Reproduzido

 • Hallo lieve mensen en welkom bij weer een nieuwe aflevering van mijn podcast. Vandaag vertel ik jullie het verhaal over de moord op Bianca. Een transvrouw die vermoord werd op haar eerste werkdag in Arnhem als prostituee. Maar was het een moord of een overdosis drugs?

  https://petjeaf.com/waargebeurdemisdadenverteld

 • Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.

  Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde.

  In deze tweede aflevering staat de Zeeuwse hoofdstad Middelburg centraal. Samen met Jürgen Gijsel, die een boek schreef over het onderwerp, loopt Patrick Bernauw in de voetsporen van Jean-Pierre Van Diggelen, de advocaat van de duiveljager. Aan de hand van brieven, getuigenverklaringen en verhoren van de betrokkenen maken ze een reconstructie van de eerste bezoeken van Jean-Pierre aan zijn cliënt, die daar opgesloten was in het Huis van Bewaring, aan de Kousteense Dijk.

  Dit docudrama in vier delen werd opgezet in samenwerking met de toneelkring Baudeloo uit Sinaai. Aan "De duiveljager" werkten mee: Ignaas Van den Bossche, Tine Van Poucke, Kirstel De Mulder, Yoshi Gysel, Stefan Van Pottelberghe, Willy De Mulder, Erik Van Guyse, Karin De Wael en Marleen De Plukker. Peter Kooremans en Didi Neefs kwamen over uit Nederland. Patrick Bernauw schreef het scenario op basis van het boek van Jürgen Gijsel, en Antoine Derksen stond in voor opnames en montage. Muziek: Fernand Bernauw. De productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland.

  Het boek, ebook en de vierdelige podcast "De duiveljager" werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke.

  Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.html

 • Hallo lieve mensen, vandaag bespreek ik met jullie de zaak over de nog altijd vermiste Ilham Benchelh. Ook al staat voor de rechter vast dat ze is vermoord, door haar man Kasem M. Toch is haar lichaam nooit gevonden. Familie en vrienden wachten al meer dan 12 jaar op een antwoord. Waar is Ilham?

  Zelfmoordpreventie: www.113.nl

  Petje af pagina: https://petjeaf.com/waargebeurdemisdadenverteld

 • Een klopjacht op een gevaarlijke terrorist of op een man in nood? Een maand lang hield Jürgen Conings België en omstreken in zijn greep. Wat speelde zich precies af en op wie had hij het gemunt?

  Gebruik Kabinet10 voor 10% korting op crimibox.com.

  Speculeer mee:
  www.facebook.com/groups/hetmisdaadkabinetforum

  Volg ons op Instagram:
  www.instagram.com/hetmisdaadkabinet/

  Adverteren of samenwerken? Mail naar [email protected]

 • Een hele leuke titel deze keer, zelfbedacht door Anne, maar uiteindelijk niet helemaal passend haha! Toch hebben we doorgezet en kun je in het LUST-gedeelte 7 verschrikkelijke manieren om gedumpt te worden horen.

  We hebben we sinds kort een petjeaf pagina. Mocht je ons willen steunen en NOG meer van ons willen horen, luisteren en zien? Neem dan zeker een kijkje! https://petjeaf.com/seksuologenmettwee

 • Het zijn drukke weken in de rechtbank in Overijssel. Het Twentse liquidatieproces en de zaak rond kruisboogschutter Kenzo K. zijn twee grote zaken waar misdaadverslaggevers Erwin Waanders en Maarten Schoon zich over buigen. En dan is er ook nog een update over De Zaak Beckum.

  Naar aanleiding van de podcastserie De Zaak Beckum kwam er een serieuze tip binnen bij Tubantia. „We hebben de inschatting gemaakt dat we die tip bij het coldcaseteam neer moesten leggen", vertelt Erwin in een nieuwe aflevering van de Tubantia Crime Podcast. Maar heeft het de politie geholpen in het onderzoek naar de geweldige mishandeling van het echtpaar Meijerink in 1997?

  Het meest aansprekend is deze weken het Twente liquidatieproces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Erwin legt uit hoe het er precies voor staat in dit proces en hoe het Openbaar Ministerie kijkt naar de verdachten Simo D. en Marcus T.. Ze hebben beiden 26 jaar en 7 maanden celstraf tegen zich horen eisen. „De twee hoofdverdachten krijgen nog het laatste woord. Ik verwacht dat ze daar wel gebruik van gaan maken", vertelt Erwin.

