Sofia Antonsson Podcasts
-
Vagusnerven är kroppens längsta nerv. Den utgår från hjärnan och sträcker sig ända ner till livmodern med förgreningar på vägen. Den passerar en rad organ med viktiga funktioner och påverkar hur vi mår, vårt humör, sömn, matsmältning, blodsockerreglering, hjärtrytm och signalsubstanser. Signalsubstanser som serotonin, dopamin och noradrenalin som spelar roll för vår hormonbalans. Vagusnerven samlar in data, håller koll och kommunicerar med stark koppling till hjärnans lugn- och rosystem och mag- tarmfunktion. När vi talar om ”brain-gut-axis” är vagusnerven involverad i allra högsta grad, för visst är magkänsla bekant?! Den goda nyheten är att vi ganska enkelt kan få vagusnerven att fungera bättre. Christina Sundequist intervjuar kunniga Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa. Hon reder ut och förklarar hur vi genom livsstilsval kan ta hand om vagusnerven. Du får också höra om aktuell forskning kring områden som inflammation, vikt, depression, reumatism och fibromyalgi.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Priset på mat har ökat rekordmycket i Sverige, hur gör andra länder för att hålla priserna nere? Följ med P4 världen till Norge, Frankrike och Zimbabwe där prisutvecklingen skiljer sig från den svenska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På bara ett år har matpriserna ökat med 20% i Sverige vilket är den största ökningen sedan 50-talet. Mycket beror på kriget i Ukraina och de höga elpriserna vilket gör att prisökningarna påverkar många länder. Men om vi jämför den svenska utvecklingen med våra grannländer så är det ändå skillnad. De svenska priserna har ökat mest i Norden. I P4 Världen ska vi ta en titt på vad ett par andra länder har gjort för att hålla priserna nere.
I Norge pågår ett priskrig mellan matbutikerna där handlarna pressas att hålla priserna nere för att locka kunder. Vår Norgekorrespondent Carina Holmberg berättar hur den norska Kiwi-effekten som ser ut att påverka den norska inflationen.
Pristak i FrankrikeFör att lindra prisökningarna för franska matkunder så har matkedjor ingått en överenskommelse med regeringen om att sänka priset till vad man kallar lägsta möjliga nivå på ett antal varor fram till i sommar. Hör frilansjournalist Johan Tollgerdt berätta om den franska frustrationen över höjda priser och att vakter allt oftare kollar kunders väskor så att matvaror inte stjäls.
I Zimbabwe slås det matprisrekord. Där har matpriserna stigit med 285% vilket gör det omöjligt för många att handla mat. Afrikakorrespondent Richard Myrenberg förklarar varför maten har blivit så dyr och hur fattiga människor kämpar för att klara sig.
I takt med att maten blir dyrare, speciellt grönsaker och frukt, så finns det en risk att näringshalten på våra tallrikar minskar. Dietist Sofia Antonsson ger tips om hur vi kan äta billigt utan att tumma på näringen.
-
Sofia Antonsson är legitimerad dietist och kostrådgivare och expert på problemmagar. Hon har gett ut ett flertal böcker med inriktning på mag- och tarmhälsa och är grundare av den digitala IBS-behandlingstjänsten Belly Balance.
Hör henne berätta om sin egen resa med IBS som hon haft i många år och hur hon blev hjälpt av FODMAP. En kostmetod hon tog in till Sverige och som hon behandlat tusentals personer med.
