Cecilia Djurberg Podcasts
-
Det är premiärsäsong på teatrarna och i detta avsnitt möts vi i den violblå timmen mellan två föreställningar på Bertolt Brechts 125:e födelsedag för att prata om några uppsättningar vi sett på sistone: De livrädda av Talajeh Nasiri på Unga Dramaten, Shakespeares Julius Caesar i Jonas Österberg Nilssons version på Uppsala Stadsteater, Lost Lake av Paula Stenström Öhman på Kulturhuset Stadsteatern och Nassim av Nassim Soleimanpour på Riksteatern.
Det blir mycket prat om berättande om berättande och dödsföraktande kikar vi ner i det kaninhål av referenser via T S Eliots The Waste Land som Lost Lake bjuder in till (och går lite vilse).
Medverkande: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (även klipp & red) -
Kritcirkeln går in på sitt sjunde år och sammanfattar i detta avsnitt scenkonståret 2022, som för oss blev ett ritualernas, nakenchockernas, festivalernas och frigruppernas år. Tillsammans såg vi en bra bit över hundra föreställningar i Sverige och utomlands, som vi gör vårt bästa för att minnas i denna årskrönika. Och så försöker vi kanske återuppliva något slags kritikdebatt, men efter att nyss ha sett PotatoPotatos fyra timmar långa "Bråk" på nystartade scenen Konträr i Stockholm (koncept och regi Freja Hallberg) har vi fått lite avsmak för att bråka, och för att ha några relationer. Hör oss även avhandla denna fina föreställning, med musikaliska smakprov på den livebluegrass som färgade uppsättningen.
medverkande som vanligt: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (klipp & redigering)
Musiken i avsnittet used with permission och finns att höra på tex Spotify: PotatoPotato Performing Arts "Soundtrack from BRÅK with the original cast" -
Fyra dagar in i december har vi tillsammans sett fyra premiärer: AI-operan "The Tale of the Great Computing Machine" av Carl och Åsa Unander-Scharin efter en bok av Nobelpristagaren Hannes Alfvén i KTH:s reaktorhall. Cecilia har sett Jakten på Kulturhuset Stadsteatern som är en scenversion av Thomas Vinterbergs film i regi av Eirik Stubø och på samma teater "Köket är hemmets hjärta" som är Agnes Lidbecks dramatikerdebut och regisseras av Nora Nilsson. Loretto har sett Spegelmannen av Viktor Tjerneld på Uppsala Stadsteater, som är inspirerad av den fejkande Der Spiegel-journalisten Claas Relotius.
Om allt detta pratar vi, och även om "Kung Mor" av Christina Ouzounidis & Jenny Tunedal på Teater Galeasen, som Loretto nu också äntligen haft tid att se. Dessutom bjuder Cecilia på ett recept på flytande äppelpaj och berättar hur man smörtvättar brandy. Det är ju ändå snart jul.
Medverkande: Loretto Villalobos & Cecilia Djurberg (klipp & redigering) -
Live från Belgrad! (Nåja..) Vi är tillbaka på den internationella teaterfestivalen Bitef i Belgrad, Serbien, som i år har tema arbete och arbetare, under sloganen: "We the heroes of our own labour". Vi pratar bla om Jan Martens "any attempt will end in crushed bodies and shattered bones", om "Gardien Party" av Mohamed el Khatib och Valerie Mréjen, och bråkar lite om den mexikanska wallraff-föreställningen "Tijuana".
Med Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (som också klippt och proddat) -
Vi har sett Östfrontens nya musikal, som bygger på Dag Thelanders underbara, rimmade bok "Innan nån dog - balladen om sommarens sista fest", vi har sett Unga Klaras nya uppsättning "Brinn" och vi har för första gången sett levande får på Dramatens stora scen i "The Sheep song", gästspel från belgiska FC Bergman. Teaterhösten är, som det heter, igång
Med: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (prod/red/klipp) -
Vi är tillbaka och har festivalfeeling! Vi går på dockteaterfestivalen Pop up puppets på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm och pratar om vad som hänt sen förra avsnittet. Spoiler: det är rätt mycket. Cecilia har varit på teaterfestivaler och Loretto har rest i Sverige. Vi avhandlar den statistiska säkerheten i den såkallade Bowie-effekten och diskuterar den långdragna cykeltrenden.
Med: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent & redigering) -
Scenvåren är här och restriktionerna är släppta! Några av årets löften är redan infriade, som att Loretto hunnit se Stortorget på Riksteatern och Löftet på Kungliga Operan, annat ser vi fortfarande fram emot. Med nytt hopp. Vi har tillsammans sett "Den stora skrivboken" i Uppsala efter Agota Kristofs roman, vi är rörande oöverens om Lars Noréns "Solitaire" på Dramaten och på Dansens hus/Dramatens Elverket har Cecilia sett Gunilla Heilborns nya föreställning "37 timmar och 3 minuter" som inte är en iscensättning av - men likväl är inspirerad av - Tolstojs "Anna Karenina".
Dessutom spekulerar vi i vilken musik som enligt våra beräkningar borde spelas i Jens Ohlins och Hannes Meidals nytolkning av Shakespeares Macbeth - här kallad (Macbeth) - på Dramaten (premiär 18 feb) och funderar över hur Jan Klata kommer att hantera dårhusvinkeln i Peter Weiss "Mordet på Marat" i Göteborg (också premiär 18 feb. Vi pratar även om sevärda monologer, bra dans och dålig kulturpolitik.
