Episódios
-
Vi lämnar ett händelserikt, mörkt och dramatiskt år bakom oss. Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson har lotsat oss igenom det mesta – med sina kommentarer, förklaringar och analyser.
Vad bär han med sig från 2024, vem gjorde mest intryck – och hur ser han på det kommande året?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det har varit tolv händelserika månader inom inrikespolitiken. Natomedlemskap, misslyckade klimatmål och ett EU-val. Men året bjöd också på många skandaler. Från lömska lotterier och gängkriminella bröllopsgäster, till knark i riksdagen och en landshövdings avgång. Vad var det största som hände i politiken 2024? Varför så många skandaler? Och hur blir politikåret 2025?
Gäst: My Rowedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Regeringskansliet, SVT, Aftonbladet, SR, Expressen.
Kontakt: [email protected]
-
Estão a faltar episódios?
-
Influencern och entreprenören Matilda Djerf har varit i rejält blåsväder sedan Aftonbladet i förra veckan avslöjade hur det egentligen är att jobba för Djerf.
Elva nuvarande och tidigare anställda vittnar om en nedbrytande arbetsmiljö, mobbning och offentliga utskällningar. Djerf bildade Djerf Avenue 2019 och har blivit en av Sveriges mest framgångsrika inom modebranschen.
Djerf Avenue har runt 30 personer anställda i bolaget och nyheten om hur personalen behandlas i företaget har spridit sig över världen. Nu har hon tillslut bett om ursäkt.
Hur påverkar det här Matilda Djerfs varumärke? Vilken betydelse har hennes ursäkt och finns det en chans för företaget att vända det här?
Gäst: Eva Ossiansson, varumärkesforskare på Handelshögskolan i Göteborg.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Aftonbladet, BBC, Instagram.
Kontakt: [email protected].
-
En 21-årig kvinna försvinner spårlöst en novemberdag i Linköping 1995. Polisen i Östergötland drog igång en av länets största polisutredningar och spåren ledde snabbt till hennes 20 år äldre expojkvän - en välkänd krögare i Linköpings nattliv, italienska Salvatore Aldobrandi. Men trots stark bevisning mot mannen dömdes han aldrig för det misstänkta mordet på Sargonia. Fram tills nu. I helgen fick det 29 år gamla fallet ett historisk avslut – i Italien. Men hur hamnade egentligen ett svenskt mordfall i en italiensk domstol? Varför räckte inte bevisningen mot Salvatore Aldobrandi tidigare? Och kan det här inge hopp för andra olösta fall?
Gäst: Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT, Rivera 24, Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Efter femtio års styre så störtades familjen Assads dynasti i Syrien för en dryg vecka sedan. Bashar al-Assad och hans familj flydde till Ryssland och nu väntar världen och Syrien på vad som kommer härnäst. De kommande tre månaderna ska Syriens grundlag upphävas och parlamentet upplösas, enligt en talesperson för övergångsregeringen. Högsta prioritet är även att få tillbaka de miljontals människor som flytt landet.
Hur är stämningen i Syrien? Vilka orosmoment finns och vad väntar folket nu?
Gäster: Magnus Falkehed, reporter och Niclas Hammarström, fotograf, utrikeskorrespondenter för Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Aftonbladet.
Kontakt: [email protected].
-
Nu är den här; vinterkräksjukan. Den brukar slå till nu i december och håller i sig en bit in på våren. Vinterkräksjukan orsakas av caliciviruset och ingen går egentligen säker, den kan drabba människor i alla åldrar. Har man smittats så tar det mellan 12 och 48 timmar innan man insjuknar; man blir illamående, får kräkningar, diarré, huvudvärk och feber. Men man kan också bära på viruset utan att ha symtom alls. Det finns även de som faktiskt kan klara sig helt utan att bli sjuka, som verkar vara immuna.
Så, hur bra är handsprit mot kräksjukan? När måste man söka vård och kan man vara immun?
Gäst: Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Sveriges Radio; P4 Väst, P4 Göteborg och Fråga Agnes Wold.
Kontakt: [email protected].
-
Julens godsaker kan vara livsfarliga för hundar. Veterinären Ellinor Leijon delar sina bästa tips för en säker högtid och Liselotte berättar om när hennes hund, Castor akut fick åka till djursjukhuset efter att ha ätit choklad.
-
Efter en utekväll i Nashville fångades den då 21-åriga Hailey Welch på en YouTube-video där hon använde uttrycket “Hawk tuah.” Dagen därpå hade videon gått viral, och Hailey Welch blev över en natt ett globalt fenomen. Tiden efter den virala succén har varit som en framgångssaga. Hon har lanserat egen merchandise, startat en podcast och deltagit i offentliga evenemang som ofta förknippas med tidigare presidenter och popstjärnor. Men nu har "Hawk tuah"-tjejen hamnat i ett rejält blåsväder och anklagas för kryptobedrägeri. Vem är egentligen Hailey Welch? Vad exakt är det hon står anklagad för? Och är hennes framgångssaga på väg att rasa samman?
