Öland Podcasts
-
Hur länge kan människans berättelser fortsätta leva?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckan beger Creepypodden sig till Öland för att undersöka vilken typ av minnen som överlever längst, och vad dessa ibland tusentals år gamla berättelser kan förändra i vår egen tid. Inte bara när berättelserna rör gamla fornborgar, utan också gamla, gamla människor.
Creepypodden är producerad av Ludvig Josephson, som också gjorde musiken i det här avsnittet. Vill du läsa fler creepypastor kan klicka dig runt bland våra tidigare avsnitt, eller följa oss på Facebook eller Instagram där vi heter Creepypodden. Mejla oss gärna med tips på bra creepypastor eller med egna skrämmande upplevelser: [email protected].
-
Det här är det första podd-avsnitt från Kalmar Län! Under 2023 kommer podden att förgyllas med en himla massa avsnitt från det långsmala länet i sydost. Det kommer att bli en hel del Öland, vi kommer att besöka området kring Västervik och in i skogarna mot Kronoberg… och så kommer vi, som i det här avsnittet, att besöka länets södra del…
För vad är inte bättre att börja med än att besöka Gamla Stan i länets huvudstad Kalmar! Under snart 1,5 år har arkeologerna undersökt de äldsta delarna av Kalmar, och locket till den medeltida staden har lyfts av!
Detta är det första av två avsnitt och med oss har vi Magnus Stibéus som är arkeolog vid Arkeologerna i Lund och projektledare för grävningarna i Kalmar.
För den som vill veta mer finns det en fin skrift, Ny arkeologi under gatorna i Gamla Stan, där man får följa förra årets grävning i både bild och text. Den går att ladda ner från Arkeologernas hemsida, eller så hittar du den gratis runtom i Kalmar.
Avsnittet görs med bidra från Länsstyrelsen i Kalmar.
Skriften Ny arkeologi under gatorna i Gamla Stan https://arkeologerna.com/publikationer/ny-arkeologi/
Arkeologernas blogg från Kalmar: https://arkeologerna.com/bloggar/det-medeltida-kalmar-blir-synligt/
Rättelse: I avsnittet säger jag att skriften finns på Arkeologerna i Lunds hemsida. Det är Arkeologernas hemsida! Arkeologerna i Lund är en avdelning av fyra och en del av Statens Historiska museer! Rätt ska vara rätt!
-
Åsskar gör sitt bästa för att vara riktigt tråkig så att lyssnarna ska kunna somna snabbt. Han läser tråkiga berättelser och tråkiga skämt, men det går..... sådär.... Istället ger han fyra bra tips för att somna lättare! Därefter är det dags att prata om ett nytt djur: ÖDLOR! Gabriel berättar om dom största, minsta, snabbaste och giftigaste ödlorna. Det handlar om alltifrån kameleonter till komodovaraner och draködlor, om tappade svansar och såklart massor av ödleskämt! Åsskar reflekterar även över vad vi kan lära oss av reptilerna och berättar varför han vill flytta till Öland.
Dagens ord: AI, växelvärme
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
I detta avsnitt pratar vi om Öland som resmål. Tommy har hela sin barndoms somrar där och vi har alla våra favoritställen från norr till söder på ön.
Mikael intervjuar en husbilshandlare om när på året det är som bäst att sälja eller köpa husbil och vi får även veta vilken typ av husbil/planlösning som flest är intresserade av.
I detta avsnitt startar vi även Husbilsskolan. I första avsnittet pratar vi om TV i husbilen.
Detta är dessutom sista avsnittet som Sara och Tommy är med på ett tag. Dom lämnar nu husbilslivet och flyttar in i sitt hus i Spanien. Vi tackar underbara Tommy och Sara för denna tid och önskar dom lycka till med sina projekt framöver.
Vi kommer naturligtvis att söka nya kompisar att hänga med i Stora husbilspodden. Är du intresserad får du gärna hoppa in på vår Facebook och läsa mer om hur du ska gå till väga.
