Episódios

 • Mitt under brinnande krig kan kulturen kännas mjuk och futtig. Men den museala verksamheten som delvis arbetar med historieskrivning pågår för fullt. P1 Kulturs Lisa Bergström ringde upp två kulturinstitutioner för att höra hur de arbetar mitt i krisen: Dels palestinska Nationalmuseet i Bir Zeit, norr om Ramallah på Västbanken, dels Israeliska museet i Jerusalem.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  MÖT GÄNGET BAKOM ”NOLLBUDGET”

  Just nu diskuteras svensk filmpolitik för fullt i och med den nya filmutredningen. Bland annat har Anna Croneman, vd för Svenska filminstitutet, flaggat för att färre filmer ska få mer pengar. Men vid sidan av mittfåran finns ett annat Filmsverige. Där man skapar filmer med mobiler och anordnar egna visningar. P1 Kultur gästas av regissörerna, manusförfattarna och skådespelarna Akar Karami och Suheib Salem som gjort långfilmen ”Nollbudget”.

  DIANE OLIVERS NOVELLER NÅR LÄSARNA – 58 ÅR EFTER HENNES DÖD

  Författaren Diane Oliver var bara 22 år när hon dog i en motorcykelolycka 1966. Hon lämnade efter sig texter som skildrar medborgarrättsrörelsen utifrån ett högst personligt perspektiv. Och först nu publiceras hon mellan två pärmar i ”Grannar och andra noveller”. Kulturredaktionens Anna Tullberg har läst boken.

  TILL MINNE AV ANDERS BODEGÅRD

  Han översatte från både polska och franska, bland annat nobelpristagaren Wisława Szymborskas lyrik och romaner av Michel Houellebecq. Tidigare i år utkom ”Kontraband kontradans” – en samling av hans artiklar om översättning, litteratur och språkfrågor. Kulturredaktionens Lina Kalmteg minns en av Sveriges mest inflytelserika översättare.  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Maria Götselius

 • Dolda inspelningar, wallraffande och mullvadar på senaste tiden har flera journalistiska granskningar gjorda med dolda metoder fått stor uppmärksamhet, nu senast serien Den svarta svanen. Blir behovet av undercover-journalistik större i ett hårdare samhälle?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den danska dokumentärserien ”Den svarta svanen” har skakat om både politiker, näringslivstoppar och kriminella i Danmark, när den med hjälp av dold kamera kunnat visa banden mellan den svarta och den vita ekonomin. Under våren har Kalla faktas avslöjanden inifrån Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning präglat nyhetsrapporteringen. Vad motiverar journalistik med dolda metoder? Och blir behovet större i en värld som styrs mer av å ena sidan dolda makthavare med stort våldskapital och å andra sidan organisationer och myndigheter som sluter sig allt mer? Samtal med de granskande journalisterna Jenny Strindlöv, Expressen och Sanna Klinghoffer, Svt.

  SKOGEN – EN ARENA FÖR KAMP MELLAN KOLLIDERANDE INTRESSEN

  Vad är egentligen en skog? Ett virkesförråd? En rekreationsplats? Ett ekosystem? Just nu dyker skogen upp som tema på en rad olika utställningar och föreställningar. Vi har besökt Tekniska museet i Stockholms utställning ”Skogen”; pratat med Lena Ylipää som är en av konstnärerna på Bildmuseet i Umeås utställning ”Åtta grader/Samtida konst om skogen” och vi har ringt upp scenkonstkollektivet Oscen, aktuella med ljudvandringen ”Skogens berättelser”.

  DUBBELT SVIKNA MUJAHEDIN-BARN I NY DOKUMENTÄR

  Folkets Mujahedin var den iranska frihetsrörelsen som störtade Shahen men som sedan hamnade i opposition mot mullorna och allt mer kom att bli en sekt. I en ny dokumentär berättar om barnen till frihetskämparna – många hamnade i Sverige, efter att föräldrarna valt kampen före föräldraskapet, där barnen i flera fall sveks en gång till – av det svenska samhället. Vi har träffat regissör Sara Moin.

  HANTVERKET: MÖT KOSTYMÖREN EMMA GAUFFIN

  ”Hantverket” är reportageserien där du får möta yrkesmänniskorna i kulturens kulisser. Hur lyssnar pianostämmaren? Hur spikar rammakaren? Idag möter du kostymören Emma Gauffin i hennes ateljé på Östermalm i Stockholm. Reporter: Tove Lindell.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Estão a faltar episódios?

  Clique aqui para atualizar o feed.

