Folgen

 • Filmfredag! P1 Kultur djupdyker i biopremiärerna Dune 2, Den sista resan, Anselm och Det finns alltid en morgondag, samt nya HBO-serien The Regime med Kate Winslet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ”DUNE 2”: EN STORSLAGEN SCIENCE FICTION-SAGA MED MONSTER OCH MATRIARKAT

  Uppföljaren till succéfilmen, som fick stor publik och många Oscars, har svensk premiär i dag. Ursprunget är den science fiction-roman som länge ansågs omöjlig att filmatisera. Våra kritiker Jenny Teleman och Joakim Silverdal försöker reda ut hur mycket sand man klarar man av i ”Dune 2”? Känner man igen Stellan Skarsgård som monster? Vad spelar kvinnorna för roll? Hur bra är filmen - som fått högst varierande recensioner.

  DEN SISTA RESAN SOM DRÖM OCH VERKLIGHET

  Joakim Silverdal ger Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya dokumentärfilm – om Filips pappa, som alltid älskat sitt Frankrike och på ålderns höst får resa tillbaka dit med sin son - högsta betyg i Kulturnytt. Varför? Han utvecklar nu detta i P1 Kultur. Innan vi lyssnar på Björn Janssons intervjuporträtt av och med succéduon bakom filmen.

  WENDERS OM KIEFER

  Regissören Wim Wenders har vid snart 80 års ålder gått mot en ny vår. Först spelfilmen ”Perfect Days”, som fyller många salonger över landet, och nu kommer hans dokumentärfilm om den omsusade konstnären Anselm Kiefer. Två tyska kulturmän och kompisar gör film ihop, eller den ena om den andre, om det ena och det andra – hur blir det? Mårten Arndtzén berättar samt tipsar om en film och en tv-serie med liknande teman: Deutsches Haus (Disney+) och Never Look Away av Florian Henckel von Donnersmarck (Apple, Amazon Prime, Viaplay m.fl).

  TV-SERIEN ”THE REGIME” ÄR ETT INTRESSANT MISSLYCKANDE - OCH ”DET FINNS ALLTID EN MORGONDAG” ÄR EN ROLIG BIOFILM OM ETT ALLVARLIGT ÄMNE

  Stephen Frears nya och stjärnbeströdda serie, som släpps på strömningstjänsten HBO med bland annat Kate Winslet och Hugh Grant, handlar om en sönderfallande diktatorisk stat i ett icke namngivet europeiskt land. Inte helt lyckad, tycker vår kritiker Emma Engström, men misslyckad på ett sätt som tarvar förklaring.

  Och den italienska filmen ”Det finns alltid en morgondag”, som behandlar sexuella övergrepp och har premiär i dag, är en oväntad rolig pärla på bioduken.

  VECKANS KLASSIKER: TJECHOVS ”TRE SYSTRAR”

  Alltid aktuell, till exempel just nu på Stadsteatern i Stockholm, och alltid evig. Kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner har trängt in i en av de mest klassiska klassikerna. ”Tre systrar” från 1901 är den tredje av den ryska dramatikern och läkaren Anton Tjechovs fyra så kallade stora pjäser. Den föregicks av ”Måsen” och ”Onkel Vanja” - och tre år senare hade ”Körsbärsträdgården” premiär.

  Det är en pjäs som mer än något annat verk i världshistorien sätter fingret på några av människans grundpredikament: hennes orimliga anspråk på mening och hennes fatala oförmåga att bestämma sig för vad som är viktigt i livet.

  Programledare: Cecilia Blomberg.
  Producent: Mattias Berg. 

 • Förra veckan intog Beyoncé som första svarta kvinnliga artisten förstaplatsen på Billboards country-topplista. Men än en gång har en svart artists intåg på countrymark blivit kontroversiellt.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Musikjournalisten Pierre Hellqvist och kulturjournalisten Juliet Atto berättar mer om hur Beyoncés musik blivit en del i det amerikanska kulturkriget.

  NOBELPRISTAGARENS DECKARE BLIR PJÄS

  När pengarna sinade gav sig Nobelpristagaren Olga Tokarczuk in i deckargenren – nu sätts ekothrillern ”Styr din plog över de dödas ben” upp som pjäs på Norrbottensteatern. Vad är det som gör den här berättelsen så speciell – och hur blir den på scenen? Hör regissören Kickan Holmberg och litteraturkritikern Anna Tullberg.

  VIKTORIA TOLSTOY OM NYA SKIVAN

  Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy återknyter till sitt förflutna med en låt skriven av Esbjörn Svensson på den nya skivan. Hon besöker P1 Kultur och berättar mer.