Dessutom ger hon sina bästa tips på hur du kan få en bättre mag- och tarmhälsa med hjälp av rätt kost och livsstil och vilka tecken på IBS du ska hålla koll på.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det finns 1000 frågor om spannmål, gluten och glutenkvalitet och som alltid finns det gamla sanningar och så finns det myter och så finns nya kunskaper som ersätter de gamla. Lyssna till dietist och IBS experten Sofia Antonsson, som rätar ut massor av frågetecken. Sofia driver Belly Balance och det hon inte vet om IBS är inte värt att veta. Här får du veta mer om hur vete har utvecklats genom åren, om grunderna till FOD map och vilka spannmål du tryggt kan äta för en lugn mage
Följ oss i sociala medier, på instagram: warbrokvarn
På facebook: Warbro Kvarn
Har du frågor? Maila oss på [email protected] -
Vår älskade och hatade mage som verkar leva sitt eget liv. Hormoner och inre stress påverkar vår mage och dess funktion. Förändringar i hormonbalansen gör att vi kan uppleva besvär på ett nytt och annorlunda sätt. Östrogen har nämligen koppling smärtlindring och verkar inflammationsdämpande på tarmen. En trasslig mage kan ge sig till känna på många sätt och en vanlig åkomma, ibland kallad ”slaskdiagnos”, är IBS. Kommer det plötsliga problem med magen ska man alltid ta det på allvar och uppsöka läkare för vidare utredning. Sofia Antonsson är dietist och Christina Sundequist intervjuar henne i det här intressanta avsnittet där du får lära dig mer om IBS, elimineringskost, FODMAP, tarmbakterier, fibrer och hur man äter för att möta en känslig tarm i en livsfas med hormonella obalanser. Allt hänger ihop och du kan göra mycket för ditt mående genom att titta på vad och hur du äter.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mat är underbart - men för alla som lider av IBS också en utmaning.
I nya avsnittet av “Alexandra - nära ditt hjärta”- pratar Årets mästerkock Christin Kashou och dietisten Sofia Antonsson om matglädje - och magkänsla.
Poddvärden och kocken Alexandra Zazzi har bjudit in två olika matproffs till dagens avsnitt. Sofia Antonsson är dietist och expert på IBS (Irritable Bowel Syndrome), en magtarmsjukdom som drabbar så många som 15-20 % av befolkningen. Det kallas ofta för orolig mage, ballongmage eller stressmage.
Christin Kashou är juristen som segrade i Årets mästerkock och som idag har tagit en paus från juridiken och jobbar som kock och matprofil på heltid.
-Jag tänker att jag jobbar med mat nu i 5-10 år, för just nu är det så himla roligt. Jag hinner ju ändå arbeta som jurist efter det i många år, säger hon.
Christins vinnarkokbok handlar om asiatisk mat, något som hon älskar. Nudlar och ramen (japansk nudelsoppa) skulle hon kunna äta varje dag i veckan.
Men hur gör man då en riktigt god ramen-buljong? Ja, det är nu som det blir svårt för alla som lider av IBS. Lök och vitlök är nämligen något du ska undvika om du har problem. Det hjälper inte hur länge du låter löken steka eller koka.
-Nej, tyvärr inte förklarar Sofia. Men ett knep är att låta löken mjukna i olja, med sedan plocka bort bitarna och bara använda den smaksatta oljan.
-Men gräslök och ramslök går annars bra. Eller det gröna på salladslöken, tipsar Sofia.
Att ha IBS är både jobbigt och kan bli ett svårt socialt handikapp.
-Därför är det så spännande med all forskning på vår tarmflora som är på gång. Vi håller mer och mer på att bena upp hur vårt inre ekosystem funkar och hur man göder sina bakterier för att må så bra som möjligt, säger Sofia och fortsätter:
-Tarmhälsa och hjärnhälsa hör ihop. Det börjar komma studier som pekar på att rätt kost kan hjälpa mot depression.
Det viktiga är att du inte går runt och har problem i onödan med IBS. För det finns hjälp, att äta efter en kallad FODMAP är en beprövad lösning.
-Över 75 % av de som går behandlingen får kontroll på sin krånglande mage och upplever minskade symtom, säger Sofia.
Vad tror då en nybliven mästerkock om kommande mattrender?
-Under pandemin ökade intresset för att laga mat från grunden. Därför tycker jag det är roligt att det också är många yngre som upptäckt glädjen i att laga riktig mat, säger Christin. Jag ser ju hur många tittar på Youtube och lär sig.
Ja, så vad sägs om ett matlagningskurs med hälsosam matglädje med, Alexandra, Sofia och Christin?
- En utmärkt idé, tycker Alexandra Zazzi - hos 1,6 och 2, 6 miljonerklubben såklart.
Fotnot: Både Sofia Antonsson och Alexandra Zazzi är ambassadörer för 1,6 och 2,6 miljonerklubben som producerar podden. Den är döpt efter föreningen ordförande Alexandra Charles som vanligtvis också är poddvärd.
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt av Dietistpodden intervjuar Lova Molin dietist Sofia Antonsson, expert på kostbehandlingen FODMAP. Vi går igenom hur kostbehandlingen går till, diskuterar livsmedelsval och även andra viktiga faktorer som kan påverka magen!