Folkhälsomyndighetens Podcasts
-
Salmonellalarmen duggar tätt och många butikshyllor gapar tomma.
Nyheter om återkallade ägg har med pumpats ut sedan man i december förra året konstaterade smitta hos Sveriges största äggproducent.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik drabbades 1 137 personer av salmonella förra året i Sverige. 665 av dessa hade blivit smittade på hemmaplan.
Hur ovanligt är det med salmonellautbrott i Sverige?
Hur säkra är svenska ägg att äta?
Och hur kan man som konsument undvika att drabbas?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Åsa Rosengren, rådgivare och mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Under den månad som gått sedan Ukrainakrigets utbrott har de experter och tjänstemän som dominerat offentligheten under pandemin ersatts av nya förmågor. I stället för Folkhälsomyndighetens återkommande presskonferenser håller nu Försvarsmakten en presskonferens kl 15.00 varje torsdag. Blir detta en ny lägereld för vår oroliga samtid?
Kanske allra mest välkänd för gemene man har Joakim Paasikivi blivit. Han är för Ukrainakriget vad Anders Tegnell var för pandemin. Det är inte konstigt med tanke på att han är osedvanligt tydlig och rak i sin kommunikation. Till skillnad från Tegnell så behöver man inte ägna sig åt kremlologi för att förstå vad han faktiskt menar.
Som namnet antyder har han påbrå från vår närmaste granne i öst, och han har dubbelt medborgarskap i Finland och Sverige. Värnplikt har han gjort i båda länderna. I Sverige blev han överstelöjtnant och har bland annat varit sektionschef på den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). I dag är han militär lärare på Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan.
I dagens avsnitt pratar vi om vad den ryska krigsmakten gjort mindre bra, om det handlar om dålig planering eller dåliga militära enheter, om Ukraina eller Ryssland tjänar på om kriget skulle dra ut på tiden, om man verkligen ska ha så mycket respekt för den ryska förmågan framöver, om Putins kärnvapenhot, om svenskars försvarsvilja samt vilka lärdomar vår försvarsmakt såhär långt kan dra av Ukrainakriget.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Innan ni går…
Substack har just lanserat en app för iPhone och iPad. (Den som Android kan skriva upp sig på väntelista här.) Appen gör det lättare att samla alla man följer på Substack på ett och samma ställe. Jag använder den själv för att få bättre överblick, eftersom jag prenumererar på ett ganska stort antal publikationer. Jag återkommer i en annan post om vilka jag läser med stor behållning för tillfället.
Man får givetvis även fortsatt mejlen, men appen gör det möjligt för oss som använder Substack som plattform att nå ut även om mejlkorgarna framöver skulle bli överfulla igen. Dessutom vet jag att en del av er, och även jag, haft problem med att mejlen från Substack hamnar under fliken “kampanjer”. Med appen slipper man allt sånt.
För den som vill läsa mer om appen kan man göra det här. Nedan ser ni ett exempel på hur appen ser ut.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
PS. Jag är fortfarande mitt uppe i ett intensivt projekt. I början av nästa vecka hoppas jag dock vara klar och sedan kunna återgå till att producera texter och poddar på heltid här på Rak höger. Tack för ert tålamod! DS.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Socialministern Lena Hallengren: Var beredd att ställa in julfirandet!
Smittotalen stiger och belastningen på vården har ökat den senaste tiden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.
”Fler åtgärder behöver vidtas”, säger Hallengren.
Socialministern säger även att alla måste vara beredda att ställa in sina julfiranden om de får symtom.
Regeringen anser därför att man behöver införa nya åtgärder för att dämpa smittspridningen av covid-19 i samhället.
Ytterligare åtgärder kan väntas inom den närmaste tiden.
”Det kan exempelvis bli aktuellt med vaccinationsbevis även på restauranger”, upprepar hon.
Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell säger att nya restriktioner kan komma nästa vecka.
Angående julen säger Lena Hallengren:
”Var beredd på att ställa in om du får symtom”, säger hon.
”Ovaccinerade bör enbart fira med sina närmaste.”
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, om läget just nu:
”Vi behöver förbereda oss på en förvärrad situation”, säger hon.
Myndigheten kommer nästa vecka att presentera nya virusscenarier.
”Det kan komma besked i nästa vecka om åtgärder”, säger hon.
Hon säger att man ser en snabb spridning av omikronvarianten.
Det enda skarpa besked som gavs på regeringens presskonferens var att det kommer att krävas vaccinpass från och med tisdag för resenärer från Norden.