  ESSÄ: TVÅNGSTANKARNAS MAGI ÄR DJUPT MÄNSKLIG

  Tvångssyndrom, eller OCD, kan medföra ett enormt lidande för den som plågas av det. Men samtidigt finns det något djupt mänskligt i tanken att vissa återkommande beteenden och ritualer skyddar oss mot det onda. Boel Gerell reflekterar över detta i dagens essä från OBS.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Karin Arbsjö

 • Fehlende Folgen?

  Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

 • På Moderna museet i Stockholm orsakar mötet mellan den omtalade italienska konstnären Maurizio Cattelans verk och museets egna samlingar flera drastiska korskopplingar. Vi diskuterar resultatet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  KONSTHISTORIEN SÄTTS I PERSPEKTIV OCH RÖRELSE

  I dagens P1 Kultur samtalar konstnären och kritikern Sonia Hedstrand och Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén om utställningen ”Den tredje handen”, där Maurizio Cattelans verk alltså möter samlingarna. De frågar sig bland annat vad titeln på utställningen egentligen betyder, vilken som är denna tredje hand - och hur dagens maktkritik skiljer sig från gårdagens.

  OPERASTJÄRNANS LÅNGA VÄG FRÅN KÅKSTADEN I SYDAFRIKA UNDER APARTHEID

  Just nu gör den svarte sydafrikanske barytonen Luthando Qave stor succé i huvudrollen som Figaro i Rossinis opera ”Barberaren i Sevilla” på Kungliga Operan i Stockholm. Från en uppväxt under fattiga förhållanden har han tagit steget till operavärldens stora scener. I ett drygt decennium har 37-årige Luthando Qave kunnat livnära sig som frilansande baryton över världen - och dessutom försörjt tio personer hemma i Sydafrika på sin lön. Nu hoppas han efter många år i Sverige äntligen få bli svensk medborgare.
  För P1 Kulturs Mattias Berg berättar Luthando Qave om hur hans omöjliga dröm blev verklighet - och vad han nu drömmer om.

  POESIDEBUTANTEN SOM SKRIVER OM KÄRLEK MED SJU UTROPSTECKEN!

  Nioosha Shams älskar utropstecken - och kärlek. Hon älskar till och med dåliga relationer, eller åtminstone att skriva om det. För P1 Kulturs Anna Tullberg beskriver hon känslorna, tankarna och skrivsättet bakom debutsamlingen ”Teshne”, som betyder törst på persiska. Och varför det inte räcker med sex utropstecken för att uttrycka en riktigt stark känsla.
  Musiken i inslaget är ”Gole Bee Goldoon” med Googoosh.

  ESSÄ: DEN OLYCKLIGA EXPEDITIONEN TILL DET LYCKLIGA ARABIEN

  Idag är de flesta forskningsprojekt minutiöst budgeterade och följs upp av nogsamma rapporter. Vem som leder ett arbete brukar vara fastslaget från början och det är mycket ovanligt att så gott som alla deltagare avlider under undersökningens gång. Förr i tiden kunde det vara lite annorlunda. Författaren och biologen Fredrik Sjöberg berättar om en fascinerande och olycksdrabbad expedition.

  Programledare: Cecilia Blomberg.
  Producent: Mattias Berg.

 • Under de senaste veckorna har tre unga kritiker blivit prisade för sitt arbete Mikaela Blomqvist, Valerie Kyeyune Backström och Donia Saleh. Men vad är bra kritik? Och hur ser framtidens kritik ut? Vi samlar till ett rundabordssamtal med en ny generation kritiker.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  FLIPPERSPELENS ÅTERKOMST

  De senaste åren har flipperspelslokaler poppat upp lite varstans i Sverige och för den som vill köpa ett eget spel är det dyrare än någonsin. Kulturredaktionens Joakim Silverdal fick korn på den växande flipperspelstrenden och gav sig av efter svaret på varför.

  KÄRNKRAFTEN SOM KULTURARV  

  På Tekniska museet i Stockholm pågår utställningen ”Salong Energi” just nu. Just nu pågår rivningen av det som var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, Ågestaverket. På utställningen visas delar av interiören - som till exempel det väldiga svängda kontrollbordet i grön metall, tillsammans med fotografier från hur det såg innan rivningen påbörjades. Vad berättar kärnkraften som kulturarv? 

