Messias Podcasts
-
Flera av den polske författaren Bruno Schulz verk gick förlorade i Förintelsen. Mest av dem alla gäckar romanen "Messias". Jan Henrik Swahn berättar den tragiska och snudd på magiska historien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förtryck, vatten och eld. Där har du tre av litteraturens största skadegörare. För ett tiotal år sedan satt jag hemma och såg på Rapport. Det visades bilder på en hangar som brann i Vällingby. Flammorna reste sig höga och brandmännens vattenstrålar kändes tunna och ynkliga. Jag reste mig för att sätta på tevatten och sa till min grekiska fru att nu brinner det i Stockholm igen. Varför brinner det aldrig i Aten?
Jag hade då nyligen gett ut en roman som var väldigt självutlämnande men byggde på en grundpremiss som var påhittad. Att mina dagböcker just brunnit upp och att jag var hänvisad till mitt minne. I ett brev från polisen några dagar senare meddelades att det var mina böcker, manuskript, möbler och dagböcker som brunnit i Rapportinslaget. Jag blev uppringd av en man från magasineringsföretaget som skakad sa att han under sitt liv i branschen aldrig varit med om någon eldsvåda förut. Jag förklarade för honom att det var mitt eget fel, man ska aldrig hitta på när man är författare.
Det finns inget hopp om att mina manuskript ska återuppstå, men för andra verk lever hoppet. Jag tänker särskilt på ett försvunnet manus som jag hörde talas om redan på 1980-talet. Jag hade läst några böcker av författaren och fått höra att han skrivit ytterligare en roman, med titeln Messias och som börjar så här:
”Tidigt en morgon väckte min mor mig och sade: – Josef, Messias kommer, folk har redan sett honom i staden Sambir.”
Författaren är den legendariske Bruno Schulz, skicklig tecknare och en av 1900-talets stora stilister. Hans sätt att se på världen kan påminna om Franz Kafka och Danilo Kiš. Likt fadern med sina tygbalar rullar Schulz upp fantastiska tablåer som saknar all stadga. Det är längtan efter denna ljuvliga kulissvärld som bidragit till myterna kring Messias-manuskriptet. En italiensk litteraturvetare, Giorgio van Straten, har antytt att manuset skulle kunna ha brunnit upp i en bilolycka. Där har vi elden igen. Hans argumentation känns dock inte särskilt övertygande, mer som en skröna faktiskt. Men förtryck har definitivt ett finger med i spelet. Schulz sköts till döds av en gestapopolis på vägen tillbaka till gettot i Drohobycz 1942.
1935 gjorde han en teckning där man ser Messias komma flygande ovanför hustaken. Men den messianska tiden handlade för Schulz del inte om en frälsande profet. Messias är för honom ett annat namn för ”den geniala epoken”, förverkligandet av barndomen. Regression alltså men genom mognad, ett sätt att komma bort från krigets trauma som för hans del omfattar även det judiska traumat och faderns död. Drömmen om barndomen såg han som ett narkotikum för att glömma historien och kriget och få fadern och den egna oskuldsfullheten tillbaka. För Schulz var barndomen ett Utopia och för att nå dit måste han få tiden att gå baklänges, vilket bara kunde ske litterärt.
Schulz berättade om arbetet med Messias i brev. Det gick trögt, skrev han, annat kom emellan. Först sedan Tyskland gått in i Polen 1939 och Schulz tvingats flytta in i gettot i Drohobycz, lossnade det. Kanske hjälpte det mer påträngande hotet om död honom att hitta ett språk till romanen. Man vet att han gjorde räder ut från gettot, försedd med kartonger fulla med teckningar och skriverier som han försökte rädda undan Förintelsen genom att be vänner utanför gettot att ta hand om materialet. En del av dessa kartonger har återfunnits, dock ingen som innehöll Messias.
Visst kan man hoppas på att just den kartongen grävdes ner under en tröskel snarare än att kastas på elden av någon som fasade för att bli påkommen med komprometterande material.
