Bristol Podcasts
-
I detta avsnitt intervjuas Doris Lydahl, doktor i sociologi och lektor i vetenskapsteori, som forskar om vardagliga praktiker inom hälso- och sjukvård. I fokus för samtalet står en undersökning av vad som egentligen sker när vårdpersonal till synes ”gör ingenting”, samt hur detta ”ingenting” förhåller sig till idéer om evidensbaserade metoder i vård och omsorg samt så kallad personcentrerad vård. Där efter diskuterar Åsa Wettergren och Håkan Thörn boken What doctors feel. How emotions affect the practice of medicine av Danielle Ofri.
Litteratur som nämns i avsnittet:
Doris Lydahl: ”Shadowing care workers when they are doing ‘nothing’”, i Katarina Jacobsson & Jaber Gubrium (eds.) Doing Human Service Ethnography. (Bristol U.P., 2021)
Doris Lydahl: Same and Different? Perspectives on the introduction of person centered care as standard healthcare. (Göteborgs universitet, 2017).
Barbara Czarniawska: Shadowing and other techniques for doing fieldwork in modern societies. (Liber, 2007).
Patricia Lockwood: No one is talking about this (Bloosbury, 2021).
Annmarie Mol, Ingunn Moser & Jeannette Pols: Care in practice: on tinkering in clinics, homes and farms. (Bielefeld: Transcript).
Danielle Ofri: What doctors feel. How emotions affect the practice of medicine. (Beacon Press, 2021).
-
”Vi kan inte bygga sjukhus överallt - det var då som vi började fundera på vad tycker patienter och personalen egentligen om att få vård på annan plats.”
Margareta Haag, Nätverket mot cancer, Ann Atlas, Bristol Myers Squibb och Maria Andersson Ödman, Akademiska sjukhuset berättar hur de tillsammans har samskapat ett projekt för närmare cancervård där patienter och närstående får behandling i en vårdbuss. Bra för patienter, personal och ekonomi.
-
Banksy gick från att vara en graffitimålare i Bristol till att bli en av världens kändaste konstnärer. Hans konst har klätt byggnader och hans sätt att sprida sin ofta politiska konst kan kallas för civil olydnad. Hans verk kan tolkas som samhällskritik som ifrågasätter bland annat kapitalism och övervakningssamhället. Men vem Banksy egentligen är, är fortfarande en hemlighet. Avsnittet tar upp individens yttrandefrihet gentemot rättssystemet.
-
Oscar Berglund forskar om civil olydnad och sociala rörelser på university of Bristol.
Vi träffades på Zoom den 28 september för att prata om hur civil olydnad kan påverka kampen för en beboelig planet. Vi diskuterade vägblockader, om det är vettigt att göra aktioner som stör vanliga människor eller om det är bättre att gå på fossilindustrin och politikerna, om vad som får mediauppmärksamhet, om hur sabotage kommer att bli en större del av klimatrörelsen, om fängelsestraff är en framgångsrik strategi för att väcka opinionen, om risken med höjda straff mot klimataktivister, om hur kravet på medborgarråd fungerar och mycket mer.
Om du vill stötta arbetet med att göra Klimatpodden är du välkommen att sätta in en valfri summa på Klimatpoddens eget swishkonto:
123 396 2974. -
De engelska romantiska diktarna var inga världsfrånvända skönandar, utan politiska poeter som radikalt ville förändra samhället. Gabriella Håkansson berättar en historia som ofta glöms bort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 2019-08-15.
Tanken på att promenera har något idylliskt över sig. Ett slags frid förknippad med naturen – kanske ser man en romantisk poet som William Wordsworth framför sig, som strövar runt i grönskan och stannar till för att besjunga en blomma eller en antik ruin vid vägkanten.
Första gången jag hörde talas om den engelska romantiken var på gymnasiet, vi läste John Keats dikt ”Ode till en grekisk urna” och diskuterade dess olika metapoetiska aspekter. Vi fick lära oss ord som ekfras och sonett, men inte i vilket sammanhang den här vackra poesin skrevs. Och visst fascinerades jag av lord Byrons incestuösa kärlekshistorier och Mary Shelleys tragiska liv – men romantiken blev ändå för mig en estetisk, lite världsfrånvänd rörelse som målade upp ruiner i månljus, stilla promenader och vild natur, och jag tror att den här gymnasiala bilden av romantiken lever kvar hos många, ännu idag.