  ESSÄ: MÄNNISKAN KOMMER ALLTID FÖR SENT TILL SIG SJÄLV

   

  Självmedvetandet har genom historien ofta betraktats som ett för människan särskiljande drag. En medvetandets krona som utökar möjlighet till förståelse såväl som till kontroll. Men vad är det egentligen vi får syn på när vi betraktar oss själva? Idéhistorikern Michael Azar funderar över en blick som inte riktigt får fatt i sitt objekt.

  Programledare: Lisa Wall

 • I veckan som kommer har den amerikanska storfilmen Dune: Part 2 och Filip och Fredriks dokumentär Den sista resan premiär. Är vi på väg mot en ny Barbenheimer? Filmkritikern Joakim Silverdal kommenterar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Programledare: Maria Askerfjord Sundeby

 • Publiken vill se mer politisk satir: det visade en rapport som Riksteatern släppte i veckan. Och som på beställning ger Östgötateatern förvaltningsrevyn Superkontoret om den kulturpolitiska situationen i regionen. Teaterchefen Nils Poletti kommer till studion. Dessutom, efter debatten om sagoberättande dragqueens: nu kliver queerkonsten fram på institutionerna.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  SÅ BRA ÄR QUEERKONSTEN JUST NU

  Flera av vårens utställningar utgår från ”queera” perspektiv och i P1 Kultur diskuterar Tobias Dunér-Axelsson (Arbetet) och Cecilia Blomberg (SR) en av de första: ”Jag kysser dina ögon” av Conny Karlsson Lundgren på Bonniers konsthall i Stockholm.

  Vi talar också om Andrew Haighs hyllade film All of us strangers: ”en av de sannaste skildringarna av att vara homosexuell, medelålders man” enligt GP:s kulturchef Johan Hilton.

  XAVIER VEILHAN OCH KONSTEN ATT SEGLA

  Konstbranschen bränner mycket koldioxid på att frakta konstverk kors och tvärs över jorden. Nu testar den franske konstnären Xavier Veilhan en annan metod, och transporterar både sig själv och sin konst med segelbåt till Stockholm där han just öppnat en utställning. P1 Kulturs Cecilia Blomberg klev ombord på konstbåten.

  NATTENS SYSTRAR FÅR MEDALJ

  I veckan fick Karin, Linnea och Märta Nylund medalj av kungen för sina insatser för kulturlivet i Tornedalen - däribland arbetet med Nattfestivalen i Korpilombolo. Vår reporter Mattias Berg träffade systrarna Nylund på ett vandrarhem i Stockholm.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Mårten Arndtzén

 • Artisten Kal P Dal, eller Elvis från Arlöv som han kallats, fyllde i slutet av 70-talet över hundra folkparker på en sommar och sålde skivor i 100 000-tal. Några år senare dog han, bara 35 år gammal. Nu kommer filmen om fenomenet Kal P Dal.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Dokumentären ”Filmen om Kal P. Dal” berättar historien om Skånes största rocklegendar. Filmarna Dag Ösgård och Stefan Källstigen är gäster i programmet.

  KÄRLEK UNDER FÖRINTELSEN – NYPREMIÄR FÖR HYLLAD OPERA

  De gifte sig 1944, deporterades strax efter till Auschwitz och skildes åt – men båda överlevde och återfann varandra. Det är den svindlande ramberättelsen i operan ”Löftet” där librettisten Susanne Marko har skrivit sina föräldrars historia. I helgen har den nypremiär på Kungliga operan. Susanne Marko och stjärnsopranen Hanna Husáhr kommer till studion.

  WEYES BLOOD OMFAMNAR KLIMATÅNGESTEN MED SIN MUSIK

  Weyes Blood är artistnamnet för musikern Natalie Mering, född 1988 i Kalifornien. Hennes senaste och hyllade album heter "And in the Darkness, Hearts Aglow" och är del två i en tänkt trilogi som konstnärligt masserar vår samtid och kollektiva ångest. Kulturredaktionens Anna Tullberg har träffat Natalie Mering.

  ESSÄ: VARJE MÄNNISKAS ANSVAR I EN SKENANDE TID

  Dagens essä avslutar veckans serie om moralens grunder. Helena Granström funderar idag över varför man ska känna moraliskt ansvar när man inte kan förändra världen.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Lina Selleby och Ulf Stureson träffades på jobbet och blev kära. Sedan hände det värsta.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  I smyg började musikerna Lina Selleby och Ulf Stureson skriva musik om varandra och en kärlek växte fram. De har just släppt varsin skiva som kretsar kring deras romans. Men mitt i det blommande kärlekslivet blir Lina svårt sjuk. Nu är de gäster i P1 Kultur.

