Crimes verídicos – Países Baixos – Novos podcasts

  • In de podcast 'In de greep van Gaslighting' delen zeven mensen hun ervaringen met gaslighting. Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie, die maakt dat je steeds meer gaat twijfelen aan jezelf en aan je eigen waarneming. Omdat dit proces vaak klein begint en langzaam opbouwt, kun je cruciale signalen missen en merk je het vaak pas op wanneer het aan je zelfvertrouwen begint te knagen. Naast de ervaringsverhalen, deelt ook psycholoog en gaslighting-expert Alice Vlottes haar inzichten.

    'In de greep van Gaslighting' is een initiatief van Psychologie Magazine, iedere maandag vind je een nieuwe aflevering online. Je kunt alle afleveringen beluisteren als je je registreert voor de Mijn Magazines app.

    Vermoed je dat je zelf te maken hebt met gaslighting en wil je je niet langer laten ondermijnen? Volg dan onze online training 'Bescherm jezelf tegen gaslighting’ die je kunt vinden op psychologie.nl/gaslighting.

  • Stap in de wereld van echte misdaad. In deze podcast ontrafelen we schokkende, intrigerende en vaak hartverscheurende misdaadverhalen die écht hebben plaatsgevonden. Van onopgeloste moorden tot spraakmakende rechtszaken en verbijsterende misleiding. Elke aflevering neemt je mee in de diepte, met oog voor de feiten, de betrokkenen en de impact van de gebeurtenissen. Als je van spanning en waargebeurde verhalen houdt, is deze podcast een must.

  • Wat betekent het als een moord nooit wordt opgelost? Als een dierbare verdwijnt en er geen antwoorden komen? In ‘Cold cases: Tegen het licht’, een podcast van de Peter R. de Vries Foundation, brengen Kelly de Vries en Annemiek van Spanje in elke aflevering één onopgeloste moord- of vermissingszaken onder de aandacht.

    Directeur Kelly de Vries spreekt met nabestaanden en achterblijvers op plekken die voor hen van grote betekenis zijn. Advocaat Annemiek van Spanje duikt in de dossiers en gaat in gesprek met forensische experts, rechercheurs en journalisten. Samen gaan zij op zoek naar antwoorden.

     

    Elke aflevering een nieuw mysterie. Een nieuwe zoektocht naar gerechtigheid.

    Vijf weken lang verschijnt er elke donderdag een nieuwe aflevering.


    In elke zaak die we bespreken in de podcastserie ‘Cold cases: Tegen het licht’ is een beloning van €100.000 uitgeloofd voor dé gouden tip. Dit geldt voor tips die leiden tot het vinden van een vermiste persoon of de definitieve veroordeling van de dader(s) bij een misdrijf.

     

    De beloningsperiode loopt tot 14 mei 2025. Om in aanmerking te komen voor de beloning, moet de gouden tip vóór deze datum bij de Peter R. de Vries Foundation binnen zijn gekomen. Tippen kan ook anoniem. Meer informatie of een tip doorgeven? Ga naar www.peterrdevries.nl of mail naar [email protected].


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • In Podcast Moordverhalen vertelt schrijver, theatermaker en verhalen verteller, Bastiaan Toorenent, u iedere week een verhaal achter bekende en onbekende moorden. Door het perspectief bij zowel de dader als het slachtoffer te leggen, zijn inlevende manier van schrijven en zijn grote gevoel voor drama, weet Bastiaan u mee te nemen in de meest gruwelijke, absurde en tandenknarsende moord onderzoeken. Naast de meest bekende seriemoordenaars vertelt Bastiaan ook over minderbekende zaken waar politieonderzoeken faalde of juist daders door eigen stommiteiten aan het licht kwamen.

  • Voor BNNVARA duikt Janneke Verbaarschot in de duistere wereld achter de Bingo. Want al bijna vijftig jaar speelt het kansspel zich af op de grens van boven- en onderwereld. Hoe heeft het spelletje in de jaren '80 kunnen leiden tot de liquidaties die bekend staan als de bingomoorden? Is de georganiseerde misdaad nog steeds betrokken bij het roemruchte spel? Wat zijn de regels voor het organiseren van een bingo? En hoe verslavend is het spel? Janneke neemt je in deze serie mee langs kienkoningen en bingobejaarden. Een ding is zeker: Na het horen van deze podcast zul je nooit meer hetzelfde naar de Bingo kijken!

    Bingomaffia kwam tot stand in samenwerking tussen NPO Luister en BNNVARA, en naar aanleiding van het winnende idee in de eerste NPO Podcastpitch. Samenstelling, redactie en regie: Janneke Verbaarschot en Judith Grobecker.

