Berlin Podcasts
-
Efter tveksamheterna har nu den tyska regeringen bestämt sig för att skicka stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina. Hör Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling, och Alina Engström, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut om beslutet.
Medverkande: Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling och Alina Engström, biträdande analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.Programledare: Elias Wahlberg.Producent: Felicia Hassan.Sändes i P1 Morgon den 25 januari. -
Idag presenterades även vilka filmer som tävlar på filmfestivalen i Berlin och vilka filmer som är nominerade till Razzie Awards.
Producent: Lina KalmtegProgramledare: Maria Askerfjord Sundeby -
Nyheter från den tyskspråkiga världen på lätt tyska i ett långsamt tempo.Årets första program! I tyska byn Lützerath pågår
klimatdemonstrationer mot en kolgruva och Greta Thunberg är på plats. Under nyårsfirandet i Berlin attackerades räddningspersonal och polis med raketer och blankskott. Nu vill politiker skärpa lagarna kring fyrverkerier. Just nu pågår VM i handboll och tyska laget har vunnit sina första två matcher mot Qatar och Serbien. Musik av bandet PANTHA från Mannheim. -
Nyhetssändning från kulturredaktionen P1, med reportage, nyheter och recensioner.
-
På författaren Maja Hagermans skrivbord ligger ofta filosofen Walter Benjamins "Passagearbetet", ett verk hon har med sig när hon skriver: "Jag tänker på hans sätt tänka, hur han tittar på världen."
WALTER BENJAMIN, EN AV 1900-TALETS VIKTIGASTE TÄNKAREWalter Benjamin (1892-1940) föddes i Berlin, Tyskland. Han anses vara en av dom mest inflytelserika kulturkritikerna under 1900-talet, en skarpsinnig och egensinnig filosof som skrev artiklar, essäer och litteratur och konstkritik. Under 1920-talet hörde han till dom vänsterradikala kretsarna i Berlin och blev bekant med Bertold Brecht. Han stod när Frankfurtskolans marxister, men men intresserade sig också för judisk mysticism Walter Benjamin var jude och flyttade 1933 till Paris från det nazistiska Tyskland. Han mest betydelsefulla verk anses vara "Konstverk i reproduktionsåldern" som gavs ut 1936, men även Passagearbetet, om Paris som 1800-talets huvudstad. Ett verk där han rekonstruerar historien för att förstå nutiden och som gavs ut postumt. När tyskarna ockuperade Frankrike 1940 försökte Walter Benjamin lämna Frankrike, men stoppades vid den spansk-franska gränsen. Hellre än tysk fångenskap, valde han att ta sitt liv. Walter Benjamin Han blev 48 år.MAJA HAGERMAN HYLLAD FÖRFATTARE MED FOKUS PÅ SVENSK HISTORIAMaja Hagerman är författare, dokumentärfilmare, konstnärlig lektor i bildproduktion vid Högskolan Dalarna och journalist. Hennes sakprosa, filmer och artiklar handlar om historia och hon har ägnat sig åt allt från medeltida madonnor till svensk rasforskning på 1800- och 1900-talen. Maja Hagerman har gett ut åtta böcker, bland annat "Spåren av kungens män", "Det rena landet", "Käraste Herman" och "Minnesbrunnen" 2022. För SVT har hon bland annat gjort tv-serien "Tusenårsresan" och "Hur gör man för att rädda ett folk". Hon har tilldelats flera priser, till exempel Augustpriset för "Spåren av kungens män" och Samfundet De Nios Särskilda pris för "Det rena landet". 2012 promoverades Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska institutionen vid Uppsala universitet.I avsnittet medverkar också Magnus Florin, författare, kulturskribent och dramaturg..GUNNAR BOLIN KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".Producent: Maria Götselius -
Elin och Kattis har ett nytt stilideal: det ortodoxa. Ja, för visst är det tillbaka till konventionerna vi längtar när världen skakar omkring oss och politikerna inte vill ta ansvar.
Duon spanar på gulplätterade ikoner, snidade träramar, intrikat broderade band och dukar istället för gardiner och reflekterar kring hur allt detta hänger ihop med ukrainsk folklore, porten till paradiset och behovet av en större medmänsklighet. Är det dags att bli religiös? undrar Kattis.
Elin spanar dessutom på en övermättad andrahandsmarknad och nya stöldbeteenden och, just ja, Kattis vill egentligen bara lämna allt och dra till Berlin för att aldrig komma tillbaka.
Trevlig lyssning och trevlig helg!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu är det slutet av april 1945 och det tyska försvaret av Berlin har brutit samman. Genomförandet av kapitulationen efter 8 maj såg dock olika ut för olika förband. För många tyska förband handlade det om att försöka hamna i amerikanska fångenskap istället för sovjetisk. -
Utrikeskrönikan 4 januari 2023.