  NU KAN AI GÖRA FILM OCKSÅ

  Snart släpps det nya Ai-verktyget Sora, som kan göra rörlig bild på samma sätt som vi redan vant oss vid att de kan göra stillbilder - baserade på textkommandon. Vad innebär det och hur går det egentligen till? Designern och prompt-specialisten Annika Bäckström och Sveriges Radios teknikreporter Sven Karlsson förklarar vad som pågår.

  CINDY SHERMAN SOM TEXTILKONSTNÄR

  Den postmodernistiska fotokonstens okrönta drottning har gjort påkostade gobelänger av sina instagramselfies. Nu visas de på Fotografiska i Stockholm och vår konstkritiker Mårten Arndtzén recenserar.

  ÄNGLARNA PÅ ARTIPELAG

  En majestätisk, hängande häst och en blek ”smärtoman” som hämtat inspiration från korsfästelsen - så inleds den hyllade utställningen ”No Life Lost” på Artipelag utanför Stockholm. P1 Kulturs Cecilia Blomberg talar om hästar, konst och tro med konstnären, belgiska Berlinde De Bruyckere.

  ESSÄ: MORAL ÄR EN FRÅGA OM ATT PASSA IN

  Först begår vi grymheter för att vi är lydiga och anpassliga. Sedan rättfärdigar vi dem för att handla i enlighet med vår värderingar. Eva-Lotta Hultén reflekterar över moralens gruppdynamik i veckans andra essä om moralens grunder.

  Programledare: Lisa Bergström
  Producent: Mårten Arndtzén

 • Det finns de som hävdar att Odysséen är ursprungsberättelsen. Den enda, som ständigt återuppfinns. Är vi mitt i en Homerisk renässans? Vad är det med de gamla grekerna som ständigt lockar unga?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ODYSSÉEN PÅ BACKA TEATER I GÖTEBORG

  Dans, elrullstolar och en rackarns fart. Vår scenkritiker Jenny Teleman har sett en föreställning för unga och är förtjust.

  EN ”HOMERISK RENÄSSANS”

  Lina Kalmteg har träffat Ida Östenberg, professor i Antikens kultur och samhällsliv. Hon ser unga använda Odysséen för att hävda sig.

  Vi har också sett serien Percy Jackson och Olympierna och läst Sången om Akilles, två sätt för de yngre att närma sig denna ”ursprungsberättelse”.

  GREKERNA OCH ÅRETS BOKREA

  Dessutom har vi tittat djupt i boklådorna inför året bokrea - finns där något om Antiken for kids?  

  REPORTAGE: DEN SVENSKA KONCEPTKONSTEN FÖDDES I SKÅNE

  I Ystad besöker Mårten Arndtzén en retrospektiv utställning med undergroundkonstnären Leif Eriksson – först i Sverige med konceptkonsten – som han utvecklade tillsammans med parhästen Lars Vilks.

  ESSÄ: HUR FICK VI VÅR MORAL?


  OBS Essä inleder en serie om moralens grunder – kan vi tacka evolutionen för vår moral? Det säger författaren och mikrobiologen Farshid Jalalvand.

   

  Programledare: Saman Bakhtiari
  Producent: Lisa Wall

 • El Perro del Mar, eller Sarah Assbring som egentligen heter, är aktuell med sitt första nya album på åtta år: Big Anonymous. Det handlar om döden! Möt henne i P1 Kultur Söndag.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Häromdagen blev det klart att Anna Croneman blir ny VD för Svenska Filminstitutet. Nu kommer hon till P1 Kulturs studio för att berätta vad hon älskar, hatar och drömmer om.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  FRÅN CHEF FÖR SVT DRAMA TILL FILM-SVERIGES HÖGSTA TOPP

  Vi frågar Anna Croneman om hur stort steget blir. Vad hon önskar och vilka önskningar som hon tror kan bli uppfyllda. Dessutom har vi fångat upp frågor och förväntningar från film-Sverige, som Anna Croneman får möta och bemöta.

  HUR BRA ÄR DAVID BOWIES ENDA MUSIKAL, ”LAZARUS”?

  I går kväll hade David Bowies enda musikal svensk premiär, åtta år efter hans död. Musikalen ”Lazarus” var ett av de sista verken som Bowie slutförde innan han gick bort i januari 2016.
  Men hur bra är den nu? Hur angelägen känns den? Vi skickade våra kritiker, och Bowie-fantaster, Anna Tullberg och Jenny Teleman till den svenska premiären.