 • Kulturredaktionens Björn Jansson och Maria Askerfjord Sundeby om vad vi har att vänta oss i biomörkret i sommar, med allt från Gyllene Tider-filmen Sommatider till superhjälterullen Deadpool & Wolverine.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Vi uppmärksammar att killen med järnröret snart fyller 40 och att serieromanen numera rymmer allt från Neapelkvartetten i tecknad form till färgpenne-pastelliga Fallet om den tyska by där 750 intellektuellt förståndsnedsatta bor på egna villkor.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  NIGERIANSK-AMERIKANSKA TEJU COLE I BILD

  Den amerikanska litteraturens egen IT-pojke, Teju Cole, är aktuell med sin nya roman ”Skälvning”. Han slog igenom med flanörromanen ”Öppen stad” som kom på svenska 2013. Sedan dess har han skrivit essäer och fackprosa och även etablerat sig som konstfotograf, bland annat på Instagram. Det är tolv år sedan det kom en roman.
  Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson har hälsat på hemma hos Teju Cole, i kristyridyllen Cambridge, Boston där han bor på gångavstånd från jobbet som lärare i kreativt skrivande på Harvard.

  EN EGEN SERIE-BY FÖR INTELLEKTUELLT FUNKTIONSNEDSATTA

  ”Fallet” heter en prisbelönad tysk serieroman som nyligen kommit på svenska av Mikael Ross. Den utspelar sig i Neuekerode, en mycket speciell by som ligger i norra Tyskland. Där bor, arbetar och lever runt 750 människor med intellektuella funktionsnedsättningar, helt på sina egna villkor. Några bor i gruppboenden, och andra i egen lägenhet. P1 Kulturs reporter Anna Tullberg träffade Mikael Ross när han besökte seriemässan i Stockholm.

  KLASSIKERN OM SOCKER-CONNY

  På 1980-talet föddes den svenska vuxenserie-världen. I en kreativ våg med tidningen Galago i centrum, lämnade de svenska medborgarna högarna med Tintin och Fantomen bakom sig på utedassen. Stora förebilder var det amerikanska underground-magasinet RAW med Art Spiegelman som redaktör, och tiden födde den nihilisitiske Åke Jävel, Gunnar Lundkvists depressive hund Olle Ångest och Lena Ackebos grisnästa konsumtions radhusmännsikor. Men den mest säljande och mest inflytelserike figuren blev Joakim Pirinens Socker-Conny. Jenny Teleman har gjort veckans klassiker.

  ”BRIDGERTON” - PUFFÄRMAR OCH PARBILDNING FÖR TIKTOK-GENERATIONEN

  Netflix-serien Familjen Bridgerton är en högmodern tolkning av åtta böcker med samma namn av romanceförfattaren Julia Quinn. Nu har de sista fyra avsnitten av säsong 3 precis släppts. Det handlar om den statusmedvetna familjen Bridgerton och i en glatt låtsad historisk epok, en konstruktion man ofta ser numera i kostymdramats värld. Långt från de tidstrogna Jane Austen-filmatiseringar vi såg tidigare. Här är det ett engelskt 1800-tal där Taylor Swift ljuder och woke-attityd råder mitt bland flämtande hävande barmar, en och annan droska och färgblind rollbesättning. Romance-experten och TV-kritikern Julia Skott hjälper oss att förstå fenomenet Bridgerton.

  Programledare: Jenny Teleman
  Producent: Nina Asarnoj

 • Vi närmar oss semestern som passar perfekt till läsning, oavsett vad det blir för väder eller aktivitet. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg har därför fått i uppdrag att välja några riktigt bra böcker för den lässugna.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  LINAS LÄSTIPS

  ”Pengar på fickan” av Asta Olivia Nordenhof. Översättning: Johanne Lykke Naderehvandi.

  ”Djävulsboken” av Asta Olivia Nordenhof. Översättning: Johanne och Khashayar Lykke Naderehvandi.

  ”Om uträkning av omfång”, 1-3. Översättning: Ninni Holmqvist.

  ”Syskonen” av Brigitte Reimann. Översättning: Jesper Festin.

  ”Jag tar inte farväl” av Han Kang. Översättning: Andreas Karlsson och Okkyoung Park.

  ”Nattens skola” av Karl Ove Knausgård. Översättning: Staffan Söderblom.

  ”Middlemarch” av George Eliot. Översättning: Hans-Jacob Nilsson.

  SEPTOLOGIERNA

  Lina Kalmteg har även hittat en trend inom litteraturen bland sina lästips. Vi verkar befinna oss i septologins era. I dagens program möter vi de två danska författarna Solvej Balle och Asta Olivia Nordenhof som båda två bestämde sig för att skriva septologier, nästan samtidigt och ovetandes om den andras planer.

   

  KAMMARMUSIKFESTIVAL

   

  Går det att kombinera hållbarhet och motion med en kammarmusikfestival?

  Ja det gör det, om man frågar Fairplay Chamber Music!

  En av grundarna, Jakob Koranyi gästar programmet för att bland annat berätta om Sveriges mest klassiska lopp, ”Running for Beethoven” som kombinerar motion med klassisk konsert.

