Bryssel Podcasts
-
Vad händer när våra allra mest intima uppgifter läcker till ett av världens största techbolag Facebook? Ekots grävreportrar Sven Carlsson och Sascha Granberg söker svar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svenska bankkunders, patienters och omkring en miljon apoteksbesökares personuppgifter har läckt till Facebook via deras verktyg Facebook Pixel. Konflikt skildrar hur spårningen på nätet växte till en miljardindustri, söker svar om vad som hänt med uppgifterna som läckt, och frågar sig vad politikerna i Bryssel gör när hälsoinformation blivit en handelsvara.
Medverkande: Lou Montulli, entreprenör och fd anställd på Netscape, Göran Arvinius, tidigare vd för Doubleclick Scandinavia, Philip Eriksson, programmerare och P1-lyssnare, Arash Gilan, vd för Viva Media, Max Schrems, aktivist och grundare av NOYB, Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet
Reportrar: Sven Carlsson och Sascha Granberg
Programledare: Lotten Collin
[email protected]Tekniker: Christer Tjernell, Lisa Abrahamsson, Maria Stillberg
-
Likt Jesus har Sen Lunch återuppstått efter påsken och vi är tillbaka med dunder och brak. Nyheterna är för det mesta under bältet men vad gör det. Vi pratar granskningssystem av utländska investerare, speciellt Kina och hur Sverige tillsammans med EU (och Nato?) ska tänka i frågan. Vi diskuterar vidare om EU:s allsmäktighet och eviga byråkrati och hur EU-valet kommer gå nästa år när ingen har koll på vad som egentligen händer i Bryssel. Sveriges heliga graal, systembolaget, utmanas när frågan om gårdsförsäljning tas upp men är det ett hot för monopolet? SD vill va med när regeringen utövar utnämningsmakt och vi vill som vanligt killgissa. I Studion: Ellen Meiby, Richard Wahlström, Freja Nyström och Jakob Steiner Blasberg.
-
Debatten om svenska mediers bevakning av EU är extra angelägen när Sverige under första halvåret 2023 planerar och leder arbetet i ministerrådet. Det pågår ett krig i Europa och klimatmålen är hotade.
Färre svenska korrespondenter i Bryssel – hur märks det? Vilka nyheter möter väljarna inför EU-valen? När blir EU en inrikespolitisk fråga?Välkommen till ett seminarium som debatterar vilken bild svenska medier ger av EU och unionens ökande inflytande över svensk inrikespolitik.
Medverkande:
Pia Bernhardson, utrikeschef SVT
Bengt Johansson, professor i journalistik vid JMG, Göteborgs universitet
Annika Ström Melin, EU-kommentator och författare
Göran von Sydow, direktör vid Sieps, Svenska instiutet för europapolitiska studierModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Utrikeskrönika 6 februari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bryssel, måndag
Hur säger man ugnsbakad falukorv på engelska? Tänker jag medan jag sitter på en bakgrundsbriefing inför EUs toppmöte.
Varför i herrans namn sitter radiokorren och tänker på falukorv på arbetstid, tänker ni kanske?
Jag kommer till det om en liten stund.
Först får ni lyssna på det här:
Välkommen till Europaparlamentet!
Tack herr ordförande!
Jag delar den höga ambitionsnivån...
…ett fint samarbete…
De senaste veckorna har man kunnat höra ovanligt mycket svenska i EUs institutioner.
Det har så klart att göra med det svenska ordförandeskapet. Det är svenska politiker som leder ministermöten. Och otaliga svenska ministrar har nyligen frågats ut i Europaparlamentets olika utskott om vad Sverige vill uträtta fram till sommaren.
Som vi hörde i klippet har många av dem då pratat svenska. Vilket är helt i sin ordning. Det är därför EU har tusen tolkar.
Det har varit rätt kul att lyssna på. Där i parlamentets utfrågningslokaler har man direkt kunnat avgöra vilka i rummet som är svenskar eller som kan svenska för det är dem sitter utan hörlurar och inte behöver tolkning.