  DEN UKRAINSKA KONSTNÄREN ZHANNA KADYROVA GÄSTAR SVERIGE

  Uppsala konstmuseum har i morgon vernissage för utställningen ”Border Memory” av den ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova. Hon är internationellt erkänd och har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och fått många priser.

  Vår reporter Fredrik Wadström har tidigare sett en stor retrospektiv med Kadyrovas konst på plats i Ukraina, Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att ge oss en bild av utställningen ”Border Memory” och spelar upp några klipp från sitt möte med konstnären i Uppsala.

  FILMFESTIVALEN I BERLIN HAR BÖRJAT - HÄR ÄR FILMEN SOM VANN FÖRRA ÅRETS GULDBJÖRN

  Häromdagen öppnade årets Filmfestival i Berlin, den så kallade Berlinale. Där har bland annat svenske regissören Levan Akin - som för några år sedan gjorde succé med sin debutfilm ”And Then We Danced” - premiär för sin nya långfilm. Vår filmkritiker Emma Engström berättar lite om festivalens program. Och just i dag är det svensk biopremiär för ”Ombord på Adamant”, som vann det finaste priset: Guldbjörnen, på förra årets Berlinale.

  KLASSIKERN: ”RHAPSODY IN BLUE” AV GEORGE GERSHWIN

  I dag handlar Klassikern om ett 100 år gammalt uruppförande. Per Feltzin berättar om George Gershwins ”Rhapsody in Blue” – ett experiment inom modern musik. Om en legendarisk konsert på Aeolian Hall på 43:e gatan i New York. Ett nytt kapitel i musikhistorien. I publiken fanns musikaliska mästare som Rachmaninoff, Kreisler, Stokowski, Heifetz - och vissa tyckte sig se även Stravinskij i raderna. Men vad var det egentligen de fick höra? Går det ens att beskriva?

  Programledare: Gunnar Bolin
  Producent: Mattias Berg

 • Det är mycket död i kulturen i vår. Möt artisten El Perro Del Mar och författaren Andrej Tichý som båda är aktuella med nya verk som präglas av döden. Dessutom sätter Backa Teater i Göteborg upp pjäsen Döden, döden för barn. Men vi börjar i pånyttfödelse under Konstfest i Kiruna är det nystart för konstmuseet.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  KIRUNA DIREKT – NYSTART FÖR KONSTMUSEET

   

  När ”Konstfest” drar igång på Konstmuseet i Norr beskrivs det som en nystart och första stora utställningarna med nya museichefen Maria Lind i ledningen. Vi träffar medverkande konstnärer och reder ut om man kan höra en stads dödsryckningar, och vad arv och minne har för betydelse för en stad som finns – och samtidigt inte finns kvar. Reporter Helene Alm.

   

  GÄST: EL PERRO DEL MAR SLÄPPER MUSIK OM DÖDEN

   

  El Perro del Mar, eller Sarah Assbring som döljer sig bakom artistnamnet, är aktuell med sitt första nya album på åtta år. Det handlar om döden! Vi har tjuvlyssnat och artisten kommer till P1 Kultur för att berätta mer.

   

  INTERVJU: ANDRZEJ TICHÝ OM TOKHYLLADE ”HÄNDELSEBOKEN”

   

  Döden som tema går igen i Andrzej Tichýs nya och unisont kritikerhyllade tegelstensroman ”Händelseboken”. Katarina Wikars har fördjupat sig i det psykedeliska dödsdanstemat och pratat med författaren om det hinsides.

   

  REPORTAGE: ”DÖDEN, DÖDEN” PÅ BACKA TEATER

   

  Hur gör man drama för barn om döden? Den frågan tar P1 Kulturs reporter Emma Engström med sig till repetitionerna av ”Döden, döden” på Backa Teater i Göteborg. Föreställningen har premiär den 8 mars.

   

  ESSÄ: PATRICIA LORENZONI OM NÄR DE URBANA DJUREN BLIR ETT HOT

   

  I OBS serie om vildmark och civilisation har turen kommit till Patricia Lorenzoni, som undersöker vad det är som stör med de vilda djuren i staden.

  Programledare: Eskil Krogh Larsson
  Producent: Felicia Frithiof

 • Författaren och historikern Maja Hagerman analyserar SVT:s storsatsning. P1 Kultur vrider och vänder på tv-serien om Sveriges historia. Tar upp fallgropar, nödlösningar och överraskningar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  ETT HELT LANDS HISTORIA PÅ TIO AVSNITT

  Maja Hagerman har skrivit ett antal historiska fackböcker som fått mycket uppmärksamhet. Bland annat ”Spåren av kungens män”, om hur det svenska riket bildades i skiftet mellan vikingatid och medeltid, och ”Det rena landet” om hur Sverige blev en spetsnation inom rasbiologi. Hon undervisar i historisk dokumentärfilm vid Högskolan Dalarna och är hedersdoktor vid Historisk-filosofiska fakulteten på Uppsala universitet.