Följ gärna Stora Husbilspodden på Facebook, där hittar du också länkarna till bland annat restipsen. Våra Husbilsresor och Our Backyard Europe kan du också följa på Youtube, Facebook och Instagram. Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]
Veckans kommaframöl:
https://www.systembolaget.se/produkt/ol/eybro-143215/
Ölandstips:
Ölands Djurpark
Långe Jan - Söder
Långe Erik - Norr
Stora Allvaret (landskapstyp, hedmark, hägring)
Himmelsberga (midsommar & friluftsteater)
Stenåsa stugor & camping
Små hamnar:
Norr:
Kårehamn
Böda hamn
Sandviks Hamn
Byrums Raukar
Söder:
Gräsgårds Hamn (Annys fiskekiosk - bästa fish & chips)
Grönhögen Hamn
Stora Rörs Hamn - Världens godaste bullar i bageriet citerat av Åsa på Gullanrullans Äventyr -
Christian Gustafsson och Jesper Hallberg är tillbaka i etern. I dag i sällskap av Johan Göransson, IKO:s nytillträdde klubbdirektör.
Det blev ett samtal om: • Arenafrågan – så är läget och det vill klubben • Arbetet med att bli hela regionens lag • Den elektriska stämningen i BGHC: "Man måste uppleva det för att förstå" • IKO-intresset i Kalmar och på Öland: "Stort" • Jobbet som klubbdirektör (och sin favorit-IK-spelare) • Klubbens ekonomi – så ser prognosen ut • IKO:s nya treårsplan • Isytor • Thomas Fröbergs framtid • Det finns pengar att värva för ...och mycket mera (bland annat sura s, Havslätt och bob hund/bobhund)
-
Fjällbacka, Ystad, Norrköping, Visby, Västervik och Öland – många är de orter och områden som blivit både omtalade och kända via böckernas värld. Det är både deckarvandringar och nya utflyktsmål som kommit till utifrån många författares hemorter eller inspirationskällor. Bokhandlerskan Malin Wall och författaren Cecilia Andersson tar i detta avsnittet upp vilken betydelser dessa orter har i de böcker vi läser. Och finns det något gemensamt för dem?
-
I årets första podd pratar Brit Stakston, Rasmus Canbäck och Martin Schibbye om neddragningarna i biståndet för information och konflikten mellan bistånd och handel, om det färska reportaget i Selma Lagerlöfs fotspår från Öland och Gotland samt om sociala mediers roll för stormningen av parlament runt om i världen.
-
Ja hur stor är ön egentligen? Är det en liten plutt eller är det faktiskt en rejäl bit? Är ön större än Gotland och Öland? Är Mallorca större än Gran Canaria, eller?
Om detta mina vänner, ska vi snart, bli varse!
☀️ Gillar du det jag gör här i podden? Kan du tänka dig att hjälpa Gran Canaria Podden att växa så jag kan skapa än mer kvalitativt material? ☀️
💚 Följ Gran Canaria Podden på Facebook & i din podcastspelare & lämna gärna ett (superbra) betyg.
💚 Dela dina favoritavsnitt med vänner på Facebook eller andra sociala media.
💚 Stötta podden ekonomiskt genom att köpa finfina kläder från webbshoppen eller bjud mig på en kaffe via Buy Me A Coffee.
Tusen tack 🙏
/Putte
🌴 TIPS 🌴
Nyhetsbrevet med generösa rabatter på Gran Canaria: https://grancanariapodden.se/prenumerera/
Tips för att lära dig spanska: https://grancanariapodden.se/spanska/
Nyttiga Facebookgrupper för Gran Canaria: https://grancanariapodden.se/facebookgrupper/
🌺 Länkar 🌺
https://grancanariapodden.se/
https://www.facebook.com/GranCanariaPodden
https://www.youtube.com/@grancanariapodden
📊 För företag och annonsörer 📊
Annonsera i Gran Canaria Podden
✉️ Kontakt ✉️
---
Credits
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stor inflyttning till Skandinavien under Vikingatiden, det framgår i en ny kartläggning av skandinavernas genetiska historia. En massaker på Öland år 500 hjälpte forskarnas DNA-detektivarbete.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det fanns en större variation i befolkningssammansättningen under Vikingatiden än vad vissa kanske tidigare trott. Vikingarna sökte sig ut i världen för handel och plundringståg, samtidigt flödade människor in i Skandinavien, från dagens Irland och Storbritannien och Baltikum, bland annat.