Det kan också bjuda på språkliga överraskningar. Som under utfrågningen med statsminister Ulf Kristersson där en estnisk ledamot, Jaak Madison, helt plötsligt ställde sig i talarstolen och pratade svenska.
Det svenska ordförandeskapet är väldigt viktigt…
Det visade sig att han hade pluggat i en stad i Estland där många pratar svenska och dessutom hade jobbat på en båt som gick mellan Estland och Sverige.
Men det är inte bara från politiker som det hörs mycket svenska just nu här i Bryssel utan också från tjänstemän som håller i bakgrundsbriefingar. Det vill säga träffar där de anonymt berättar vad som är på gång och vad man kan vänta sig inför politiska möten.
Det var på en sådan träff jag satt och tänkte på ugnsbakad falukorv.
Dragningen handlade om EUs kommande toppmöte senare i veckan där migration är en av huvudfrågorna.
Det ligger ju ett stort lagförslag på bordet sedan över två år tillbaka: EUs migrationspakt som innehåller flera olika lagförslag.
Den svenska tjänstemannen som höll i dragningen hade tidigare beskrivit detta just som en ugnsbakad falukorv. Där delarna är uppskurna men där allt sitter ihop i botten.
Jag ville fråga om det fortfarande var så, om allt fortfarande hängde ihop eller om EU-länderna skulle kunna klubba igenom någon enskild del separat.
Men just denna dragning skedde på engelska och jag kom inte på någon lämplig översättning så där på rak arm.
Och även om jag hade kommit på det tror jag inte att någon av mina internationella korrekollegor hade förstått vad jag menat. Vad är det för oven baked falu sausage svensken jiddrar om skulle de nog ha tänkt.
Men tur då att vi svenska journalister just nu har ett övertag gentemot våra kollegor från andra EU-länder. Vi har enklare tillträde till de svenska tjänstemännen som rattar medlemsländernas politiska arbete. Så jag kunde ställa min fråga på svenska efter briefingen.
Och jodå, beskedet var att EUs migrationspakt fortfarande är en ugnsbakad falukorv. Alla de enskilda lagarna hör ihop och det blir ingen rätt om inte alla delar är klara.
Andreas Liljeheden, i Bryssel
[email protected] -
Donera månadsvis: www.underorion.se/stotta
Swish: 123 696 24 43
Vi funderar på om EMU är en fågel och när Sverige gick med,
Socialdemokratisk pseudodebatt om eventuellt införande av euron,
om en stat som inte själv kan trycka pengar är suveränt,
huruvida kronan har försvagats medvetet för att...,
centralbankers uppkomst för att finansiera krig,
att det är långt härifrån till Bryssel och ännu mycket längre ifrån Bryssel och hit,
institutionell konkurrens,
glorifierade husfrun Ursula Von der Leyens besluts legitimitet
och mycket mycket mer...
Neo-feodalism och Euskefeurat nämns.
För att skriva lyssnarbrev, ställa frågor eller annat så använd kontaktformuläret på: https://underorion.se/about/
Hjälp podcasten genom att donera månadsvis, swisha eller skicka krypto!
Donationer ger oss möjligheten att kunna fortsätta utan reklam och utan annan finansiering som gör oss mindre oberoende.