  En dan is er vrijdag ook nog de zaak rondom het klaphamerdrama in Haaksbergen, waarbij vorig jaar op oudejaarsdag de 12-jarige Bram om het leven kwam. „Deze zaak kent alleen maar verliezen", vertelt Erwin. „Maar het is goed dat er nu openbaar onderzoek wordt gedaan naar klaphamers. Dat is het enige positieve aan de zaak.”

  Luister hier de aflevering van de Willem Podcast met Erwin en Maarten.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het Openbaar Ministerie zag hem als de grote man achter een Enschedees drugslab, de rechtbank besloot anders. Michael B. is niet het brein achter het drugslab. In de nieuwe Tubantia Crime Podcast bespreken misdaadverslaggevers Maarten Schoon en Erwin Waanders samen met host Frank Bussink onder andere deze bijzondere zaak.

  Naast de zaak over het drugslab in Enschede, komt ook de zaak tegen Thijs ter H. uit Enschede aan bod. Hij doodde zijn moeder begin dit jaar, terwijl hij in een psychose zat. „Echt een trieste zaak", vertelt Erwin. „Hij wist absoluut niet dat hij zijn moeder doodde, en hij weet ook niet waarom hij dat deed.” Wat de zaak ook zo bijzonder maakt is de slachtofferverklaring van de zus van Thijs. „Daar krijg je wel de rillingen van.”

  Proceshouding
  En dan hebben de heren het ook nog over de proceshouding van verdachten en hoe die kan verschillen. Sommige verdachten, zoals Michael B., zijn heel meewerkend, terwijl ook verdachten zijn die alles behalve meewerkend zijn. Gaytano G., verdacht van de moord op Musa Ata in Hengelo, maakte tijdens een zitting bijvoorbeeld een heel slechte indruk. „Hij zat er ongeïnteresseerd bij. Slechts verstaanbaar, onderuit gezakt", vertelt Erwin.

  Tot slot gaat de blik nog op de komende weken. Volgende week start het grote Twents liquidatieproces. Een proces dat in de zwaarbeveiligde rechtbank bij Schiphol wordt gehouden. Waarom het proces juist daar wordt gehouden, bespreken de heren in de podcast.

  Heb jij vragen, opmerkingen of tips voor de heren van de Tubantia Crime Podcast? Mail dan naar [email protected] We gaan vertrouwelijk met je informatie om.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nabestaanden spreken van een ‘losgeslagen beest’, volgens zijn advocaat is hij niet meer dan een psychiatrisch patiënt. Wat vaststaat is dat kruisboogschutter Kenzo K. op vrijdagochtend 17 september 2021 een slachtpartij heeft aangericht in zijn flatgebouw in Almelo. Anders dan zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht wist de wijkverpleegkundige, die op dat moment in het gebouw was, op indrukwekkende wijze te ontsnappen. Wat ging er aan het drama vooraf? In hoeverre is de hulpverlening tekortgeschoten? En hoe geloofwaardig is het verhaal van Kenzo K., die zich na langdurig lsd-gebruik, een psychose en een wekenlange coma beroept op geheugenverlies? Dat bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Net na de aanslagen heerst er bij de speurders grote ongerustheid. Zowel in Zaventem als in Maalbeek ontsnapt er een terrorist. Twee mannen zijn op de loop door Brussel, en verdwijnen in de stad. Waar zijn ze? Wat zijn ze van plan? En kunnen ze de speurders naar andere medeplichtigen leiden? Het is de start van een zenuwslopende zoektocht... 

  De Aanslagen is een reeks van De Stemmen van Assisen, naar aanleiding van het proces rond de aanslagen in Brussel. In vier afleveringen gaan we na hoe de aanslagen tot stand kwamen. En waarom de daders net die dag hun bommen lieten ontploffen.

  Productie Nieuwsblad Podcasts | Stem & research Cedric Lagast | Stemacteurs Elias Smekens & Frank Poosen | Montage Benjamin Hertoghs & House of media | Eindredactie Bert Heyvaert

 • Wanneer het zwaar verminkte lichaam van Larissa wordt aangetroffen op haar buitenmanege is het voor de Nederlandse politie al snel een uitgemaakte zaak: haar paard Jetalito dat - met bloed op het hoofd - naast haar staat is de moordenaar. Maar is dat wel zo? Aflevering 101!

