Эпизоды
-
Julian Assange riskerar 175 års fängelse om han utlämnas till USA. Han anklagas för spioneri. Reportrar utan gränser motsätter sig utlämningen och varnar för att pressfriheten kan påverkas negativt. I avsnitt 28 av Pressfrihetspodden tar vi upp turerna kring Wikileaks och fallet Julian Assange.
Medverkar gör Rebecca Vincent, kampanjchef för Reportrar utan gränser, som besökt Julian Assange i fängelse flera gånger.
-
För tio år sedan var Reportrar utan gränsers bedömning att 25 länder hade en bra pressfrihet. I 2024 års pressfrihetsindex har den siffran sjunkit till åtta länder.
Varför? Vi synar årets index och trendspanar kring pressfrihet.
Vi hör också Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker, Therese Pettersson, forskare vid Uppsala Conflict Data Program och kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett utdrag från RSF:s evenemang den 3 maj 2024.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Sverige ligger bra till i RSF:s internationella pressfrihetsindex, men nu är flera lagändringar på gång som riskerar att förändra journalisters möjligheter att arbeta. Vi listar fem lagar och förslag som snabbt kan ändra förutsättningarna för svenska medier.
Medverkande: Journalistförbundets jurist Tove Carlén och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
-
Tio år har gått sedan mordet på Nils Horner. Vad har hänt? Vi pratar med Sveriges Radios vd Cilla Benkö om hur deras säkerhetsarbete har förändrats. Profilerade utrikesjournalister kommenterar vilka konsekvenser mordet har fått för Sveriges utrikesbevakning.
Medverkar gör TV4:s Terese Cristiansson, SvD:s Jesper Sundén, frilansjournalisten Urban Hamid, Expressens Magda Gad, SR:s Lubna El-Shanti, Journalistens Julia Nilsson, SVT:s Stina Blomgren och DN:s Paul Hansen.
Ljudklippen i programmet kommer från Sveriges Radio.
Avsnittsbild: Staffan Sonning/Sveriges Radio
-
Intensiva bombningar av Gaza pågår sedan Hamas attacker mot Israel den 7 oktober 2023 och mitt i kriget står journalisterna. RSF får dagligen rapporter om att journalister dör, grips och skadas.
Hur ser situationen ut för de journalister som jobbar i Gaza? Och hur bevakar man ett krig som man själv är starkt berörd av?
Medverkar gör Saeed Alnahhal, reporter på Dagens Nyheter och styrelseledamot i RSF Sverige. Vi hör också den palestinska journalisten Haneen Harara och journalisten Lotta Schüllerqvist, tidigare medarbetare på DN med stationering i Gaza.
-
Gui Minhai är förläggare, publicist och svensk medborgare. Sedan 2015 sitter han fängslad i Kina.
I en nyligen utgiven rapport från Granskningskommissionen undersöks svenska myndigheters agerande i fallet. Har Sverige gjort tillräckligt?
Medverkar i avsnittet gör bland annat Kurdo Baksi, journalist och debattör som engagerat sig i Gui Minhais fall.
-
Journalisten Nilufar Hamedi var en av de första som rapporterade om Jîhna Mahsa Aminis död i Teheran. Nu sitter hon och minst 27 andra journalister fängslade efter att ha gripits när de bevakat landets regimkritiska protester.
Medverkar i avsnittet gör Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, och Ashraf Bagheri, tidigare frilansjournalist från Iran. Vi hör också Parvin Ardalan, journalist och medborgarrättsaktivist från Iran.
Ljudklippen i programmet kommer från SVT. -
De motarbetas av företag, misskrediteras och få läser deras artiklar. Miljöjournalisternas roll är otacksam men deras jobb är viktigt. I rapporten "Hur mår miljöjournalistiken i Barentsregionen?" tittar Reportrar utan gränser närmare på förutsättningarna för miljö- och klimatjournalistiken.
Medverkar gör rapportförfattaren Ivar Andersen och Reportrar utan Gränsers verksamhetsledare Katarina Carlsson.
-
Det blir allt vanligare att domstolar används för att tysta journalister. Det har blivit så vanligt att det numera finns ett namn för det, SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Vi pratade med två journalister som stämts på nästan 170 miljoner kronor i London för en granskning som publicerats i den svenska tidningen Realtid.
Medverkar gör journalisterna Annelie Östlund och Per Agerman.
-
Sedan det riggade valet i Belarus 2020 har minst 300 oberoende journalister gått i exil. Nu kämpar de för att fortsätta bevaka sitt hemland på distans.
RSF:s rapport Belarus journalister i exil beskriver situationen för de som fortsätter kämpa för att rösterna från Belarus inte ska tystna.