  • Wanneer journalist Lex Boon door kunstdetective Arthur Brand wordt benaderd om samen een mysterie te onderzoeken, raakt hij verwikkeld in een intrigerende zaak: de raadselachtige dood van Jacob die werkte in het museum van een steenrijke sjeik in Qatar. Al snel stuiten Arthur en Lex op Kees Wieringa, voormalig directeur van het museum, die kort na zijn vertrek een onthullend boek publiceerde over de giftige werksfeer en dubieuze praktijken in het museum. Hij denkt te weten wie er betrokken is bij de dood van Jacob. Tijdens hun onderzoek reconstrueren Arthur en Lex Jacobs laatste maanden en ontdekken ze een web van schimmige kunsthandel, politieke spanningen en persoonlijke conflicten in Qatar, een land met weinig vrijheid. 

    De 7-delige serie is te beluisteren in de app van NPO Luister (https://npo.nl/luister/download-de-app). Op de andere platforms volgen wekelijks nieuwe afleveringen.

  • In de podcast 'Seriemoordenaars het hele verhaal' hoor je de verhalen over seriemoordenaars en alles wat ermee te maken heeft. Er wordt niet alleen gesproken over de misdaden, maar ook wat eraan vooraf is gegaan, wat eronder zit, hoe het zover heeft kunnen komen.
    Verder hoor je verhalen over overlevers, kinderen van seriemoordenaars, mensen die een relatie hebben gehad met een seriemoordenaar en de maatschappelijke context die linkt aan hun leven en misdaden.

  • Iedereen wordt geacht de wet te kennen, maar hoeveel weet jij nou echt over het Nederlandse strafrecht? Tijd voor een bijlesje strafrecht, door advocaat Tony Boersma en journalist en schrijver Jens Olde Kalter. Zij vertellen met humor, persoonlijke verhalen en een schat aan informatie alles wat je wil en moet weten over misdaad en straf. U heeft het recht om te luisteren.


    🎙 Geproduceerd door Tonny Media

    💙 Volg ons op Instagram & TikTok


    Credits:

    Redactie: Sofie Doppen

    Technisch producer: Olaf Wicherink

    Audiovormgeving: Raymond van de Laar

    Artwork: Geeske Boudestein


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Op 24 maart 2023 wordt in het buitengebied van het Brabantse dorp Wouwse Plantage de 58-jarige Gradus Haisch op een gruwelijke manier vermoord. Recht voor de neus van zijn dochter.

    In de dagen na de moord krijgt de zaak een verrassende draai. Juist zij en haar vriend zouden de moord hebben beraamd door middel van honderden berichten op Snapchat.

    Waarom moest Gradus dood? Welke rol speelde de plek, pal naast de beruchte martelcontainers? En hoe verloopt de rechtszaak tegen de twee? Sven de Laet en Nicole Theuns van Omroep Brabant volgen de zaak.

  • Eerst slaan en dan pas praten. Dat is het beeld wat de Groep Bijzondere Opdrachten, de GBO, oproept. Eind jaren 60 wordt deze politiemacht in burger in Arnhem ingesteld om de uit de hand gelopen criminaliteit terug te dringen. Het Gelders Bloed Orkest, zoals de GBO in de volksmond al snel heet, doet dat op soms onorthodoxe wijze. Benieuwd naar onze andere series? Zoek op 'Omroep Gelderland' in je podcastapp.

  • Im August 1992 wird der iranische Künstler Fereydoun Farrokhzad tot in seiner Wohnung in Bonn aufgefunden. Ein Messer ragt aus seinem Mund. Bis heute ist der Mord nicht aufgeklärt. Was ist dran an den Gerüchten, dass der iranische Geheimdienst dahintersteckt? Dieser Frage geht Investigativ-Reporterin Patrizia Schlosser in ihrem neuen Podcast nach und nimmt uns dabei mit in das unglaubliche Leben von Fereydoun Farrokhzad, die Geschichte Irans und die Welt der Geheimdienste.

  • Hoi potentiële Waargebeurd volger!

    Welkom bij deze podcast!
    Ik ben een 24 jarige jongen die tijdens zijn tienerjaren zijn passie ontdekte voor spannende verhalen, waargebeurde misdaden, creepypasta's en urban legends.

    Elke dinsdag om 19:00 uur kun je een podcast verwachten over diverse spannende thema’s.
    En op vrijdag, eveneens om 19:00 uur, deel ik een waargebeurde Nederlandse moordzaak.

