Björn Olsen Podcasts
-
Hur kommer det sig att politiker tenderar att enbart debattera “vården”, istället för vad som orsakar ett ökat vårdbehov?
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, samtalar om ifall det är dags att sätta människan i ett ekologiskt perspektiv. Borde en sjukvårdsdebatt rymma frågan om köttskatt, vårt handelssystem roll i pandemier, de stora hälsoeffekterna av förbränningen av fossila bränslen och en allt intensivare djurhållning?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Virus, ockulta riter, utomjordingar eller radioaktivitet. Ibland känns det som att det bara är en fråga om när zombieapokalypsen kommer, men vad kan vi göra för att förbereda oss inför undergången? I Fruktansvärda Monsters zombieavsnitt berättar zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer om vad det viktigaste är att tänka på inför en zombiekatastrof. Dessutom intervjuar vi virologen Björn Olsen om virus och parasiter som sätter sig i vår hjärna och påverkar vårt beteende. Om du inte kan få nog av zombier finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
Creepypasta: Creepypasta Wiki, okänd källa. -
David Eberhard är psykiater, forskare, föreläsare, författare och samhällsdebattör. Magnus Lindwall är professor inom psykologi, författare och forskare.
De gästar mig i loungen för att prata om hur vi har blivit vi har blivit psykologiskt påverkade av restriktionerna senaste två åren. Vi pratar om zero-covid rörelsen, antivaxxers, nyanser, Jan Guillou, Alex Schulman, Agnes Wold, Amina Manzoor, Katarina Gospic, Johan Giesecke, Björn Olsen, Ardalan Shekarabi, Lena Hallengren, Anders Tegnell, Lena Einhorn, Emma Frans, Socialdemokraterna, Medborgerlig Samling, forskning, beteendevetenskap och mycket annat. Magnus och David nördar också ner sig i senaste psykologiska trenderna och jag dricker en hel del vin.
Rekord i loungen - både i längd och djup. Lyssna gärna!
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
Instagram
LinkedIn
Facebook
-
Dagens gäst var en av dem som tidigt var kritisk till den svenska strategin. Redan i januari 2020 varnade Björn Olsen för att det som skedde i Kina skulle utveckla sig till en pandemi. Han avrådde svenskar från att åka till Alperna under sportlovet, medan Folkhälsomyndigheten ignorerade det. Han förordade att de som återvände skulle sättas i karantän, vilket återigen Folkhälsomyndigheten inte tyckte var nödvändigt. Sedan dess har mycket hänt.
Björn Olsen är professor och överläkare i infektionssjukdomar. Han är en av de mer internationellt framstående forskarna i Sverige inom sitt fält. Han har även skrivit boken ”Pandemin – myterna, fakta, hoten” som gavs ut på Norstedts 2010. I juli förra året sommarpratade han i P1, vilket ledde till skarpa reaktioner från en del håll, eftersom han inte var team Folkhälsomyndigheten.
I dagens podd pratar vi om Coronakommissionens delbetänkande som publicerades i fredags, olika vägval och vad ett mer vetenskapligt förhållningssätt till pandemin hade kunnat ge.
Det andra delbetänkandet av coronakommissionen utvärderar inte hela coronastrategin i detta betänkande, utan väntar med det till slutbetänkandet presenteras i början av 2022. På pressträffen sammanfattade man sina huvudsakliga slutsatser såhär:
* Sveriges hantering har präglats av senfärdighet
* Pandemiberedskapen var undermålig
* Smittskyddslagstiftningen var och är otillräcklig
* Smittskyddet är och var decentraliserat och fragmenterat
* Hälso- och sjukvården har med kort varsel ställt om och klarat av vården av sjuka i covid-19, men det har skett till priset av extrem belastning på personal och att annan vård skjutits upp.
Man konstaterar också att det finns områden en besvärande brist på data som gjorde det svårare att övervaka pandemin när den pågick, men också att utvärdera hanteringen i efterhand.
