Northvolt Podcasts
-
Tusentals nya jobb skapas när Sverige tar steget in i batteriåldern. Europeiska och svenska företag försöker ta ikapp det stora asiatiska försprånget. Men går det och lyckas man locka till sig rätt arbetskraft till industrierna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Victor Jensen
Röster och medverkande i programmet
Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet, Chalmers
Claes Winzell, forskare, forskningsinstitutet Rise
Ida Rönnblom, kanslichef, Arbetsförmedlingen
Peter Carlsson, vd, Northvolt
Anders Thor, presschef Northvolt
Martin Lundstedt, vd, AB Volvo
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Henrik Henriksson
[email protected] -
Staffan Lindberg, grävande journalist på Aftonbladet, har gjort omfattande research kring blodsmineralen kobolt som används i tillverkningen av alla batterier i det mesta såsom smartphones, datorer och elbilar. Kobolt bryts framför allt i Kongo-Kinshasa, där mer än hälften av världens kobolttillgångar finns. Där sker gruvbrytningen under extremt farliga och exploaterande förhållanden. Arbetare och barn, så unga som tre år, som jobbar i gruvorna utsätts för direkt dödliga hälsorisker och arbetar under slavliknande förhållanden.
Kongo-Kinshasa har en sorglig historia med över 100 år av exploatering och kolonialisering som har resulterat i en grov korruption inom landets instabila regering som också har sålt landets värdefulla gruvtillgångar till svenska, europeiska och kinesiska bolag för småsummor. Idag finns det nästintill ingen transparens i batteritillverkningsprocessen hos de stora batteritillverkarna som vi är beroende av, såsom Tesla, Apple och svenska bolag som Volvo och Northvolt. En svag reglering av blodsbatterierna har också inneburit att kobolt ofta smugglas ut från landet för att sedan användas i batteritillverkningen utan att det går att spåra. Men koboltmineringen är inte bara ett dilemma för batteritillverkarna utan även miljörörelsen. Koboltbatterierna behövs i den gröna omställningen för att vi ska nå miljömålen.
Staffan pratar om sina resor till koboltgruvorna, om hela produktionskedjan från de dödliga gruvorna till de färdiga batterierna som används för att spela in och lyssna på detta avsnitt. Staffan berättar också om sin granskning av mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán som dödades kallblodigt 2017 när hon utredde kongolesiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter i landet.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQbeQ7/blodsbatterier-en-granskning-av-kobolt-industrin-i-kongo
https://www.aftonbladet.se/av/staffan-lindberg
https://sverigesradio.se/avsnitt/batteriboomens-baksida-den-vilda-jakten-pa-kobolt
https://www.youtube.com/watch?v=_V3bIzNX4co
OBS! Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:https://www.patreon.com/taimaz
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
Från ett stålbad till ett annat. När pandemin klingade av följde Rysslands invasionskrig i Ukraina, energikris, skyhög inflation och höjda räntor. Börserna faller och vi får mindre pengar över i plånboken. Larmet om lågkonjunktur är på alla löpsedlar. Men hur ser det ut egentligen när vi tittar på siffrorna? Vart bedömer Konjunkturinstitutet (KI) att vi är på väg? Och vad kan vi lära oss av historien? Göteborgs äldsta hotell har gått igenom flera kriser. Ägaren Markus Oddestad gästar oss i detta avsnitt tillsammans med Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI. Emanuel Karlsten är programledare.
Länkar
Vårt erbjudande till företagare
Business Region Göteborgs webbplats
Glöm inte att prenumerera så missar du inga avsnitt! Tipsa gärna en vän eller kollega om podden. Välkommen att höra av dig till oss på BRG om du har frågor eller vill ha hjälp med att starta, utveckla eller etablera företag.
-
Dessutom i Godmorgon, världen! om mammor som nattvandrar, konkurrensen om personalen i norr, veckans Panel, krönika om Lars Vilks av Nina Solomin och kåseri av Helena von Zweigbergk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför hotar Putin med kärnvapen?