    Ik zou het geweldig vinden als je mij volgt en zo nu en dan even deze podcast aan zet.

    Mijn main platform is YouTube (Waargebeurd), waar ik ruim 10K abonnees heb!

  • Wat als je familieleden verraders blijken te zijn? Blijf je erover zwijgen, net als de generaties voor jou of ga je graven naar de waarheid?

    Bij toeval stuit Stephanie Biesheuvel op een familiegeheim als haar overgrootvader in een krantenartikel wordt genoemd als de mogelijke verrader van Anne Frank.

    In tegenstelling tot zwijgen, een giftige familietraditie, besluit podcastmaker Stephanie Biesheuvel op onderzoek uit te gaan. In de podcast ‘Het verraad van de Jordaan’ volgen we Stephanie op haar ontluisterende zoektocht naar de waarheid die tachtig jaar verzwegen was.

    Luister alle afleveringen op Podimo. Ga naar https://podimo.nl/hetverraadvandejordaan

  • Er zijn plekken die je maar beter kunt vermijden, spullen die je liever niet aanraakt en mensen die wel erg vaak worden getroffen door het noodlot. In een wereld waarin we alles kunnen verklaren, blijven sommige dingen in mysterie gehuld.


    In Vervloekt neemt Mila-Marie Bleeksma je mee naar de meest mysterieuze en angstaanjagende plekken ter wereld. Elke aflevering duikt diep in verhalen over vervloekte objecten, sinistere huizen, en de mensen die door deze duistere krachten zijn getroffen. Ontmoet de tragische slachtoffers van de Hope-diamant, ontdek de geesten die Charlton House al eeuwenlang teisteren, en ervaar de onverklaarbare gebeurtenissen rond de tombe van Toetanchamon. Vervloekt roept de vraag op: is het puur pech, of zijn er duistere krachten die ons omringen?


    Of je nu een liefhebber bent van het bovennatuurlijke of van mysteries die nog altijd onbeantwoord blijven, Vervloekt nodigt je uit om mee te graven in het mysterie — als je durft.


    Verteld door Mila-Marie Bleeksma, geschreven door Lotte Lentes en Hanneke Hendrix, regie en montage door Hanneke Hendrix, muziek door Mike Roelofs en beeld door Superpulp, in samenwerking met New Tree Media. Adverteren in deze podcast? [email protected]


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Wat zou jij doen als iemand van wie je houdt wordt afgepakt? Als de onderwereld vol drugs en geweld bij jouw familie op de stoep staat? Het overkomt Koen en Annemarie Meesters uit Groningen.

    Hun vader Gerard wordt in 2002 geliquideerd in de deuropening van zijn huis. Acht kogels maken een einde aan het leven van de docent maatschappijleer. Een kille afrekening door een internationaal drugskartel. Gerard is onschuldig. Zijn vrouw en kinderen blijven achter. 

    De politie denkt al snel te weten wie de opdrachtgever is. Maar tot een rechtszaak komt het niet. Tot grote frustratie van kinderen Koen en Annemarie. Al ruim 20 jaar strijden zij voor gerechtigheid.

    Meer verhalen lezen over de zaak? Lees het dossier op onze website.

    🙏 Het maken van deze podcast kost veel tijd en geld. Het zou fantastisch zijn als je een abonnement neemt om ons en de journalistiek te steunen. Neem hier een abonnement.

  • In the summer of 2016, 24-year-old ballerina Ashley Byers and 54-year-old veteran-turned-entrepreneur Doug Benefield struck up a conversation at a party for a presidential contender. They say it was love at first sight – despite the thirty year age gap. And within just thirteen days of meeting – shocking everyone they knew – the two were married.

    A family wasn’t the only thing they set out to build; together, they dream up a wave-making ballet company: the American National Ballet. With a mission and a promise to turn the ballet world upside down with dancers of varying ethnicities, body types, and racial backgrounds, in just two years, the Benefields assembled a troupe of nearly 50 dancers from across the globe, with an annual budget of $2.5 million dollars to back their dance revolution. But just months into the company’s formation, it collapses. And the money isn’t the only thing unaccounted for: Ashley is nowhere to be found. And when she finally emerges, Ashley forges a violent path that leaves two young girls without a father.

    From Law and Crime, BLACK SWAN MURDER is the story of a seemingly picture-perfect marriage that turned out to be anything but. Over the course of six episodes, a tale of betrayal and desire unfolds: a woman pushed to her limits, culminating in a gripping crime of passion. But was it an act of vengeance—or a desperate fight for survival? The answer depends on who you ask. 