En som använde litteraturen för att rädda boken ur verklighetens lågor var den amerikanskjudiska författaren Cynthia Ozick. Hon vistades en längre tid i mitten av 1980-talet i Stockholm och använde dess miljöer och persongalleri litterärt. I romanen Messias i Stockholm skapar hon sitt eget Drohobycz, fullt av mystiska antikvariat och fanatiska boksamlare där plötsligt det som alla gått och väntat på sker: Bruno Schulz Messias dyker upp, i händerna på en kvinna som påstår sig vara hans dotter. Behöver jag nämna att manuset brinner upp i slutkapitlet?
Cynthia Ozicks version är fascinerande men jag tror mer på legenden om ett mjölkbud i Drohobycz. En natt fick han ta emot en platt metallask av det slag som herrstrumpeband brukade försäljas i. Främlingen gav honom pengar, bad honom gräva ner asken i källaren och återkom aldrig. En dag blev det översvämning i källaren och mjölkutkörarens hustru upptäckte att golvet var täckt av blöta manussidor.
En ännu troligare version har jag från den polske poeten och översättaren Jerzy Ficowski. Han var djupt involverad i Bruno Schulz liv och verk och gav aldrig upp hoppet om att manuset till Messias skulle återfinnas.
1987 blev Ficowski kontaktad av en kusin till Bruno Schulz vid namn Alex, som berättade att han i sitt hem i Kalifornien i sin tur blivit kontaktad av en person från staden Lwów som ville sälja en två kilo tung bunt manuspapper samt åtta teckningar av Bruno Schulz för tio tusen dollar. Kunde Ficowski i egenskap av expert närvara vid överlämnandet? Schulzforskaren avskrev semesterplanerna och stannade hemma i flera månader utan att våga lämna telefonen ur sikte. Sommaren övergick i höst. Till slut ringde kusinen. Mannen med manuskriptet hade hört av sig igen. Allt var klart. Sedan hände ingenting. Istället nåddes Ficowski av beskedet att kusinen fått en svår hjärnblödning. Han dog några dagar senare, utan att lämna efter sig minsta papperslapp med information om den mystiske mannen från Lwów.
Det fanns dock en fortsättning. 1990 träffade Ficowski ambassadören Jean Christophe Öberg, Schulz-beundrare även han. Enligt Öberg låg Messias tillsammans med annat handskrivet material i KGB:s arkiv. Öberg hade träffat en rysk diplomat som hade sett ”Schulz portfölj” med egna ögon. Problemet var att materialet inte stod i Bruno Schulz namn utan var registrerat på den man som tagit emot manuskripten av Schulz men sedan fått dessa konfiskerade av Gestapo, arresterats och förmodligen dödats i koncentrationsläger. Tyvärr avled Öberg kort tid efter mötet och därmed måste Ficowski än en gång söka vidare på egen hand.
Det finns rykten som gör gällande att Öberg faktiskt hann få ut Messias ur KGB:s ofantliga gömmor. Andra tror att manuset ligger kvar där. Kanske är det så, kanske gick det under i eld eller upplöstes i vatten. Det är som en roman, berättelsen om denna roman, som möjligen alltjämt existerar, förutsatt nu att Schulz verkligen hann skriva klart den. Men så länge vi drömmer om att få läsa den lever hoppet trots allt om att vi ska få Messias tillbaka.
Jan Henrik Swahn, författare och översättare
-
Den här veckan skulle vi egentligen ha släppt del tre av Robert Rodrigue'z Meixco-trilogi, men på grund av tekniska bekymmer så har vårat avsnitt om "Once Upon a Time in Mexico" gått förlorat. Därför har vi istället fått gräva i vårat förråd av reservavsnitt för den här veckan och bjuder på ett snack om Monty Python-rullen "Life of Brian" från 1979. Vi hoppas det ska funka som plåster på såret!
Monty Python's Life of Brian (1979): "Brian (Graham Chapman) föddes på juldagen år 1 i stallet bredvid Jesus-barnet. Under hela sitt liv blir han förväxlad med den äkta Messias, vilket ställer till med stora problem för Brian."
Våra plattformar samlade: http://linktr.ee/filmsmakarna
#MontyPython #LifeofBrian #GrahamChapman #JohnCleese #TerryGilliam #EricIdle #TerryJones #MichaelPalin
-
Allt om VM-finalen, men specialgästen Jose Saxlund som kom direkt från Arlanda rakt in i studion efter att ha varit på plats på den fetaste VM-finalen som någonsin spelats. Produktionsvärde!