Forskarna har bland annat använt sig av gammalt DNA från två katastrofer, en massaker på Öland på 500-talet och från det förlista jättefartyget Kronan, för att kartlägga skandinaverna under 2000 år.
DNA-analyser av ursprung och befolkningar misstolkas ofta. Och risken finns att forskning om historiska befolkningar används i politiskt syfte för att hävda till exempel överlägsenhet eller äganderätt.
I Vetenskapspodden hörs Vetenskapsradions Camilla Widebeck och Björn Gunér, samt Sveriges radios vetenskapskommentator Ulrika Björkstén.
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Vikingatiden var inte bara en period när många från Norden seglade vida ut i världen - det var också en tid då många kom hit utifrån. Anders Götherström har blivit nerringd av journalister som är intresserade av vikingatiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Även idag är intresset i omvärlden stort, ja enormt, för nya forskningsresultat som har med vikingar att göra. Det märkte Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi i Stockholm nyligen, som blev nerringd av journalister när han och hans kolleger publicerade en genetisk studie om hur befolkningen i Skandinavien har förändrats under dom senaste 2 000 åren.
Och där just vikingatiden sticker ut som en period av stor inflyttning, säger han, då många kom hit från de brittiska och iriska öarna, från andra sidan Östersjön och även från Sydeuropa. Men dessa människor har lämnat oväntat små spår i arvsmassan hos oss som bor här idag.
Vi hör om vad det kan bero på, om hur det som var dödliga katastrofer i våra förfäders liv har blivit till lyckträffar för forskarna här.
Det som blev en stor jämförande studie över tid var från början tänkt som tre olika studier, där ben från tre nerslag i vår historia dna-analyseras för första gången berättar han. En om besättningen på Regalskeppet Kronan under stormaktstiden och en om båtgravarna runt början av vikingatiden. Och så en om de minst 30 personer som verkar ha dödats i en massaker vid Sandby borg på Öland runt år 500.
Medverkande: Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid arkeologiska forskningslaboratoriet och forskningsledare på Centrum för palegoenetik vid Stockholms Universitet.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]
Producent: Lena Nordlund
[email protected] -
Ett snöoväder väntas i Götaland. Myndigheten SMHI varnar för inställda tåg och strömavbrott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Många som smittats av covid blir inte friska, utan får det som kallas postcovid. Socialminister Jakob Forssmed tycker det är ett bra förslag att samla kunskap om postcovid på ett ställe. På ett nationellt kunskapscentrum. Och de som jobbar inom hemtjänsten på Öland får vara lediga mer, men ändå behålla sin heltidslön.
-
Philipp Weiss odlar nötter. Och vill att det ska odlas mycket mer i Sverige. I städerna, och bland vete och raps. Han berättar om alla nötter som kan odlas här. Och varför vi äter nötter till jul.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Philipp Weiss älskar nötter. Som barn bodde han i en by i södra Tyskland där det fanns mycket nötter. Hassel, kastanj och valnötter. Idag har nötträden fröat av sig och spridit sig, så när han hälsar på familjen kan han lätt fylla resväskorna med nötter och ta med sig hem.
– Det är väl det jag försöker återskapa här i Dalarna, säger Philipp.
Nu bor han och familjen i Stjärnsund i södra Dalarna. De första nötträden planterade han för 15 år sedan i en så kallad skogsträdgård. En bit mark på 2,5 hektar där det växer vilda träd och buskar blandat med frukt- och nötträd och bärbuskar. En plats där växtligheten samverkar och ger fin avkastning utan alltför mycket insatser.
Nötträden är ett slags experiment för att se vilka träd som klarar sig i det svenska klimatet. Alla erfarenheter har nu blivit en bok: Nötodlarens handbok.
Det här går att odla i Sverige: Äkta valnöt, grå valnöt, svart valnöt, hickory, äkta kastanj, olika hasselnötter, pinjenötter och ginko.
I Skåne har det odlats en del valnötter. Annars har vi inga starka nötodlartraditioner i Sverige. Däremot har det skördats vilda hasselnötter.
– Vi har brukat de vilda hasselbestånden. På Öland hade man en nötplockardag i kalendern. Då fick drängar och pigor gå ut i skogarna och plocka så mycket nötter de ville. Det var som en gåva från markägaren.