Donera månadsvis via https://www.underorion.se/stotta
Swisha till: 123 696 24 43
Bitcoin
bc1qemxd23jleknkg9jcrlvve300whfd9a3zt3mzyy
Avsnittet spelades in 31 januari 2023 -
Donera månadsvis: www.underorion.se/stottaSwish: 123 696 24 43Vi funderar på om EMU är en fågel och när Sverige gick med, Socialdemokratisk pseudodebatt om eventuellt införande av euron, om en stat som inte själv kan trycka pengar är suveränt, huruvida kronan har försvagats medvetet för att..., centralbankers uppkomst för att finansiera krig, att det är långt härifrån till Bryssel och ännu mycket längre ifrån Bryssel och hit, institutionell konkurrens, glorifierade husfrun Ursula Von der Leyens besluts legitimitet och mycket mycket mer...Neo-feodalism och Euskefeurat nämns.För att skriva lyssnarbrev, ställa frågor eller annat så använd kontaktformuläret på: https://underorion.se/about/Hjälp podcasten genom att donera månadsvis, swisha eller skicka krypto!Donationer ger oss möjligheten att kunna fortsätta utan reklam och utan annan finansiering som gör oss mindre oberoende.Donera månadsvis via https://www.underorion.se/stottaSwisha till: 123 696 24 43Bitcoinbc1qemxd23jleknkg9jcrlvve300whfd9a3zt3mzyyAvsnittet spelades in 31 januari 2023
-
Det menar Björn Hedensjö, psykolog, som behandlar killar som lider av inbillad fulhet eller BDD. Moa Vallin ger en satirikers perspektiv. Programledare: Katherine Zimmerman. Bisittare: Parisa Amiri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom pratar vi om mut-rummet som finns i Bryssel där EU-delegater lämnar in alla föremål de fått som muta. Det är tydligen fullt av dyra klockor och kontanter. Theresa Küchler som rapporterar om EU för Svenska dagbladet berättar mer.
Och så pratar vi om den utdöende foodie-kulturen och om nya Seinfeld-avsnitt skapade av ai-roboten chat-gpt.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Parisa Amiri
Producent: Fabian Asserbäck -
Hur är det att vara kyrka mitt i ett terrorattentat? Hur hanterar man skillnaden mellan rika oljemiljonärer och instängda knarksmugglare? Hur jobbar man som kyrka ensam över en halv kontinent? Hur är man kyrka när byggnader och pengar saknas? Det är några frågor som vi pratar om med Gudmund Erling, präst med tjänster på så vitt skilda platser som Singapore, Bryssel och västra Afrika som sin bas.
-
Di:s politiska redaktör Frida Wallnor är i Strasbourg och diskuterar Sveriges ordföranderoll med ledarskribenten Tobias Wikström och programledaren Andreas Johansson. I veckan har Ulf Kristersson hållit tal i Europaparlamentet. EU-basen Ursula von der Leyen har varit i Davos och presenterat ett paket för grön omställning, med ett förslag till EU-fond och lättade statsstödsregler. Elisabeth Svantesson har varit i Bryssel och diskuterat svar på det amerikanska gröna stödprogrammet. Innebär alla dessa subventionsidéer att handelskriget snart är här på riktigt?
-
Di:s politiska redaktör Frida Wallnor är i Strasbourg och diskuterar Sveriges ordföranderoll med ledarskribenten Tobias Wikström och programledaren Andreas Johansson. I veckan har Ulf Kristersson hållit tal i Europaparlamentet. EU-basen Ursula von der Leyen har varit i Davos och presenterat ett paket för grön omställning, med ett förslag till EU-fond och lättade statsstödsregler. Elisabeth Svantesson har varit i Bryssel och diskuterat svar på det amerikanska gröna stödprogrammet. Innebär alla dessa subventionsidéer att handelskriget snart är här på riktigt?
-
Utrikeskrönikan 13 januari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kiruna fredag
Sverige har nu tagit över EU:s ordförandeskap. Det är den svenska regeringen som nu leder EU-ländernas arbete. Och det är därför jag och några kollegor från Bryssel sitter i en hundsläde norr om polcirkeln.
För som brukligt är startskottar Sverige sitt ordförandeskap på hemmaplan. Med att visa upp ordförandelandet för EU-folket.
Hela EU-kommissionen, 27 kommissionärer, regeringen, svenske kungen samt ett 70-tal utvalda från Bryssels korrespondentkår är på plats här i Kiruna för lanseringen av ordförandeskapet.
På den här typen av resor, som sker varje halvår när ett nytt EU-land tar över stafettpinnen, pratar man så klart om politik och vad i detta fallet Sverige vill uträtta de närmsta sex månaderna. Till exempel att stödja Ukraina, fortsätta med klimatarbetet, att stärka konkurrenskraften, och så vidare.
Men minst lika viktigt, ja kanske än viktigare, är att visa upp och marknadsföra ordförandelandet för en internationell publik.