    In key interviews with investigators, attorneys and those with a front row seat to the Benefields’ turbulent partnership, BLACK SWAN MURDER traces the twisted path of Ashley and Doug Benefield, weaving a years-long timeline of violent behavior and conspiracy-fueled tendencies that ultimately turned a poised and disciplined ballerina into a cold-blooded killer.

  • Jenneke en Mees (moeder en zoon) bespreken iedere aflevering weer een bizar onderwerp. Dit kan van alles zijn; vreemde personen, true crime, festivals, ziektes, plaatsen op de wereld maar ook gekke reviews of mysteries. Luister mee en verbaas je, iedere keer weer, over de meest gekke verhalen!.

    Wil je ons steunen, doneer dan iets in onze Fooienpod

    Volg ons op Instagram

  • Deze podcast begint op een camping nabij Euro Disney. Het is 27 juli 1996 en iedereen wacht op Caroline Pino. Haar moeder Wil heeft meteen het gevoel dat er iets fout zit. Een week later wordt haar dochter dood aangetroffen in een slaapzak langs een oprit van de Route Nationale. Maar de familie krijgt niks te horen.

    De moord op Caroline Pino is zaak 10 van de campagne Case Not Closed van de Peter R. de Vries Foundation. Er zijn vele sporen gevolgd, maar alles liep dood. Hoe kan dat?

    In deze vijfdelige podcastserie van Koud Bloed hoor je ook de nabestaanden aan het woord. De familieleden van Caroline beschrijven hun worstelingen met het grootste trauma uit hun leven. Over hoe de tijd verder gaat, maar ook altijd stil zal blijven staan.

    -

    Luister vanaf 26 september naar alle vijf afleveringen van Koud Bloed: De Moord op Caroline Pino exclusief op Podimo. De eerste twee afleveringen zijn te beluisteren op Apple en Spotify. Meer horen? Ga naar http://www.podimo.nl/koudbloedcarolinepino.

    -

    ‘Koud Bloed: De moord op Caroline Pino’ is een podcast van Jacqueline Maris, Gerrit Kalsbeek en Arno Peeters voor Podimo. Meer podcastdossiers van Koud Bloed vind je exclusief in de app van Podimo.

  • Zware Jongens geeft je duiding bij hét misdaadnieuws van het moment, door journalisten die dicht op het vuur zitten. Journalisten Yelle Tieleman (AD), Jan Meeus (NRC) en Harry Lensink (FTM) bespreken de laatste ontwikkelingen binnen de (georganiseerde) misdaad. En dat is nodig ook. 

    Want na grote strafzaken tegen Willem Holleeder en Ridouan Taghi is de rust nog lang niet teruggekeerd. Jaarlijks stroomt er voor honderden miljoenen euro’s aan cocaïne ons land binnen. De vermenging van boven- en onderwereld gaat onverminderd door. En om deze criminaliteit de kop in te drukken, zoeken opsporingsdiensten de grenzen op.

    Verwacht daarnaast een kijkje in de keuken. Hoe ga je als misdaadverslaggever met je bronnen om? Wie scoort er de meeste scoops? En hoe werkt de media-dynamiek rondom misdaad eigenlijk? 

     

    Zware Jongens is een podcast van Dag en Nacht Media voor Podimo en verschijnt iedere zaterdag in je favoriete podcastapp. Petra Urban is verantwoordelijk voor de tekening op het artwork.

  • Wat als je meer dan 5000 lijken hebt onderzocht? Als je aangevallen wordt terwijl je door Afghanistan vliegt? Als je je hand uitsteekt naar iemand die op het punt staat van een hotel af te springen? En wat als je privéleven hieronder lijdt? Elke aflevering hoor je de verhalen van mensen die in hun werk dingen meemaken waar je je geen voorstelling van kunt maken. Mensen die bloemen hebben geplukt aan de rand van het ravijn.

    Ik ben oud-forensisch rechercheur John Pel. Ik werkte aan de Bijlmerramp, tal van liquidaties zoals die op Theo van Gogh, Willem Endstra en Stanley Hillis, aanslagen zoals bij Winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn en kort voor mijn pensioen als dieptepunt MH17. Dit alles bezorgde me PTSS.

    Samen met mijn gasten praat ik over de impact van die momenten. Over intensiteit, adrenaline, gebrekkige nazorg en ondanks alles blijven staan voor je waarden. En omdat ik de rode draad nog wel ‘s wil verliezen, zit podcastmaker Rick Uilenbroek er elke aflevering bij.

    Abonneer je op True Crime: Bloemen plukken langs het ravijn om geen afleveringen te missen.