Tidigare avsnitt på samma tema: “Lisa Bjurwald om mediernas coronasvek” (30/5)
Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
2021-07-07 | | Barnens hälsa har också påverkats av pandemin. Hur kan vi bäst skydda dem och ge dem en säker skola? I Sverige har 1300 barn legat inlagda på sjukhus med covid-19. 14 har avlidit. 250 har utvecklat hyperinflammation. Tusentals har drabbats av långtidscovid. Hur kan vi möta hösten bäst med deltavarianten och 2,3 miljoner ovaccinerade barn? De två deltagarna i heta stolen - Björn Olsen och Anders Vahlne - är bägge medlemmar i Vetenskapsforum covid-19
Här finns samtalet på Youtube: https://youtu.be/lzdPvD-H2dY
Vill du stötta vårt arbete? Du kan bli medlem i Vetenskapsforum Covid-19 här: vetcov19.se/bli-medlem/
Du kan även donera till vårt arbete: vetcov19.se/donera/ -
2021-06-06 | Nu kan vi alla andas ut - eller? "Är pandemin verkligen över nu" undrar Stefan Einhorn och bjuder in Björn Olsen, Emil Bergholtz, Lena Einhorn och Jan Lötvall för att reflektera.
Här finns samtalet på Youtube: https://youtu.be/07aa2iF1kTw
Vill du stötta vårt arbete? Du kan bli medlem i Vetenskapsforum Covid-19 här: vetcov19.se/bli-medlem/
Du kan även donera till vårt arbete: vetcov19.se/donera/ -
2021-05-06 | 60 MINUTER med Björn Olsen och Jan Lötvall som pratar med er om Sverige och försiktighetsprincipen. Gäst för kvällen är Finn Nilsson. "Vetcov - 60 Minuter" spelas in LIVE och allt som diskuteras bygger på era frågor som ni skriver till oss under samtalets gång på chatten. En rättelse: Alla vaccin som används i Europa är fullt godkända i EU/Sverige. Tex USA har valt att godkänna användning av dem enligt principen "emergency use authorization".
Här finns samtalet på Yoytube: https://youtu.be/2LL6wdd7bxQ
Vill du stötta vårt arbete? Du kan bli medlem i Vetenskapsforum Covid-19 här: vetcov19.se/bli-medlem/
Du kan även donera till vårt arbete: vetcov19.se/donera/ -
Överläkare, professor i infektionssjukdomar, 61 år. Född i Örebro, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2006.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Att födas på nyttBjörn Olsen ger sin syn på hur Sverige har hanterat pandemin och berättar om sin tacksamhet över sjukvården och sitt intresse för fåglar.
I sitt Sommar pratar Björn Olsen om hans kritik mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ifrågasätter strategin Sverige valde i pandemin 2020. Han tar även upp hur påtaglig den snäva åsiktskorridoren har varit och medias undergivenhet och brist på kritisk hållning.
-Som fågelskådare skapar man sig nya horisonter och dimensioner.
Med fågelsång och målande beskrivningar förklarar han sin fascination för fåglar. Och han jämför uppvaknandet efter sin operation av en hjärntumör i hypofysen med födelsen.
-Upplevelsen av att födas, att tränga in i världen är så kraftfull att den inte går att jämföra med något annat.
Om Björn OlsenEn av landets ledande experter på infektionssjukdomar och förutspådde tidigt att coronaviruset skulle komma att bli en pandemi. Skrev 2010 boken Pandemier, myterna, fakta, hoten som handlar om att pandemierna är globala hot som kräver
världsomspännande åtgärder. Forskar om zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som smittar från djur till människor. Är ornitolog, ringmärkare och specialist på djurburna smittämnen som influensa och coronavirus.
Verksam vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Är hedersdoktor vid Linnéuniversitet och startade 1984 Stora Fjäderäggs fågelstation.
Fritidsintressen är fåglar, läsning, forskning och barnbarn.Livet är en glimt mellan två oändligheter. I mitt program kommer jag berätta varför fåglar och infektioner är så fascinerande och varför jag fick chansen att uppleva en andra pubertet. Jag kommer också berätta varför jag tror att coronapandemin inte blir den sista eller värsta. Det kommer en till.
Producent: Niklas Zachrisson
-
En ny global smitta kom snabbare än vi trodde, och den sprider sig fort. Kommer den att utvecklas till en pandemi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtidigt som P3 Dystopia släppte avsnittet "Pandemi" blev utbrottet av ett helt nytt coronavirus större och större för varje dag. Ett specialavsnitt kändes oundvikligt.
I det här avsnittet försöker vi bland annat svara på vad vi vet om utbrottet just nu, vad ett coronavirus är för någonting och vad som kan hända i framtiden. Och hur nära är man ett vaccin?
Vi gör ett återbesök hos Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, för att reda ut det här.
Dessutom tar vi upp en teori som sprids som en löpeld på internet.