Mer guld finns för er patrons på www.patreon.com/division9 -
I dagens gudstjänst tas Martin Modéus emot som Sveriges nya ärkebiskop.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”I Jesus möter vi en andlighet som gör det lättare att andas. Den skapar inte andnöd av instängdhet utan ger andningshjälp när tillvaron har blivit för trång. Man nästan kan se hur människor sträcker på sig.
Men det är skärpa i detta: äkthet är ingen småsak.
Befrielse är en oerhörd utmaning både att ge och att ta emot. Nåd är förlåtelse av det oförlåtliga. Glädje är inte glättighet. Detta är på riktigt”
(ur Martin Modéus predikan)Martin Modéus tas emot som ny ärkebiskop, samt predikar i högmässan från Uppsala Domkyrka.
Medverkande:
Gudstjänsten samsänds med SVT.Ärkebiskop Martin Modéus : predikant/ celebrant
Texter:
Biskop Åke Bonnier : liturg
Biskop Karin Johannesson : liturg
Domprost Annica Anderbrant : liturg
Biskop Eva Nordung Byström : liturg
Biskop Johan Dalman : liturg
Stefan Parkman, : textläsare
Ärkebiskop av York Stephen Cottrell : textläsare
Biskop Samuel Azariah, Evangelisk-lutherska kyrkan i Pakistan : textläsare
Ärkebiskop Tapio Luoma, Ev-luth kyrkan, Finland: förebedjare
Ärkebiskop Benyamin Atas, (syrisk-ortodoxa kyrkan): förebedjare
Birgitta Grape: förebedjare
Bo Jeppson : förebedjare
Prese EKD Anette Kurschus : förebedjare
Collegium Cantorum : dir Ulric Andersson
Uppsala Domkyrkokör : dir Milke Falck
Svenska Barockorkestern
Andrew Canning : organistJeremia 33: 14-16
Musik:
Hebréerbrevet 10:32-39 (läses på engelska)
Markus 1: 14-15 (läses på urdu)SvPs 107 Gör porten hög, gör dörren bred (A Frostenson/svensk 1695)
Amen ur Messias (G F Händel)
Osanna ur H-mollmässan (J S Bach)
SvPs 423 Kom Jesus, kom Immanuel (A Frostenson/medeltida processionshymn)
SvPs 105 Hosianna (Matteus 21:9/G J Vogler)
Light of the World (E Capel-Cure/E Elgar)
SvPs 62 Än finns det en värld (O Hartman/G Aulén)
Denn Er hat Seinen Engeln (F Mendelssohn)
O sacrum convivium (M Archer)
SvPs 108 Gå Sion din konung att möta (E Nyström/JMc Granahan)
Sing Unto Him a New Song (H Howells)Producent Katarina Josephsson
Tekniker Björn Söderholm, May-Britt Rylander
[email protected] -
Få tror att upproret kommer att lyckas när Simon Bar Koziva trotsar romarnas ockupation och påbörjar sitt gerillakrig. I nästan tvåhundra år har Romarna omäjliggjort judarnas längtan efter självständighet. Missnöjet pyr ständigt under ytan och när väl gnistan tänds leder det hela vägen till frihet. Rabbi Akiva utropar frimodigt Bar Koziva till Stjärnans son - Messias! Judéen är befriat, egna mynt präglas och framtidstron spirar. Men det ska komma att få ett abrupt när Kejsar Hadrianus bestämmer sig för att sätta en slutlig punkt på judarnas närvaro, inte bara i Jerusalem utan hela Judéen.
-
Få tror att upproret kommer att lyckas när Simon Bar Koziva trotsar romarnas ockupation och påbörjar sitt gerillakrig. I nästan tvåhundra år har Romarna omäjliggjort judarnas längtan efter självständighet. Missnöjet pyr ständigt under ytan och när väl gnistan tänds leder det hela vägen till frihet. Rabbi Akiva utropar frimodigt Bar Koziva till Stjärnans son - Messias! Judéen är befriat, egna mynt präglas och framtidstron spirar. Men det ska komma att få ett abrupt när Kejsar Hadrianus bestämmer sig för att sätta en slutlig punkt på judarnas närvaro, inte bara i Jerusalem utan hela Judéen.