  ”Historien om Sverige” i SVT har beskrivit vårt lands historia från istid till nutid. Tio avsnitt, varav de första fem sändes hösten 2023 och de avslutande fem nu vintern 2024. Den återkommande presentatören har varit skådespelaren Simon J. Berger.

  ... OCH VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ HISTORISKA KOSTYMFILMER?

  Ofta finns en stor motsättning mellan historiker och regissörer av historiska filmer - där fackfolket åberopar sin expertis och filmarna sin konstnärliga frihet. Men måste det vara så? Vi har pratat med historieprofessorn Cecilia Trenter på Malmö Universitet, som använder spelfilm i sin undervisning, och rotat lite i historien om historia på film. Reporter: Mattias Berg.

  ÄR DEN NYE FINSKE PRESIDENTEN, ALEXANDER STUBB, EN AI?

  Kulturredaktören på Hufvudstadsbladet i Helsingfors, Ylva Perera, skrev i går en artikel om den nya presidenten - där hon menade att vissa delar av hans opersonliga personlighet förde hennes tankar till en artificiell intelligens. Inte minst den litteraturanalys han nyligen gjorde i finska dagstidningen Helsingin Sanomat. Den handlade om Sofi Oksanens roman ”Utrensning”, som han enligt Ylva Perera inte utvann särskilt mycket ur. Vi talar direkt med henne om den nye finske presidenten och läget för det intellektuella samtalet i Finland just nu.

  PRO-PALESTINSKA DEMONSTRANTER AVBRÖT EN 100 TIMMAR LÅNG UPPLÄSNING I BERLIN

  I helgen avbröt demonstranter en flera dygn lång uppläsning av en text av den tysk-judiska filosofen Hannah Arendt. Det var den kubanska konstnärens performance, där hon läser upp Arendts text som handlar om hur nazismen blev en totalitär ideologi, som stoppades i Berlin. Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling är med direkt och berättar om händelsen.

  ESSÄ: OM VILDMARKEN OCH VÅR VILDA VARDAG

  Är ett möte med bisonhannarna på prärien nödvändigtvis en mäktigare upplevelse än att se fåglarna utanför köksfönstret? Kanske är det till och med så att idealiseringen av vildmarken fjärmar oss från den. I OBS serie om vildmark och civilisation så handlar det idag om den vardagliga vildheten. Journalisten, författaren och småbrukaren Ann-Helen Meyer von Bremen ifrågasätter till och med att det är som turister vi ska vistas i naturen.

  Programledare: Cecilia Blomberg
  Producent: Mattias Berg

 • Hur skildras det politiska spelet i tv-serier och på film, och hur påverkar det verklighetens politiska storytelling? Emma Engström, Louise Epstein och Henrik Torehammar samtalar om detta, med avstamp i norska serien Makten som visas på SVT.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  80-TALSHUSEN TAR REVANSCH

  80-talets arkitektur har länge stått lågt i kurs. Men nu börjar allt fler omvärdera den. Och allt oftare talas det om att reparationssamhället är här, om att återbruka hela hus. Hör tredje delen i Katarina Wikars reportageserie om 80-talets arkitektur.

  ESSÄ: MÄNNISKAN OCH TRÄDENS TID

  När är människan vild och när är hon civiliserad? Den här veckan har Obs en serie om vildmark och civilisation. I dagens essä ska vi få höra om hur venetianarnas syn på skogen på 1700-talet kan lära oss om vilka vi är och kan vara. Idéhistorikern Julia Nordblad reflekterar över trädens tid.

  Programledare: Eskil Krogh Larsson
  Producent: Karin Arbsjö

 • Nordbor heter Nordiska museets nya basutställning.Den beskriver människorna och livet i Norden under 500 år. Bland föremålen finns hundratals kyrkvantar och slöjdade insekter i trä. P1 Kulturs Mattias Berg har varit där. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Det har talats mycket om dåliga publiksiffror för svensk film. Men barnfilmen, särskilt efter kända förlagor, frodas. På första plats i biostatistiken hittar vi Sunes bioaktuella lillebror Håkan.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Björn Jansson har pratat med regissören Ted Kjellsson som även regisserade första Håkan Bråkan-filmen, den mest sedda svenska filmen de senaste fem åren med sina 330.000 besökare. Nu hänger allt på Ted.