Så vad är det då som Sverige väljer att visa upp för oss journalister och de inresta EU-topparna?
Det är vinter, mörker och kyla. Kryddat med svensk innovation.
Hittills har det blivit besök i gruvan här i Kiruna – där man hittat stora mängder sällsynta metaller som behövs i EU:s gröna omställning. Vilket passande nog presenterades just som EU-dignitärerna var på besök i stan.
Det blir också besök på på rymdbasen Esrange och ishotellet - faktum är att politikerna får möjlighet att bo där.
På mat- och dryckesfronten har Sverige sålt in alkoholfri cider och äppeljuice, köttbullar med potatismos, brunsås och lingon, och en efterrätt som jag själv inte ätit sedan barnsben: nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.
Sverige har också kommit med den i princip obligatoriska goodiebagen. Innehållande en bok om svenska innovationer, en slags reflex och en mössa.
Däremot har Sverige inte heller gett bort någon traditionell ordförandeskapsslips. Men den sägs vara på gång.
Grejen är att den tidigare S-regeringen, som planerade för ordförandeskapet, inte tänkte ha någon svensk slips. Den nya regeringen ville annorlunda men då det måste upphandlas enligt svenska konstens regler så blir den blå-blåa slipsen inte färdig förrän halvvägs in i ordförandeskapet i mars.
Ska sanningen fram tror jag inte så många av mina korrekollegor bryr sig så mycket om slipsen.
Att döma av kommentarerna så här långt, lär detta ändå bli en ordförandeskaps-resa att minnas.
Vintern, mörkret och kylan är exotiskt för oss Brysselbor. Och hundsläden, ja den lär finnas kvar i minnet hos många, under lång lång tid.
Andreas Liljeheden, Kiruna
-
En polisräd i skymningen, ovikta eurosedlar i väskor och en parlamentsledamot bakom galler. De misstänkta mutbrotten skakar Bryssel. Hör berättelsen om Qatargate.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en skandal av historiska mått, den misstänka korruptionen som nu rullas upp. Enligt brottsmisstankarna ska bland andra Qatar ha mutat högt uppsatta personer i Bryssel för att vinna fördelar. Bland de misstänkta finns en profilerad grekisk EU-parlamentariker, Eva Kaili, och hennes sambo. Så sent som i november pratade Kaili gott om Qatar inför parlamentet och beskrev landet som ett föregångsland när det gäller arbetares rättigheter i arabvärlden. Kaili sitter häktad men nekar till alla anklagelser. Även Qatar förnekar mutor.
Korruptionshärvan briserar just när Sverige tar överKorruptionsmisstankarna är ett hårt slag för parlamentet och riskerar även att spilla över på de andra institutionerna och skada allmänhetens förtroende för EU i stort. Härvan nystas upp samtidigt som Sverige tar över ordförandeskapet. I veckan samlas kommissionen i Kiruna, en resa som handlar om att presentera Sverige som nytt ordförandeland och där Brysselhöjdarna uppmanats att packa med mössor och vantar. Hör om Sveriges första tio dagar med klubban.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent. Teresa Küchler, Svenska Dagbladet.
Programledare: Caroline Salzinger
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Maria Stockhaus -
Hur står det till med personkemin mellan höjdarna i Bryssel? Vad kommer hända med alla vapen som skickas till Ukraina? Och varför pratar vi aldrig om Island? Europapodden svarar på era frågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför envisas Storbritanniens premiärministrar med att stå bakom ett podium mitt ute i gatan och hålla tal? Kan Europas Förenta Stater bli en realitet i framtiden? Och har frukostutbudet i EU-byggnaderna förändrats efter Brexit? I årets första avsnitt svarar Europapodden på frågor från er lyssnare.
Medverkande: Claes Aronsson, Caroline Salzinger, Susanne Palme och Carina Holmberg.
