Karibien Podcasts
-
Viktor har varit på Whisky Fair och har mycket att säga. Marcus har inte varit på Whisky Fair men säger saker ändå. Skördprognosen ser bra ut i Rhône. Macallan köper tunnor. Två mästertjuvar har åkt in i fängelse. Mer om dessa nyheter i avsnittet! Avsnittets ämne hanterar de tuffa tider den svenska Hantverksölen befinner sig i. Vi kommer med amatörmässiga men ändå (kanske) vettiga förslag för vad industrin kan göra för att hålla brygghusen flytande. Som vanligt ger vi några förslag inför nästa veckas (v.12) släpp. Allt gott!
-
Fina startfält, V75 och en saftig jackpot väntar på lördag 4 februari här på Solvalla. Vi ringer upp Ola Samuelsson och Claes Sjöström för att prata om några av de mest intressanta hästarna. Dessutom bjuder Lacke på luringar.
01.14 Ola Samuelsson upplever harmoni men flyttade inte till Skåna på grund av vädret03.51 Rivstart för Stall Samuelsson 2023. Varför?
13.05 Zinfandel i V75-1 och El Vego Khalifa i V75-2
15.47 Heroine Darling i V75-6 samt Chiffchaff och Lucifer Sam i V75-7
20.22 Loke Briljant i Margaretas Tidiga Unghästserie
25.02 Claes Sjöström har laddat batterierna på en kryssning i Karibien
28.54 Favoriten som kämpade med sig själv när de andra kämpade mot varandra
39.53 Bugatti Hall (V75-4) och He's From Heaven i Margaretas Tidiga Unghästserie
46.11 Claes om den lärlingskörda favoriten
55.32 Matti Nisonen är ny tränare på Solvalla
1.03.05 Luringarna till V75 med jackpot på Solvalla
Gäster: Ola Samuelsson, Claes Sjöström och Lacke
Programledare: Jörgen Forsberg, Anders Malmrot och Markus Myron
-
I dagens avsnitt rör vi oss i de högre rymderna, när vi hedrande gästas av Clas Svahn från UFO Sverige. Han tar oss med på en resa genom ett fenomen, som man visserligen kan skoja om, men som också förtjänar att tas på allvar. Vissa saker kan inte förklaras, men ett cigarrformat föremål från Karibien, det är fullt begripligt.
Dagens cigarr: Montecristo Open Junior
Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.
-
Han har arbetat i Mellanöstern, Afrika och Karibien, denna veckan välkomnar vi Joacim Jäger till en riktigt spännande fika!
-
Den beskrevs som nyfiken med stora bruna ögon och var första djuret som noterades av Cristoffer Columbus. Men det första manskapet gör är att döda den början på ett halvt årtusende av förföljelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad tänker du när du hör Karibien? En solstol i sanden kanske, en paraplydrink i handen? Vinden som vajar i palmerna och framför dig: det smaragdgröna havet.
Västindien och Karibien är kanske sinnebilden av paradiset. Ett ord som ofta används av resebyråer. Men för inte alls länge sen var det här en helt annan värld, med mängder av varelser som idag är borta för alltid.
I säsongspremiären berättar Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald, om det djur som kanske drabbades allra hårdast.
-
Hur gick det egentligen till när Lisa som 19-åring fick sitt första jobb som stewardess i yachtingbranschen? Lisas första roll var som stewardess/crew cook där hon fick laga mat till besättningen och därifrån gick resorna bland annat till New York, Istanbul och Karibien. Hur kommer saltgurka och oxtunga in i bilden? I detta avsnitt intervjuar Helena Lisa där ni får veta allt om Lisas slingriga väg in i denna specialla bransch.
-
21 mars 1998 åker familjen Bradley på en kryssning i Karibien med fartyget Rhapsody of the Seas. En resa som de sent kommer att glömma. Några dagar senare mitt under kryssningen försvinner Amy spårlöst. En sökinsats drar igång av en motvillig besättning samtidigt som fartyget lagt till vid en ny destination och passagerare väller ut. Utredningen leder ingenstans och tillslut tvingas familjen återvända hem utan Amy
Vi pratar om Amys försvinnande, den omdiskuterade utredning och ställer såklart frågan - vad hände Amy och vart tog hon vägen?