”Vi ser att läget försämras i pandemin”, säger Lena Hallengren.
#CarlNorberg #DeFria #RealNews
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Socialministern Lena Hallengren: Var beredd att ställa in julfirandet! Smittotalen stiger och belastningen på vården har ökat den senaste tiden, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. ”Fler åtgärder behöver vidtas”, säger Hallengren. Socialministern säger även att alla måste vara beredda att ställa in sina julfiranden om de får symtom. Regeringen anser därför att man behöver införa nya åtgärder för att dämpa smittspridningen av covid-19 i samhället. Ytterligare åtgärder kan väntas inom den närmaste tiden. ”Det kan exempelvis bli aktuellt med vaccinationsbevis även på restauranger”, upprepar hon. Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell säger att nya restriktioner kan komma nästa vecka. Angående julen säger Lena Hallengren: ”Var beredd på att ställa in om du får symtom”, säger hon. ”Ovaccinerade bör enbart fira med sina närmaste.” Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, om läget just nu: ”Vi behöver förbereda oss på en förvärrad situation”, säger hon. Myndigheten kommer nästa vecka att presentera nya virusscenarier. ”Det kan komma besked i nästa vecka om åtgärder”, säger hon. Hon säger att man ser en snabb spridning av omikronvarianten. Det enda skarpa besked som gavs på regeringens presskonferens var att det kommer att krävas vaccinpass från och med tisdag för resenärer från Norden. ”Vi ser att läget försämras i pandemin”, säger Lena Hallengren. #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Hör också krönika av Göran Rosenberg, Panelen om veckans inrikespolitik, satir med Public Service och kåseri av Helena von Zweigbergk
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vaccinpass och ny oro för smittspridning. Folkhälsomyndighetens GD Karin Tegmark Wisell.
Liberalernas taktik för att klara riksdagsspärren
Flyktingläget vid Europas gränser
Porträtt av Alexandr Lukasjenko
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen med Heidi Avellan, Sydsvenskan, Anna Dahlberg, Expressen, och Anders Lindberg, Aftonbladet.
Han räknar de döda i Tigray
Satir med Public Service
Covid tar nytt grepp, så är läget runt världen
Pandemin och den svenska strategin, författarna Gina Gustavsson och Johan Anderberg
Kyrkans ursäkt till samerna, hur tas den emot?
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Programledare Sara Stenholm
Producent Nina Benner
Tekniker Matilda Eriksson -
I det här avsnittet pratar vi om hur vi gått runt runt en lyktstolpe, vi fastnar i ekorrhjulet och vägrar släppa invanda tankemönster, värderingar och känslor. Varför hamnar vi här och vad krävs för att vi ska våga kasta oss ut i det okända? Folkhälsomyndighetens "psyopofficer " trollar oss på LinkedIn och det kliar i fingrarna på Cornelia. Vi hyllar även Kroatiens president som är nästa president att stå upp för sitt folk och sticka ut hakan mot etablissemanget. Vi avslöjar som vanligt medias lögner och följer med spänning hur media ska lyckas spinna utvecklingen i Israel...
-
Vi pratar om valet i Ryssland, hur ofritt är det egentligen? Och hur länge kan Putin sitta vid makten? Premiär snart för operan Don Carlos av Verdi på Folkoperan i Stockholm, vad kan den lära oss om spanska inkvisitionen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur länge kan Putin sitta vid makten?Imorgon börjar det ryska valet. Vi pratar med Maria Persson Löfgren om hur ofritt valet är, hur länge Putin egentligen kan hålla kvar makten, och så spelar vi några av de vallåtar som cirkulerat.
Don Carlos av Giuseppe VerdiSedan pratar vi med om operan Don Carlos av Giuseppe Verdi som har premiär snart på Folkoperan i Stockholm. Varför är den så komplicerad? Och vad kan den berätta om den spanska inkvisitionen? Samtal först med Tobias Theorell, regissör och konstnärlig ledare på Folkoperan.
Därefter ställer vi alla frågor vi har om den spanska inkvisitionen till Michael Azar, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.
Olika rekommendationer för vaccinerade och ovaccineradeDessutom pratar vi om Folkhälsomyndighetens nya besked idag om olika rekommendationer för vaccinerade och ovaccinerade. Hur kan vi se till att den hemhjälp som Gerd, 93, har verkligen har tagit vaccinet?
