History – Netherlands – New podcasts

  • What makes you a heretic? Journalist Andrew Gold believes that, in an age of group-think and tribes, we need heretics - those who use unconventional wisdom to speak out against their own groups, from cancelled comedians and radical feminists to cult defectors and vigilantes hunting deviants.

    Learn from my guests how to rebel, think differently and resist social contagion. From Triggernometry's Francis Foster and the world's most cancelled man Graham Linehan to ex-Hasidic Jew Julia Haart and gender critical atheist Richard Dawkins. These are the people living with the weight of their own community's disappointment on their shoulders.

  • In 1983 vinden kinderen een geheim wapendepot in de bossen van Arnhem. Maar van wie zijn die wapens? Ondergronds Front neemt de luisteraar mee naar een ultrageheime verzetsorganisatie tijdens de Koude Oorlog.

    Ondergronds Front is een podcast van Radboud Erfgoed en Ongekend Nijmegen.

  • In 2024 bestaat drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea 150 jaar. Een mooi moment voor medewerkers en oud-medewerkers om samen in een podcast terug, maar ook vooruit, te kijken. Ze hebben het werk door de jaren heen zien veranderen. Maar delen ondanks alles dezelfde passie voor natuur en drinkwater. In de oude directiekamer van de productielocatie in Bergambacht gaan ze het gesprek met elkaar aan.

  • When George Washington was first elected in 1789, he became more than just the first president of the United States--he became the first president of any nation in the world. In this new podcast from the George Washington Presidential Library at Mount Vernon, we'll explore George Washington as both President and precedent. From the very origins of the US presidency at Constitutional Convention to Washington’s final warnings in his Farewell Address, we will break down how one man shaped the Presidency—and the many times that it could have all fallen
    apart.

  • Меня зовут Маша Братищева, и я пишу диссертацию о российском феминизме в XIX веке. Тогда он назывался женским движением, и это одна из самых ранних глав в истории борьбы женщин за свои права. В эпоху отмены крепостного права женщины в России начали участвовать в политике, требовать доступа к высшему образованию и менять страну для себя и для будущих поколений девочек, для матерей, жен и сестер. В этом подкасте я расскажу о том, как выглядит история России, если сделать женщину ее главным действующим лицом.

    Это подкаст студии Либо/Либо.

  • To build a sustainable future, we have to tackle many problems in the present: the climate crisis, threats to democracies around the world, backslash against migration, and more… In this podcast, we look into history to help addressing these issues, so that we avoid mistakes and learn from insights from the past. This is The Time Traveller's Almanac, a podcast from the history department celebrating 110 years of Erasmus University Rotterdam. It starts on 8 November 2023.


  • Een spiksplinterneije podcastserie over Brabantse dialectmuzikanten. Wat drijft ze, wat ontroert ze, wat schrijven ze en: warum dan toch in dè Brabants. Documentairemaker én singer-songwriter-in-het-Brabants Frank van Osch interviewt Gerard van Maasakkers, Björn van der Doelen, Lya de Haas, Hein Augustijn, Martijn Kuijten, Jos Kuipers, Patrick Marcelissen (WC Experience) en Zjef Naaijkens (RK Veulpoepers BV).

  • Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Willem Mengelberg de Matthäus-Passion van Bach voor het eerst uitvoerde in het Concertgebouw in Amsterdam met het Concertgebouworkest en Toonkunstkoor Amsterdam. Het werd een jaarlijkse traditie. De uitvoeringen van de Matthäus-Passion in de passietijd leidden tot de grote Matthäus-liefde die in ons land nog steeds bestaat.

    In zes afleveringen wordt het Nederlandse succes van de Matthäus-Passion verklaard vanuit het menselijke perspectief. Elke aflevering heeft een eigen thema dat uit twee delen bestaat.

    In de eerste helft van elke aflevering spreekt dirigent Boudewijn Jansen met een aantal hoofdgasten: tenor Twan van der Wolde, hoofddramaturg van De Nationale Opera, Luc Joosten, bassist en componist Egon Kracht, bas-bariton Raoul Steffani en presentator Tijl Beckand.

    In de tweede helft van elke aflevering komen koor- en orkestleden, mensen achter de schermen van het Concertgebouw en Matthäusgangers aan het woord.

    Natuurlijk is er tussendoor ook veel muziek te beluisteren.