-
Många judar trodde att upplysningen, frigörelsen och ett alltmer demokratiskt Europa skulle sätta stopp på den mångtusenåriga förföljelsen av dem. Deras förhoppningar krossades av pseudovetenskapliga rasteorier, nedärvt judehat som kyrkan vägrat släppa taget om och statligt understödda angrepp på judar i Östeuropa.
Nu väcktes drömmen om en judisk stat även bland sekulära judar. Till skillnad från de religiösa judar som väntade på att Messias skulle upprätta landet tog de bokstavligt talat spaden i handen. Den moderna sionismen hade fötts. Mannen som mer än någon annan kallas dess far var Theodor Herzl. Året är 1897, scenen är Basel och aktörerna var hundratals judar från hela Europa.
-
Många judar trodde att upplysningen, frigörelsen och ett alltmer demokratiskt Europa skulle sätta stopp på den mångtusenåriga förföljelsen av dem. Deras förhoppningar krossades av pseudovetenskapliga rasteorier, nedärvt judehat som kyrkan vägrat släppa taget om och statligt understödda angrepp på judar i Östeuropa.
Nu väcktes drömmen om en judisk stat även bland sekulära judar. Till skillnad från de religiösa judar som väntade på att Messias skulle upprätta landet tog de bokstavligt talat spaden i handen. Den moderna sionismen hade fötts. Mannen som mer än någon annan kallas dess far var Theodor Herzl. Året är 1897, scenen är Basel och aktörerna var hundratals judar från hela Europa.
-
Från ett kaffe i Marocko berättar f.d. prästen Leif (Ahmed) med stor entusiasm och övertygelse om varför Jesus inte längre är Gud för honom. I Koranen är Jesus en profet och Messias men inte Gud.
Besök gärna vår hemsida: www.koranpodden.se.
Följ vårt arbetefacebook.com/koranpodden
instagram.com/koranpodden/
Stöd KoranpoddenOm du finner någon glädje eller värde i vad jag gör, snälla överväg att donera ett valfritt belopp. Alla donationer går till att utveckla och marknadsföra Koranpodden. Swisha ett frivilligt belopp till swish 123 669 10 18 (Support Koranpodden) eller via bankgiro 5271-8053.
Bli månadsgivare! Klicka här.
-
Författaren Göran Rosenberg, aktuell med boken om rabbi Ehrenpreis, deltar i en gudstjänst från Göteborgs domkyrka som leds av prästen Maria Bergius.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Göran Rosenbergs introduktion, Maria Bergius böner och välsignelse samt textläsningar och förbön finns att lyssna på som PODD i SRplay och där poddar finns!
För hundra år sedan arbetade och drömde rabbi Marcus Ehrenpreis om gemenskap mellan det judiska och det kristna. Om en värld där människor lever i fred med olika livsåskådningar sida vid sida.
Idag har Göran Rosenberg närmat sig sitt judiska arv och ställer frågor över tiden till denne överrabbin i Stockholm åren 1914 till 1948.”Att ur historiens växande sophög rädda minnet av en möjlig framtid är väl vad det judiska går ut på, slår det mig. Att inte göra skillnad på historiens segrare och förlorare.
I synnerhet i en tid när molnen åter mörknar, och historiens segrare än en gång inte har någon annan framtid att erbjuda än den ekonomiskt nödvändiga och teknologiskt ofrånkomliga, och horisonten syns ändlös och tom, och förvildningen åter sprider sig.”Göran Rosenberg är journalist och författare. År 2000 blev han hedersdoktor vid Göteborgs universitet och är flerfaldigt prisbelönad.
