Olle Björkman Podcasts
-
Vad kan Kristersson bocka av från att göra-listan? Före detta EU-ministern Hans Dahlgren (s) är fast tillsammans med 60 andra på en fjällstation. Hur fördriver han tiden? Och varför älskar barn drag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Statsminister Ulf Kristersson (m) lovade under valrörelsen att deras regering skulle ”få något gjort” i det här landet. Listan var lång - men vad har det nya laget egentligen gjort rent konkret? Susanne Nyström, ledarskribent på Dagen Nyheter, och Anton Säll, debatt - och opinionsredaktör på Altinget, tittar närmare på vad som hänt under de första sju månaderna. Och det handlar bland annat om väldigt många utredningar.
Ett 60-tal gäster är fast på Kebnekaise fjällstation på grund av snöbrist och dramatiskt väder. Vi pratar med en av dem, den förre EU-ministern Hans Dahlgren (S). Hur fördriver han tiden? God mat och sällskapsspel som Alfapet och På Spåret.
Dramatens dragduo Lillan och Tjorven, Razmus Nyström och Per Öhagen, HBTQUL, kommer till studion. De ska guida fem- till sjuåringar bakom kulisserna på teatern. Vad är poängen med det, och varför älskar barn drag?
Dessutom om hur tv-serien Tunna blå linjen lurar malmöiter - de actionfyllda inspelningarna förvirrar! Vi kollar upp varför det kan bli så med Nils Norling, presstalesperson Polisen i Malmö.Programledare: Parisa Amiri
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Olle Björkman -
Kan en ny EU-lag rädda oss från riskerna med artificiell intelligens? Och varför vill så få killar sjunga i kör?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Går det att tygla riskerna med artificiell intelligens genom lagstiftning? En ny EU-lag är på gång, och vi reder ut vad detta handlar om tillsammans med Mikael Ljungblom från AI Sweden.
Efter att fler så kallade "hundbullar" med vassa metallbitar i hittats i Malmö, storsatsar nu Sydsvenskan på att hitta gärningsmannen. Bland annat har de anlitat en FBI-agent och en redaktionshund. Vi pratar med Joakim Palmkvist, en av de grävande reportrarna som jobbar med fallet.
I dagens avsnitt har vi även bjudit in en manskör till studion. Vi lyssnar på vacker sång, och funderar över varför det är så få killar som vill sjunga i kör.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Parisa Amiri
Producent: Olle Björkman -
Talkshow i P1 idag med Katherine Zimmerman och Jonas Bonnier. Varför är det så svårt att få tag i en Torah och varför är den så dyr? Och kan ukrainska journalister granska makten när krigscensur råder?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är premiär för Jonas Bonnier som bisittare.Han berättade om rådet han fått innan: "var dig själv". Men hur gör man? Vad är alternativet? Och vem är Jonas just idag?
Det har funnits planer på att planerar att bränna den judiska skriften Torah utanför Israels ambassad, men det blev inget av den saken. Men hur får man egentligen tag på en skriven Torah? Finns det folk som har en i bokhyllan? Finns det inga billiga kopior? Natalie Lantz, doktor i hebreiska bibeln och översättare, kommer och reder ut förvirringen.
Varför sågas den finska versionen av På spåret?I lördags hade den finska versionen av tv-programmet På spåret premiär på YLE i Finland. Programmet har totalsågats, men vad är det som retar upp folk? Janne Grönroos, komiker och programledare, berättar om kritiken och berättar också hur det är att vara inbokad som tävlande i det utskällda programmet om ett par veckor.
Hur är det att vara journalist i Ukraina nu under kriget?Kan man granska makten eller viker man sig för självcensuren? Ivar Ekman, före detta programledare på Konflikt, numera analytiker på FOI, har varit i Ukraina och intervjuat journalister.
Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Olle Björkman -
Louise Epstein och Thomas Nordegren bjuder på en extra lång galasändning från Berwaldhallen i Stockholm. Ett stjärnspäckat hejdå med specialinbjudna gäster och musik av bland andra First Aid Kit.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande:
Sveriges Radios Symfoniorkester.
Elin Rombo.
First Aid Kit.
Ebo Krdum med band.
Horace Engdahl, författare.
Arvida Byström, konstnär och regissör.
Annika Härenstam, professor i arbetsvetenskap.