  FÖRINTELSEN I FOKUS I ”THE ZONE OF INTEREST”

  ”En av de bästa filmer som gjorts om Förintelsen”, skriver Göteborgsposten. “The Zone of Interest” av Jonathan Glazer är flerfaldigt Oscarsnominerad och har hyllats ända sedan premiären i Cannes 2023. Den handlar om nazisten Rudolf Höss, ansvarig för mördandet av hundratusentals judar, och hans fru Hedwig, som levde ett stilla familjeliv med fem barn och en prunkande trädgård, precis intill muren som omgav koncentrationslägret Auschwitz. Emma Engström och Björn Wiman, aktuell med essäboken ”Grinden i Dachau”, är gäster i programmet.

  NORDBORNAS LIV OCH LEVERNE UNDER 500 ÅR

  ”Nordbor” heter Nordiska museets nya basutställning och beskriver människorna och livet i Norden under 500 år. Bland föremålen finns hundratals par kyrkvantar och slöjdade insekter i trä. Mattias Berg har besökt Nordiska museets största utställning någonsin och även talat med en av intendenterna: Ulla-Karin Warberg.

  KLASSIKERN OM CLAES HYLINGERS ROMAN ”DET HEMLIGA SÄLLSKAPET”

  Hedvig Weibull om ”Det hemliga sällskapet” av Claes Hylinger. Tanken på att det skulle finnas ett hemligt sällskap där ute som ägnar sig åt de stora viktiga frågorna och som det går att bli medlem av, om man visar sig värdig, är något som författaren Claes Hylinger ägnat sig åt i romantrilogin om ”Det hemliga sällskapet”.

  NU BLOMMAR DET, VÅRSALONGEN ÖPPNAR!

  Vårsalongen på Liljevalchs öppnar i helgen och Cecilia Blomberg har varit där och studerat dockskåp inredda med möbler i folkhemsstil och fungerande radioapparater gjorda i lera. En utställning som varje år drar en jättepublik. Men hur är kvaliteten på konsten? Det finns mycket som liknar eller härmar redan etablerade konstnärskap men det går samtidigt att ana vilka nya konstnärliga trender och tendenser som ligger framför oss.

   

  Programledare: Jenny Teleman
  Producent: Nina Asarnoj

 • 26 år gammal och redan veteran. När Zara Larsson släpper sitt fjärde album Venus har hon levt mer än halva sitt liv som artist. Hör Zara Larsson om att hitta sin hunger, att leva i offentligheten och om det svåraste som finns att skriva om kärlek.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  SYNTH OCH SUBKULTUR I ”DÜSSELDORF, SKÅNE”

  På fredag har också filmen ”Düsseldorf, Skåne” biopremiär – en personlig berättelse om subkultur, 80-talssynth och landsbygd. Patrik Blomberg Book har skrivit manus, regisserat och gjort musik – han är gäst i P1 Kultur. 

  80-TALETS KULTURKAMP MELLAN SYNTH OCH HÅRDROCK – VEM VANN?!


  Under 80-talet utkämpades den stora subkulturella striden mellan synthen och hårdrocken - två estetiska ideal som blev till skyttegravar på skolgårdar och insändarsidor. Men frågan är: vem vann egentligen? Fredrik Strage, då synthare i Linköping, idag musikskribent, och Magnus Broni, på 80-talet hårdrockare i Västgötska Övertorp, idag musikjournalist på SVT, om musikgenrernas kamp – och hur genrernas roll har förändrats.

  NY ROMAN OM ATT INTE TILLÅTAS SÖRJA

  Vad händer med sorgen när den dödas kropp bara försvinner och aldrig får begravas? Det här är något som plågat bland annat många samer och tornedalingar som vars anhörigas kroppar grävts upp eller på annat sätt omhändertagits och hamnat i skelett- och kraniesamlingar på universitet, sjukhus och museer. Nu har det kommit en roman som tar upp temat: ”Sammanflätning” av Pia Mariana Raattamaa Visén. P1 Kultur har träffat henne. 

  ESSÄ: KROSSA ALLA AVBILDER!

  Ikonoklasm – eller bildstorm – alltså att med uppsåt förstöra ikoner – är ett återkommande tema genom religionens historia. Men det finns andra skäl att vara emot avbilder. Författaren Mattias Hagberg berättar om sitt uppror.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • På Dramaten spelas just nu Federico García Lorcas pjäs Yerma, en av hans tre så kallade kvinnopjäser. Nina Zanjani gestaltar smärtan i att inte kunna få barn och kritikerna jublar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  P1 Kultur uppmärksammar den spanske poeten och dramatikern Federico García Lorca (1898-1936) vars pjäs ”Yerma” sätts upp på Dramaten i Stockholm.

