Vaxholm Podcasts
-
Ny vecka nytt avsnitt. Vi gästas av Lukas Samuelsson, den tidigare Vaxholm spelaren som nu blir uppsnurrad i herrettan hos Hawks. Vi pratar lite om hans innebandyresa och Lukas är såklart med på att plocka ut Stockholms fem bästa hallar enligt honom, och de som är................. mindre bra. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur gör ni nu när det är dags för julpyssel? Har ni beställt en massa material till detta? I dagens avsnitt av Montessoripodden hälsar jag på Montessori Vaxholm och deras förskola. De har tänkt lite annorlunda. Vi i Montessori Sverige hade en gemensam inspirationsdag för våra förskolepedagoger i mitten av oktober, där alla fick intressanta föreläsningar temat hållbar utveckling. Där talar jag med pedagogerna Marie-Louise och Miryana om deras tankar såhär några veckor efter denna dag.
Montessori Vaxholm https://sites.google.com/monvax.com/monvax
Avsnittet med Jenny https://open.spotify.com/episode/0md71iyzsV3clJAiaBpzfk?si=10a5c7c366b54589
Sanne Björklund https://www.studentlitteratur.se/kompetensutveckling/forskola/pedagogik-och-larande/utomhuspedagogik-och-hallbar-utveckling-i-forskola/
Du kan läsa mer om oss på www.montessorisverige.se
-
Från maskrosbarn till världsmästare
Petter är en svensk landslagskanotist, född 1987. År 2013 blev han den första svenska kanotist att vinna både VM och EM samma år. Sedan dess har han varit en av världens mest framgångsrika kanotister i sin gren K1 200 meter.
Petter växte upp i Stockholm, med en alkoholiserad pappa och tycker att han räddades av idrotten. "Utan den trygga platsen vet jag inte var jag hade varit idag"; säger han. Som vuxen bor han i Vaxholm med sin fru (som också är hans tränare) och deras två barn. Petter är även en framgångsrik föreläsare och motiverar och inspirerar varje år tusentals människor att tro på sina drömmar och göra det bästa utifrån förutsättningarna.
-
Vilka argument kan motivera ett anfallskrig. Genom årtusendena har stater, kungar och presidenter försökt rättfärdiga sina aggressionskrig och Vetenskapsradion Historia kartlägger argumenten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har rätten på vår sida. Vi är starkare. Motståndarna torterar våra vänner eller är nazister. Och det var fienden som sköt först. Så lyder anfallskrigens argument genom historien, från det antika Atens anfall på ön Melos, via Gustav III:s anfall på Ryssland och Putins anfall mot Ukraina. Vi träffar folkrättsexperten Ove Bring som undersökt anfallskrigens argument i en aktuell bok.
Vi uppmärksammar också det nya fyndet av regalskeppet Äpplet, Vasaskeppets systerfartyg, som hittats på bottnen utanför Vaxholm.
Dessutom reder Dick Harrison ut en lyssnarfråga om Ragnar Lodbrok. Vad vet vi egentligen om denna vikingahövdings existens?
Programledare är Tobias Svanelid.
-
https://www.guldpodden.se/nominera
Nominera oss gärna till årets Guldpodd. I år försöker vi att komma med i Årets hobby/fritidspodd. Säg till alla ni känner. Vi blir så glada och tacksamma för det.
Lisa har begett sig till Forshaga för att kolla hur folk sover, Petter har inte åkt nånstans denna gång utan hänger bara med. Vår gäst Martin reser inomskärs till Majorna och reder ut en stöld. Andreas är Vaxholm och fäller träd.
Tack för att ni Lyssnar. //Lisa, Petter, Andreas och denna gången även Martin.
-
Uppland är ämnet för UFO-Sveriges Radio där vi hör Clas Svahn berätta om två mycket intressanta fall. Det kända Väddöfallet, samt om en mycket märklig tingest över sjön Sottern.
Tobias Lindgren har den här gången hittat en intressant rapport som kanske inte fått den undersökning man kunnat önska, trots att den inkom till Boris Jungkvist mycket kort efter händelsen.
Slutligen tar Johan Gustavsson med oss till Vaxholm där ett ufofall fortfarande förbryllar efter en mycket rigorös utredning och som i statistiken sticker ut med beteckningen ufo.
Diskutera gärna på UFO-Sveriges sociala medier eller varför inte önska något innehåll i UFO-Sveriges Radio till framtida avsnitt.
www.ufo.se
-
I veckans episod tar vi en tur med Jan på Sjöassistans. Han berättar om de mest klassiska situationerna som ställer till det för oss båtägare.
Vi besöker också en av Sveriges vanligaste ”dolda grynnor” där sjöassistans får assistera väldigt ofta. Häng mé ut mot Vaxholm och Lillsved. -
"Känslan av att stå på tröskeln till en annan värld lockade mig, för jag var ett fegt barn som fick ångest av Pippi", säger Helena Dahlgren om varför "Agnes Cecilia" blev en så viktig bok för henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
"Agnes Cecilia - en sällsam historia" från 1981 av Maria Gripe, som ges ut på nytt våren 2022, är en bok många bär med sig sedan första läsningen, ofta utförd i tidiga ungdomsår. Hur är den att läsa om som vuxen? Lina Kalmteg och författaren Helena Dahlgren träder in i en välbekant värld, men får också syn på nya saker.
Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom en läsupplevelse i parallella världar. Det handlar om tröst och att livet är större än det vi bara ser omkring oss.
"AGNES CECILIA" BLEV MARIA GRIPES STORA GENOMBROTTMaria Gripe föddes i Vaxholm 1923. Död 2007. Debuterade 1954 med "I vår lilla stad". Skrev upp mot 40 böcker och översattes till 36 språk. Skrev bland annat böckerna om Hugo och Josefin och om Elvis Karlsson, men fick ett större genombrott med "Agnes Cecilia – en sällsam historia", som utkom 1981. Den handlar om föräldralösa Nora som har flyttat till en stor, vacker, gammal våning tillsammans med sin fosterfamilj och snart upptäcker hur det börjar hända märkliga, övernaturliga saker. En klocka går baklänges, hon hör steg utanför dörren och telefonen ringer med okända röster.
Stor uppmärksamhet fick Maria Gripe också med den så kallade Skuggserien, som inleddes med "Skuggan över stenbänken" 1982 och handlar om Carolin som kommer som hembiträde hem till en fin familj. Men vem är hon egentligen? 1989 blev de fyra böckerna i sviten tv-serie med titeln "Flickan vid stenbänken", i regi av Marianne Ahrne.
HELENA DAHLGREN LÄSTE MARIA GRIPE I TORKSKÅPETHelena Dahlgren var tidig med att blogga om böcker i Sverige och är barn- och ungdomsboksförfattare, med till exempel fantasyserien "Ödesryttarna". Hon har också skrivit spänningsromanen "Skarp", om den fiktiva författaren Beata Skarp, som handlar just om gränserna mellan liv och litteratur. På mellanstadiet brukade Helena gömma sig i torkskåpet i korridoren för att få läsa Maria Gripes böcker i fred. "Utan Agnes Cecilia hade jag varit en mycket tråkigare författare", säger hon.
Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
Listettan och nuvarande riksdagsledamot Karin Enström (M) intervjus inför valet 2022.
-
Den här månaden pratar Julia, Maja och Rebecca om Belgisk öl, hur skiljer den sig från annan öl och vad är skillnaden på de 4 kanske vanligaste belgarna: Blond, dubbel, trippel och kvadrupel? Humlepoddarna smakar Snausarves trippel den onde och får äran att prata med Nina Schultes en av grundarna och bryggmästaren på Snausarve Gårdsbryggeri. Avsnittets sista ämne är: Vilket bryggverk/bryggmetod är egentligen bäst? Julia, Maja och Rebecca pratar om sina olika bryggmetoder och bryggverk, för och nackdelar och gör ett litet experiment.
Topics discussed:
1. Pink Boots Collaboration Brew Day® på Vaxholm
2. Belgisk öl
3. Blond, dubbel, trippel och kvadrupel
4. Belgisk humle
5. Smakar av den Onde (från Snausarve)
6. Intervju Nina Schultes från Snausarve
7. Olika bryggmetoder och bryggverk: Braumeister vs Grainfather vs BIAB
Links mentioned in this episode:
* https://ich.unesco.org/en/RL/beer-culture-in-belgium-01062
* http://www.belgiansmaak.com/belgian-beers/
* https://www.ofiltrerat.se/2009/03/trippel-forvirring.html
* https://snausarve.nu/
* https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/bryggverk/speidel-braumeister/
* https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/bryggverk/grainfather/
* https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/kittlar/patina/brew-in-a-bag-startkit
* https://shop.humle.se/recept/krossad-malt/new-england-ipa
* https://shop.humle.se/utrustning/bryggning/bryggverk/speidel-braumeister/braumeister-20-liter/low-oxygen-kit-till-braumeister-20-l
-----
This podcast is hosted by [ZenCast.fm](https://wwww.zencast.fm)
-
I det här avsnittet samtalar vi om problematisk skolfrånvaro och om hur det kan se ut när flera förvaltningar och verksamheter i en kommun kraftsamlar för att samverka kring dessa utmaningar. Deltar gör Anders Roxström, förvaltningschef i Vaxholm och Helene Fägerblad, rådgivare på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Samtalsledare är Erika Bergman, pressekreterare på SPSM.
-
3 sköna grabbar åkte från Vaxholm och vi diskuterade ALLT från festande till hur vi förare/ åkerier tjänar på att köra app-taxi nu när bensinpriserna är så katastrofalt höga.
-
2 grabbar plus flickvän som firat en födelsedag och som åkte till Vaxholm. Trevlig resa vars inspelning avslutades när vi fick stanna på Shell för att lösa ett problem.
-
Avsnitt 4 – ett besök i Vaxholm i en skolmatsal Henrik besöker Margareta Andersson som är måltidschef i Vaxholm. Hon visar och berättar om resan med deras hållbarhetsarbete, hur engagemanget har skapats i personalgruppen men också bland de som serveras maten, barnen i skolan. Hur de kan bidra till hållbarhet genom deras delaktighet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Show more