  • Het Rijksmuseum van Oudheden maakt bij de tentoonstelling Paestum – Stad van godinnen een zesdelige podcastserie. Conservator Ruurd Halbertsma, tevens samensteller van de expositie, en diverse andere experts nemen de luisteraars mee op een boeiende reis door het oude Paestum.


    De eerste twee afleveringen zijn vanaf vrijdag 19 april overal te beluisteren.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Elijah and Will are just a couple of harmless guys digging into weird things they don't know much about and trying to figure out what the hell is happening in the world outside of their homes. Do they get things wrong? Without a doubt! Are they learning from their mistakes? Not anytime soon. Is this crap entertaining? Their wives claim they're entertained and if they're entertained does anyone else really matter? Listen in as they dive into all manners of subjects as they Bring On The Weird.

  • Misschien heb jij ze ook wel op zolder liggen: oude schoenendozen met papieren over de geschiedenis van je familie. Als je die dozen dan afstoft en opent, komt er wellicht een schat aan informatie naar boven. Maar misschien laten ze ook iets zien dat je nog niet wist. Een bepaald beeld dat je hebt van je familie of verhalen die ineens niet blijken te kloppen. Age, Mirjam en Theo gingen op zoek naar hun familie en ontdekten dat hun voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid, de negentiende-eeuwse armenkoloniën, zaten. Ze zochten uit wie zij waren, wat ze deden en waarom ze daar terecht kwamen. In de podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' neemt het Drents Archief je mee in hun onderzoek en geven we tips en trucs om zelf te gaan zoeken in deze rijke bronnen over onze arme voorouders.

  • Tijdens deze podcastserie nemen we u mee op een reis door de geschiedenis van landgoed Boschdal. Het verhaalt niet alleen over het ontstaan van het landgoed met jonkers, graven en baronnen die in voorbije eeuwen de scepter op het landgoed zwaaiden, maar zal ook de aandacht richten op de rijkdom, de familievetes, een opsluiting in het Muiderslot en zelfs de komst van een charlatan die geld, eer en de goede naam ontneemt. In de schaduw van duizenden eeuwenoude eiken- en mastbomen is er in de landhuizen van Boschdal en Mastland veel gebeurd.
    Voor meer informatie: hk-opdebeek.nl

  • In FOUT gaan historici Rick Blom en Tijmen Dokter in gesprek met kinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhoud je je daar als kind toe?  

    De kinderen van ‘foute’ Nederlanders groeiden veelal op met gevoelens van schaamte en schuld, terwijl ze niets aan de keuze van hun ouders konden veranderen. Ze vragen zich nog altijd af: ben ik medeplichtig? 

    Hun persoonlijke verhaal helpt ons de oorlog, waarvan de gevolgen nauwelijks te bevatten zijn, beter te begrijpen. Kan het zo zijn dat ook deze mensen slachtoffer zijn van de vreselijke gebeurtenissen tussen 1940-1945? In deze podcastserie hoor je hún verhalen. 

    Over de makers:

    Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek 'Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS'ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.

    Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakt de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

    FOUT is vanaf zaterdag 9 maart elke week te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts. 

  • Mijn naam is Kim van Zweeden en ik ben de Sieraden Sherlock. Zie mij als een soort detective. Ik haal de onderste (edel)steen boven en onthul verborgen verhalen achter bijzondere sieraden. Meestal zijn ze ontzettend oud. Als voormalig eigenaar van een winkel met antieke sieraden geef ik daar absoluut de voorkeur aan. Maar eerlijk is eerlijk, als het ook maar een beetje blinkt, dan pak ik mijn loep erbij. In deze podcast doe ik verslag van mijn onderzoeken: klein en groot. Ik ga er graag in mijn eentje op uit en zo nu en dan haak ik andere experts aan. Denk aan edelsteenkundigen, die we heel mooi gemmologen noemen, of bijvoorbeeld goudsmeden en historici. Samen buigen we ons over eeuwenoude bodemvondsten, koninklijke juwelen en duiken we in persoonlijke sieradenkistjes. Hiervoor reis ik stad en land af en ga ik regelmatig de grens over. Ehh, de landsgrens. Blijf je graag op de hoogte van de Sieraden Sherlock? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief via www.kimvanzweeden.nl – met dubbel e – en/of volg me op Instagram. Laat je wat van je horen? Vind ik leuk!