Ingmar Skoog, överläkare.
Anna Axfors, poet.Programledare: Louise Epstein och Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Louise funderar på om det är dags att skriva en ny roman. Men hur kommer man i gång med att skriva igen efter ett långt uppehåll?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Även Thomas har givit ut böcker tidigare i livet, och kanske vill även han skriva annat än radiomanus framöver. Vi har bjudit in författaren Ellen Strömberg som har ett passionerat intresse för skrivövningar. Hon har också belönats med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.
Hans Ruin, professor i filosofi, argumenterar i sin bok Leva med de döda för att livskvalitén kan bli bättre om människan tänker mer på döden. Hur kan det här tänkandet se ut för att få önskad effekt?
På lyssnarnas begäran bjuder Louise också på en reseskildring från Rumäniens huvudstad Bukarest.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Idag släpps prins Harrys självbiografiska bok Den andre och vi går på djupet med alla avslöjanden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Thomas har kommit hem från glamping (glamorös camping) i djungeln i Costa Rica där han varje morgon började med yoga i soluppgången, var med om kakaoceremoni och såg vrålapor, sengångare och tukaner. Han berättar Louise om sina intryck från djungeln och undrar om det skulle vara något för henne.
Redan innan prins Harrys bok Den andre släppts hade den skapat mängder med rubriker. Idag kommer den ut på 16 språk över hela världen och i boken kan man bland annat läsa om hur det gick till när pappa Charles berättade om prinsessan Dianas död, hur Harry blev av med oskulden och hur många talibaner prins Harry har skjutit ner under tiden som stridspilot. Thomas har bjudit in Margret Atladottir, programledare på P3, till studion för att diskutera verkshöjd och pikanta detaljer.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Många högskolepoäng verkar vara en viktig faktor när det gäller att slippa drabbas av demens. Dessutom pratar vi om självhushållning, och om en norrbottnisk by som fått lösa allting på egen hand.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program ska vi prata om självhushållning. Extra viktigt i dessa tider kanske, att kunna göra mer själv i sitt hushåll och på så vis spara pengar. Men också leva hälsosammare och med högre livskvalitet. Vi pratar med Anders Rydell, en av författarna till boken "Modern självhushållning".
Vi storstadsbor tar ju många delar av samhällsservicen för givet. Vi litar på att vägarna ligger där de ska, och att det finns mat i butikerna. Men det finns många platser där det här inte är en självklarhet. Vi ringer upp Erik Lindberg i byn Vitvattnet, norr om Kalix, och får senaste nytt från byn som själva driver matbutik, hemtjänst, taxiservice och värmeverk.
Dessutom ska det handla om demens. En stor undersökning visar att sannolikheten för en i övrigt frisk 85-åring att drabbas av demens är hälften så stor som på åttiotalet. En av anledningarna är att dagens äldre har högre utbildning och därmed mer effektivt arbetande hjärnor. Vi pratar med Hanna Wetterberg, doktorand vid Göteborgs universitet.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Vad kan skaparna av Bonusfamiljen lära oss om julrelationer? Varför skapar brittiska hertigparet Harry och Meghan ett sådant känslosvall? Och hur gör man den bästa granskottssirapen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har varit ett tumultartat år i den brittiska kungafamiljen. Allra mest har det stormat kring hertigparet Harry & Meghan. Dokumentärserien om dem på streamingtjänsten Netflix har skapat sympatier åt olika håll. Varför lockar de fram så starka känslor? Ebba von Sydow som har följt kung Charles och hans familj länge reder ut.
Det är ju inte enkelt det här med relationer och många tycker att man påminns extra om det vid jul. Vad säger Moa Herngren och Erik "Jerka" Johansson från Bonusfamiljen om hur det går att samsas kring jul och hur man liksom får ihop olika konstellationer?Och så granen förstås – hur kan man använda den i maten? Är det mödan värt att fixa syltade granskott? Hur lyckas man med sin granskottssirap? Kocken Louise Johansson ger tips och inspiration.
Programledare: Hélène Benno
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Olle Björkman -
Det har dykt upp ett foto från 80-talet på tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S), iförd luciakrona. Betyder det slutet för de svenska luciabråken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag leder Louise Epstein programmet med Johar Bendjelloul som bisittare.