Medverkande: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent & klipp) -
Vi summerar våra intryck av ännu ett märkligt teaterår, där halva 2021 var starkt präglat av coronarestriktioner och mest bjöd på digitala föreställningar för vår del, och där hösten nästan fick oss utbrända av att hinna se allt som hände. I detta avsnitt korar vi årets starkaste scenkonstintryck och listar årets skrällar, vi pratar om både bra och tråkiga minnen, spånar kring ett par trender och blickar försiktigt förhoppningsfullt framåt mot ett nytt teaterår.
Cecilia erkänner att det finns helt ok dramatiseringar av böcker och Loretto bryter mot Godwins law.
Medverkande: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (producent och klipp) -
Premiärerna duggar tätt och sen förra avsnittet har vi hunnit se, och se ikapp, Elektra på Dramaten, Fotboll i Jemen på Tribunalen, Utopier i verkligheten på Strindbergs intima teater samt Musikanternas uttåg på Sara Kulturhus i Skellefteå. Vi pratar om bra och dålig dramatik, om Michael Thalheimers påskägg och Cecilia avslöjar sin nya kritiska käpphäst.
Med: Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos -
Det är Alla helgons dag och vi öppnar ett Dödspaket signerat konstnärerna Tove Berglund och Ellen Norberg hemma hos Loretto i Uppsala. Följ med på soundwalk på kyrkogården med en efterföljande "interaktiv hemmakväll som leker med döden". Dessutom pratar vi om Dracula, som just nu finns att se på Operan Play, samt om Kungliga Balettens nya danstrippel av Jiri Kyliàn, Mats Ek och William Forsythe.
Med: Loretto Villalobos och Cecilia Djurberg (som även redigerat) -
”Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer” av den amerikanska filosofen Shoshana Zuboff, som nu utkommer på svenska, har beskrivits som den viktigaste boken i vår tid.
I tre fördjupande poddar från Aftonbladets kultur går vi igenom bokens innehåll och betydelse.
I första avsnittet diskuterar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, författaren och teknikjournalisten Mattias Beijmo och kulturjournalisten Cecilia Djurberg bokens viktigaste begrepp och argument. Bokens författare, Harvardprofessorn Shoshana Zuboff, presenteras.
-
Hösten är här, teatrarna har öppnat för fulla salonger och vi har redan svårt att hinna med. Men, nu har vi sett Thomas Ostermeiers Sverige-version av hans uppsättning av Didier Eribons Tillbaka till Reims med Lena Endre. Dessutom har Cecilia varit på Bitef-festivalen i Belgrad och Loretto berättar hur The Matrix funkar som dockteater.
Med: Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos -
Vi önskar trevlig sommar med en säsongsfinal i det gröna. Vi har sett musikalen Almstriden på Parkteatern i Stockhom och summerar de scenkonstnärliga pandemisäsonger vi nu hoppas kunna lägga bakom oss. Varning för motorsågsljud!
Med: Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos
I detta avsnitt pratar vi mest om:
Almstriden
av Stina Oscarson
Regi och koreografi: Hans Marklund.
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Annsofi Nyberg
Medverkande bland andra: Robert Fux, Sofia Ledarp, Albin Flinkas, Katarina Ewerlöf, Nils Närman Svensson, Yarién Rodriguez, Anders Johannisson, Marika Willstedt, Erik Gummeson
Scen: Parkteatern, Galärparken, Kulturhuset Stadsteatern
Spelas tom 1 juli 2021 -
Allting snurrar och loopar i Philip Glass nya cirkusopera Circus Days and Nights, efter Robert Lax poem med samma titel. Vi såg världspremiären i regi av Cirkus Cirkörs Tilde Björfors streamas från Malmö Opera 29 maj 2021. Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos ställer sig tveksamma till om detta verkligen är en helt ny genre, som påstås i marknadsföringen, men njuter av både musik och cirkusromantik.
Circus Days and Nights
Musik: Philip Glass
Libretto: David Henry Hwang, Tilde Björfors, baserat på dikter av Robert Lax
Regi & koncept: Tilde Björfors
Scenografi & kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge
Koreografi: Methinee Wongtrakoon/Simon Wiborn
Föreställningsfoto: Mats Bäcker
Mer info: https://www.malmoopera.se/circus-days-and-nights-streaming -
Vi har sett tre onlineproduktioner: Kungliga Balettens Sonatra av Joseph Sturdy, Uppsala Stadsteaters Blåkepsen och Vargluvan av Åsa Mendel-Hartvig i regi av Mikaela Ramel, och Hon ska heta Minou av Ada Berger (Unga Dramaten och Malmö Stadsteater). Och så diskuterar vi en kritikdebatt som uppstått i Storbritannien där en skådespelarorganisation gjort en lista på skrivregler åt teaterkritiker för att undvika rasistiska recensioner.
Med: Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos
Länkar
Blåkepsen och Vargluvan, Uppsala Stadsteater
https://uppsalastadsteater.se/blakepsen-vargluvan/
Hon ska heta Minou, Unga Dramaten
https://www.dramaten.se/repertoar/hon-ska-heta-minou/
Sonatra, Kungliga Operan
https://www.operanplay.se/
Artikeln om kritikdebatten i England:
" Theatre critics should not mention actor’s race, gender or age to avoid 'unconscious bias' "
https://www.telegraph.co.uk/news/2021/04/23/theatre-critics-should-not-mention-actors-race-gender-age-avoid/ - Показать больше