Text1 Mosebok kapitel 22:1-14
Musik
ur Ehrenpreis essä från 1940 Ordet som livsmakt
Markusevanlgeiet kapitel 12:1-12
ur Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek av Göran Rosenberg
Keter Malkut, Konungakronan, av den judiska medeltidspoeten Ibn GabirolHear My Prayer (Moses Hogan)
Medverkande
Psalm 802 Du, Gud, kan visa nya vägar (John L. Bell/Gerd Román,Eva Åkerberg)
I en trasig värld (judisk folkmelodi/Birgitta Wennerberg-Berggren)
Psalm 895 En ropsång till Gud (Karin Rehnqvist/Habackuk)
Ubi caritas (Ola Gjeilo)
Psalm 911 Trasigt halleluja (Magnus Hördegård/Christine Falkenland)
Ruht Wohl, ur Johannespassionen (J S Bach)Maria Bergius, liturg
Göran Rosenberg, läser och reflekterar kring sin bok om rabbi Ehrenpreis
Elisabet Andersson, förbön
Helen Björesund, textläsning
Mikael Fridén, domkyrkoorganist
Tom Tveita, kontrabas
Petter Ekberg, körledare
Gustavi ungdomskörProducent Neta Norrmo
Tekniker Bengt Pettersson och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Hans Lindelöw i Radio Maranata
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Från Västerortskyrkan, Vällingby med Svante Zettergren och David Berjlund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"I detsamma kom lärjungarna. De blev förvånade över att han talade med en kvinna, men ingen frågade vad han ville henne eller varför han talade med henne. Kvinnan lät sin vattenkruka stå och gick bort till staden och sade till folket där: ”Kom så får ni se en man som har sagt mig allt som jag har gjort. Kan han vara Messias?" (ur Joh. 4)
"Vägen till tro kan vara något helt annat än att vända om, att lämna något, det kan vara att vända till, att vända sig till sitt eget innersta och förstå att den jag redan är, med den personlighet jag har, med de talanger och med de tillkortakommanden jag har... kort sagt den jag är kan förstärkas och utvecklas i mötet med Gud då tro blir till. " (Svante Zettergren)
Medverkande:Svante Zetterlund: predikan, gitarr
Texter:
David Berjlund: sång och gitarr
Anders Öberg: kontrabas
Robert Öberg: gitarr, mandolin
Anna Lauenstein: textläsningJesaja 45:22-24
Musik:
Galaterbrevet 2:16-21
Johannes 4:27-42Psalmer och sånger 249 Blott en dag (L Sandell/O Ahnfelt)
Ps o S 11 O Store Gud (C Boberg/svensk melodi)
Svensk gospel (D Berjlund, Ismael)
Circles (A Öberg, R Öberg)
Ps o S 579 Jag kom inte hit för att jag tror (B G Hallqvist/L-Å Lundberg)
Gud för dig är allting klart (E Malmeström/C Strattner)
Då och då (S Zettergren)
Ps o S 90 Blott i det öppna (B G Hallqvist/O Widestrand)
Edge of Silence (A Öberg, R Öberg) -
Ett folk med tvåtusenåriga anor ställs inför sin hittills största kris när själva symbolen för deras identitet förstörs i lågor. De obarmhärtiga romarna sveper över landet för att en gång för alla kväva detta upproriska folk och det kunde knappast slutat någon annanstans än i Jerusalem.
Från den vandrande araméen Abraham till prinsen av Egypten via herdepojken David, förskingring i Babylon och ett återuppbyggt tempel.
Från främmande härskarmakter överlistade av hjältemodiga präster, osannolika ledare som trotsar alla odds fram till inbördes stridigheter som på nytt leder till ockupation med en ständig längtan och iver efter självständighet och bön att Messias ska komma för att upprätta riket.
Detta är början på vår berättelse men det borde varit slutet för folket. -
När slutet av 2021 och början av 2022 ska gifta sig är det dags att summera, men också att blicka framåt. Vem var årets Grinch och årets Messias? Vem var det som körde regeringshusvagnen egentligen? Och vilken av partiledarna är i desperat behov av ett riktigt vasst nyårslöfte? Det får tidsresenärerna My och Lena redogöra för i veckans avsnitt. Programledare: Soraya Hashim. Experter: My Rohwedder och Lena Mellin. Producent: Olivia Svenson. God jul och gott nytt valår från oss!
-
När slutet av 2021 och början av 2022 ska gifta sig är det dags att summera, men också att blicka framåt. Vem var årets Grinch och årets Messias? Vem var det som körde regeringshusvagnen egentligen? Och vilken av partiledarna är i desperat behov av ett riktigt vasst nyårslöfte? Det får tidsresenärerna My och Lena redogöra för i veckans avsnitt. Programledare: Soraya Hashim. Experter: My Rohwedder och Lena Mellin. Producent: Olivia Svenson. God jul och gott nytt valår från oss!
- Показать больше