   PHILIP GLASS

   

  För första gången någonsin spelar Philip Glass Ensemble den amerikanska tonsättarens verk Glassworks i sin helhet utanför USA. Och det gör dem i Uppsala ikväll. Men vem är egentligen Philip Glass? Hur har han influerat musiken? Och har Glassworks som komponerades 1981 fått en revival? Det är frågor du kommer få svar på av P2s Britta Svanholm Maniette.

   

  HANTVERKET

   

  OBS essäerna har sommarledigt och under P1 Kulturs sista veckor före sommaren sänder vi Hantverket, vår serie där vi möter människor som verkar bakom kulissen i kulturbranschen. Det kan vara en en tapetmakare, en dockmakare eller som idag, attributmakaren Hanna Pettersson. Hon var i full färd att färdigställa ett gigantiskt bläckhorn till Dramatens uppsättning av ”Brott och straff” vintern 2022, då vår reporter Tove Lindell träffade henne.  

   

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Saman Bakhtiari

 • Modetecknaren, mönsterformgivaren och läraren Göta Trägårdh är en doldis och textilgigant i ett. Hon föddes i Stockholm 1904 och har påverkat generationer av modemänniskor genom Beckmans Designhögskola som hon var med och startade 1939.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Den legendariska Göta Trägårdh är aktuell med utställningen ”Göta Trägårdh - mode, mönster, möten” på Designarkivet i Nybro i Småland och hennes porträtt tecknas i en ny bok med samma namn. P1 Kultur får besök av Anna Häggblom Stålhammar och Ola Stålhammar som gjort utställningen och boken tillsammans.

  Utställningen ”Göta Trägårdh - mode, mönster, möten” pågår 1 juni - 6 oktober 2024.

  FORM SOM KONKURRENSMEDEL FÖR SMÅ FÖRLAG

  Enligt statistiska centralbyrån finns det just nu i Sverige 3211 bokförlag. Ett antal stora, välkända förlag och faktiskt hundratals små förlag som kämpar för att gå runt. Ett sätt för små förlag att göra sig synliga i bokfloden - är att satsa på formgivningen. P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj har träffat några förlag som gjort just det, fast på väldigt olika sätt. Bokförlaget Faethon, Novellix och Flo förlag. Ett har satsat på enkelhet, ungefär som skoluniform, ett gör omslag som också är konstverk och ett förlag säljer sina böcker i små, unikt formgivna askar.

  LARS FUHRE BYTTE GRAFISK FORM MOT TÅGUNIFORM

  Mitt i livet insåg den grafiska formgivaren Lars Fuhre att det var svårt att försörja sig genom att skapa bokomslag. Efter många år som lärare på Beckmans Designhögskola och eget frilansarbete så tog det stopp. Han bestämde sig för att byta liv och bli tågvärd. En gammal dröm. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter: ”Nästa station”.

  CHARLIE HEBDO-ADVOKATEN FÖRLORADE TIO VÄNNER

  Richard Malka - är stjärnadvokaten från Paris, en av Frankrikes främsta experter på yttrandefrihet. Och han är också för alltid förknippad med satirtidskriften Charlie Hebdo, numera även känd som författare. I terrordådet mot tidningen 2015 förlorade han tio av sina vänner och elva skadades svårt. ”För alltid förlorade jag känslan av att livet var bekymmerslöst”, säger Richard Malka.

  Han är aktuell här i Sverige med två böcker ”Traktat mot intoleransen” och ”Rätten att jävlas med Gud”. Det är essäer baserade på de pläderingar han höll under rättegångarna som följde på terrorattentatet mot Charlie Hebdo.

  Programledare: Gunnar Bolin
  Producent: Nina Asarnoj

 • Det är viktigt att ställa de stora frågorna om livet. Det säger Stefan Jarl från sin prunkande försommarträdgård nedanför Kinnekulle. Själen för fan heter hans sista dokumentär.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Stefan Jarl är svensk filmhistoria med bland annat Modstrilogin om Kenta och Stoffe.

  Med sitt starka sociala engagemang är han också en av de mest politiska dokumentärmakarna.

  83 år gammal har han gjort sin sista film, om själen.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Anna Tullberg

 • När det bara är några dagar kvar till EU-valet riktar P1 Kultur sitt fokus mot Europa! I sällskap med Gunnar Bolin kör vi över bergskedjan Karawankerna och når den slovenska huvudstaden Ljubljana.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Inför EU-valet har kulturredaktionens Gunnar Bolin rest i Centraleuropa på jakt efter europeiska identiteter. Den här delen av Europa har präglats av krig och imperiepolitik, där landsgränserna ritats om många gånger och där människor fått finna sig i att både byta nationalitet och språk, ibland mer än en gång. Går det att entydigt säga att man är slovak eller sloven? Och hur viktigt är EU och Europa i förhållande till den nation man lever i? Efter att ha besökt Slovakien, Ungern och Österrike, anländer Gunnar Bolin till Slovenien där han bland annat träffar sociologen Iztok Šori vid Fredsinstitutet i Ljubljana.