  10% korting met de kortingscode ‘DeVolksjury10’ - te bestellen via Crimibox.com

  Zit je met iets? Praat bij Tele-Onthaal over wat jou bezighoudt. Bel anoniem en gratis naar 106 (24u/7d) of chat via www.tele-onthaal.be

  Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Eén grote Europese DNA-databank om cold cases mee op te lossen: gepensioneerd rechercheur Rob Boon ziet daar potentie in, laat hij weten in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. ,,De DNA-databanken matchen inmiddels met elkaar, maar dat moet allemaal via Europese verdragen. Ik denk zeker dat er winst te behalen is op cold case-gebied’’, aldus Boon.

  Redactie: Sandra van den Heuvel, Onno den Hollander, Noa van Oostrom en Kim Bergsma. Audio: Philip Klees.

 • Op 27 september 2022 wees de Hoge Raad een belangrijk arrest over procesafspraken. In deze aflevering bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur (en voormalig strafrechtadvocaat) Margje van Weerden de laatste ontwikkelingen op het gebied van procesafspraken en blikken ze vooruit naar de procesafspraken van de toekomst. Natuurlijk is er ook een actualiteitenrubriek en beantwoorden ze weer een vraag van een luisteraar.
  Extra informatie:
  Brandbrief
  https://vanboomadvocaten.nu/brandbrief-strafrechtadvocatuur/
  Motie Sneller
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2022Z14299&did=2022D29449
  Reactie minister motie Sneller
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2022D37434&did=2022D37434
  Wet seksuele misdrijven
  https://www.tweedekamer.nl/debatenvergadering/commissievergaderingen/details?id=2022A08071
  HR procesafspraken
  https://www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2022/september/hoge-raad-procesafspraken-strafzaken-toelaatbaar-inachtneming/
  Procureur procesafspraken
  https://www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2022/juni/pg-hoge-raad-procesafspraken-strafzaken-voorwaarden-toelaatbaar/
  Rechtbank Rotterdam vonnis en processen-verbaal
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2021:12699
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2021:12525
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2021:11391
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2021:9953
  Rechtbank Limburg
  https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Limburg/Nieuws/Paginas/4-veroordelingen-op-basis-van-afdoeningsvoorstellen-van-Openbaar-Ministerie-en-advocaten.aspx
  Rechtbank Haarlem uitspraak
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2022:6845
  Artikel: Overeenstemming en afstemming in het strafproces met oog voor ieders belangen
  Een kwestie van doen, Jacco Janssen en Alrik de Haas
  https://www.bjutijdschriften.nl/tijdschrift/BSb/2022/4/BSb2666-69012022003004_007
  Eerste vonnis in STMK-zaak van 7 november 2023 (SMTK = Snelle Toekomstgerichte Meervoudige Kamerzitting)
  https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2022:9523
  Artikel Rijnmond STMK-zitting
  https://www.rijnmond.nl/nieuws/1574122/drugsuithalers-onder-druk-gezet-door-zware-jongens-nu-doe-je-wat-voor-ons-zeiden-ze
  Artikel Advocatenblad STMK-zitting
  https://www.advocatenblad.nl/2022/11/09/proef-met-snelle-rechtspraak-in-rotterdam/

 • Wordt politiegeweld wel genoeg onderzocht en bestraft? In de 'Staat van het strafrecht' bespreken strafrechter Jacco Janssen en wetgevingsadviseur (en voormalig strafrechtadvocaat) Margje van Weerden de actuele ontwikkelingen in het strafrecht. In deze aflevering gaat het over de nieuwe wet geweldsaanwending opsporingsambtenaar, actualiteiten en een vraag van een luisteraar.
  bij actualiteit 4:
  Uitspraak in zaak criminele burgerinfiltrant
  (https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/Uitspraak-in-onderzoek-Vidar.aspx)
  ECLI:NL:GHAMS:2022:2083, Gerechtshof Amsterdam, 23-000552-21
  (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2022:2083)
  Rb Rotterdam 9 juni 2022: ECLI:NL:RBROT:2022:4485, Rechtbank Rotterdam, 10/309749-20 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2022:4485&showbutton=true&keyword=2022%3a4485)
  het genoemde artikel van Willem Jebbink in het Advocatenblad: https://www.advocatenblad.nl/2022/07/08/onrechtmatig-politie-geweld-als-verweer-in-strafzaken/
  standaardarrest HR 1 december 2020: ECLI:NL:HR:2020:1889, Hoge Raad, 18/03503 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2020:1889&showbutton=true&keyword=ECLI%3aNL%3aHR%3a2020%3a1889)