Gäst: Erik Melin, ekonomireporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Podcasten Pardon My Take, YouTube-kanalerna Tim & Dee, Blan Bri Uncut.
Kontakt: [email protected]
-
En välkänd TV4-profil fastnade i polisens nät efter att ha köpt sex på nästan 20 olika massagesalonger, vid över 30 olika tillfällen.
Sexköp vid just thaimassage är ett utbrett och välkänt problem. Enligt en rapport från 2023 visar siffror att minst åtta av tio salonger säljer sex.
Vilket naturligtvis innebär en exploatering av kvinnor med oerhörda och oöverskådliga konsekvenser.
Hur utsatta är kvinnorna på de här salongerna?
Vem är det som köper sex 2024?
Och vad har polisen för verktyg för att stoppa sexhandeln?
Gäst Janna Davidson, nationell rapportör och verksamhetsutvecklare av polisens människohandelsarbete.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
“Disease X” - så kallas den okända smittan som just nu sprider sig i Kongo-Kinshasa. 31 personer har bekräftats döda och över 400 ska vara smittade. Sjukdomen sprids i en avlägsen och fattig region i sydvästra Kongo-Kinshasa, och det som sticker ut lite extra är att mer än hälften av de smittade är barn under fem år, och kvinnor. Samtidigt som epidemiologiska experter befinner sig på plats i Kongo-Kingshaa för att utreda sjukdomen har oron för smittan spridit sig till flera länder i Asien. I Thailand har myndigheterna infört stärkt övervakning på flygplatser och gränsövergångar, och likaså i Hongkong. Vad är det egentligen för sjukdom vi har att göra med? Finns det några planer på särskilda åtgärder i Sverige? Och hur allvarlig är situationen?
Gäst: Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Firstpost, Bloomberg.
Kontakt: [email protected]
-
Den syriske diktatorn Bashar al-Assads regim har fallit och Rysslands president Vladimir Putin har förlorat sin viktigaste allierade i Mellanöstern. Men samtidigt som rebellerna i gruppen, HTS, har förberett sig på att ta över Syrien, har Ryssland lagt all sin styrka på att försöka vinna kriget i Ukraina, och har varken haft ekonomiska eller militära möjligheter att backa upp Bashar al-Assads regim. Vladimir Putin tycks möta nederlag efter nederlag just nu. Frågan är hur försvagat Ryssland faktiskt är och hur de påverkas av det som händer i Syrien?
Gäst: Niklas Vent, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: ABC News, Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Det är historiska dagar som äger rum just nu i Mellanöstern. Efter över femtio års styre i Syrien så har nu familjen Assads dynasti störtats.
De senaste dagarna har det rapporterats om att rebellgruppen HTS, Hayat Tahrir al-Sham, tagit över flera städer, inklusive huvudstaden Damaskus. Diktatorn, Bashar al- Assad, har tillsammans med sin familj flytt landet. Nu uppges han finnas i Ryssland där han och hans familj ska ha fått politisk asyl.
Varför händer allt nu? Hur påverkar det här regionen och vad väntar Syrien nu?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: DW News, ABC News, BBC.
Kontakt: [email protected].
-
Världens mest populära trollkarl ska börja om på nytt. Förra året så meddelade filmbolaget Warner Bros att det ska skapas en tvserie om ”Harry Potter” och hans värld. Men att skapa en ny serie är inte helt problemfritt. Anledningen heter JK Rowling, hjärnan och författaren bakom trollkarlen. Rowling har skrivit sju böcker om ”Harry Potter” och var tidigare ägare till varumärket Wizarding World. Men de senaste åren så har mycket kring Rowling handlat om hennes uttalanden kring transpersoner. Nu stormar det återigen kring författaren och hela produktionen kring den nya serien. Det pratas till och med om bojkott.
Kan man separera en författare från sitt verk, hur hanterar Warner Bros stormen och hur ska serien överträffa både böcker och filmer?
Gäst: Karolina Fjellborg.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Warner Bros, CBC News.
Kontakt: [email protected].
-
Först Tyskland, nu Frankrike – Europas två mäktigaste länder befinner sig mitt i varsin regeringskris. I Frankrike har regeringen fallit efter en misstroendeomröstning. I Tyskland väntas även där en misstroendeomröstning, vilket kan bana väg för ett nyval i februari. Experter menar att det politiska kaoset knappast kunde ha kommit vid en sämre tidpunkt. Snart tillträder Donald Trump i Vita huset, Ryssland trappar upp i kriget mot Ukraina, och ett eventuellt handelskrig med Kina väntar. Så vad kan konsekvenserna bli om Europa lamslås när enighet kanske behövs som mest?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: France 24, Times Radio, SVT, BBC News.