Medverkar gör Siri Hill, rapportförfattare och Jon Fridholm från Östgruppen. Vi hör också exiljournalisterna Tanya Kapitonova, Anton Trafimovich och Natallia Lubneuskaja.
Ljudklippen i programmet kommer från: DW, Al Jazeera och Radio Free Europe.
-
Hur ska journalister bevaka konflikter när krigen inte bara sker på marken utan också digitalt?
Medverkar gör Lubna El-Shanti, Sveriges Radios Östersjökorrespondent på plats i Ukraina och Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet.
Vi hör också My Vingren, grävande journalist och expert på cybersäkerhet.
Ljudklippen i programmet kommer från SVT och Sveriges Radio.
-
Vinter-OS i Peking närmar sig med stormsteg och strålkastarljuset är riktat mot Kina - ett mångfacetterat land och världens största fängelse för journalister.
Hur skyddar du dina källor och dig själv från övervakning och hur fritt kan du rapportera i landet där myndigheterna har stenkoll?
Medverkar gör SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten och frilansjournalisten Jojje Olsson.
-
Nobels fredspris gick till två journalister, rekordmånga fängslade reportrar i världen och journalister flyr både Afghanistan och Belarus. Hör den belarusiska journalisten Tanya Kapitonova som har tvingats i exil berätta om situationen i hemlandet.
Hör också Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser och Katarina Carlsson, verksamhetsledare för Reportrar utan gränser, berätta om 2021 års höjdpunkter och bottennapp.
-
Livesamtal den 18 november på Södra teatern, Stockholm.
I Saudiarabien kan ett par ord i en nyhetsartikel, ett blogginlägg eller ett tv-inslag leda till fängelse. Att vara kvinna och journalist i det könssegregerade landet är nästan omöjligt. Den saudiska journalisten Hana Al-Khamri har i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia" träffat några av de saudiska kvinnor som kämpar för det fria ordet. Medverkar gör Hana Al-Khamri och Erik Halkjaer, chefredaktör för Sveriges natur och ordförande för Reportrar utan gränser. -
50 000 telefonnummer. Minst. Så många kan vara avlyssnade med det israeliska spionprogrammet Pegasus. Rädslan för att bli avlyssnad är vardag för många journalister och de digitala systemen för att hålla stenkoll på vad vi säger, gör och skriver blir allt mer avancerade.
Men vad kan man göra för att skydda sig?
Medverkar gör digitaliseringsexperten Mattias Beijmo och journalisten Maria Georgieva som rapporterar från Ryssland.
-
Livesamtal den 25 september 2021 på Globala Torget, Bokmässan i Göteborg.
Den 15 augusti 2021 intar talibanerna Afghanistans huvudstad Kabul. Sedan dess har journalister flytt, hotats och tvingats lämna sina jobb. Samtidigt har en talesperson för talibanerna lovat att värna om pressfriheten.
Hur går det här ihop?
Medverkar gör Wali Arian, TV-journalist från Kabul, Afghanistan och Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.
-
Samtal den 23 september 2021 på Globala Torget, Bokmässan i Göteborg.
Demokratin backar i världen och journalister tystas. Vad gör det svenska biståndet för pressfriheten?
Medverkar gör biståndsminister Per Olsson Fridh (MP), Afrikagruppernas Louise Lindfors och Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.
-
Vi sänder live från från Reportrar utan gränsers digitala prisutdelning av Pressfrihetspriset som i år gick till den ungerska oberoende nyhetssajten Telex.
Gästar podden gör Ewa Hedlund, som i många år bevakat EU-frågor från Bryssel och som sitter i RSF:s styrelse, samt frilansjournalisten Joakim Medin som rapporterat mycket om och från Ungern. Podden sändes på pressfrihetsdagen den 3 maj.
Producerade och spelade in gjorde Francisco Contreras.
-
Pressfrihetspodden sänder live från Globala torget c/o Umeå Littfest!
Vi pratar med journalisterna Johan Persson och Anna Roxvall om deras reportagebok "Till varje pris" och människorna som betalar priset för EU:s migrationspolitik.
Gästar gör också Annika Strandhäll, socialdemokratisk riksdagsledamot. Hur ofta hamnar pressfrihetsfrågorna på agendan i utrikesutskottet?
-
Journalisterna i Colombia tröttnade på att träffas på sina vänners begravningar. De bildade organisationen Flip som utvecklade metoder för att jobba i våldsdrabbade miljöer.
Vi pratar med Johan Schmidt som länge arbetat med organisationen Flip samt organisationens ordförande Jonathan Bock.
- Показать больше