Markus Wråke Podcasts
-
Energisituationen i Sverige och Europa är just nu ett hett och aktuellt ämne. Prisnivåerna på el är höga och kan komma att stiga ännu mer. Det finns många faktorer som påverkar denna situation. I det här avsnittet möter vi Markus Wråke, vd på Energiforsk, som berättar om energieffektivisering och elbesparing och hur man med detta kan få ner elpriserna. Gästar gör även Johanna Flood, global miljöchef hos oss på Hitachi Energy. Följ med!
-
Det snackas om höga elpriser. Att det inte finns tillräckligt med ström!? Men varför är det egentligen så? Och vad har dyra elräkningar med kriget i Ukraina att göra? El-expert Markus Wråke reder ut, och 12-åringarna Erik Bergman och Freja Liljenberg tipsar om hur man blir el-smart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Klara Askerup
Producent: Johanna HeedMed ljud från: Sveriges Radio
Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
-
Energimarknadens redaktör Magnus Stattin gästas i premiäravsnittet av Energimarknadens intervjupodd av Markus Wråke, vd för Energiforsk. I avsnittet diskuteras hur energikrisen kommer påverka Sverige och Europa i vinter och ännu längre fram och vilka ljusglimtar vi kan hoppas på i de mest positiva scenarierna. Det bjuds även på en analys av hur den nya regeringens politik kommer påverka det svenska energisystemet, kärnkraftens roll i framtiden och inte minst möjligheterna som finns med den fortsatta energiomställningen som ju pågår med full kraft trots energikrisen. Och så bjuds vi på en inblick i hur det är att plötsligt hamna i rampljuset i samhällsdebattens absoluta centrum och presentera en ny rapport om energibesparingar på bästa sändningstid i Agenda och sedan bli en kändis i Kamratposten.
-
Kryptovalutor förbrukar mer energi än hela Sverige per år. Hur klimatsmart är det? Inte alls, säger kritikerna. Fel, svarar kryptoentusiasterna. Vi skapar faktiskt mer grön energi. Vem har rätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utvinning av kryptovaluta, så kallas mining, kan vara lönsamt, men hundratusentals datorer som snurrar dygnet runt kräver massor med elektricitet. Många tycker att det är för mycket el som går åt och vill förbjuda verksamheten. Men försvararna menar att kryptovalutor är bra och stimulerar förnybara alternativ, genom att de kräver billig el.
Frågan kanske kokar ner till om man tycker att kryptovalutor är något att ha, och om de är värda att lägga energi på?
I programmet medverkar Alfons Jansson, som sköter om en mininganläggning; Erik Agrell, professor i elektroteknik på Chalmers; Alex de Vries, kryptoforskare vid Amsterdams fria universitet; Linus Dunkers, kryptoentreprenör,; Markus Wråke, VD på Energiforsk, och Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet.
-
I kölvattnet av de kraftigt höjda kostnaderna för el är diskussionerna intensiva om hur det går att spara på energin, samtidigt som elnäten behöver förstärkas och elproduktionen behöver byggas ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör om det i veckans Klotet och om hur handeln med utsläppsrätter påverkat allmänhetens inställning till att spara el och till klimatomställningens konsekvenser.
Liv och Wolfgang ställde frysen i boden och kylen i kallfarstun och sparar elDet som började med att det var platsbrist i köket slutade med att Liv och Wolfgang i Värmland sparar 200 kWh per år när de ställde vitvarorna i kalla utrymmen.
Medverkande: Liv Jofjell och Wolfgang Ranke, elsparare i Värmland. Markus Wråke, vd på Energiforsk. Fredrik Petrisi, solcellsinnehavare i Ludvika. Peter Bennich, Energimyndigheten.
Skriv till oss! [email protected]
Reportrar: Daniel Värjö och Anna-Karin Ivarsson
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Markus Wråke, vd på Energiforsk, samtalar med Sara Davidsson om den studie inom nordisk energiforskning som han har lett på uppdrag av Nordiska Ministerrådet. Fyra omställnings- och energiscenarier för Norden till år 2030 pekar ut vägen framåt och vad som behöver prioriteras. I rapporten lyfts också behovet av ändrade beteenden och i avsnittet diskuterar Markus och Sara hur man kan inspirera till ändrade beteenden utan att det blir en känsla av förlust eller att försaka.