhandlas. Tillsammans med Marie Lundström har de denna vecka läst Edouard Louis "Vem dödade min far?"
Boken uppmärksammades stort för sin uppgörelse med en far som super och slåss och som skäms för sin son, men boken hade också udden riktad mot franska politiker och makthavare, som författaren menade bar ansvar för att hans pappa bröts ner.
"För mig blir det politiska tydligt när han berättar om hur pappan bränner de hundra euro som familjen fått av staten till skolmaterial - på att åka till stranden", säger Marie Göranzon.
"Jag blir provocerad", säger Olof Wretling. "När pappan sitter full och gråter och tycker synd som sig själv samma helg som han vevar med armarna och slåss därhemma.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)
-
I över 45 år har de levt tillsammans, uppburna och framgångsrika. Marie Göranzon 77, är fortfarande mycket aktiv medan Jan Malmsjö 87, trappar ner. Nu gör de sin kanske sista föreställning tillsammans.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Om man har spelat Dödsdansen och vrålskällt i tre timmar på scenen, då har man inte haft behov av att ventilera känslor. Man vet hur trött den andra är, för man är lika trött själv. Det är sådana kvällar som jag kan komma ihåg som väldigt fina, när man går hem tillsammans. Det binder ihop en på något vis, berättar Marie Göranzon.
Här berättar paret Marie Göranzon och Jan Malmsjö om livet, äktenskapet, teatern och den kanske sista föreställningen tillsammans.
Marie Göranzon och Jan Malmsjö är Sveriges mest berömda skådespelarpar. Nu under våren 2020 gör de Katt på hett plåttak av Tennessee Williams, på Maximteatern.
Det skiljer tio år mellan Marie och Jan. Tio år som kanske inte varit mer påtagliga än nu, både rent fysiskt men också karriärmässigt. Marie är fortfarande i rampljuset och mycket efterfrågad både på de stora scenerna och i TV- och filmproduktioner, medan Jan börjar trappa ner. Hur tänker de på framtiden där Marie fortfarande kommer att jobba efter det att Jan tagit emot sina sista applåder?
Programmet är gjort 2020.
Reporter: Ellen Kittel
Producent: Anna Iversen
Slutmix: Frida Claeson Johansson
-
I ett guldinfattat avsnitt besöker en av svensk teaters verkliga diamanter podden. Ingen mindre än den firade och uppburna aktrisen Marie Göranzon, låter sin strålglans lysa över oss, när hon animerat berättar om bl.a. en Lars Noréns dyra Dunhill-pipa och en sommarstuga i Ödeshög som aldrig kommer till punkt.
Dagens cigarr: Davidoff Signature 2000
Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.
-
Premiär! Temaavsnitt med kloka saker som sagts om framgång i - framför allt - Värvet.
Medverkande: Laleh Pourkarim, Marc Maron, Louis C.K., Jonas Bonnier, Felix Herngren, Miriam Bryant, Bianca Kronlöf, Ernst Kirchsteiger, Tommy Körberg, Petter Alexis Askergren, Tobias Forge, Alicia Vikander, Joakim Lundell, Malin Åkerman, Adam Pålsson och Marie Göranzon.
Musik:
Drake Trey Songz - Successful
George Michael - Freedom!
Somanshu Agarwal - Wake Me Up
Petter Alexis - Ey yo
Ghost - Dance Macabre
Programledare: Kristoffer Triumf.
Producent: Clara Wallin.
Distribution: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hans Rosenfeldt ny programledare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Det ska bli fantastiskt kul att ta över som programledare för På Minuten, ett program jag älskat sedan jag var liten och haft förmånen att få vara en del av i mer än 20 år nu. Samtidigt är det lite läskigt eftersom programmet varit väldigt mycket Ingvars, men jag tror att lyssnarna kommer att känna igen sig och förhoppningsvis fortsätta tycka om det vi gör."
Olof Wretlings debut i På minuten.
Panelen: Pia Johansson, Peder Falk, Marie Göranzon och Olof Wretling.
Notarius Publicus: Helge Skoog.
Musik Erland von Heijne.
Pris: Salmbärssylt och honungssenap från Vamlingsbo. -
Det svåra tvåhundrasjuttonde avsnittet med skådespelaren Marie Göranzon. Vi pratade om Shakespeare, chefa, kritiker, fega skådespelare, bråken med Bergman och Norén, åldersdiskriminering, självkänsla, mörker, socialdemokratin, läsarter, mentorskap, konflikter och givetvis en hel del om hennes städmani.Producent är David Mehr Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Berättar bland annat om succékomikern som sågar hennes förmåga att imitera.