Den senaste veckan har Rysslands president Putin varnar för att man kan komma att använda kärnvapen om landets "territoriella integritet" hotas. Här om dagen höjde USA:s president Joe Biden tonläget och varnade för att världen kan stå inför Armageddon - alltså den sista striden mellan Det Onda och Det Goda.
Har vi närmat oss gränsen för en konfrontation mellan stormakterna?
Samtal med överstelöjtnant Joakim Paasikivi och Anna Wieslander från den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.Drygt 200 000 ryssar har mobiliserats de senaste två veckorna, enligt bedömningar. Samtidigt uppskattas lika många valt att lämna landet, för att undvika att skickas till fronten i Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Förmågan att mobilisera en stor armé har genom historien varit en av Rysslands styrkor när landet befunnit sig i krig. Så vilken betydelse har det idag, och hur väl kommer den ryska statsledningen att lyckas? Reportage av Nina Benner.
Det har varit stort fokus på att locka personal till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten ska det bland annat byggas stålverk i Boden, järnsvampsfabrik i Gällivare och i Skellefteå - batterifabriken Northvolt, som har anställt 1300 personer hittills. Vid årsskiftet vill de vara 1500.
Men suget efter personal till industrin, riskerar att hota samhällsviktiga funktioner, som vården och skolan. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Timme 1:Kärnvapenhot från Ryssland – USA talar om Armageddon. Samtal med Joakim Paasikivi överstelöjtnant på Försvarshögskolan, Anna Wieslander från amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.
Den ryske soldaten och landets mobilisering genom tiderna. Reportage av Nina Benner.
Nobelpriset i medicin till Svante Pääbo inspirerar barn och forskare. Reportage av Martin Hult.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har haft en tuff start och fick ros och ris på Tories partikonferens. Reportage av Stephanie Zakrisson.
Krönika om Lars Vilks, ett år sen han dog i en trafikolycka. Vilks gestaltar en av vår tids stora konflikter, menar krönikören Nina Solomin.
Veckans panel:
Kajsa Kettil Borås Tidning
Daniel Swedin, Arbetet
Martin Thunberg, BarometernTimme 2:
Kampen om personalen i norra Sverige. Även vårdbiträden går till bättre betalda jobb i industrin. Reportage av Erica Sundén.
Satir med Public Service med Mattias Konnebäck och Erik Blix och imitatörerna Rakel Mohlin och Göran Gabrielsson.
I dagarna har det gått ett år sedan artisten Einár mördades i Hammarby sjöstad i Stockholm. Det ledde till att engagemanget för att nattvandra ökade bland föräldrar. Reportage av Lotta Myhrén.
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om varför det kärvar mellan SD och L i regeringsförhandlingarna.
På Museum of Arts and Design i New York pågår utställningen Queer Maximalism, med kostymer skapade av designern, performanceartisten och musikern Machine Dazzle, eller Matthew Flowers. Reportage av Roger Wilson.
Kåseri om minnet av barndomens somrar i Benidorm av Helena von Zweigbergk.
Programledare Sara Stenholm
Producent Margareta Svensson
Tekniker Tim Kellerman -
Världens elbilar använder hundratusentals ton metaller i batterierna. Om de inte kan återvinnas räcker inte råvarorna till alla. Lösningen kan finnas i en liten fabrik i Västerås.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Banka och elda har vi kunnat göra sedan stenåldern", sa Christian Ekberg, professor industriell materialåtervinning Chalmers, för ett par år sedan till Vetenskapsradion, med hänvisning till de tidigare mindre effektiva metoderna för att återvinna metaller ur batterier. "Att göra riktig kemi har kommit lite senare", lade han till, och syftar då på modernare metoder. Nu, 2022, börjar den här tekniken närma sig industrin och verkligheten.
För idag kan batteritillverkaren Northvolt ta tillbaka de viktiga metallerna mangan, nickel, litium och kobolt ur gamla elbilsbatterier, med hjälp av en så kallad "våt", hydrometallurgisk process. Det visar man i den pilotanläggning som byggts i Västerås. Metallerna går sen direkt till den stora batterifabriken i Skellefteå för att bli nya batterier.
När återvinningen går för fullt ska hälften av de använda metallerna komma från uttjänta batterier. Men vad händer när tekniken utvecklas och batterierna bygger på nya kemiska principer?
