Håkan Engström Podcasts
-
Livet ställs på ända när 28-åriga Annika får diagnosen ALS. Hon bestämmer sig för att leva aktivt så länge hon orkar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Annika Andersson i Vilhelmina är 26 år har hon nyss påbörjat sin karriär, blivit gravid och märker att något är fel i kroppen. Benen viker sig och hon ramlar i trapporna flera gånger. Efter två års pendlande till experter i Umeå får hon till slut beskedet: Hon har ALS.
Hon börjar planera för begravning, övertygad om att hon inte kommer överleva sin 30-årsdag. Men sjukdomen utvecklar sig långsamt och hon bestämmer sig för att istället leva aktivt så länge det går. Hon träffar kärleken, förverkligar sina drömmar om ett till barn och gifter sig.
2018 blir hon kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina, med den tunga uppgiften att lägga ner skolor och förskolor för att sanera kommunens ekonomi. Varför valde hon den otacksamma vägen, när hennes dagar är räknade?
Ett program från 2023
Av: Bertholof Brännström
Producent: Håkan Engström
Slutmix av: Tor Sigvardson -
Sommaren 2019 ska Peter Barlach avsluta sin åttonde roman. Men han dricker och tar sömntabletter. Sedan kraschar han in på Beroendeakuten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Peter är 12 år dör hans mamma i en bilolycka. När han är 13 år dricker han för första gången. Tonåren kantas av hetsdrickande och fyllor. 50 år gammal går det inte längre och han körs till Beroendeakuten i Stockholm, BAS. Det blir en lång augustikväll i en korridor av svåra fyllor, psykoser, abstinens och hot om våld.
Tre år senare är han nykter och återvänder till mottagningen. Han träffar personalen Frida, Jessica och Marcus som arbetade där den kvällen. Vi får en unik inblick i den kaotiska vardagen på mottagningen och om hur och varför Peter hamnade där.
Av: Peter Barlach
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Tor Sigvardsson -
Jens Garnfeldt säger att Gud genom honom helar sjuka och återuppväcker döda. P1 Dokumentär följer den kontroversielle pastorn som försöker frälsa Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den danska frikyrkopastorn Jens Garnfeldt eggar publiken i den fullsatta aulan i Göteborg. Han säger att en ny väckelse är här. Han säger att Gud säger till honom vilka Gud vill vidröra. De som pekats ut kommer upp på scen och ställer sig på en lång rad. Jens Garnfeldt lägger händerna på dem och skriker: Fire!
De faller direkt.
Från Köpenhamn via Livets ord till ÄlmhultsväckelsenJens Garnfeldt föddes i Köpenhamn och växte upp i en kristen familj med föräldrar som var pastorer inom pingstkyrkan. Efter att ha studerat i Livets ord startar han den egna församlingen Köpenhamns bibelträningcenter.
Dokumentärmakaren Bo Sjökvist ser hans ”Älmhultsväckelse” på en kristen tv-kanal och börjar följa hans resa genom Sverige. Hör hur det låter inifrån mötena där handpåläggning sägs bota deltagarna och människor ligger i högar på golvet.
En dokumentär från 2014.
Reporter: Bo Sjökvist
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Fredrik Nilsson -
Malin Appeltofft är en 47-årig lärare med man, tre barn och en envis dröm att göra karriär som standup-komiker. Men ofta kommer verkligheten emellan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Tobias Aspelins dokumentär får vi följa hur hans fru Malin Appeltofft förvandlar den grå och slitsamma vardagen till färgstarka skämt som får publiken att vrida sig av skratt. Men Malin erbjuds mest små gig och får aldrig riktigt komma in i värmen på de stora klubbarna. Nu har hennes 10 år av att skapa sig en karriär inom stand-up har börjat slita både på henne och på familjen.
Min roliga fru är en dokumentär från 2018 om att göra drömmar till verklighet och vad vi är beredda att stå ut med för att nå dem. Sänds igen sommaren 2022 som en del av P1 Dokumentärs Kärlekssommar.
Reporter: Tobias Aspelin
Producent: Håkan Engström
Mix: Nima Shams -
Kristin Enmark är gisslan under Norrmalmstorgsdramat. Hör hennes egna ord om rånet och hur hon ger upphov till det världskända fenomenet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 23 augusti 1973 går Jan Olsson in genom dörren till Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Sex dagar senare får dramat sin upplösning och för några av de inblandade förändras livet för alltid.
En autentisk skildring inifrån NorrmalmstorgsdramatI P1 Dokumentär hör vi de unika rösterna från bankrånet. Kristin Enmark som ingår i gisslan och ringer Olof Palme. Polisen Morgan som sjunger ”Lonesome cowboy” för att lugna den nervöse rånaren.