Sällskapets syfte var att upprätta en självstyrande republik, där man och kvinna ska leva i enhet med naturen, dela makten och arbetet lika, och där allt privatägande är avskaffat.
Man brukar säga att startskottet för den engelska romantiken var diktsamlingen ”Lyrical Ballads”. Den kom ut 1798, och skrevs gemensamt av Samuel Taylor Coleridge och William Wordsworth. Boken kom till medan de gick långa promenader i det engelska landskapet, och avhandlade Spinoza och tysk metafysik.
Så sägs det i varje fall.
Men Historien kan berättas på många sätt, och jag tänkte berätta en annan version, med mindre månljus – och mer action, som tar sin utgångspunkt i Samuel Coleridge politiska engagemang.
Redan som sjuttonåring skrev den unge poeten sin första prorevolutionära dikt "Bastiljens fall", och tre år senare år senare vann han en poesitävling med ett kritiskt ”Ode till slav-handeln”. Hans rum på Cambridge blev snabbt ett centrum för den radikala studentrörelsen och han kom att umgås med den ökända klick ultraradikaler som kallades för ”de engelska jakobinerna”. Bland dem fanns framstående författare som William Blake, filosofen Mary Wollstonecraft och hennes sambo William Godwin. Själva kallade de sig demokrater och ordnade massmöten där tiotusentals människor kom för att kräva allmän rösträtt. Staten fick kalla fötter och svarade med inskränkt mötesfrihet och gav kronan rätt att kasta vem som helst i fängelse.
Konflikten mellan demokraterna och överhögheten förde England farligt nära inbördeskrigets rand, och det var i de här kretsarna den 20-årige Coleridge befann sig när han formade som poet. Sommaren 1794 beslutade han sig för att prova den nya flugan – att fotvandra. Att gå sågs inom rörelsen som det yttersta uttrycket för demokrati. Man klädde sig folkligt, hängde på lokala värdshus och umgicks med allmogen. Filosofiskt knöt man an till de antika vandrande föreläsarna, men promenaden var också ett sätt att återerövra den gamla medeltida idén om allmänningen, ja, att gå till fots var på alla sätt ett politiskt statement. Iklädd arbetarjacka, lösa byxor och ett bärbart bläckhorn vandrade Coleridge över 80 mil på en månad.
Tillsammans med en annan radikal poet – Robert Southey – arbetade han därefter fram ett politiskt program där epokens alla progressiva idéer fördes samman till en messiansk häxbrygd.
Under namnet ”Det pantisokratiska sällskapet” skulle Coleridge och Southey frälsa världen från sedelkapitalismens och civilisationens fördärv. Sällskapets syfte var att upprätta en självstyrande republik, där man och kvinna ska leva i enhet med naturen, dela makten och arbetet lika, och där allt privatägande är avskaffat. Pantisokratin får många anhängare, och 1796 lämnar Coleridge, Southey och en tredje kamrat storstan för att utropa den första pantisokratiska kommunen, i en liten lägenhet i Bristol. Men verkligheten kommer snart ikapp. Efter någon månad står man inte ut med varandra. Projektet kollapsar.
karaktärerna hämtas från vardagslivet – man skriver om barn, gamlingar och dårhjon – figurer som aldrig tidigare existerat i diktens värld.
Men Coleridge ger inte upp. När han senare samma år gifter sig och bildar familj gör han ett nytt försök att realisera utopin, nu i mindre skala, på engelska landsbygden, och det är där han träffar William Wordsworth och dennes syster, Dorothy. Han ordnar ett hus åt syskonen bara ett stenkast från sitt eget, och fortsätter – nu i deras sällskap – sina radikala fotvandringar. I pantisokratisk anda diskuterar de tanken på att revolutionera litteraturen, och skapa ett verk som upplyser och förändrar människan i grunden. Wordsworth är entusiastisk, och 1797 påbörjas det gemensamma projektet med en diktsamling som ska komma att bryta med tidens alla estetiska ideal.
Istället för högstämda parabler om grekiska gudar hämtar man stoff från balladen och folksagan, istället för hexameter använder man blankvers. Motiven lånas in från låga genrer som gotiken, och karaktärerna hämtas från vardagslivet – man skriver om barn, gamlingar och dårhjon – figurer som aldrig tidigare existerat i diktens värld. Boken utkommer 1798 under titeln ”Lyrical Ballads”– och resten är historia.