  KLASSIKERN: FÖRVANDLINGEN AV FRANZ KAFKA

  Den här veckan har vi på P1 Kultur och OBS uppmärksammat författaren Franz Kafka lite särskilt, i måndags var det 100 år sedan han gick bort, alltså 3 juni 1924. Kafkas ”Förvandlingen” har kallats världslitteraturens bästa novell och i veckans Klassiker förklarar Duraid Al-Khamisi varför den fortfarande är så angelägen, snart 110 år efter att den gavs ut.

  GEORGI GOSPODINOV SKRIVER OM ETT EUROPA SOM VILL GÅ BAKÅT I TIDEN

  ”Eftersom framtidens Europa inte längre är möjligt får vi välja dåtidens Europa”. Så skriver författaren Georgi Gospodinov i sin prisbelönta och dystopiska satir ”Tidstillflykt”, den första roman att översättas från bulgariska till svenska på 47 år. Den handlar om ett Europa som väljer att folkomrösta om vilket år varje land helst vill leva i. Sverige väljer 1977. ”Det är mänskligt att drömma sig tillbaka i tiden, det gör vi varje dag”, säger Gospodinov. ”Det farliga är när till exempel politiker använder sig av våra nostalgiska känslor för det förflutna, buntar ihop dem och säljer in dem som ett kollektivt projekt”. P1 Kulturs Anna Tullberg har träffat Georgi Gospodinov.

  Programledare Måns Hirschfeldt
  Producent Maria Götselius

 • Lev Rubinstein, en av Rysslands mest hyllade och omtyckta författare, omkom i en trafikolycka i Moskva tidigare i år. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har letat fram sina intervjuer med Lev Rubinstein från olika tidpunkter och platser, över mer än 20 års tid.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  P1 Kultur minns en originell och inflytelserik röst i den europeiska samtidslitteraturen. Lev Rubinstein var en del av de så kallade Moskvakonceptualisterna och ett av hans viktigaste särdrag var hans enradiga dikter som han skrev på kartotekskort. Under uppläsningar bläddrade han sig fram och läste kort för kort. Med tiden fick Rubinsteins projekt ett samlingsnamn: Det stora kartoteket. När han gavs ut första gången i bokform på svenska 2001 hade samlingen titeln ”Tiden går - ur Det stora kartoteketet”.

  I programmet hör vi Lev Rubinstein i Fredrik Wadströms intervjuer som sträcker sig från 2001 fram till den sista intervjun gjord i maj 2022. Medverkar gör även översättaren Lars Kleberg, som kände författaren och översatte hans dikter till svenska, samt Daria Serenko, aktivist, feminist och en starkt lysande stjärna i en ny ung generation ryska författare.

  Förutom av Lars Kleberg har Lev Rubinsteins texter översatts till svenska av Johan Öberg, Kajsa Öberg Lindsten och Dmitri Plax.

  Ett reportage av Fredrik Wadström
  Producent: Andreas Magnell

 • Det är viktigt att ställa de stora frågorna om livet. Det säger Stefan Jarl från sin prunkande försommarträdgård nedanför Kinnekulle. Själen för fan heter hans sista dokumentär.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Stefan Jarl är svensk filmhistoria med bland annat Modstrilogin om Kenta och Stoffe. Med sitt starka sociala engagemang är han också en av de mest politiska dokumentärmakarna. 83 år gammal har han gjort sin sista film, om själen. Är han nöjd med den?

  HELA KOSTCIRKELN AV HÅRDROCK PÅ SWEDEN ROCK

  Idag drar Skandinaviens största hårdrocksfestival igång i Norje utanför Sölvesborg. Sweden Rock står sig starkt i en tid där många musikfestivaler kämpar för sin överlevnad. Hur högt är det nostalgiska värdet på årets upplaga och hur viktigt är just det för fansens intresse? Vilket band är egentligen hårdast i år? Vi frågar journalisterna och rockexperterna Magnus Broni och Susan Myrdal. P4 Blekinges Helena Gustafsson är på festivalen och pratar med fans som redan parkerat husbilen.

  JAKTEN PÅ EUROPAS IDENTITET GÅR TILL ÖSTERRIKE

  Inför EU-valet besöker kulturredaktionens Gunnar Bolin länder där nation och gränser har växlat under århundradena. I den tredje delen av hans reportageserie om Europas identitet följer vi med till Österrike.

