Chef Podcasts

  • Fredrik Kullberg, journalist på tidningen Chef och författare till boken ”Svensk Floskelordbok - managementjargong, politiska plattityder, värdegrundbabbel” gästar Kommunikationspodden.

    Bokaktuelle Fredrik Kullberg har kroknat på floskler, till den grad att han skrivit en hel bok där han listar ord som han tycker speglar tidsandan. Nu är han veckans gäst i Kommunikationspodden, där han gästar programledarna Max Landergård och Caroline Thunved.

    - En annan viktig sak vad gäller uppkomsten av det här snömosiga språkbruket är expertsamhället. Framväxten av de här många högspecialiserade funktionerna som vi sett så många av de senaste decennierna. Högutbildade människor som jobbar med högspecialiserade saker. Ganska hög status. Ganska hög lön. Funktionerna är inte glasklara för gemene man, plus att de är nya så pass nya, så har det blivit viktigt att skapa et fackspråk som skiljer den egna specialistfunktinen från andra. Det har fått det här språket att växa fram och blomstra, till exempel inom HR. Det här terapeutiska. Man pratar mycket om upplevelser. Som om ni får ett nytt misslyckat digitaliserat planeingssystem som är så misslyckat att ni varken kan planera ert arbete eller er framtid, så blir det gärna en fråga, inte främst om organisation utan om medarbetarupplevelse. Det här är eventuellt något som du upplever i din hjärna. Det hör man på ordet, att det är något subjektivt. Det hör man på ordet. Och på blir det ett subtilt sätt att förflytta ansvar från organisation till individ, säger Fredrik Kullberg.

    Hör hela avsnittet i Kommunikationspodden.

  • Det är mycket för ledare nu. Vi är i efterdyningarna av en pandemi och på väg in i en energikris i spåren av kriget i Ukraina.
    Och hur blir det med leveranskedjorna, räntorna, börsen och inflationen? Vilken typ av lågkonjunktur har vi framför oss?
    Ovanpå allt det här dessutom en skenande klimatkatastrof …

    Så hur ska chefer leda nu? Vad behöver ledare fokusera på? Vilka kompetenser och förmågor behöver chefer vässa – hos sig själva och medarbetare?

    Möt Novares vd Fredrik Hillelson, HR-experten Siri Wikander och Chefakademins Cissi Elwin i en underhållande och oumbärlig spaning om ledarskapet som behövs framåt. De är inte alltid är helt överens (till exempel om scenarioplanering).

    "Kommunikation är viktigare än någonsin", konstaterar Fredrik Hillelson.

    Se samtalet som video här!

    Fredrik Hillelson är grundare och vd för Novare Executive Search som är ett av Sveriges största företag inom chefsrekrytering. Han har bakgrund som marinofficer och har varit utlandspersonalchef på Scania, personaldirektör på Accenture Sweden och personaldirektör på Investor.

    Siri Wikander är HR-konsult och föreläsare inom digitalt samarbete och lärande i sin roll som People Growth Expert på Beyond Talking. Hon har bakgrund inom HR och ledarskapsutveckling och har bland annat jobbat som Head of Talent Management på Axfood, som Head of People and Culture på Hemfrid och Director of People Growth för Scandic Hotels. Hon är också krönikör i tidningen Chef.

    Cissi Elwin är vd på Chefakademin. Hon har bakgrund som journalist, tv-producent och tv-programledare. Hon har bland annat varit chefredaktör för tidningen Chef, för ICA-kuriren och vd för Svenska filminstitutet.

  • Veckans gäst är Cissi Elwin som är chefredaktör på tidningen Chef. Hon har en lång karriär inom mediabranschen bakom sig, bland annat som VD på Filminstitutet. Men hon har också en bakgrund som journalist, något hon valde att jobba med just på grund av sin nyfikenhet.
    Det här är ett avsnitt om att ställa frågor och att ständigt försöka förstå sin omvärld och hur man gör det. Hur blir man bättre på att ställa frågor?
    Men det är också ett avsnitt om att vara ledare och samtidigt vara människa och hur vi kan kommunicera om ledarskap för att bredda bilden av vad det är att vara ledare.

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning och jingel: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Cissi Elwin som är chefredaktör på tidningen Chef. och har en lång karriär inom mediabranschen bakom sig, plan annat som VD på Filminstitutet. Men hon har en bakgrund som journalist, något hon valde att jobba med just på grund av sin nyfikenhet.
    På söndag släpps ett avsnitt med henne om att ställa frågor och att ständigt försöka förstå sin omvärld och hur man gör det. Hur blir man bättre på att ställa frågor?

    Men det är också ett avsnitt om att vara ledare och samtidigt vara människa. Men också hur vi kan kommunicera om ledarskap för att bredda bilden av vad det är att vara ledare.
    Men det här är ju Cissis tipsavsnitt, och ni ska få några otroligt vassa tips på hur man delegerar uppgifter istället för att dumpa dem på andra

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning och jingel: Ludvig Gawell

  • Får du lägga för mycket tid på administration och to-do-listor och för lite på kreativitet och problemlösning? Vi har pratat med ett företag som har valt att jobba annorlunda.