Men historien kan som sagt berättas på många olika sätt, och man kan undra varför just den här radikala, politiska bakgrunden till romantiken så ofta har hamnat i skymundan? Kanske för att författarna själva tog avstånd från sin radikalitet när franska revolutionen övergick i blodbad och Frankrike blev Englands ärkefiende. Man reviderade sina ungdomsdikter, och många vände kappan efter vinden och blev konservativa. Den ende som vägrade göra avbön var William Hazlitt, som dyrkade Napoleon ända till sin död. Som tack för det blev han bortglömd i 150 år.
Men den förklaringen räcker ändå inte, för den andra generationens romantiker, med lord Byron och makarna Shelley i spetsen, var ju ännu mer avantgardistiska. De skrev en litteratur som öppet fördömde religionen, tog avstånd från äktenskapet och rasade över såväl kommersialismen som miljöförstöringen. Pantisokratin i all ära, men 1812 drog Percy Bysshe Shelley radikaliteten till sin yttersta spets och pekade ut köttätandet som roten till allt ont. Han förespråkade en vegetarisk kostreform som måste genomföras innan någon radikal utopi alls kunde bli verklighet.
Shelley hade inte bara hämtat sitt tankegods från föregångarna Godwin och Wollstonecraft, han äktade också deras dotter, Mary. Hon, som 1814 i ett svar på makens subversiva dikt, ”Den befriade Prometheus”, skriver romanen ”Frankenstein”.
de gamla romantikerna lyfts fram ur glömskan och nu påstås utgöra Englands guldålder. Men först dammas de av och skrubbas rena från obehagligt politiskt gods
Fem år senare sätter staten definitivt stopp för den radikala rörelsen genom att i Manchester skicka in kavalleriet när en folkmassa på 60 000 person i söndagskläder kräver rösträtt. Arton dör och 650 skadas i vad som kom att kallas för Peterloomassakern – och med det är romantikens dagar räknade. Coleridge, Shelley och de andra börjar betraktas som mossiga, och det är inte förrän Viktorianerna långt senare försöker skapa en nationell kanon som de gamla romantikerna lyfts fram ur glömskan och nu påstås utgöra Englands guldålder. Men först dammas de av och skrubbas rena från obehagligt politiskt gods - och vips står den bildsköne lord Byron gipsbyst på var mans spiselhylla.
Det är några av förklaringarna till hur en av Europas mest progressiva litterära rörelser kunde förvandlas till vacker, men uddlös estetik.
I England närmar man sig nu tvåhundraårsdagen av Peterloomassakern och säkert kommer man hedra de som föll offer för statens våld. Kanske kommer vi nu äntligen få se en renässans för alla de galna, visionära utopiska idéer som romantikerna också brann för?
Gabriella Håkansson, författare
-
Mycket positivt finns att ta med sig från den otroliga tredjerundan av FA-cupen 2021/22. Men också besvikelser för vissa av EFL-lagen. Vi går igenom de stora händelserna, profilerna och de bortglömda hjältarna från helgens cupknallar.
Dessutom pratar vi om veckans Championship-match och vilken betydelse den kan få för Reading. För Fulham är allt positivt så länge Harry Wilson spelar.
Veckans klubb i fokus är anonyma Bristol City, som faktiskt är anonyma om än med en hel del charmiga inslag. Från Bristol Babes till The Robins.
Med Oskar Kiisk och Leonard Jägerskiöld Velander.
Klippt av Keven Bader.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför blev Sverige inte medlem i försvarsalliansen när Norge och Danmark blev det? Vi gör en historisk tillbakablick, och försöker överblicka dagsläget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ska Sverige vara med i Nato?Säkerhetspolitiken står högt på dagordningen i och med Folk och försvarskonferensen som drog igång idag. Ryssland ställer krav på ett stopp för Natos utvidgning, men Kristdemokraterna vill att Sverige går med. Malena Britz, docent i statsvetenskap med inriktning på säkerhetspolitik och strategi, gör oss sällskap från Försvarshögskolan, och pratar om svensk Nato-politik nu och förr.
Fritt fram att riva ner statyer?I Bristol blev en staty av en slavhandlare nerriven under Black lives matter-demonstrationerna sommaren 2020. Fyra personer greps och åtalades, men friades av en jury trots att de erkänt. Vi frågar oss om det är fritt fram att riva ner statyer nu i Storbritannien, och om en svensk domstol skulle kunna döma på samma sätt. Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, reder ut det.
