Järvaveckan Podcasts
-
SOMMARSPECIAL- Hur jobbar Fredsakademin med Agendan för unga, fred och säkerhet och ungas inkludering?
Våren 2022 har varit en otroligt speciell tid där samhällsdebatten har blivit alltmer militariserad. Det har också gått över fyra månader sedan Ryssland inledde den fruktansvärda invasionen av Ukraina. I detta avsnitt pratar vi om vikten av att inkluderinga unga i arbetet med freds- och säkerhetsfrågor, och hur Fredsakademin arbetar mot bakgrund av FN:s resolution 2250 - Agendan för unga, fred och säkerhet.
Avsnittet är ett av sommarens specialavsnitt och programleds av Fredsakademins projektledare Rebecka Lindholm Schulz. Studion gästas av Fredsakademins utbildningssamordnare Malin Skålberg och Fredsakademins engagemangsamordnare Sara Husic som pratar om hur Svenska Freds arbetar med Arvsfondprojektet Fredsakademin. Tillsammans blickar de tillbaka på året som varit och hur deras arbete påverkats sedan Ryssland militärt invaderade Ukraina. Fredsakademins fredscoacher Anna Kempe och Elida Strömberg berättar om varför ungas inkludering är viktig och varför de var på plats på Järvaveckan tillsammans med Svenska Freds. Och dessutom får du följa med Rebecka till kontoret när hon pratar med Svenska Freds organisationssekreterare Miriam Refai om hur Svenska Freds växt under våren.
Fredspodden görs av Svenska Freds och Stockholms Freds i samarbete med Fredsakademin. Jingeln har gjorts av Ludvig Landberg och producent är Clara Fröberg. Läs mer om Fredspodden här.
-
I Godmorgon världen denna vecka även om drottning Elisabeth 70 år på tronen, om vem som drar nytta av politiska storevent som Järvaveckan och om #Swedengate. Panelen, Public Service och krönika av Göran Rosenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatmötet är över - vilka åtgärder behövs och hur tar vi beslut?FNs stora klimatmöte med dignitärer från hela världen är avslutad i Stockholm. Ambitionen att nå klimatmål har bekräftats, läget är akut. Men vad mer exakt behöver vi göra nu? Samtal med Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och reportage om vilka faktorer som driver privatpersoners beslut att investera exempelvis i solpaneler.
Kärlek i hästhagen – betäckning är en stor industriDe flesta föl tillkommer genom inseminering. Den fria kärleken frodas sällan i hästhagar - även om det fortfarande förekommer. Vår reporter har besökt en seminstation och en gård, med fri hästförökning.
Swedengate – vad kan kulturkrockar leda till?Halva världen har de senaste veckorna diskuterat var barn i Sverige äter sin middag. Vad beror det på att sederna är så olika, och är olikheterna anledning att bråka? Kulturpanelsamtal med kulturjournalisten Jack Werner, matskribenten Lotta Lundgren och författaren Zara Kjellner.I
Innehåll i veckans program:
Timme 1
Samtal om nödvändiga klimatåtgärder med korrespondent Marie-Louise Kristola och Johan Rockström
Vilka faktorer påverkar miljöbeslut?
Röster om drottning Elisabeth 70 år på tronen
Kärlek i hästhagen
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme 2
Vem gynnas av stora politikevents som Järvaveckan?
Public Service
Vilka vapen behöver Ukraina?
Ukrainare som försvinner i ryska händer
Swedengate – är det värt att bråka om kultur?
Krönika av Pamela Jaskoviak
Programledare: Pia Fridén
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Heinz Wennin -
Vår serie Partibytarna har kommit fram till de två partier vars partiledare fått utstå mest blåst under våren. Hur resonerar Ingemar och Håkan som överväger att för första gången rösta på L respektive KD?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Järvaveckan, Almedalens kaxiga lillasyster från orten, drar igång idag. Liberalernas Johan Pehrson och Kristdemokraternas Ebba Busch håller tal, och det just dessa partier som dagens två gäster i vår serie Partibytarna har bytt till i år. Hur resonerar de Ingemar och Johan inför höstens val.
Utekatter bör beläggas med koppeltvång, det säger fågelvurmarna som menar att tusentals liv går till spillo varje år i de blodtörstiga bestarnas käftar. Inte alls, menar andra och pekar på att bondkatten varit en naturlig del av vår fauna i minst jättemånga år. Men vad stämmer egentligen? Det frågar vi Bo Söderström, docent i biologi, som skrivit boken "Hur tänker din katt".Hur rimligt är det att Swedavia-chefen har dubbelt så hög lön som vår statsminister?