 • Na 40 jaar komt er eindelijk een proces rond de moord op drie Vlaamse paters in Guatemala. Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau streden begin jaren '80 voor betere omstandigheden van de landbouwers daar. Maar dat bekochten ze met hun leven. "Ze waren op hun hoede, ze wisten dat ze gevaar liepen. Maar zelfs overdag op straat waren ze niet veilig." 

  Productie Nieuwsblad Podcasts | Stemmen Pieter Huyberechts & Cedric Lagast | Montage Benjamin Hertoghs & House of Media | Eindredactie Bert Heyvaert & Joni Keymolen

 • Van de ene op de andere dag was ze van de aardbol verdwenen, Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Haar familie, vrienden en nieuwe liefde bleven achter met vage sms-berichten. Twee jaar later staat Sandra H. (46) terecht voor de moord op de 29-jarige kleermaakster, en het in stukken hakken van haar lichaam. Was de moeder van negen kinderen jaloers dat haar ‘vriendin’ ervandoor ging met haar echtgenoot? Of was de verdachte zélf verliefd op Ichelle en kon ze het niet verkroppen dat zij voor haar man koos? In een nieuwe aflevering van de podcast De Zaak Ontleed bespreken rechtbankverslaggever Saskia Belleman en presentator Wilson Boldewijn de gruwelmoord. Waarom is hier geen tbs geëist?

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nadia Malik was trying to break free of an abusive relationship when she disappeared only to be found dead in a car. And while her family and many others are sure that one person is responsible for her death, the mysterious circumstances have made finding justice elusive.

  If you know anything about Nadia’s death, contact private investigator Kevin Ryan at 267-225-8921. There’s a $60,000 reward for information leading to the arrest and conviction of anyone responsible.

  Please visit and share, Justice for Nadia Malik Facebook page.National Domestic Violence Hotline: 1-800-799-SAFE (7233); for TTY: 1-800-787-3224 or Text “START” to 88788.

  Did you know you can listen to this episode ad-free? Join the Fan Club! Visit https://crimejunkieapp.com/library/ to view the current membership options and policies.

  Source materials for this episode cannot be listed here due to character limitations. For a full list of sources, please visit: https://crimejunkiepodcast.com/mysterious-death-nadia-malik/

 • In Dubai werden in een grote internationale actie twee Nederlanders gearresteerd die worden beschouwd als criminele kopstukken, Edin G. en Zohair B. ‘Dubai wil ook af van het boevenimago, en is de stal aan’t uitmesten.’

  Wouter Laumans: “Edin G. was al wel bekend in het wereldje. In 2017 was hij op een bruiloft van Daniel Kinahan, een bekende criminele familie uit Ierland, op een groot feest in een sjiek hotel. Hij staat daar op de foto met allerlei criminele kopstukken.”

  Paul Vugts: “En op de gastenlijst stonden ook Ridouan Taghi en Rico de Chileen. Die iconische foto van de bruiloft van Kinahan was een snoepwinkel voor de opsporingsdiensten. Vrijwillig hadden allerlei criminelen zich om hem heen vergaard.”

  * Hier vind je de foto van Stanley Hillis op de steiger, omringd door bekende criminelen.

  Support the show: https://krant.nl

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Alice Renaud was zeventien toen ze de vijf jaar oudere Félicien Rops ontmoette. Hij was op dat moment al een kunstschilder met een reputatie. Ze kregen een verhouding; zij werd zijn model, hij financierde haar muziekstudie. Alice ging al snel werken als actrice en sopraan bij de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Daar leerde ze, in 1876, Gustave Van der Smissen kennen, terwijl ze meespeelde in "Carmen" van Bizet. Vandersmissen werd hartstochtelijk verliefd op haar, maar zijn familie vond haar te min. Toch traden de actrice en de advocaat-politicus in het huwelijk.