Vilka drinkar ska du inte beställa i baren?Vi ska få veta vilken drink som bartendrarna avskyr mest, för att den kladdar ner bardisken och tar lång tid att göra. Och så kommer Lars Eriksson, universitetsadjunkt inom måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, och berättar vad som kännetecknar en riktigt bra servitör.
Dessutom vankas det högläsning ur Fritiof Nilsson Piratens bok Bock i örtagård.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Jennie Sjöström -
Johan om method acting inom idrotten och i supporterlivet. Anders vet vilken svensk anfallare som fick proffsdrömmen krossad på grund av mögel.
Dessutom: Upprättelse för Camp Sweden, Birros transferliv, Benny Hill i Bristol, den bortglömde Gunder Bengtsson, sportchefslajv, vågen i Sevilla och Poya Asbaghis möjligheter att bryta mönstret i Barnsley.
-
I det här Mindy News så styr farbror Matti och farbror Tomas avsnittet utan pappa Micke. Det pratas senast spelade, nyheter och lite kickstarters.
Spel som nämns: fantasy realms, Bristol 1350, Red Rising, Fire Tower, Dungeons and Dragons, kings Dilemma, Catan treasures, dragons & adventurers, pandemic, dune house secrets, tortuga-1667, salem-1692
NyheterQueens Dilemmahttps://www.horribleguild.com/the-queens-dilemma/
Unmatched BAttle of Legends 2https://boardgamegeek.com/boardgame/335764/unmatched-battle-legends-volume-two
Dune Imperium Exp Rise of IXhttps://boardgamegeek.com/boardgame/342031/dune-imperium-rise-ix
Last ruins of Arnak exp Expedition leadershttps://boardgamegeek.com/boardgame/341254/lost-ruins-arnak-expedition-leaders
Exit game [schatten über Mittelerde]https://boardgamegeek.com/boardgame/341573/exit-das-spiel-schatten-uber-mittelerde
Mortal Kombat minityr spelhttps://boardgamegeek.com/image/6131110/mortal-kombat-miniatures-game
Pandemic World of Warcraft?! Wrath of the Lich Kinghttps://gizmodo.com/a-new-world-of-warcraft-board-game-sees-pandemic-spread-1847243316
D&D LIVE 2021https://dnd.wizards.com/articles/events/dndlive2021
CATAN - Treasures, Dragons & Adventurers https://www.catan.com/game/treasures-dragons-adventurers
Journeys in Middle-earth: Spreading War https://www.fantasyflightgames.com/en/news/2021/7/8/spreading-war-announcement/
Limited Edition Version of Dune: House Secrets https://www.tabletopgamingnews.com/Pre-Orders-Open-for-Limited-Edition-Version-of-Dune--House-Secrets
Descent: Legends of the Dark Complete Soundtrack https://www.youtube.com/watch?v=dPpuujlH-cY
Introducing the Playable Characters for Unfathomable - https://www.fantasyflightgames.com/en/news/2021/7/14/all-aboard-unfathomable/
KickstarterDistilledhttps://www.kickstarter.com/projects/paversongames/distilled?ref=nav_search&result=project&term=distilled
On mars Exp Invasionhttps://www.kickstarter.com/projects/eaglegryphon/on-mars-alien-invasion?ref=discovery_category_popular
Bantam westhttps://www.kickstarter.com/projects/bantamplanet/bantam-west?ref=discovery_category_popular
Våra länkarHemsidahttps://mindy.nu/Facebookhttps://www.facebook.com/Mindypodd.nu/Twitterhttps://twitter.com/MindyPoddYoutubehttps://www.youtube.com/channel/UCmOr6MyeugbWX_VnckgGkDQ?view_as=subscriberInstagramhttps://www.instagram.com/mindypodd/?hl=svVår Patreonhttps://www.patreon.com/user?u=2776677Tomas LänkarFacebookhttps://www.facebook.com/groups/205615756115993/Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCFyJceQ4JsiUhkS04K29CrgInstagramhttps://www.instagram.com/conradargo/?hl=svTwitterhttps://twitter.com/ConraDargoMattis LänkInstagramhttps://www.instagram.com/bradspelochsant/Hemsidahttps://boardgamesandsuch.com/Film till fikatFacebook Grupphttps://www.facebook.com/groups/2656731607981824Twitterhttps://twitter.com/FilmTillInstagramhttps://www.instagram.com/filmtillfikat/Mickes [email protected] [email protected]