Och så summerar vi årets säsong av lägerelds-serien Gift vid första ögonkastet och spekulerar i att Kanal fem egentligen borde vara mer framgångsrika i att para ihop människor i sin nya serie Naked attraction Sverige där inte en personlighetspsykolog finns så långt ögat når.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Enligt en läcka är den amerikanska högsta domstolen påväg att upphäva den konstitutionella rätten till abort, vilket sannolikt leder till att upp till hälften av landets delstater kommer att starkt begränsa eller helt förbjuda möjligheten till abort. Vi pratar om det politiska spelet som lett fram till beslutet och vilka andra konstitutionella rätter som kan stå på tur.
Sen välkomnar vi poddens första gäst någonsin: Raseriets Fanna Ndow Norrby. Vi bryter ner Elle-galans portande av Ebba Bush och att högern skyller allt på Kakan Hermansson. Exempelvis meddelar Jimmie Åkesson att han vägrar delta på Järvaveckan om den programleds av Kakan. Smh. Vi ställer även en keep it real-fråga: kan ett företag verkligen claima vikten av mångfald när arbetsplatsen är kritvit?
Vi tar även upp Dave Chappelle som nyligen attackerades på scen av en man som sedan misshandlades grovt. Hur mycket våld är okej att använda? Och var det detta Jon varnade för efter Will Smiths örfilande av Chris Rock?
Till sist pratar vi sverigedemokraterna som vill kunna genomföra ”gryningsräder” i ”utsatta områden” för att få tag på ”illegala invandrare”. Valår i år, y’all!
Stötta oss på Patreon för regelbundna bonusavsnitt + mer!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckopanelen analyserar vad Elle-galans bojkott av Ebba Busch och Jimmie Åkessons ultimatum mot Järvaveckan betyder. Jonas Gardell vill ha nya förbud i yttrandefrihetens namn. Är gryningsräder och rivningar i förorter rätt väg? Dessutom: partiledarnas förtroende och MP ställer inte upp i var fjärde kommun.
-
Brandon har medverkat i Järvaveckan och vi pratar om brevbärare vi känner som river SD:s flygblad.
Support till showen http://supporter.acast.com/checkpoint-med-anbara-brandon-och-nicole.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Ulf Kristersson (M) talade under Järvaveckan tryckte han på att regeringen misslyckats när det gäller sysselsättningsnivån, integration av nyanlända, skolresultat och organiserad brottslighet.
Programledare: Erika Mårtensson
[email protected] -
NÄRINGSPOLITISK EXPERT, integration, 32 år. Född i Somalia, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Ahmed Abdirahman tar oss med till Tensta, till vattenbristens och klanstridernas Somalia och till miljardärshem på Manhattan.
”Jag är övertygad om att ett personligt möte kan förändra allt. En handskakning, att titta någon rakt i ögonen och dela berättelser och drömmar är vad som gör oss till människor.”
Ahmed Abdirahman berättar i sitt Sommar om familjens farofyllda flykt från Somalia, det nya livet i Stockholmsförorten Tensta och om den stora kontrasten till livet i New York hemma hos Mrs. Ross, som skulle bli hans lärare, hans vän, hans ”american mother”.
”Mrs. Ross välkomnar våra ärade gäster och introducerar mig – ’this is my Swedish-Somali son, säger hon, Ahmed from Tensta’. Prinsessan Christina och Tord Magnusson blir förvånade - det syns i deras blick. Ahmed from Tensta i en etagevåning på Park Avenue och 71st gatan.”
Programmet handlar om vikten av förebilder, mänskliga möten och om en resa tillbaka till Somalia. Om utanförskap och att arbeta med integrationsfrågor.
Om Ahmed AbdirahmanGrundare av Järvaveckan, som syftar till att minska avståndet mellan politiker och förortens medborgare. Expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare.
Tidigare arbetat i fredsbyggande organisationen Interpeace, Centrum för forskning och dialog i Somalia och på amerikanska ambassaden i Stockholm.
Flydde vid elva års ålder till Sverige med sin mor och lillebror. Blev som gymnasist erbjuden ett stipendium på Ross School i USA efter att ha imponerat på skolans grundare med ett föredrag. Blev kvar i USA i sex år och fick kontakter i samhällets toppskikt.
Frågade Paul McCartney vilka The Beatles var när de träffades på en middag.
Producent: Mattias Österlund