Berlin, onsdag,Det är här i Tyskland mirakulösa upphittanden och tillbakalämnanden av försvunna saker sker.Vid klockan elva på förmiddagen igår ringde det på dörren och upp för trappan kom brevbäraren med ett brev i handen. Efter vissa procedurer hade jag det i min hand igen. Det som var förlorat fanns i kuvertet, mitt borttappade presskort, så otroligt gött.Med följde visserligen ett brev från Statsverwaltung i staden Gera, man ville ha drygt 50 kronor för hanteringen av det borttappade. Så gärna.Saken var den att jag på något sätt råkade tappa mitt presskort när jag var och bevakade en demonstration i just Gera för någon månad sen. Jag gick sent på kvällen i min nöd demonstrationsrutten två gånger till men hittade inget kort. Dagen efter polisanmälde jag förlusten och vidtog nödvändiga övriga säkerhetsåtgärder.En vecka senare ringde statsförvaltningen och sa Sind Sie Herr Alling, som tappat ett presskort här i Gera? Vi har det här, en Gerabo har hittat det och lämnade in det i går.Tyvärr stod det inte i följebrevet vem som var upphittaren, men det får jag försöka reda ut, personen i fråga ska ha hittelön.Och nu är jag faktiskt inte någon allmänt slarvig person. I alla fall inte slarvigare än någon annan, men ibland har man otur, men tur då om man råkar vara i Tyskland.För ett drygt år sen var jag i Berlin med lånebil från Sverige. Då försvann den enda bilnyckeln till Bilen. Jag letade på alla platser jag hade varit på under dagarna före. Den stod inte att finna.Jag hade efter många om och men hittat en låssmed som med diverse knep kunde hjälpa mig. Till dyra pengar förstås, men jag bestämde mig, mitt i irritationen på mig själv för slarvet, för att vara nöjd med lösningen jag hade hittat.När jag kom hem den kvällen stod det några taxichaufförer utanför. Jag fick för mig att kanske de ändå kände till den taxichaufför i vars bil jag misstänkte att jag kanske kunde ha tappat nyckeln. Jag hade dittills ringt till alla taxicentraler jag kände till i Berlin och frågat, men ingen lycka.De väntande taxichaufförerna skakade på huvudet men gav mig iallafall ett nytt nummer till en mindre taxicentral. Jag ringde, mitt i natten, utan hopp och sa, ursäkta, jag har en dum fråga, men har ni möjligen fått in en bilnyckel hos er? Vad för bilnyckel? frågade mannen.Hoppet började stiga, pulsen också, inte nej direkt, alltså.Jag beskrev nyckeln och sa att jag tror jag kan ha tappat den i en taxibil under en färd mellan den och den gatan vid en viss tidpunkt Jo, vi har en bilnyckel här som stämmer in på det du säger, du kan få den i morgon.Euforin jag kände var verkligen enorm. Dagen efter fick den noggranne chauffören Tugce som hade hittat min nyckel i sin bil en rejäl hittelön och en stor kram.Så ska ni tappa något värdefullt, gör det i Tyskland. Ni får tillbaka det. Den som söker, den finner, åtminstone här.Daniel Alling, Berlin [email protected] -
Den 3 juli 1866 drabbade närmare 500 000 man ur den preussiska armén samman med den österrikiska armén vid Köningsgrätz i nuvarande Tjeckien. Slaget var det största i Europa mellan Napoleonkrigen och första världskriget.
Den preussiska 7.infanteridivisionen och 1.gardesinfanteridivisionen anföll och i princip krossade fyra österrikiska kårer i skogarna kring Shiepwald och Chlum. Det österrikiska nederlaget ledde direkt till fred och innebar att Preussen kunde bilda ett Nordtyskt förbund och ta ett stort steg mot ett enat Tyskland under Preussen.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden samtalar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om ett av den europeiska militärhistoriens mindre kända, men betydelsefulla krig.
1864 hade Danmark besegrats genom en gemensam preussisk-österrikisk krigsinsats. Motsättningar om hur de nya områden Slesvig och Holstein skulle styras tillsammans med den grundläggande konkurrensen mellan de båda maktcentrumen i Berlin och Wien utmynnade i en direkt konflikt 1866. De nordtyska staterna anslöt på den preussiska sidan och de sydtyska staterna gjorde gemensam sak med Österrike.
Den preussiska framgången berodde på den reformerade preussiska arméns slagkraft som ett resultat av skicklig ledning, taktiskt välövade trupper och nya beväpning. Den preussiska generalstabens chef Helmuth von Moltke hade, inspirerad av militärteoretikern Clausewitz teori om kriget, infört nya principer för hur krigföringen skulle ledas. Fyra preussiska arméer rörde sig snabbt med järnväg mot den österrikiska huvudarmén. Österrikarna var på papperet numerärt överlägsna, men tvingades avdela en armé för att försvara sig mot ett italienskt anfall från söder. Den mångkulturella österrikiska arméns olika avdelningar var visserligen att betrakta som en yrkesarmé, men hade mycket varierande stridsvärde. Vid Königgrätz koncentrerade preussarna tre arméer och fångade den österrikiska huvudarmén under den uppgivne och passive befälhavaren Benedek.