  ESSÄ: NÄR FRANZ KAFKA FÖRVÄXLAS MED JOSEF K

  Minns ni de där T-shirtarna med texten "Kafka hade det inte heller så roligt"? De kan framstå som lite märkliga idag särskilt för den som vet lite om författaren, som sägs ha skrattat livligt både när han skrev och läste sina berättelser högt. Men oavsett vilket så är den här förväxlingen mellan Kafka och hans litterära figurer som Josef K vanlig. Det finns dock viktiga skillnader. Mikael van Reis berättar mer om en av dem, i sin OBS-essä om författaren som nu varit död i 100 år.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Anna Tullberg

 • Amanda Bergman är mest känd som sångare i bandet Amason men hon har gett ut solo musik tidigare, både under pseudonymer och under eget namn.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Senast hon släppte ett helt solo-album var för 8 år sedan, då med den hyllade skivan ”Docks”. Men nu i veckan släpps uppföljaren ”Your Hand Forever Checking On My Fever” – ett hommage till hennes pappa som gick bort 2022.

  SOMMARJAZZ – MÄRET ÖMAN TIPSAR!

  Sommaren är en perfekt tid för oss att ta oss an gamla klassiker som har legat på att se, läsa och lyssna på listan. Jazzradions Märet Öman gästar dagens program för att tipsa om några gamla jazzklassiker som är som gjorda för sommarlyssning.

  KOMMUNISMENS TERROR PÅ KONSTBIENNALEN I VENEDIG

  Ett av de mer spännande momenten under Venedigbiennalen är att gå runt på stan och hitta de paviljonger som hyrt in sig i olika palats och kulturinstitutioner. Det är ofta där - man möts av överraskningar.

  Så var det för vår reporter Cecilia Blomberg när hon av en slump gick förbi Bulgariens paviljong och blev kvar där en lång stund och även träffade två av konstnärerna.

  Följ med in till The Neighbours - Grannarna - Bulgariens utställning på årets Konstbiennal i Venedig.

  100 ÅR SEDAN KAFKAS DÖD

  Den 3 juni var det 100 år sedan den tjeckiske författaren Franz Kafka dog. Detta uppmärksammas bland annat genom att OBS essäerna har Kafka som tema.

  Men vem hade han varit om han hade levt idag? Och hur är det att leva ett helt liv med Kafka?

  Vi gästas av kulturskribenten och författaren Cecilia Hansson som beskriver sig själv som besatt av Kafka. Dessutom kommer hon ut med en ny bok i augusti, ”Kafkalungan” där hon gett sig ut på en resa i Europa på jakt på Franz Kafka.

  ESSÄ: KAFKA VAR EN MYCKET JUDISK ATEIST

  ”Vad har jag gemensamt med judarna? Jag har ju knappt något gemensamt med mig själv och borde bara ställa mig alldeles tyst i ett hörn, nöjd med att kunna andas.”

  Så skrev Franz Kafka i sin dagbok, 30 år gammal. Men sedan Kafkas verk började läsas med hans judiska arv i åtanke öppnade sig nya skikt i litteraturen. Filosofen Ulrika Björk berättar mer i dagens essä.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Saman Bakhtiari

 • Författaren och poddprofilen Sigge Eklund regisdebuterar med dramat En del av dig på Netflix, med Edvin Ryding, Felicia Maxine och artisten Zara Larsson i huvudrollerna. Kulturredaktionens Jenny Teleman har sett den.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Inför EU-valet får vi höra hur kulturfrågorna uppmärksammas i några utvalda europeiska länder och när Gunnar Bolin besöker en tysk kulturklubb i Ungern. Och frågar oss vart europuddingen tog vägen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Gunnar Bolins jakt efter den europeiska identiteten går i dag till Sopron, eller Ödenburg som staden heter på tyska. Här har det bott övervägande tyskspråkiga sedan århundraden, men efter andra världskriget var det slut med det. Då fördrevs nästan alla tyskspråkiga i öst så också från Sopron, de deporterades till läger i Baden Würtemberg i Tyskland.

  Sopron är också den plats där murens fall rent konkret började. Det var här som den Pan Europeiska picnicen hölls den 19 augusti 1989 då gränsen var öppen i tre timmar och sex hundra östtyskar flydda till väst.

  KORRESPONDENTERNA RAPPORTERAR OM KULTURFRÅGOR INFÖR EU-VALET I POLEN, DANMARK OCH TYSKLAND

  Med oss direkt har vi Sveriges Radios korrespondenter Samuel Larsson och Carina Holmberg, som berättar om hur kulturfrågor just nu diskuteras i några av deras respektive länder.

  EUROPUDDINGENS UPPGÅNG OCH FALL

  Uttrycket ”Europudding” myntades på mitten av 1980-talet: som en bild av misslyckade samarbeten på filmområdet mellan olika europeiska länder. Nu var det länge sedan begreppet användes - så vad hände med det? Och med de europeiska samarbetena på filmområdet? P1 Kulturs Emma Engström betraktar ett uttryck och dess förgreningar.

  PAUL AUSTERS SISTA ROMAN – OCH KÄNSLORNA DEN VÄCKER

  För en kort tid sedan avled den hyllade amerikanske författaren Paul Auster. Nu kommer också hans sista roman, ”Baumgartner”, på svenska i översättning av Anna-Stina Johnson. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg har läst den och funderat över dess efterklang.