Medverkande: Ragnar Sjödahl, operativ chef Revolt Västerås; Christian Ekberg, professor industriell materialåtervinning Chalmers Göteborg; Emma Nerenheim, miljöchef Northvolt; Daniel Brandell, professor i materialkemi, verksam vid Ångström Advanced Battery Centre, Uppsala Universitet; Martina Petranikova, docent industriell materialåtervinning Chalmers Göteborg.
Reporter: Tomas Lindblad
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Sveriges Radios klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola besöker norra Portugal och byn Covas do Barroso där planer på att öppna en gruva för att utvinna litium till framtidens batteriproduktion har väckt både oro och protester.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bland kritikerna finns farhågor om att en utvinning där skulle hota naturen i ett världsarvsklassat jordbrukslandskap.
Batterifabriken i Skellefteå behöver "det vita guldet"Samtidigt gläds många i Skellefteå åt stadens nya batterifabrik som ska ge tusentals jobb och där man gärna vill ha Det vita guldet, som litiumet kallas från den planerade gruvan i Portugal.
Medverkande: Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Alexandre Lima, geolog och professor på universitetet i Porto, syskonen Joao och Aida Fernandes, jordbrukare i Barroso och för respektive emot en gruva, Jesper Wigardt, kommunikationschef, Northvolt, Vidar Thorin Viklund, fordonsteknisk elev i Skellefteå, João Pedro Matos Fernandes, miljöminister i Portugal, Kristian Åström, ekonomikommentator. Med flera.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Fredrik Hedlund är lundensaren som gjorde en snabb karriär inom telekombranschen. Men efter Nokiakraschen bytte han spår. Nu arbetar han som VD för batterifabriken Northvolt och finner sig älska Skelleftebornas öppenhet och vilja. I det senaste avsnittet av podden Nya Perspektiv talar han och landshövding Helene Hellmark Knutsson bland annat om hur det är att bygga upp en europeisk basindustri från grunden, hur företaget arbetar med rekrytering och utbildning, om hur man kan stoppa organiserad arbetskraftskriminalitet från att ta sig in i Northvolt och varför familjen Hedlund egentligen valde att flytta från den skånska myllan.
-
Vid årsskiftet startar produktionen i den nya stora batterifabriken i Skellefteå och i Boden tar den nya förnybara stålindustrin form. Men hur har det gått med rekryteringen av anställda?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter olyckan utanför Ystad i natt där två lastfartyg krockade har en person hittats död och en person saknas fortfarande. Hur kan lastfartyg krocka med den typen av moderna utrustning skeppen har? Vad är det som kan ha gått fel? Vi ringer upp Björn Pundars, prefekt vid Sjöfartshögskolan i Kalmar.
De nya förnybara stålindustrierna Hybrit i Gällivare och H2 Green Steel i Boden tillsammans med den nya batterifabriken Northvolt i Skellefteå kommer kräva att tusentals nyanställda måste flytta norrut. I Skellefteå drar produktionen av battericeller igång redan vid årsskiftet. Kommer Northvolt hinna anställa tillräckligt med folk? Hur hittar man folk och var kommer det ifrån? Vi gästas av Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor på Northvolt. Syns industrialiseringen redan nu i flyttströmmarna? Hur får man människor att flytta? Vi frågar Charlotta Melander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping.
Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz och hans regering tog nyligen över styret i Tyskland. I deras regeringsprogram finns omfattande satsningar till att modernisera Tyskland, bland annat att sänka rösträttsåldern och att legalisera cannabis. Hur ser förslaget att legalisera cannabis ut och hur har tyskarna reagerat på det? Vad krävs för att förslaget ska gå igenom? Vi pratar med Lovisa Herold, Dagens Nyheters korrespondent i Berlin.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman
-
Det blå guldet. En raket på råvarubörsen som blivit en källa till konflikter i Kongo, i svenska fjällen och på djuphavsbotten. Vi reser till Northvolts batterifabrik, besöker kontroversiella gruvprojekt i Tärnaby och berättar om jättebläckfisken som nu hotas av magiska stenar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jesper Wigardt, kommunikationschef på batteritillverkaren Northvolt, Emma Nehrenheim, miljöchef på Northvolt, Denise Maheho, korrespondent för den franska radiokanalen RFI i Kongo-Kinshasa, Lauren Armistead, expert på Amnesty som har undersökt koboltmarknaden i Kongo, Per-Erik Lindvall, europeisk styrelseordförande för gruvbolaget Talga, Hanna Råman, boende i Vittangi, Marie Persson Njajta, ledamot i Sametinget och motståndare till en planerad gruva i Rönnbäcken utanför Tärnaby, Ulf Widman, moderat ledamot i Storumans kommunstyrelse, Hans-Peter Karlsson, liberal ledamot i Storumans kommunstyrelse, Per Andersson, geokemist och chef för forskningsavdelningen på Naturhistoriska Riksmuséet, Gerard Barron, VD på The Metals Company, Helen Scales, brittisk marinbiolog och författare till den nyutkomna boken The Brilliant Abyss.
-
I det andra avsnittet för säsongen av Realtid ESG-podden så träffar vi Sofia Erixson, packaging manager på ICA Sverige samt Martin Lidstrand, Grundare, Johan Thiel, VD, på startupbolaget Trifilon. Ämnet? Plast. Namnkunniga riskkapitalister investerar miljarder i batteritillverkaren Northvolt för de ser stora möjligheter när fordonsflottan går från fossildriven till elektrifierad. Ytterligare miljarder investeras i SSAB Hybrit och H2GS för de ser behovet av fossilfritt stål i tillverkningen av bland annat mer hållbara fordon. Men dessa fordon innehåller också massvis med plast. Så är nästa naturliga tillväxtbransch inom hållbarhetsvågen i Sverige fossilfri plast?
Programledare: Joakim Båge -
I dagens avsnitt möter vi Sara Hermansson som till vardags jobbar som technical project manager på Northvolt. Sara berättar hur det är att gå från student in i arbetslivet och om man verkligen ska förvänta sig att kunna allt innan man ens har börjat? Att vara en del av framtiden och hur man ska hantera råd från sin omgivning. Har du beSTEMt dig?
-
Northvolts etablering i Skellefteå saknar motstycke i svensk historia, menar stadens kommunalråd. Men på vilket sätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Batterifabriken öppnar snart och Skellefteås 73 000 invånare ska bli 100 000 år 2040, en tillväxt med 40 procent. Men klarar kommunen att leverera bostäder, skolor och kommunal service till alla som behöver?
Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är gäst i Ekots Lördagsintervju.
Kommentar: Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School.
Programledare: Monica Saarinen
Producent: Viktor Mattson/Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Så gick det till när två av våra mest omtalade företag bildades. Hör grundaren och styrelseordföranden i Northvolt, Polarium och H2 Green Steel, Carl-Erik Lagercrantz, i en exklusiv intervju här i Nytänkarna.
-
Den ökade elektrifieringen ökar behovet av batterier och därmed metallen kobolt. Nu vill batteritillverkaren Northvolt se nya svenska gruvor för att få en hållbarare framställning. Dessutom pratar vi i podden om hur landsbygden får obemannade butiker och hur mat levereras i stan på tio minuter. Och så en bit om ljudboksjätten Storytels utmaningar och växande konkurrenter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Företagsledaren om att försöka bygga världens grönaste batteri.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Peter Carlsson är vd och grundare av Northvolt. Företaget bygger just nu en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för bland annat elbilar. Och i juni kom nyheten om ett partnerskap mellan Volvo Cars och Northvolt för att tillverka nästa generations hållbara batterier.
Peter Carlsson var under fem år inköps- och logistikchef på Tesla Motors i Kalifornien.
I sitt program berättar Peter Carlsson bland annat om vad han lärde sig på företaget.
- Vilken kraft det finns i ett bolag som verkligen är styrt av en högre vision. Elon Musk drog ju inte igång Tesla för att bygga ett bilbolag, utan att för att hjälpa världen bort från sitt oljeberoende.
Om Peter Carlsson:Vd, 50 år.
Född i Södertälje, bosatt i Stockholm.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Mia Odabas.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
- Mostrar mais