Highlights avsnitt:
00:56 Hej och välkomna
03:00 Intro dagens avsnitt
09:00 Försvinnandet av Amy Lynn Bradley
30:50 Diskussion & teorier
Sociala medier
Instagram: Söndagsmysteriet
Facebook: Söndagsmysteriet Podcast
Kontakt
Email: [email protected]
Musik: Epidemic Sound
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Ladies and gentlemen, this is your captain speaking"
Klarade ni er genom säkerhetskontrollen? Härligt!
Denna veckan utsätter Charlotte en stackars man för en bajsattack, vi dyker ner i Egyptens trop(oop)iska korallrev, vi tar oss hela vägen till Karibien för att modella och vilka är egentligen Linus och Valdemar?
Poliser va, hur trevligt?
Håll i kudden, nu flyger vi!
Exotisk melodi: https://freesound.org/people/TheoTer/sounds/569781/ by TheoTer
Regn i bakgrund: https://freesound.org/people/MaGs_007/sounds/401904/ by MaGs_007
Joggare: https://freesound.org/people/ayubwaguma/sounds/445755/ by ayubwaguma
Gäsp - https://freesound.org/people/kgatto/sounds/240271/ by kgatto
"two" - https://freesound.org/people/thatjeffcarter/sounds/330855/ by thatjeffcarter
Åska - https://freesound.org/people/InspectorJ/sounds/360328/ by InspectorJ
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mats Arvidsson var en mästare på att beskriva det han såg. När han nu lämnat jordelivet känns det bra att han 1992 nådde paradiset, måhända ett artificiellt sådant, i Karibien 500 år efter Columbus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Bakom kulisserna på ett av nordens mest populära turistmål utspelar sig en okänd tragedi. Ett läckt dokument avslöjar att delfiner dör på Kolmården. De dör i massor. Varför? I tre avsnitt berättar journalisten och författaren Lars Berge (”Vargattacken”, 2018) hela historien om hur Kolmårdens delfiner en gång kom till Sverige från Karibien och vad som hände sedan. Dokumentärserien är dels en historia om psykologin hos ett av världens mest intelligenta och mytomspunna däggdjur, men även en berättelse om den svenska självbilden. Simma med delfiner är skapad av Lars Berge för Spotify Dok. Robert Barkman och Sara Olsson på Banda producerar och Alexander Dominici är exekutiv producent hos Spotify. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Med en stor armada om 130 skepp och 20 000 soldater skulle Filip II av Spanien erövra, England och återinföra katolicismen. Från Flandern skulle ytterligare soldater föras över till det brittiska öarna. Världens mäktigaste flotta skulle krossa allt engelskt motstånd i Engelska kanalen och bana väg för invasionen. Men det blev inte så.
Engelsmännen ledda av sin drottning Elisabet och med befälhavare som Sir Francis Drake och Sir Thomas Howard förhindrade landstigningen. I stället för ett intåg i triumf i London slutade allt med en spansk katastrof. Mer än 50 fartyg förliste och kom aldrig hem. Hälften av soldaterna och sjömannen på de spanska fartygen omkom.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden berättar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om en av de klassiska marinoperationerna i Europas historia.
Konflikterna mellan Spanien och England handlade om flera saker. Engelsmännen hade under Elisabets far Henrik VIII valt att frånsäga sig katolicismen och skapa en ny statskontrollerad anglikansk kyrka. Den katolska tronpretendenten Mary Queen of Scots avrättades och genom släktband kom Filip III av Spanien att kunna hävda rätt till den engelska tronen. Stödda av bland annat påven skulle England erövras och Elisabet störtas.
Dessutom hade engelska örlogsfartyg bedrivit piratverksamhet mot spansk handel i Karibien under befälhavare som Sir Francis Drake. På detta skulle det nu bli ett slut. Till detta kan läggas av engelsmännen länge stött upproret mot spanjorerna i Nederländerna vilket naturligtvis Filip II ville förhindra. Spanien ville återta de norra delarna av sina besittningar i Nederländerna och krossa upproret ifred utan inblandning.
Kärnan i den spanska armadan var de stora örlogsfartygen som hade höga överbyggnader och mängder av soldater ombord för att kunna äntra och erövra motståndarnas fartyg. På samma sätt som under slaget vid Lepanto 1571 mot osmanerna var det en äntringsstrid som spanjorerna förväntade sig och som de var överlägsna på. Men engelsmännen hade under ledningen av bland annat Sir John Hawkins utvecklat sina örlogsfartyg och sin taktik mot att undvika äntringsstriden. I stället hade de engelska fartygen långskjutande kanoner och var bättre anpassade för strid på avstånd. Striden mot armadan 1588 utgör på flera sätt en vändpunkt i sjökrigföringen. Årtiondena efter Armadans misslyckande 1588 kom sjökrigföringen att genomgå en omfattande utveckling som inte minst engelsmännen skulle bli leda.