Kontakt: [email protected]
-
Varje år rapporteras nästan 30 000 personer som försvunna till polisen i Sverige. I 98 % av fallen hittas personen inom det första dygnet. Men så finns det de som kanske aldrig mer kommer hem igen – som 17-årige Mattias från Ljungby, som har varit borta i fyra år.Eller 20-årige Elliot från Skellefteå, som lämnade jobbet en eftermiddag i november förra året och sedan spårlöst försvann. Men det är inte bara Mattias och Elliot som verkar ha gått ut genom dörren för att kanske aldrig mer komma tillbaka. Det handlar om tusentals människor. I genomsnitt hanterar polismyndigheten tre anmälningar i timmen.Så hur hanterar polisen dessa fall? Hur många olösta försvinnanden finns det i Sverige, och hur stor är chansen att de hittas?
Gäst: Marcus Grahn, processledare för polisiär räddningstjänst med ansvar för efterforskning av försvunna personer vid polisen.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Aftonbladet, Sveriges Radio, SVT.
Kontakt: [email protected]
-
Donald Trump vann inte bara det amerikanska presidentvalet, han såg också till att Republikanerna tar kontroll över hela den amerikanska kongressen. Den 20 januari tillträder han och lämnar då regimen Biden/Harris bakom sig i dammet.
För Demokraterna befinner sig väl närmast i någon slags politisk öken efter den 5 november.
Hur ska partiet lyckas återuppstå och samla sig?
Vem ska de bygga som framtidsnamn nu?
Och hur mycket skada gör Joe Biden med sin benådning av sonen Hunter?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Tänk dig att du, efter döden, blir nedfryst och lagrad i en termosliknande behållaren. Där bevaras du tillsammans med tre andra kroppar, och fem avhuggna huvuden - i flytande kväve. Det kallas kryonik, och det blir allt vanligare. Idag finns det omkring 500 personer i världen som har låtit sig kryoniskt bevaras i länder som USA, Kanada och Schweiz. Snart kan det bli möjligt även här i Sverige. Men samtidigt som människor är redo att betala miljoner för en chans att överlista döden, saknas vetenskapliga bevis för att det faktiskt fungerar. Exakt hur funkar kryonik? Har man tinat upp en kropp än? Och hur ser planerna ut för en svensk kryonikmarknad?
Gäst: Alexander Bönke, reporter på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Global News, Youtubekanalen Tom Scott.
Kontakt: [email protected]
-
Hudvårdstrender kommer och går – vissa märkligare och farligare än andra. Häromdagen kom nyheten att Tullverket gör allt fler beslag av den receptbelagda aknekrämen tretinoin. En kräm som på TikTok sägs skapa ”glass skin”, alltså porslinshy, men som felanvänd i stället kan förstöra huden. Just på TikTok sprids trender, tricks och metoder för att förändra huden som små löpeldar.
Hur skadliga kan de vara?
Varför finns ett sådant sug efter förändring hos allt yngre?
Och går det ens att få – och behålla – den perfekta hyn?
Gäst: Agneta Elmegård, skönhetsexpert på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det var rånet som kom att bli ett av de mest spektakulära i världshistorien. Helikopterrånet mot värdedepån G4S i Västberga i Stockholm 2009.
Rånet blev enormt uppmärksammat världen över, rånarna glorifierades och man pratade om rånet som om det varit på film. Tillslut dömdes sju personer till fängelse för rånet. Bytet blev över 39 miljoner kronor, pengar som aldrig återfunnits. I dagarna har Netflix släppt en serie om händelsen och om personerna som utförde rånet.
Varför blev rånet så uppmärksammat? Varför glorifierades rånarna och vilken kritik har riktats mot den nya tv-serien?
Gäst: Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: Aftonbladet, SR Kulturnytt, Netflix.
Kontakt: [email protected].
-
Natten till onsdag, svensk tid, trädde en vapenvila mellan Israel och Hizbollah i kraft. Det efter flera månader av våld, död och mänskligt lidande. Avtalet går delvis ut på att Israel drar sig tillbaka från södra Libanon inom 60 dagar. Parterna får heller inte anfalla varandra, men Israel har kvar rätten att försvara sig om avtalet bryts. Flera experter tror att avtalet kommer att hållas, men samtidigt är läget oerhört instabilt och frågan är om en långsiktig fred mellan parterna ens är möjlig.
Varför kommer vapenvilan just nu? Exakt vad går den ut på? Och hur påverkar den situationen i Gaza?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator här på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: CBS News, Sky News.
Kontakt: [email protected]
- Mostrar mais