Lyssna på deras berättelse om att vara mitt i ett av Sveriges allra kändaste brottsfall. Och om det psykologiska fenomenet Stockholmssyndromet som myntas efter dramat.
Programmet sändes första gången 1998.
Reporter: Helena Ardelius
Producent: Håkan Engström -
Simones pojkvän döms till fängelse efter att han nästan misshandlat henne till döds. För Simone betyder det en ny och tillfällig frihet. Om fem år kan han vara ute igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I tio år lever Simone i ett förhållande där våldet och övergreppen bara blir värre. När hon är 25 år gammal är det så illa att Simone nästan dör.
Pojkvännen döms till fängelse. För Simone öppnas ett nytt liv. Hon är äntligen sin egen igen, fri att göra det hon vill. Men åren av misshandel och övergrepp har satt sina spår. Simone gör allt hon kan för att försöka läka och hitta tillbaka till sig själv.Om fem år kan ex-pojkvännen komma ut ur fängelset. Och Simone är livrädd för att han ska hitta henne.
Vi har bytt ut huvudpersonens namn. Simone heter egentligen något annat.
Programmet gjordes 2021.
2022 tilldelades reporter Alexandra Sannemalm Stockholms Radiobiografs pris Ljudvågen för dokumentären, med motiveringen:
Ljudvågen 2022 tilldelas en berättelse som är omöjlig att lämnas oberörd av. Avskalat, utan att värja för det svåra och detaljerade, tillåts lyssnaren komma oerhört nära en annan människas erfarenheter. Utan sensationslystnad eller överdramatisering får vi en inblick i hur det kan vara att leva i en relation med brutalt och rått våld. Den här dokumentären visar att det lågmälda berättandet kan bli det starkaste i bruset, något vi vill lyfta fram i dagens ljudlandskap.
Reporter: Alexandra Sannemalm
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Fredrik von der Pahlen -
Ett gäng kända konstnärer, skådespelare och musiker lever bohemliv på Fårö med nakenbad och storslagna fester. Men en natt spårar det ur. En magdansös dyker upp som en födelsedagspresent ur en koffert.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren Lennart Hellsing, musikern Georg Riedel, skådespelerskan Yvonne Lombard, poeten Elisabeth Hermodsson och estradören Olof Buckard var några i det stora kompisgänget av kändisar från 60- och 70-talens kulturliv.
Somrarna tillbringade de på Fårö med vilda fester till gryningen och nakenbad på öde stränder. En paradisisk tillvaro som fick ett tvärt slut när feminismen gjorde sitt intåg i gänget genom filmaren Maj Wechselmann.
Koffertmordet på LansaUnder en urspårad födelsedagsfest en julinatt sätts gängets gemenskap på prov när en magdansös dyker upp som födelsedagspresent. Festen spårar ur och ödelägger decennier av nära vänskap och går till historien som koffertmordet på Lansa.
Reporter: Jannike Åhlund
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Tor Sigvardson -
I vårt femte avsnitt pratar vi med författarna Moa Wall Kubilius och Anna Jakobsson Lund. Moa har skrivit tre bilderböcker som är utgivna på Kubilius Förlag, ett förlag som hon startat och driver på egen hand. Just nu är hon aktuell med böckerna: "Mamma och Liten på cykelsemester" och "Mamma och Liten fjällvandrar". Anna har skrivit flera hyllade böcker i fantastikgenren, främst för ungdomar och unga vuxna, som även de är utgivna på ett förlag hon startat och driver själv: Annorlunda Förlag. Just nu är hon dock aktuell med den lättlästa serien "Närmare gränsen" ("Önskar jag kunde berätta för dig" och "Varför säger du inget?") som ges ut på Hegas. Men hur är det att ge ut på eget förlag? Varför väljer man som författare att göra det?
I avsnittet pratar vi även med Håkan Engström som är musikredaktör på Sydsvenskan. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Den mystiska hovstriden" av Elin Hägg (Bokförlaget Opal) och "Asynja: Kungens grav" av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam (Bonnier Carlsen).
-
Planet har flugit rakt in i World Trade Center morgonen den 11 september 2001. På gatorna, i fönstren, på taken, överallt ringer folk varandra och berättar vad de ser och hur mycket de älskar varandra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När planen flyger in i tvillingtornen bryter hela New Yorks telefonsystem samman. Människor flyr undan dammet från de raserade höghusen, personer beskådar allt från sina fönster eller är fast i de attackerade husen. I desperat jakt på anhöriga lämnar de meddelanden i röstbrevlådor utan en aning om de någonsin kommer att avlyssnas. Meddelanden som blir ögonblicksbilder från den 11 september.