  Pjäsen handlar om infertilitet och längtan efter barn och är regisserad av den superhyllade belgiska regissören Lisaboa Houbrechts, född 1992. ”Ett av den samtida europeiska teaterns mest spännande namn”, skriver Dramaten i programmet och Cecilia Blomberg har träffat henne.

  Vi pratar också med författaren Lina Wolff som bott länge i Spanien - om Lorcas betydelse för hennes skrivande. Det var nämligen han som satte igång hennes författarskap.

  DÄRFÖR ÖKAR RYSSLAND TRYCKER PÅ SINA FÖRFATTARE

  I Ryssland förföljs inte bara landets oppositionella, utan också en rad välkända författare på grund av sin kritik mot kriget i Ukraina. I veckan utfärdades en arresteringsorder mot bästsäljande författaren Boris Akunin, som förts upp på listan över extremister och terrorister. Kulturredaktionens Fredrik Wadström kommenterar läget.

  HAJPAD DANSK FÖRFATTARE MED SKRIVKRAMP: ASTA OLIVIA NORDENNHOF

  Dessutom handlar det om dansk litteratur. Stjärnskottet Asta Olivia Nordenhof, född 1988, får Kulturredaktionens litteraturkritiker att stråla. Nu kommer hennes nya roman ”Djävulsboken”. Hon påstår att den är del två i en svit på sju böcker. Problemet är bara hennes skrivkramp som slog till redan efter första delen. Anna Tullberg och Lina Kalmteg analyserar hennes projekt och berättar varför de längtat så efter del 2. Just den här trenden med litterära serier tittar vi också lite närmare på. Lina Kalmteg har pratat med Lisa Lindberg, förläggare på Norstedts förlag. 

  OBS-ESSÄN GRÄVER NER SIG: EN TEXT OM JORDBRUK

  ”Tro och jord har alltid hört ihop. I tusentals år har den odlande människan vädjat till gudarna: Låt solen lysa eller molnen komma, låt regnet falla eller markerna torka upp.” Så inleder författaren Maria Küchen onsdagens OBS-essä. En text om att bruka jorden.

   

  Programledare: Cecilia Blomberg
  Producent: Nina Asarnoj

 • Världens tredje äldsta kyrka och moskéer med anor från Filistéerna och ytterligare ungefär 200 kulturhistoriskt intressanta byggnader och platser har förstörts eller skadats i och med Israels krig mot Hamas. Vad har gått förlorat och varför är det viktigt?

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Samtal med Feras Hammami, Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet och Maria Dahlström, intendent på Världskulturmuseet.

  80-TALETS ARKITEKTUR – RIVET INNAN DET BLEV ÄLSKAT

  80-talets arkitektur hann inte bli folkkär innan den började tas bort. Idag rivs många 80-talskomplex för att ge plats för nya lägenhetshus på attraktiva platser. Men det finns de som gör motstånd mot rivningarna – kan 80-talets arkitektur leda in i framtiden? Reportageserie av Katarina Wikars.

  SCENVÅREN BÖRJAR MED DÖDSDANS – OCH FORTSÄTTER MED KROPP OCH KÄNSLOR  

  Scenvåren är här! Teaterkritiker Jenny Teleman har sett Dödsdansen på Strindbergs intima teater i Stockholm och har bläddrat i vårens teaterprogram – mer kropp och känslor, mindre politik, är hennes spaning.

  ESSÄ: ÄR DEN EVIGA ÅTERKOMSTEN HÄR FÖR ATT STANNA?

  Tiden rör sig obönhörligt framåt. Men samtidigt är känslan av att allt går i en cirkel kanske mer påtaglig än någonsin. All ny kultur tycks som en lätt variation på kända teman, som om hela historien samlat ihop sig till en alltmer trögflytande sörja. Kommer allt att stanna helt eller explodera? I dagens essä funderar Dan Jönsson medan han ser Napoleon återigen ta fram konjakspluntan ur innerfickan.

  Programledare: Saman Bakhtiari
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • I P1 Kultur Söndag får vi träffa den norske regissören Kristoffer Borgli som drog till Hollywood och värvade stjärnan Nicolas Cage till den hyllade filmen Dream Scenario om en lågmäld akademiker som plötsligt börjat dyka upp i människors drömmar.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.