Preussarna hade underlägset artilleri, men ett nytt bakladdat tändnålsgevär som medgav en snabbare eldgivning än de äldre mynningsladdade österrikiska musköterna. De österrikiska kolonnanfallen i täta formeringar i rent napoleansk stil krossades av den intensiva preussiska eldgivningen. Trots att den österrikiska armén hann retirera i relativt god ordning valde kejsare Frans Josef att gå med på en fredsuppgörelse. Den preussiska rikskanslern Otto von Bismarck valde att så snabbt som möjligt få en fredsuppgörelse till stånd. Hans mål var inte att krossa eller förödmjuka Österrike och dess habsburgske kejsare. Han vill få fria händer att bilda ett nordtyskt förbund under ledning av Preussen. Nästa steg i enandet av Tyskland kom några år senare i samband med det Fransk-tyska kriget 1870-71.
Lyssna också på Dansk-tyska kriget år 1864 – en dansk katastrof samt Fransk-tyska kriget år 1870-71 – krig som politiskt medel.
Bild: Den preussiske kejsaren Wilhelm I, Bismarck och general Moltke observerar det största inringningsslaget i krigshistorien: Den 3 juli 1866 stod omkring 180 000 österrikare och 200 000 preussare mot varandra. Den preussiska arméns seger öppnade vägen för ett enande av imperiet under preussiskt ledarskap - utan Österrike. Av Georg Bleibtreu (1828–1892), Wikipedia, Public Domain.
Musik: KÖNIGGRÄTZER MARSCH av Grosses Blasorchester; G. Piefke, 1952, Internet Archive, Public Domain.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den unge polacken Teddy blev tillfångatagen under kriget och blev lägerfånge hos nazisterna. Han skeppades till Norge för att hugga skog. En dag tog han chansen och flydde över gränsen till Sverige.
Teddy växte upp i nuvarande Ukraina, på en plats som när han föddes ingick i Österrike-Ungern, men som när kriget kom, var polskt territorium. Hans dotter Bitte Sundin, som bor i Norrköping, berättar att Teddy blev krigsfånge hos nazisterna. Han var gratis arbetskraft åt en fiskare, han byggde bunkrar i Berlin, men när han vägrade att gå in i den tyska armén sattes han i koncentrationsläger. Därifrån skeppades han och andra fångar upp till norra Norge, där de skulle avverka skog och bygga vägar. Det var där Teddy såg sin chans att fly. Han och en kamrat fick hjälp av modiga norrmän att i en dramatisk flykt ta sig över till Sverige. Här blev Teddy kvar. Det fanns ingenting kvar att återvända till i hans gamla hemby. Släkten hade deporterats och byn hade hamnat bakom järnridån.Historikern Lars Hansson har skrivit en avhandling och flera böcker om de drygt 60 000 flyktingar som tog sig över den norsk-svenska gränsen under andra världskriget. Med hjälp av förhörsprotokoll, minnesberättelser, memoarer och intervjuer har han kunnat se att de som tog sig över till Sverige oftast fick hjälp av hjältemodiga människor i gränstrakterna. Men han har också sett att fångar blev tillbakaskickade under en kort tid av nitiska tjänstemän. Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström [email protected] -
Den flygande jukeboxen avslutar 2022 med en smäll när ord- och popsmeden mister Mikael Yvesand kommer på besök!
Hans debutroman "Häng City" var en av årets Verkligt Stora Läsupplevelser, så det är extra kul att Mikael nu gläntar på locket till den hemliga burken som innehåller det magiska stoftet som han strösslade över boksidorna. Följ med bakom kulisserna i Luleås ockulta underjord och dess hemliga historik!
Dessutom avhandlas Mikael Yvesands egna (för tillfället pausade) musikerkarriär, Berlin, mashups, The Magnetic Fields, sinnessjuk DIY-hop, musikläggningen på P4-kanalerna norr om Gävle, och mycket annat.
Programledare: Patrick Stanelius -
I slutet av april 1945 inser till och med Hitler att kriget är förlorat. Ändå fortsätter de decimerade tyska förbanden intensivt att försöka göra motstånd. Dethleffsen och de andra stabsmedlemmarna försöker panikartat organisera försvaret av Berlin.
-
DAGEN FÖRE DOPPAREDAGEN!! Och vilken julklapp till avsnitt detta är.