Programmet gjordes 2011.
Reporter: Lotta Eriksson
Producent: Håkan Engström
-
Olle Ljungströms mamma mailar nattradion och önskar Olles låtar. På hans dödsbädd lovade hon honom att han aldrig skulle bli bortglömd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Olle Ljungström var bara 54 år när han dog efter ett helt liv kantat av missbruk men också fantastisk musik som inspirerat många svenska musiker.
Olle Ljungström var en av Sveriges mest begåvade artister och textförfattare och startade i bandet Reeperbahn i slutet av 70-talet. I augusti 2021 skulle han ha fyllt 60 år men en leversjukdom orsakad av många års missbruk avslutade hans liv 2016. Han var livrädd för att glömmas bort.
Nu berättar Olle Ljungströms föräldrar och hans bäste vän och kollega Heinz Liljedahl öppenhjärtigt om hur säregen han var redan som barn, om hans utsvävande leverne och om hans allra sista år.
Dokumentären bygger också delvis på opublicerade intervjuer som filmmakaren och vännen Jacob Frössén gjorde med Olle Ljungström under flera års tid där han berättar om sin syn på konsten, livet och missbruket som ständigt kantade hans liv.
– När Olle förstod att han inte hade lång tid kvar att leva så fick han sin mamma Misse att lova honom att han inte skulle bli bortglömd. Och vintern 2021 när jag hade kontakt med Misse påminde hon om att Olle skulle fyllt 60 år i år. Då fick jag idén att göra den här radiodokumentären som ett sätt att hålla både minnet av honom och hans musik vid liv, säger Jacob Frössén.
Programmet gjordes 2021.
Reporter: Jacob Frössén
Producenter: Håkan Engström och Magnus Arvidson
Slutmix: Nima Shams
-
Åsas föräldrar har skiljt sig två gånger, och gift sig tre gånger med varandra. I skuggan av deras obeslutsamhet finns Åsa och hennes syster som försöker förstå sina föräldrars stormiga relation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I maj 1983 gifter sig Åsas föräldrar för första gången. De är två personer som har förälskat sig i varandra, trots alla sina olikheter. Knappt 40 år senare säger de att den där kärleken fortfarande finns där, men i deras dotters ögon har relationen i stället kantats av bråk och konflikter.
Olikheterna har skavt i stället för att komplettera. Två skilsmässor och tre bröllop senare undrar hon vad det är som gör att de envisas med att välja varandra om och om igen, trots att alla runt omkring dem säger åt dem att ge upp.
Men Åsa frågar sig också vad det har satt för spår i henne, att ha levt sitt liv i skuggan av två personer som inte har kunnat bestämma sig för om de vill leva tillsammans eller inte.
Reporter: Åsa Secher
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Nima Shams
-
Noor och Ahmed blir bortförda av milismän julafton 2017. Ingen hör nåt. Inte ett spår. Plötsligt, efter 5 månader, dyker en video av terrorsekten IS upp på sociala medier. En avrättningsvideo.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Familjemedlemmar åker på nytt ner till Kurdistan, den här gången för att försöka hitta kropparna efter Noor och Ahmed för att kunna begrava dem hemma i Sverige.
Men de vill också försöka få en klar bild av vad som verkligen hände. Även om den svenska polisen bekräftat att det är IS som utfört morden så är det oklart om det var IS som förde bort Noor och Ahmed. Familjen vill ha svar, vill veta sanningen, men det är en sällsynt vara i Irak.
Programmet är gjort 2019.
Reporter: Karwan Faraj
Berättare: Shang Imam
Slutmix: Ludvig Jansson
Producent: Håkan Engström
-
Noor är 20 år och har hamnat i fel sällskap. För att komma bort från Hammarkullen åker han och morbror Ahmed till Irak. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser. En sen kväll kommer kidnapparna...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Noor kommer till Kurdistan i början av oktober 2017. Han mår mycket bättre nu, har skrivit ett cv och längtar hem, han ska söka arbete. Och hemma i Göteborg har Noors mamma ordnat så att familjen ska flytta, bort från Hammarkullen.
– Vi hade kontakt. Han saknade alla, han saknade Hammarkullen, han ville komma tillbaka. Han blev liksom klarare i huvudet. Han sa till mig att han kommer tillbaka och jag blev jätteglad, säger Noors barndomsvän Hussein.