  • Een podcast met verhalen over de geschiedenis van de gemeente Kaag & Braassem. Een andere kijk naar bijzondere plekken, mensen, straten, wijken en dorpen. En eens per jaar zijn er een paar live avonden in het Ghoybos.

    Audio edits (vanaf E3): Jesper Corba

    Music: Traveling in your mind by Loyalty Freak Music - CC0/PD

  • Eddy Hamel was the greatest American soccer player you’ve never heard of. He was the first American to play in any major European league, and for a while, he was the most popular player at one of Europe’s biggest clubs, Ajax of Amsterdam.


    He was also a Jew, at a time, and in a place, where his religion was effectively a death sentence. After two decades of brilliant football, first as star player and then as a highly successful coach, beloved by the Jews of Amsterdam, Eddy and his family were swept up in the Nazi’s ‘Final Solution.’ Hamel became one of very few Americans to be sent to Auschwitz.


    Now, more than a century later, this is his story.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • "The best history podcast I've heard in years." - The Sunday Times "Three million is great radio... and needs to be heard." - The Observer. During the Second World War, at least three million Indian people, who were British subjects, died in the Bengal Famine. It was one of the largest losses of civilian life on the Allied side. But there is no memorial to them anywhere in the world - not even a plaque. Can three million people disappear from public memory? From the award-winning creator and presenter of Partition Voices and Three Pounds in My Pocket, this is the story of the 1943 Bengal Famine in British India - the forgotten story of World War Two. For the first time it is told by those who were there - farmers and fishermen, artists and writers, colonial British and everyday citizens. Nearly all of the testimony in the series has never been broadcast before. Eighty years on, those who lived through it are a vanishing generation. Time is running out to record their memories.

  • In de H’ART Museum Podcast wordt iedere aflevering één object uit de tentoonstelling uitgelicht en vanuit een nieuw perspectief bekeken.
    Tijdens 'Julius Caesar. Ik kwam, ik zag en ging ten onder' (16 sep. 2023 – 20 mei 2024) kijken prof. dr. Eric Moormann - expert extraordinaire op het gebied van de Klassieke Archeologie - en Niko Bos (H’ART Museum Educatie) hoe objecten uit de tijd van Julius Caesar in de Asterix strips worden weergegeven. Klopt dit (duim omhoog)? Of niet (duim omlaag)?

  • Aan de hand van zes persoonlijke voorwerpen en de verhalen die ze meedragen, neemt podcastmaker Reinjan Prakke je mee door de geschiedenis van de Holocaust in Nederland. De serie begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe er met systematische uitsluiting van Joden stap-voor-stap wordt toegewerkt naar de grootschalige deportaties naar concentratiekampen. Het werpt daarbij een nieuw licht op de jaren na de bevrijding.

    De voorwerpen die de aanleiding vormen voor de persoonlijke verhalen in deze serie zijn te zien in het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Meer informatie over het museum en deze podcast vind je op holocaustmuseum.nl.

    ‘Vergeet me niet’ is een podcast van het Nationaal Holocaustmuseum, geproduceerd door audio agency Airborne, in samenwerking met Mick Groeneveld.

  • Ben je benieuwd naar de mensen achter de woorden van speeches. Vaak onbekende auteurs, maar vol inspiratie en creativiteit? Dan is de podcast "Het geheim van de speechschrijver" precies wat je zoekt!

    Podcastmaker Marsha Walraven neemt je mee in de fascinerende wereld van de speechschrijvers. Leer hoe zij de woorden zo schrijven dat die tot leven komen op het podium. Woorden die oorlogen kunnen laten beginnen, maar ook eindigen.
    Ontdek de pikante, verborgen verhalen achter bekende en minder bekende speeches. Wil je het geheim achter hun succes weten? Luister in "Het geheim van de speechschrijvers" hoe deze beroepsschrijvers de wereld veranderen.
    Ontdek hun vakmanschap en de creativiteit en leer de inzichten en tips van ervaren speechschrijvers. Want het geheim: dat is voor een groot deel te leren en voor een deel ook magie!

  • Gorredijk, 1974. As der meldingen binne oer aparte ljochten yn 'e loft, stiet it hiele doarp op skerp. Wat binne dizze aparte fenoemenen? Yn UFO Bern giet Johan Hockelmann yn petear mei eachgetúgen en probearret in byld te sketsen fan dizze barren.