Idag träffar vi multientreprenören, kreatören och space-holdern Sofie Kraft. Sofie är essensen bakom begreppet a free spirit och har världen som sin arena.
Sofie är yogalärare inom hatha, vinyasa flow och yinyoga och håller soundhealing privat, för företag och på LAMB i Stockholm samt erbjuder fantastiska, välbesökta kvinnoretreats, Innerbloom, flera gånger per år. Sofie har också nyligen gjort en nylansering av märket Grounded Factory - www.groundedfactory.com och inte bara utvecklat webshopen med otroliga artiklar såsom yogamattor och annan yogautrustning utan också skapat ett holistiskt hälsouniversum där man kan dyka ner i ämnen inom allt inom hälsa, yoga, meditation och spiritualitet till träning, nutrition och naturmedicin.
På hemsidan finner man Grounded Experience som erbjuder unika skräddarsydda upplevelser som wellness retreats, företagsevenemang, yoga, meditation, soundhealing etc. Man kan också gå in och läsa artiklar i Grounded magazine, där en hittar allt inom den holistiska sfären. Så botanisera gärna runt på hemsidan.
Sofie beskriver sig själv som en free spirit på sin egen hemsida, www.sofiekraft.com, och vi var så nyfikna på hur hon gör för att bibehålla känslan av frihet i en värld som kämpar så hårt för att vi ska passa in i något av de trånga fack som erbjuds.
Sofie tar med oss tillbaka till sin uppväxt och formulerar så fint hur hon hittade kraft att vara rebellen som gick emot normerna som så tydlig fanns utstansade i Danderyd där hon växte upp med kanske andra förväntningar av omgivningen. Och Sofie har verkligen haft världen som sin arena, vi får följa med på hennes resa till Berlin, en avstickare till Nigeria, hur hon landade en längre tid i Los Angeles och sedan började sin yogalärarresa i Indien och fann sitt kall i livet, att hålla space för andra.
Josefina har lärt känna Sofie genom LAMB och Soundhealing-klasserna så vi var ju också givetvis väldigt nyfikna på hur hon hittade dit, hennes magiska healing i grupp eller individuellt med kristallskålar.Här beskriver Sofie så fint hur musikintresset har varit hennes guide och att hon alltid älskat ljud i alla former men att det framförallt var när yogan kom in i hennes liv som gjorde att hon öppnade upp för att även använda sång, ljud, vibration och mantran som features i yogaklasser.
Vi går också igenom alla välgörande effekter man erhåller endast efter en kort stunds soundhealing eller gongbad. Sofie beskriver det som liggande shaking, att man skakas inifrån av ljudens vibration.
Et superhärligt avsnitt och samtal känner vi att det blev och hoppas ni ska älska det lika mycket som vi!!!
Om du är nyfiken på Sofie och vill veta mer om hennes kika in på hennes hemsida www.sofiekraft.com. På Instagram hittar ni henne som @sofie_kraft och som sagt checka in www.groundedfactory.com.
Följ gärna oss på @spiriturious. Josefina hittar ni på @jflowsthlm och Emma på spirituous_emma.
TACK för att ni lyssnar!
OCH NU - GOD JUL alla älskade lyssnare!!!
Peace & Love
Emma och Josefina
Sound: Tex, produktion & musik: Alvin Wetterholm och Eskil Lindh Hedegård, Digital Musikproduktion Storuman
Artwork: Mikaela Aare
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Var fotbollspoddaren och programledaren Gusten Dahlins sexdebut också hans tjatsexdebut? Refererar han till sin private banker som sin "PB"? Och vill han ge all makt åt ”Entourage”-karaktären Ari Gold, vår befriare?
-
Kriget påverkar tillvaron i Europa och gör årets jul annorlunda på sina håll. Hör om hur julen fått en ny betydelse i Ukraina och våra korrespondenter i London och Berlin om hur julen firas där.
För första gången på nästan 80 år ska vi fira jul med ett stort krig pågående i Europa. Det innebär till exempel att julen är tidigarelagd i Ukraina. Hör om hur folket i Ukraina uppmuntrats att hålla fast i traditionen, om än anpassat och småskaligt. Vi står inför några svåra månader och kanske är julen just därför viktigare än på mycket länge i Europa. Ett tillfälle att ta paus från allt det jobbiga i vardagen och njuta några dagar. Hör från våra korrespondenter i Berlin och London om hur julen är där. Vilka är ämnena man kanske gör bäst i att inte ta upp vid julbordet om man vill värna familjefriden exempelvis. Dessutom julklappsutdelning till Europa. Medverkande: Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent. Daniel Alling, Tysklandskorrespondent. Stephanie Zakrisson, Londonkorrespondent och Susanne Palme, EU-kommentator. Programledare: Claes Aronsson Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Elin HagmanAvsnittet sänds i P1 på julafton. - Mostrar mais