  De pers smulde volop van de geruchten omtrent de "losbandige" Alice Renaud, zoals haar overspel met een huisvriend, de verlopen burggraaf Edgard Dupleix de Cadignan. Dat had zo zijn gevolgen voor de politieke carrière van Vandersmissen. Alice weigerde van hem te scheiden en probeerde haar man terug te winnen met haar charmes. Maar Vandersmissen schoot haar in een opwelling neer, en Alice overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

  Dit verhaal reconstrueert de feiten vanop het sterfbed van Alice Renaud. Wij zijn getuige van haar ijldromen, van monologen en dialogen die misschien alleen in haar verbeelding hebben weerklonken, van haar vervormde herinneringen waaruit de muziek van Bizet niet weg te denken is.

  Het scenario voor dit hoorspel werd geschreven en gespeeld door een collectief van de schrijfklassen van Patrick Bernauw aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Alice was dan ook een Aalsterse en het was in Aalst waar de beroemde fabriek van de vader van Gustave Vandermissen stond, die de bijnaam "Kapiteintjes" kreeg.

  Voor de teksten van dit docudrama tekenden Hilde Schockaert (Alice op haar sterfbed), Anna van Ro (de brieven van Alice) en Rita Laureys (roddelende kamermeisjes en de uitbaatster van een rendez-vous hotel). U hoort de stemmen van Isabelle Tolleneer (Alice), Kyra De Backer (Jeanne), Ellen Van de Velde (Hortense), Rita Laureys (Clarisse) en Patrick Bernauw (diverse vervormde stemmen). Eindredactie, opname en regie: Patrick Bernauw. De muziek herkent u ongetwijfeld als het lied van de "Toréador" en "L'amour est un oiseau rebelle" uit "Carmen" van Bizet.

 • Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.

  Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde.

  In deze derde aflevering ligt de focus op het proces en de terechtstelling in Middelburg. Zoals ook in de vorige afleveringen het geval was, proberen we tot een zo getrouw mogelijke reconstructie en een auditief tijdsdocument te komen, ditmaal vooral aan de hand van de procesverslagen, allerlei correspondentie en enkele artikels in de kranten van toen.

  Dit docudrama in vier delen werd opgezet in samenwerking met de toneelkring Baudeloo uit Sinaai. Aan "De duiveljager" werkten mee: Ignaas Van den Bossche, Tine Van Poucke, Kirstel De Mulder, Yoshi Gysel, Stefan Van Pottelberghe, Willy De Mulder, Erik Van Guyse, Karin De Wael en Marleen De Plukker. Peter Kooremans en Didi Neefs kwamen over uit Nederland. Patrick Bernauw schreef het scenario op basis van het boek van Jürgen Gijsel, en Antoine Derksen stond in voor opnames en montage. Muziek: Fernand Bernauw. De productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland.

  Het boek, ebook en de vierdelige podcast "De duiveljager" werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke.

  Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.html

 • Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van "De duiveljager", een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.

  Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde.

  In deze eerste aflevering bezoekt Patrick Bernauw samen met Jürgen Gijsel, die een boek schreef over het onderwerp, het dorpje Koewacht... En vandaar keren ze terug in de tijd om aan de hand van brieven, getuigenverklaringen en verhoren van de betrokkenen een reconstructie te maken van de destijds zeer beruchte zaak. Een en ander wordt ook verteld vanuit het perspectief van de Middelburgse advocaat van de Loeil, zodat dit waargebeurde verhaal zich laat beluisteren als een docudrama.

  De productie werd opgezet in samenwerking met de toneelkring Baudeloo uit Sinaai. Aan "De duiveljager" werkten mee: Ignaas Van den Bossche, Tine Van Poucke, Kirstel De Mulder, Yoshi Gysel, Stefan Van Pottelberghe, Willy De Mulder, Erik Van Guyse, Karin De Wael en Marleen De Plukker. Peter Kooremans en Didi Neefs kwamen over uit Nederland. Patrick Bernauw schreef het scenario op basis van het boek van Jürgen Gijsel, en Antoine Derksen stond in voor opnames en montage. Muziek: Fernand Bernauw. De productie werd verder gerealiseerd met de steun van de bibliotheek van Moerbeke en de Erfgoedcel Waasland.

  Het boek, ebook en de vierdelige podcast "De duiveljager" werden aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, in de bibliotheek van Moerbeke.

  Alle verdere info: https://www.scriptomanen.org/2022/08/de-duiveljager-jurgen-gijsel.html