Nötter torkades och njöts på jul. En ovanlig lyx. Dagens julnötter med skal som brukar dyka upp i affärerna kring jul är en rest av det.
Sverige har också exporterat en hel del hasselnötter. Idag kommer det mesta från USA, Turkiet, Italien och Frankrike.
Philipp tror att nötodlingar kommer att bli vanligare i Sverige i framtiden. Mest tror han på odling i grönområden i städerna och mark som håller på att växa igen.
– De klarar sig bra på egen hand och kommer sen att sprida sig själva.
Det går också bra att odla nötter i raka rader på en åker. Eller komplettera befintliga odlingar av vete och raps med rader av nötträd.
– Träden skapar ett bra mikroklimat och bryter vinden. Den här typen av samodling har också Jordbruksverket börjat utreda.
-
I år fyllde den 50 år – Ölandsbron, som länkar samman Kalmar och Öland. Den 30 september 1972 invigdes Ölandsbron av Kung Carl XVI Gustaf som då var Sveriges kronprins. Idag är det svårt att tänka sig ett Öland, eller ett Kalmar, utan en bro. Men hur gick det egentligen till när beslutet om Ölandsbron fattades?
Avsnitt 21 av Kalmar – Öden och myter. Berättelsen presenteras av Destination Kalmar i samarbete med Storyspot och Region Kalmar län. Inläsare är Johanna Dahlbäck.
-
Det går att tränga in i människornas tankevärld före skriftspråket. Arkeologiska fynd som verktyg och statyetter, gravar och hällristningar ger pusselbitar till hur människorna tänkte för 15 000 år sedan i det som skulle bli Sverige. Utgångspunkten är människans eviga strävan efter att förstå sin omvärld.
När långt senare de första runskrifterna ristades under 200-talet efter Kristus går det att uttyda mer komplexa tankar och världar, men runorna på rökstenen är fortfarande mycket gåtfulla.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med David Dunér, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet som är aktuell med boken Svensk idéhistoria – Forntid, medeltid, renässans. Detta är första delen av två som utgår från boken Svensk idéhistoria.
Samspelet mellan tänkandet och omvärlden har drivit fram nya idéer – från att odla marken till att uttrycka tankar i hällristningar och runor. Senare kom introduktionen av skriftkultur och kristendom som gjorde allt mer abstrakta tankar möjliga. Boktryckarkonsten och reformationen ökade möjligheterna till tankeutbyte och snabbade på utvecklingen.
Lyssna också på Ölands fornborgar – kultplatser och försvarsanläggningar.
Bild: Lurblåsare från hällar i Bohuslän. Bohusläns museum, fotograf okänd, Digitaltmuseum.
Ljud: Fairytale Female Vocal av Psystein, Storyblocks Audio.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Avsnitt 14 handlar om weekendstäder - men inte de där vanliga utan ett par mer udda val. Linda berättar om Belgrad i Serbien och Cornelia om Gent i Belgien.
När Linda varit i Belgrad åkte staden upp på listan över hennes absoluta favoritstäder tillsammans med bland annat New York och Hanoi, inget dåligt betyg till Belgrad alltså!
När Cornelia åkte till Gent gjorde hon det på en överraskningsresa och tog först på Arlanda reda på vart hon skulle.. Men det blev en riktig match made in heaven.
Dessutom har Linda varit både i Köpenhamn och på Öland. Och vi får flera härliga tips från Danmarks huvudstad. Cornelia har varit på slottsweekend, roadtrip i Östergötland och i stenhögarnas paradis - Sigtuna.Mer info och länkar till allt vi pratar om i avsnittet hittar du alltid på vår hemsida jordenruntpodden.se eller på vårt Instagramkonto.
Linda kan du följa på Fröken Globetrotter på Instagram och Paulina hittar du också på Instagram.
Vill du komma i kontakt med oss? Maila oss gärna på [email protected] eller skicka ett meddelande på Instagram. Vi älskar att höra från er! Och du! Om du gillar podden blir vi jätteglada om du delar den med andra och betygsätter den i din poddapp.
Linda & Paulina - Mostrar mais