Skåne Podcasts
-
Nu inbillar jag mig ibland att jag möter en bronsålderskvinna här på Linderödsåsen. Inte så ofta, bara när jag under mina strövtåg tar mig till de tydligaste fornlämningarna.
Om Lida Starodubtseva:Lida Starodubtseva är skönlitterär översättare, skribent och lärare. Född 1982 i ryska Karelen, bor i nordöstra Skåne. Skriver mest på sitt andraspråk svenska, översätter egna och andras texter till modersmålet ryska, läser högt i finska ordböcker för att få höra mormors språk. Tror att allt tänkande och skrivande egentligen är översättning, fram och tillbaka, i all oändlighet.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Ur innehållet:
De med lägst pension ska få mer - garantipensionen höjs.
Vi kollar kameror som lagrar ansikten eller läser upp texten.
Häng med när synskadade Reine tar svart bälte i ju jutsu.
Seriestart: spelmansstämma först bland skånska förlustelser. -
Arbetslösheten i Skåne är bland den högsta i landet. Samtidigt skriks det efter arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Sydsvenskan har rest norrut för att följa den gröna guldruschen.
– Det jämförs med Klondike – floden i Kalifornien dit många sökte sig i slutet av 1800-talet för att leta guld, säger Sydsvenskans Kenan Habul. -
I dagens avsnitt har både Patricia och KP varit ute och sprungit i tre timmar. De pratas kosttips vid långa löp och hur de både lägger upp sin kost både inför löpning och styrketräning. Patricia har semester och njuter i Skåne medan KP jobbar på och laddar för ledighet om några veckor.
Karoline Pettersson och Patricia Strenius pratar om glädje, sorg, besvikelser och särskilt stolta ögonblick. Kort och gott om livet, och hur vi i gränslandet mellan kost och träning kan hitta fler kraftfulla källor till lycka.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Dagens gäst är Per-Ola Nilsson, nuvarande ordförande för LO-distriktet Skåne. Vi pratar om vikten med att facket påverkar politiken och klassmedvetenhet.
Foto: Socialdemokraterna i Skåne
-
I det här avsnittet pratar Emma med Katarina Sandberg om hur det är att jobba med söta kattungar – och de äckliga parasiter som tyvärr ofta medföljer. Ett jobb på djurhem innebär möten med djur som farit otroligt illa, men också att hjälpa dessa djur till ett nytt och värdigt liv. Vi får ta del av berörande djuröden och råd om hur man tar hand om och skapar ett band till en livrädd och nyadopterad liten kompis.
Avsnittsförteckning:
03:42 Ämnet för dagen presenteras05:23 Emma och gästen på SLU11:34 Gästens nya kattprojekt26:45 Gästens katt Missan fick diabetes32:22 Hur hålls katter på katthem?36:54 Hur mår katter i grupp?42:21 Hjälp katterna hålla sams49:55 5 snabba frågorTyckte du om avsnittet? Har du frågor eller åsikter? Ta kontakt med oss i någon av våra kanaler! Du hittar oss på Instagram och Facebook. Posta gärna en screenshot eller ta en bild när du lyssnar och tagga oss så vi kan tacka dig för att du lyssnar.
@svelanddjurforsakringar
@djurvetologen.Vill du veta mer om dagens gäst?
Gästens mailadress [email protected] Djurens Vänner Skånes hemsida https://djurensvanner.se/skane/ Djurens Vänner Skånes Instagram https://www.instagram.com/djurensvannerskane/?hl=en Djurens Vänner Skånes Facebook https://www.facebook.com/djurensvannerskane Katarinas Kandidatuppsats heter “Faktorer associerade med hur lång tid katter spenderar på djurhem” https://stud.epsilon.slu.se/10455/ -
Ur innehållet:
Regeringsbeslut: inga elsparkcyklar på gång- och cykelbanor.
Smartphone för alla synskadade - ny utbildning startar snart.
Vi kollar och lyssnar in Synmottagningens nya lokaler i Lund.
Månadens ansikte Anna Larsdotter skriver om kvinnor i krig. -
Ur innehållet:
Valhemlighet för synskadade – 2024 ska teknik vara klar.
Nu finns också fritidshjälpmedel att låna på fritidsbanker.
Både doftande och taktil – vi kollar tillgänglig rabatt i Lund.
Mord, försvinnanden och drottningdetektiv i talboktipsen. -
Offensiv mittfältare med rötter i Skåne, som numera hjälper BK Häcken mot nya framgångar. Dagens avsnitt gästas av EM-aktuella Elin Rubensson, som utöver sin fotbollskarriär även tagit på sig rollen att inspirera fler kvinnor att våga skaffa barn under tiden de är aktiva. Det pratas om allt ifrån proffsdrömmarna hon hade som liten, varför hon inte har velat gå utomlands samt om vikten av trygghet och att ha annat i livet än bara fotbollen. Det pratas även om hur hon känt när hon tvingats spela positioner hon egentligen inte känt sig hemma i samt om hur förutsättningarna för damslaget i BK Häcken förbättrats avsevärt senaste tiden.
Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om inititativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet
Podcasten produceras av Next Level Studios.
-
Jag har samma modersmål som min moder. Men hon har inte samma modersmål som sin moder. Hennes mor talade sin äidinkieli. Det heter alltså moders-mål även på min mormors språk.
Om Lida Starodubtseva:Lida Starodubtseva är skönlitterär översättare, skribent och lärare. Född 1982 i ryska Karelen, bor i nordöstra Skåne. Skriver mest på sitt andraspråk svenska, översätter egna och andras texter till modersmålet ryska, läser högt i finska ordböcker för att få höra mormors språk. Tror att allt tänkande och skrivande egentligen är översättning, fram och tillbaka, i all oändlighet.Producent Dmitri Plax [email protected] -
Offensiv mittfältare med rötter i Skåne, som numera hjälper BK Häcken mot nya framgångar. Dagens avsnitt gästas av EM-aktuella Elin Rubensson, som utöver sin fotbollskarriär även tagit på sig rollen att inspirera fler kvinnor att våga skaffa barn under tiden de är aktiva. Det pratas om allt ifrån proffsdrömmarna hon hade som liten, varför hon inte har velat gå utomlands samt om vikten av trygghet och att ha annat i livet än bara fotbollen. Det pratas även om hur hon känt när hon tvingats spela positioner hon egentligen inte känt sig hemma i samt om hur förutsättningarna för damslaget i BK Häcken förbättrats avsevärt senaste tiden. Podcasten görs i samarbete med Marabou, som tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet har lanserat Tränarlyftet. Läs mer om inititativet här och bli en del av Tränarlyftet: www.svenskfotboll.se/tranarlyftet Podcasten produceras av Next Level Studios.
-
Kristoffer har dragit till Skåne, Daniel vill gifta sig med Måns Zelmerlöw och Vanessa blev chockad på Hemköp. CHOCKAD! www.kompanietpodcast.se Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
NY SERIE i 5 DELAR UTE NU! LYSSNA HOS PODME.
Ett nytt avsnitt i veckan.
Vintern 2021 är det något konstigt som pågår i Skåne. Mängder av blufföretag poppar upp och börjar göra affärer med intet ont anande privatpersoner. Alla blir blåsta. Spåren leder till en brödraskara som bara en handfull år tidigare hyllades i pressen och samlade stora följarskaror i sociala medier: bröderna Zihras.
En produktion av Just Stories för PodMe -
Danmark och Sverige var rivalerna som under århundraden slogs om herraväldet i Norden. Skånska kriget inleddes i september år 1675 efter att danskarna tillsammans med Nederländerna förklarade krig mot Sverige. Danskarna ville återta Skåne, Blekinge och Halland som landet förlorat vid freden i Roskilde år 1658.
Skånska kriget såg den 4 december 1676 det blodigaste slaget Sverige upplevt med Slaget vid Lund där hälften av de stridande stupande. Landskapen föröddes av krigen där reguljära förband, friskyttar och snapphanar mötte varandra i regelrätta slag och klassisk gerillakrigföring. Största förlorarna var som alltid civilbefolkningen.
I reprisen av det nymixade avsnitt 67 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Göran Larsson, tidigare chef för Malmös museer och Stadsarkivet samt författare till två böcker om Skånska kriget.
En uppmärksammad roll i krigföringen spelade snapphanarna, som kämpade såväl i militärt organiserade friskyttekompanier som i små grupper eller på egen hand. Svenskarna sökte på alla sätt komma tillrätta med snapphanerörelsen med omväxlande drakoniska straff och amnestiplakat, och snapphanarnas betydelse avtog starkt mot slutet av kriget.
Avgörande för krigets utgång var inte de svenska militära framgångarna i Skåne. Det dansk–svenska kriget var en del av ett stort europeiskt krig mellan å ena sidan Frankrike, som var Sveriges allierade, och å den andra en koalition mellan Nederländerna, Spanien, den tysk–romerske kejsaren och bl.a. Brandenburg och Danmark. Med början i augusti 1678 slöt Ludvig XIV fred med sina främsta motståndare, och plötsligt var därmed Danmark jämte Brandenburg isolerat, och Danmark tvingades sluta fred utan några vinster. Fredsslutet skedde först i Fontainebleau och sedan i Lund, där samtidigt ett svensk–danskt förbund ingicks 1679. Därmed var Skånes framtid avgjord.
Bild: Slaget vid Lund där Karl XI längst till vänster synes för svenska trupper jaga fienden ut på fältet. I bakgrunden slätt och den brinnande byn Vallkärra. Oljemålning från 1696 av Johann Philip Lemke.
Musik: Storyblocks Audio
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
-
Ur innehållet:
Vad krävs för att hela resan från dörr till dörr ska fungera?
Ny blankett ger hopp om färre avslag i färdtjänsten.
Prisbelönt torg där tillgängligheten får ta plats.
Glädjen i att berätta lockade deltagare från många håll. - Se mer