Tidningen The Rolling Stone har gjort en ny lista över de 500 bästa låtarna genom tiderna. Och sedan senast de gjorde det är över hälften av låtarna utbytta. Vilka låtar har sjunkit längst?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
2021-07-18 | Vi har med oss några föräldrar - Gisela Rosenkvist, Henrik Gustafsson och Jenny Hedin - som berättar om deras barns upplevelser av att vara drabbade av långtiscovid. Johanna Höög gjorde intervjuer med dem redan för ett halvår sedan, den videon kan ni se här: https://youtu.be/w6wxqVun4z4 ) Nu följer vi upp med dem och detta bara några dagar efter att Folkhälsomyndighetens representant förklarat på Tv 4 att "Barn blir inte sjuka"...
Här finns samtalet på Youtube: https://youtu.be/IWrX_-aKJBw
Vill du stötta vårt arbete? Du kan bli medlem i Vetenskapsforum Covid-19 här: vetcov19.se/bli-medlem/
Du kan även donera till vårt arbete: vetcov19.se/donera/ -
HBTQI+-personer mår generellt mer dåligt, har oftare självmordstankar och upplever psykisk ohälsa i större utsträckning än vad heterosexuella cispersoner gör enligt RFSL. Dessutom finns det på Folkhälsomyndighetens hemsida ett 56 sidor långt dokument med Metoder för att främja en god hälsa bland hbtq-personer. Det säger en hel del. I avsnitt 13 pratar vi om psykisk ohälsa hos HBTQI-personer.
Följ podden på instagram: engayitaget
-
2021-06-22 | Först ut har vi besök av vår medlem Johanna Höög som reflekterar över Folkhälsomyndighetens beslut att vaccinera barn i åldrarna 16 till 17 år. Men inte från 12 till 15 år. Nästa tema: "Vi kan inte censurera fram sanningen om covid-19" skriver Benjamin Kalischer Wellander i sin artikel från 14 juni 2021. Här samtalar han och Fredrik Elgh om Benjamins artikel och om virusets ursprung. Länk till artikeln här: https://bulletin.nu/vi-kan-inte-censu... "Vetcov - 60 Minuter" spelas in LIVE och allt som diskuteras bygger på era frågor som ni skriver till oss under samtalets gång på chatten.
Här finns samtalet på Youtube: https://youtu.be/IJo10rbK1e4
Vill du stötta vårt arbete? Du kan bli medlem i Vetenskapsforum Covid-19 här: vetcov19.se/bli-medlem/
Du kan även donera till vårt arbete: vetcov19.se/donera/ -
Överläkare, professor i infektionssjukdomar, 61 år. Född i Örebro, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2006.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Att födas på nyttBjörn Olsen ger sin syn på hur Sverige har hanterat pandemin och berättar om sin tacksamhet över sjukvården och sitt intresse för fåglar.
I sitt Sommar pratar Björn Olsen om hans kritik mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ifrågasätter strategin Sverige valde i pandemin 2020. Han tar även upp hur påtaglig den snäva åsiktskorridoren har varit och medias undergivenhet och brist på kritisk hållning.
-Som fågelskådare skapar man sig nya horisonter och dimensioner.
Med fågelsång och målande beskrivningar förklarar han sin fascination för fåglar. Och han jämför uppvaknandet efter sin operation av en hjärntumör i hypofysen med födelsen.
-Upplevelsen av att födas, att tränga in i världen är så kraftfull att den inte går att jämföra med något annat.
Om Björn OlsenEn av landets ledande experter på infektionssjukdomar och förutspådde tidigt att coronaviruset skulle komma att bli en pandemi. Skrev 2010 boken Pandemier, myterna, fakta, hoten som handlar om att pandemierna är globala hot som kräver
världsomspännande åtgärder. Forskar om zoonotiska sjukdomar, det vill säga sjukdomar som smittar från djur till människor. Är ornitolog, ringmärkare och specialist på djurburna smittämnen som influensa och coronavirus.
Verksam vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Är hedersdoktor vid Linnéuniversitet och startade 1984 Stora Fjäderäggs fågelstation.
Fritidsintressen är fåglar, läsning, forskning och barnbarn.Livet är en glimt mellan två oändligheter. I mitt program kommer jag berätta varför fåglar och infektioner är så fascinerande och varför jag fick chansen att uppleva en andra pubertet. Jag kommer också berätta varför jag tror att coronapandemin inte blir den sista eller värsta. Det kommer en till.
Producent: Niklas Zachrisson