  KLASSIKERN: ROMANEN ”GIFT” AV TOVE DITLEVSEN

  Det handlar om den mest lästa och älskade av den danska författaren Tove Ditlevsens romaner, Gift från 1971. Den här våren är hon läst som aldrig förr, nära 50 år efter sin död. Katarina Wikars guidar genom ett författarskap som bara växer med tiden.

  Programledare: Lisa Bergström.
  Producent: Mattias Berg.

 • På söndag hålls den allra sista gudstjänsten i den ikoniska träkyrkan i Kiruna sen ska den flyttas till säker mark, i den nya delen av staden. Hur ska det egentligen gå till att flytta en 40 meter bred kyrka i ett stycke och vad är det stora kulturvärdet som motiverar flytten?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  P1 Kultur är idag på plats i Kiruna tillsammans med Stefan Holmblad, projektledare för kyrkflytten och Maria Strålberg, kulturmiljökonsult.

   

  LJUD AV KRIG NÄR UKRAINA DELTAR I VENEDIGBIENNALEN

  En skulptur i form av en orgel, men där spetsen av orgelpiporna består av ytterskalet av ryska missiler. En film där ukrainare i exil härmar ljudet av kriget – artilleribeskjutning, flyglarm och missiler. I Ukrainas bidrag på Venedigbiennalen handlar om krigets ljud.   

  THE SYMPATHIZER: PULITZERPRISAD SPIONROMAN BLIR TV-SERIE

  I veckan visades det sista avsnittet av The Sympathizer – en serie baserad på den Pulitzerprisade romanen av amerikansk-vietnamesiska författaren Viet Thanh Nguyen.

  ESSÄ: DEN QUEERA LITTERATURENS SMUTSROSA MISSLYCKANDEN

  Dubbelliv, avslöjande, konfrontation och försoning. Att ”komma ut” bär på en oemotståndligt kraftfull dramaturgi. Kristofer Folkhammar ser hur brottet med normen blir mindre heroisk i ny litteratur.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Med elva dagar kvar undrar P1 Kultur hur det står till med kulturfrågorna i EU-valet. Och vad betyder det egentligen att vara europé i dag? Gunnar Bolin har givit sig ut på kontinenten och sökt svar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I dag sänder vi det första av Gunnar Bolins reportage om den europeiska identiteten - från Slovakien. Dessutom hör vi honom berätta vad som hänt efter attentatet mot landets premiärminister nyligen.
  Framöver kommer Gunnar Bolin även att rapportera från Ungern, Österrike och Slovenien.

  HUR ÄR DET DÅ MED KULTURFRÅGORNA INFÖR VALET?

  Kulturredaktionens Jens Möller, tidigare Sveriges Radios korrespondent i Bryssel, ger oss en överblick. Det talas ibland om ”kulturkrig” - men hur märks det i så fall inuti Europaparlamentet?

  HAN GJORDE STARKA DOKUMENTÄRER FRÅN GAZA LÅNGT FÖRE DAGENS SKEENDE

  Dokumentärfilmaren PeÅ Holmquist har följt en familj i Gaza sedan 80 talet. Nu när det är krig i området har hans gamla filmer därifrån, decennier innan terrororganisationen Hamas tog makten, börjat visas på nytt, på nischade filmfestivaler både internationellt och i Sverige.

  Den första film han gjorde därifrån var ”Gaza Ghetto” 1985 . Där möter vi familjen Hamdany för första gången i flyktinglägret Jabalia. 2008 kom ”Unge Freud i Gaza” och ett år senare ”Mitt Gaza”. I varje film återser vi familjen.

  PeÅ Holmquist har varit professor i film vid Dramatiska Institutet och är prisad internationellt för sitt arbete. Idag är han 77 år – och det är länge sedan han var i Gaza. P1 Kulturs Lisa Bergström har träffat honom nu.

  ESSÄ: DROTTNING KRISTINA VISAR ATT MISSLYCKANDET ÄR ETT SÄTT ATT LEVA

  ”Man är alltid nybörjare i konsten att leva”. Så lyder nummer 758 av Drottning Kristinas maximer. Kristina är en av våra mest fascinerande regenter och ett ämne i vår OBS serie om att misslyckas. För bilden av Kristina blir inte komplett om man inte ser till hennes många motgångar. Det menar författaren Linda Skugge.

  Programledare: Lisa Bergström.
  Producent: Mattias Berg.

 • Författarna Hanna Rajs och Klara Wiksten är båda aktuella med böcker om att förlora sin mor. De kommer till P1 Kultur för att prata om hur man kan tänka och skriva om sorgen efter en mamma.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  REPORTAGE: VAD VET VI EGENTLIGEN OM HÄLLRISTNINGAR?