Ibland följer Noor med sin morbror Ahmed till den bergkross Ahmed är delägare i utanför Daquq, Kurdistan i norra Irak. En kväll när de precis gått för att lägga sig i de husvagnar som finns utställda vid arbetsplatsen kommer en grupp beväpnade män som utger sig för att vara irakiska shia- miliser. De tvingar med sig Noor och Ahmed och sedan blir det helt tyst.
I Hammarkullen bestämmer sig familjen för att själv åka ner till Irak och leta efter Noor och Ahmed. Och de försöker få kontakt för att förhandla med kidnapparna och betalar stora summor för information som inte leder någon vart. De två männen är alltjämt spårlöst borta.
– Man ser framför sig liksom, något litet krypin som är mörkt. Jag tänkte på hur dåligt Noor mådde under sommaren. Vad kan inte det här trigga igång hos honom om han blir behandlat på ett sådant sätt som jag föreställer mig att man blir behandlad när man sitter i fångenskap, säger Noors fritidsledare Lina.
Inte ett enda livstecken från Noor och Ahmed sedan julafton 2017. Men så publicerar plötsligt terrorsekten IS en video som snabbt börjar spridas på sociala medier. I videon syns Noor och Ahmed.
Programmet är gjort 2019.
Reporter: Karwan Faraj
Berättare: Shang Imam
Slutmix: Ludvig Jansson
Producent: Håkan Engström
-
Trifa är 17 år morgonen hon lämnar familjens radhus för att aldrig mer återvända. Hon är trött på slag och hån. 20 år senare söker hon upp spillrorna av sin familj för att förklara vad som hände.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
1991 kommer familjen Abdulla till Sverige efter fem år på flykt undan Saddam Husseins förföljelser. Medan Trifa och hennes syskon snabbt integreras i sitt nya land, stelnar hennes föräldrar i drömmarna om hemlandet Kurdistan och marginaliseras.
Allt kulminerar sommaren 1999 då Trifa är övertygad om att hon ska bli bortgift. Hon beslutar att hon inte kan leva på det här viset längre. I våldet, den sociala kontrollen och ovissheten om sin framtid som en fri människa.
Men hennes beslut har ett högt pris: sorgen, skuld-och skamkänslorna över att ha slagit sönder sin familj bär hon med sig i över 20 år.
Hon frågar sig än idag om frihetens pris var för högt.
Av Trifa Abdulla
Slutmix Nima Shams
Producent Håkan Engström
-
FORSKARE INOM AI OCH FYSIK, 51 år. Född i Stockholm, bosatt utanför Boston. Tidigare Sommarvärd 2008.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Forskaren Max Tegmark berättar i sitt Sommar om vad som håller på att hända med utvecklingen av artificiell intelligens, ett område med stor potential och stora risker.
”För mig är artificiell intelligens den viktigaste demokratifrågan i vår tid”, säger Max Tegmark, forskare inom artificiell intelligens, AI, och fysik i sitt program.
När teknikutvecklingen gör enorma framsteg finns risken att de som har tillgång till den nya tekniken får makt över de som inte har den. Max Tegmark pratar om vad som kan hända, och hur teknikutvecklingen redan idag omformar samhället.
Men vad är egentligen intelligens? Max Tegmark vill att vi slutar se intelligens som något bara kolbaserade livsformer, som människor och djur, kan ha. De senaste åren har datorerna blivit mycket bättre på att röra sig, spela och köra själva.
Sen sitt förra sommarprat har Max Tegmark börjat kalla sig aktivist, och inte bara forskare. Via sitt arbete med organisationen Future of Life Institute arbetar han ihop med andra personer inom forskningsfältet för att styra utvecklingen av artificiell intelligens i rätt riktning. För, som organisationen skrev i en insändare: AI kan bli ”det bästa eller det sämsta som någonsin hänt mänskligheten”.
Om Max TegmarkFöreläsande fysiker känd för sina kontroversiella teorier om parallella världar. Professor vid MIT, Massachusetts Institute of Technology i Boston. Aktuell med boken Liv 3.0; att vara människa i den artificiella intelligensens tid.
Har dubbel examen, som civilingenjör i teknisk fysik vid Kungliga Tekniska högskolan och civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Disputerade vid University of California, Berkeley. Leder The Future of Life Institute, en organisation som verkar för att tekniken ska hjälpa mänskligheten.
Har gett ut Vårt matematiska universum; mitt sökande efter den yttersta verkligheten. Mottog KTH:s stora pris 2015.
Här kan du lyssna på hela dokumentären "Fyra minuter från kärnvapenkrig" av Per Shapiro och Håkan Engström som nämns i programmet:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/991022?programid=909
Producent: Per Shapiro