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Rasmus Allansson -
Författaren om nyårslöften, hopplöshet och förtröstan.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Fick sitt stora genomslag med boken ”Störst av allt” som prisades flerfaldigt och såldes till långt över 30 länder. Malin Persson Giolitos senaste bok ”I dina händer” nominerades till Årets bok och årets bästa svenska deckare och kommer - precis som ”Störst av allt” - att bli Netflixserie. Första boken ”Dubbla slag” skrev hon efter att ha fått sparken från en advokatbyrå när hon var gravid och hennes tre böcker om Sophia Weber har sålt närmare en halv miljon exemplar bara i Sverige.
Malin Persson Giolito om sitt Vinterprat:– Jag ska prata om vad man ger sig själv för nyårslöften när det känns som att nyåret är början på slutet, inte inledningen till något nytt. Lite om hopplöshet och uppgivenhet, mycket om förtröstan och jävlar anamma.
Producent: Elin Claeson
Tidigare Sommarvärd 2017
Malin Persson Giolito pratar om bland annat självmord i sitt Vinterprogram. Om du mår psykiskt dåligt, så finns det hjälp att få. Bland annat genom:
Självmordslinjen, ring dygnet runt. Telefon: 90101
Jourhavande medmänniska, alla dagar kl 21-06. Tel 08-7021680
-
Creatures of the night del 3: fem poddar, fem gäster, fem ämnen
Vi får höra om The Elder-turnén som aldrig blev av och om turnén som aldrig kom hit, den som avslutades i Sydamerika men vart skulle den ha slutat egentligen - djupt nördgräv av Roger Nordin, Dagens fråga: Vem tvättar KISS dräkter? Hur lät låtarna live från "Creatures of the Night" - de som vi har glömt bort hur de låter? Var Creatures of the Night turnén fiasko eller en succé - Roger räknar.
Gäst: Roger Nilsson
Detta har vi pratat om:
Roger Nilsson, Natalie Nilsson, Nynäshamn, Creatures of the Night turnén, pyroteknik, Bryssel 1983, Vinnie Vincent, The Elder turnén, kanonrör, Only You, pansarvagn, Destroyer-loggan, Yngwie Malmsteen, Slash, Edward Van Halen, Adam Bomb, Tommy Lafferty, Richie Sambora, Doug Aldridge, Hugh Hunting, Al Romano, Bobby Rondenelli, Jack Starr, Black n Blue, Punky Meadows, Marc Thorin, John Werner, Michael Angelo Batio, Vivo Bratta, Hugh Chiano, Steve Farris, Robben Ford, Roger Fisher, Steve Irons, Bruce Kulick, Adam Mitchell, Warrior, Robin Crosby, Donnie Dacus, Steve Farris, Michael Ray, Ross Bruseman, Robbin Crosby, Ross the Boss, Spencer Sercombe, Roger Romeo, Hässelby, Mr Lordi, Polygram-stämningen, Cutouts, Ozone, I Love It Loud, Stockholm, Blödaren, Åke Eriksson, Hans Hatwig, Oscar för bästa biroll, Gröna gubbar från Yr, Sousikki, VG, Okej, Virgin Mega Store, Amsterdam, Dutch KISS Explorer Army, Ron Huiskes, Madrid, München, Peter Criss, Rom, La Colina - Texas, Deep fake, Simmons tunga, 4 lax på ett plektrum, Rapid City, Bismark (konserten med udda dräkter?), jumpsuit, Rock and Roll Hell, Sioux City, Vinnie convent 2018, Johan Flygare, Patrick Jensen, Nils Brekke Svensson, Keep Me Coming, Rockford Illinois, I Want You & gitarrsolo med Vinnie, Charleston - West Virginia, Strutter, Alex Bergdahl, Dayton Ohio & Quebec (Vinnie spelar inget solo), Pingstkyrkan I Quebec demostrerar, Montreal, skivbörsar på S:t Eriksgatan, Ottawa, West Palm Beach (med Plasmatics), Pine Bluff, King of the Nighttimeworld, Shandi, Radioactive, Heavy Load, Norrtälje, Göteborg, Motley Crue, Calling Dr. Love, konserterna i Brasilien 1983, Monster of Flash, Street Punk, John Montgomery, Italio Disco, scotch - Disco Bend, Radio Rock Fantasy, Falco
- Показать больше