   

  Ett kulturarvsmåste för många under sommarens bilturer är att stanna för att titta på hällristningarna som omger oss. De senaste 20 åren har forskningen och tolkningen av dessa kanske äldsta kvarvarande spår av konstnärliga samtal tagit stora kliv. Men länge var bilderna något att projicera alla möjliga idéer och fantasier kring. Nu kommer boken ”Hällristningarnas värld” av arkeologiprofessorn Johan Ling – med en ambition om att ge en samlad bild av vad vi vet – och trott oss veta – om de gåtfulla bilderna på klipporna. Reporter Jenny Teleman stämde träff med honom ute bland tecknen.

   

  KRITIKSAMTAL: ”DEATH AND THE MAIDEN” PÅ MALMÖ OPERA

   

  Den chilenske dramatikern Ariel Dorfman skrev den ursprungligen som teaterpjäs, och Roman Polanski gjorde 1994 en uppmärksammad film av den. 2008 hade Jonas Forsells opera med libretto av Dorfman själv urpremiär. Och nu spelas ”Death and the Maiden” i en helt ny uppsättning på samma scen. Hur står den sig? Vår kritiker Kristina Lindquist har sett operan om hämnd och försoning i efterdyningarna av en militärdiktatur som kanske är Chiles.

   

  ESSÄ: ATT MISSLYCKAS MED THOMAS BERNHARD ÄR EN GLÄDJE

   

  Att misslyckas är temat för veckans OBS-essäer, och i den här delen handlar det om en författare som ofta gestaltade just misslyckanden: österrikaren Thomas Bernhard. Men hans polemiska och pessimistiska prosa bär på en underbar musikalitet som man är dömd att misslyckas med att överföra till svenska, menar översättaren Jan Erik Bornlid.

  Programledare: Eskil Krogh Larsson
  Producent: Felicia Frithiof

 • Det är alltid bäst att börja i källaren om man ska prata om Storbritanniens människor och historia. Det säger Sir John Akomfrah om sin utställning på årets Venedigbiennal till P1 Kulturs Cecilia Blomberg.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Lyssna på ett längre reportage via länken nedan.

 • Filmfestivalen går in på upploppet! P1 Kultur pratar Guldpalmsfavoriter, överraskningar, Cate Blanchetts Palestinaklänning och hur MeToo gjort avtryck efter en vår av högljudda protester i Frankrike!

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kulturredaktionens filmexperter Björn Jansson och Emma Engström analyserar årets Cannes-festival, som avslutas med prisutdelning på lördag kväll. Nu är det dags för analys och summering! Vad har stuckit ut på årets festival? Går det att skönja några trender? Vilka filmer var de främsta feministiska utropstecknen och hur märktes kriget mellan Israel och Hamas? Och vem tar hem Guldpalmen?

  INTERVJU: NOÉMIE MERLANT KVÄVDES AV PATRIARKATET – OCH RYMDE

  Den franska skådespelaren och regissören Noémie Merlant är aktuell på filmfestivalen i Cannes med sin film ”Les Femmes au balcon” om en grupp kvinnor som tar hämnd på våldsamma män. ”En kvinnas kropp är ett problem för många”, säger hon till P1 Kulturs reporter Emma Engström.

  OPPOSITIONELL BELARUSISK LITTERATUR

  I veckan har en stor konferens om situationen i Belarus hållits i Stockholm med många belarusiska oppositionella politiker, författare och musiker deltog. Tisdagen kulturkväll rymde musik, samtal och uppläsningar. Kulturredaktionens Fredrik Wadström var där och träffade bland andra poeten Valzhyna Mort.

  NOVELLMÄSTAREN CLAIRE KEEGAN AKTUELL PÅ SVENSKA

  Den irländska författaren Claire Keegan är en riktig superstjärna, men utgivningstakten är långsam och därför är det en litterär händelse varje gång hon ger ut något nytt! Nu har ”I senaste laget” precis kommit och det är faktiskt bara är en enda novell på 42 sidor, Nina Asarnoj har läst.

  KLASSIKERN OM APOCALYPSE NOW AV FRANCIS FORD COPPOLA

  1979 fick Francis Ford Coppola Guldpalmen för ”Apocalypse Now”, det var fyra år efter Vietnamkrigets slut. Och materialet från den mytiska inspelningen tycks ha blivit också regissören Francis Ford Coppolas egen apokalyps. Eller i alla fall ett projekt som han aldrig kunnat lämna bakom sig. Kulturredaktionens Mattias Berg funderar över filmens nästan oemotståndliga sug.

  Programledare Jenny Teleman
  Producenter Maria Götselius och Henrik Arvidsson

 • Amy Winehouse, Susan Sontag och Elfriede Jelinek i boken Judiska hjältinnor porträtteras ett hundratal barriärbrytande kvinnor från vitt skilda tider och platser alla med en gemensam nämnare: sin judiska identitet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Vad betyder den judiska identiteten idag? Författarna Joanna Rubin Dranger och Anneli Rådestad är gäster i programmet som tillsammans med Karin Brügger skrivit boken Judiska hjältinnor.