Spanjorerna höll samma sin flotta när de närmade sig de brittiska öarna. De var skickliga på att segla i formation. Engelsmännen å sin sida inlät sig inte äntringsstrid utan besköt de spanska fartygen på distans. Ett sorts dödläge inträffade där ingen av kombattanterna kom åt varandra för ett avgörande. Spanjorernas plan att hämta soldater från Nederländerna misslyckades eftersom det var omöjligt att få soldaterna över Engelska kanalen så länge som den engelska flottan var intakt och kunde hota. Spanska armadan tvingades inse att den inte kunde lösa sin uppgift. Befälhavaren hertigen av Medina Sidonia måste desperat föra flotta hem via en rutt norr om de brittiska öarna. Det som slutligen beseglade armadans öde var stormarna norr om de brittiska öarna. Minst 30 fartyg förliste på den irländska kusten.
Bild: Den spanska armadan av Jan Luyken, 1679, Wikipedia, Public Domain.
Om man vill läsa något mer om Spanska armadan kan Rupert Matthew bok The Spanish Armada. A Campaign in Context rekommenderas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kalabalik i Karibien är avsnittet där Ewa och Ofelia delar med sig av spännande lästips av författare från Karibien:
Zarités frihet av Isabelle Allende
Nya världens Evangelium och Livet utan masker av Maryse Condé
Midnight robbers och Brown Girl in the Ring av Nalo Hopkinsons
All inclusive av Hans Gunnarsson
Lucy av Jamaica Kincaid
Att skörda ben av Edwidge Danticats
Bida sin tid av María Dueñas
-
Den perfekta stormen uppstod när olika vädersystem möttes över Toronto. Den kanadensiska vinterkylan kolliderade med värmen från Karibien. Calypso, reggae, garage, dubstep, grime och annat blandades med hiphop, soul, gospel och pop i en smältdegel som kunde föra tankarna till New Orleans drygt hundra år tidigare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drake, Weeknd och de som följde visade att det var möjligt för ett rockland att skapa en säregen och trotsig R&B-värld, och få alla andra med sig. Vemodiga bekännelser till förvriden boombap och stympad dancehall. Vi lägger Torontoljudets komplexa pussel på två timmar.
I avsnittet medverkar bland andra Drakes producent Boi-1da, dvsn, Majid Jordan, Roy Woods, Timbaland, Swizz Beats, Glenn Lewis, Remy Shand, Aaliyah, D Train, Kardinal Offishall, Saukrates, k-os och Janet Jackson.
-
Arrrgh! Vi äro pirater allihopa. I avsnitt 58 tar sig Filmcirkeln an den första filmen om piraterna som härjar i Karibien.
Jack Sparrow anländer i Port Royal och blir snabbt arresterad för pirateri. Men när guvernörens dotter kidnappas fritas han av en smed som vill sätta efter för att rädda henne. Snart jagas de av brittiska flottan samtidigt som de följer efter pirater som är förbannade av onda krafter.
Den moderna piratklassikern Pirates of Caribbean: The Curse of the Black Pearl har knappast undgått någon. Men håller den än i dag? Är Johnny Depps insats så ikonisk som hans rollkaraktär har blivit? Eller är själva historien med förbannelsen lite för komplicerad?Givetvis pratar vi också om den stora elefanten i rummet, Johnny Depps förtalsmål mot hans exfru. Missa inte detta.
Spoilervarning! Se filmen innan du lyssnar på avsnittet om du inte vill få avslöjat vad som händer.
Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.https://letterboxd.com/filmcirkeln/
-
Högt upp på ett berg i Marbella bor en av Sveriges största influenser inom finans. 100miljonersmannen har över 200000 följare på instagram och vill förbli anonym. Idag hälsar vi på hemma hos honom och tar reda på vem han är. Vi rör oss från Västgötska slätten, vidare till Stockholm, New York, Karibien och slutligen Spanien. Det handlar om entreprenörskap, investeringar och konststycket ”Fake it till you make it”.
- Daha fazla göster