    Vår gäst den här veckan är Niclas Sigholm, vd på teknik- och konsultföretaget Sigholm. De jobbar enligt en organisationsfilosofi som kallas Teal. Ledarskapet är utspritt i organisationen. Var och en har både stor frihet och stort ansvar. Beslut fattas snarare genom kollegial rådgivning än genom att en person bestämmer något som de andra ska genomföra. Men de har också en mycket mer detaljerad - och transparent - aktivitetsstyrning än många andra.

    Mail är för grovkornigt Vårt intresse för vad Sigholm gör om dagarna började med att vi läste en artikel i tidningen Chef om hur de bestämde sig för att sluta med internmail. Hur landade de i det beslutet?

    - Sättet att kommunicera är för grovkornigt, säger Niclas Sigholm. Mottagaren måste fundera på vad avsändaren egentligen vill. Är det en aktivitet som krävs? Är det något jag behöver läsa på om? Ska jag blanda in någon annan?

    Han menar att mail bara fungerar om man har ganska låga förväntningar på hastighet och kvalitet i sina processer. Men problemet med traditionella organisationer är mycket större än så, menar Niclas.

    Mellanchefen är ofta en flaskhals En klassisk mellanchef blir ofta en flaskhals i sin organisation med ansvar för en mängd olika saker samtidigt: HR-frågor, metoder och processer, produktutveckling och ovanpå det både marknadsföring och försäljning.

    Det är för mycket för någon att hålla i och det leder till fördröjda beslut. Det i sin tur skapar frustration och sänkt engagemang bland medarbetarna. Dessutom har medarbetarna många gånger stor kunskap om frågorna som mellanchefen ska fatta beslut om, kunskap som inte används.

    Så bakom beslutet om att jobba på ett annat sätt fanns både en vilja att öka effektiviteten och att skapa en arbetsplats där människor mår bra och trivs.

    Decentralisering kräver struktur Men när man ska jobba decentraliserat blir allting också mer komplext. Därför har Sigholm väldigt tydliga strukturer runt var kommunikationen sker, hur processer flödar och vad som ska göras i vilka steg. Ett mer eller mindre automatiserat informationsflöde stöttar medarbetarna när det gäller den löpande planeringen. Syftet är att avlasta varje individs arbetsminne så att man behöver färre egna to-do-listor och slipper hoppa mellan olika kalkylark i diverse projekt för att få ihop helheten under en arbetsdag.

    Det Niclas beskriver är stort ansvar och stor frihet för var och en och samtidigt en extremt tydlig styrning i mycket av det praktiska som ska utföras. Man behöver också vara mer transparent med hur man jobbar mot kollegorna.

    Frigöra tid för kreativitet och problemlösning Å andra sidan är syftet just att frigöra tid för kreativitet och problemlösning. Ingen ska behöva leta efter information, istället är det enkelt att få en överblick över en hel arbetsprocess och var man ligger till med olika delar av helheten.

    Det blir lättare att må bra och hitta den egna motivationen, säger Niclas. Samtidigt kräver det en hel del av individen. Man måste vara redo att ibland leda och andra gånger ledas, att se feedback i vardagen som en rättighet och att ständigt jobba med problemlösning som verktyg och inte bara skjuta avgöranden till andra.

    Vår samarbetspartner Twitch Health har levererat mycket hälsorelaterade tjänster digitalt på sistone och fortsätter med det. För långt ifrån alla har kunnat återgå till att jobba på plats. Och många kommer kanske aldrig att göra det, åtminstone inte på samma sätt som före pandemin. Twitch Healths erbjudande Twitch on Demand är en plattform som samlar hela företagets hälsoerbjudande för medarbetarna. Den får igång träningen därhemma eller utomhus och det handlar lika mycket om mental som om fysisk hälsa.

    Vår partner motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har skrivit mycket om det här med kommunikation förstås. Den här veckan tipsar vi om vikten av att kommunicera just om kommunikationen. Det är kanske där man många gånger ska börja?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • STATSVETARE, 27 år. Född i Somalia, uppvuxen i Åtvidaberg och Linköping, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Mitt Sommarprat kommer handla om drömmar och hur jag alltid sätter upp en bild på FN-skrapan för att påminna mig själv om vart jag vill. Men även om det som i stunder tvingat mig att ta ner bilden och hur skrivandet hittills räddat mig.

    Om Suad Ali

    Har arbetat med migrationsfrågor de senaste sex åren. Började sin bana i den ideella sektorn och tog sedan steget över till myndighetsarbete och jobbar idag som expert på Migrationsverket. Föreläser om ungt ledarskap och är krönikör i tidningen Chef.

    Fick under studierna i statsvetenskap ensam representera Sverige på världens största forum för unga ledare; One Young World.

    Med på affärstidningen Forbes lista ”30 under 30” för unga talanger i Europa. Vinnare i kategorin Årets opinionsbildare när Veckans Affärer utsåg Sveriges Unga Supertalanger 2016.

    Har siktet inställt på FN:s högkvarter.

    Producent: Amanda Glans