  SKRAMLIGT OCH SKÖRT MED LINN KOCH EMMERY


  Skramligt – och samtidigt skört. Så kan man beskriva Linn Koch Emmery, aktuell med sitt andra album, ”Borderline iconic”, där hon lodar i sin uppväxt präglad av ångest och antidepressiva läkemedel.

  NOBELPRISTIPPADE YAN LIANKE OM KVINNORNA I SIN SLÄKT

  Vi har träffat den ständigt nobelpristippade kinesiska författaren Yan Lianke – just nu aktuell på svenska med den feministiska romanen ”Kvinnorna”. I hans tidigare ”Tre bröder” skrev han om männen i sin släkt – nu handlar det om kvinnorna som arbetat och offrat sig för familjens framtid.

  ESSÄ: MEDIERNA KAPADE METOO

  Metoo-rörelsen gick som en orkan genom stora delar av världen och tycktes få den sociala strukturen att knaka i sina fogar. Men efter att stormen dragit förbi var det ibland svårt att se vad som egentligen hade hänt. Var historieskrivningen i mediernas självrannsakan korrekt? Kulturjournalisten Malin Krutmeijer ser hur bilden äntligen börjar klarna.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Förhandssnackisen i Cannes, The Apprentice av Ali Abbasi, har visats och även om reaktionerna var blandade, är intresset stort detta amerikanska valår. Filmen handlar trots allt om Trump. P1 Kultur är på plats och rapporterar!

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Ali Abbasi, den dansk-iranska filmregissören – som också har rötter i Sverige – ligger bakom filmer som till exempel ”Gräns” och ”Holy spider”. Hans nya film, ”The Apprentice” om den unga Donald Trump har väckt mycket uppmärksamhet redan före premiären och i måndags var det så dags för den första visningen på Cannes filmfestival.

  Talespersonen för Trumps återvalskampanj har redan flaggat för att Ali Abbasi kommer att stämmas för ”lögner” och trots att omdömena om filmen varierat, är intresset stort.

  P1 Kulturs Björn Jansson är på plats och berättar mer om både filmen och reaktionerna, men har också träffat Svenska Filminstitutets nya VD, Anna Croneman, som varit i Cannes många gånger men som är där för allra första gången i sin nya roll. Hur är det?

  Dessutom har filmregissör Ruben Östlund lanserat sitt nya projekt, vad är det filmstjärnan Kirsten Dunst ska göra där?

   

  BRITTISKA KONSTSTJÄRNAN JOHN AKOMFRAH PÅ VENEDIGBIENNALEN

   

  John Akomfrah - eller Sir John Akomfrah som han kan titulera sig numera - är ett av samtidskonstens stora namn. Hanas karriär tog fart på 80-talet tog Akomfrahs konstnärliga karriär fart då han var med och skapade Black audio film collective. Den första film han fick stor uppmärksamhet för var ”Handsworth song” 1985 som handlade om efterspelet till upploppen i Birmingham och London några år tidigare. Redan då hade John Akomfrah hittat sitt sätt att arbeta med en blandning av eget filmat material och material ur arkiven. Nu har han i decennier varit med på de stora biennalerna och ställt ut på prestigefyllda museer. I år är han vald till British Councils konstnär i Brittiska Paviljongen på Venedigbiennalen och utställningen som har den poetiska titeln ”Listening All Night to The Rain”, rör sig mellan teman som berör minne, migration, rasism och klimatförändringar. Cecilia Blomberg har träffat John Akomfrah på plats i Venedig.

   

  VAD BETYDER ETT BOOKERPRIS?

   

  I går kväll tillkännagavs årets pristagare av International Booker prize och det blev den tyska författaren Jenny Erpenbeck som tog hem det denna gång med sin roman ”Kairos”. Ia Genbergs succéroman ”Detaljerna” som vann Augustpriset 2022, var en av de sex nominerad romaner och det var första gången en svensk roman var med i finalfältet. Men vad betyder det för en författare att var nominerad till ett av världens främsta litteraturpriser? Lina Kalmteg kommenterar.

   

  ESSÄ: GEORG ELIOT, SPINOZA OCH ALLTINGS SAMHÖRIGHET

   

  Hon föddes som Mary Ann Evans men hade under sin livstid 1819-1880 många namn. Mest känd blev hon under pseudonymen George Eliot, vilket också var det officiella namn hon föredrog. I dagarna kommer hennes ”Middlemarch”, som utsetts till den främsta brittiska romanen genom tiderna, i en efterlängtad ny svensk översättning. En god anledning att återutsända Sara Håkanssons essä om Eliots litteratur och djupa filosofiska intressen.

   

  Programledare Cecilia Blomberg
  Producent Maria Götselius och Henrik Arvidsson