AI-författad pjäs
Scenkonstgruppen Revet har låtit en AI skriva pjäsen "Nattygsbordet" åt dem. Hur ser slutsatserna ut - kan en dator ha en uppfattning om människans medvetande och hennes drömmar? Och kommer dramatik skriver av människor konkurreras ut inom kort av det textrobotar producerar? Gäster: Dan Andersson, regissör och Ellinor Jonsson, skådespelare.Ny mittenregering i Danmark!
Efter en rekordlång regeringsbildning har Danmark fått en ny regering bestående av Socialdemokraterna, borgerliga Venstre och nystartade socialliberala Moderaterne. Frågan är bara om samarbetet kommer hålla? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.Territoriebråk i karibiska havet
Ögruppen San Andrés och Providencia, med kritvita stränder och turkost vatten, tillhör formellt Colombia även om den ligger närmare Nicaraguas kust. De två länderna har länge varit oense om vem som har rätt till ögruppen och det omkringliggande vattnet, och nu har ärendet hamnat i internationella domstolen i Haag. Hur ska det gå? Gäst: Ivan Garcia, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.Dessutom: hur ska man se på maktförhållandet mellan människa och schmipans, apropå händelserna omkring Furuviksparken? Och vad kan man dra för lärdomar av den urspårade julfesten på ett kryssningsfartyg där anställda från ett byggföretag slängde ut möbler i Östersjön?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Johar Bendjelloul
Producent: Olle Björkman -
Är det en folksport att rasa över hur luciafirandet ska gå till och vart försvann lussevakan? Varför är man på Färöarna så splittrade när det gäller synen på HBTQ-rättigheter, att det blivit nyval?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan var det nyval på Färöarna. Orsaken till att det blev nyval mycket kort efter valet tidigare i höst, var en konflikt mellan regeringspartierna om homosexuellas rättigheter. Varför har det funnits en sån splittring i HBTQ-frågan på Färöarna?
När året är som mörkast är det många svenskar som tycker att det är skönt att stanna upp en stund och ta del av luciatågets härlighet. Samtidigt är det inte ovanligt att luciafirandet väcker konflikt. Vad beror upprördheten på och hur kommer luciatågen att se ut i framtiden? Vi reder ut det med Gabi Louisedotter, etnolog och arkivarie på Folklivsarkivet i Lund och Johan Wernström, skolchef i Vadstena.
Louise undrar hur Sverige kommer att påverkas när SCB av besparingsskäl, bara kommer att göra en partisympatiundersökning om året - mätningarnas flaggskepp!
Dessutom om pojkbanden i Sydkorea och den obligatoriska militärtjänstgöringen, samt Magdalena Anderssons present till Nooshi Dadgostar.Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
I går påstod Thomas att hans mamma ofta skäms över saker han säger i radio. Kommer hon att dra en lättnadens suck när Thomas och Louise slutar sända?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom tar vi upp några av alla de tusentals reaktioner som kommit på att programmet Nordegren & Epstein försvinner. Många är ledsna, andra har utropat "äntligen"!
Journalisten Amat Levin medverkar för att försöka reda ut vad artisten Kanye Wests antisemitiska uttalanden bottnar i. Och forskaren Helena Backlund Wasling har kommit fram till att fler människor borde ta på varandra. Hur gör man det på en arbetsplats utan att uppfattas som närgången och creepy?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Idag om Nordkoreas successionsordning, vitt snus i Holland, om det är omoraliskt att kolla på fotbolls-VM och Nalle Puh som skräckfilm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kim Jong-Uns dotter Kim Ju-Ae visades upp på statlig tv i samband med en provskjutning av en ny långdistansrobot. Vad berättar det om Nordkoreas successionsordning att ett av Kim Jong-Uns barn nu är offentligt? Vi frågar Asienkännaren Niklas Swahnström.
Sedan går vi till botten med vad vitt snus är och om det är farligt. Detta eftersom holländsk polis nu varnat befolkningen för att lockas ned i fördärvet av de lockande nordiska nikotinprodukterna. Med oss är överläkaren Matz Larsson.
Sedan försöker vi svara på frågan: är det omoraliskt att kolla på fotbolls-VM. Thomas hoppas på ett nej eftersom det är kul med fotboll. Med oss är filosofen Karim Jebari.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
I dagens program avhandlar vi julkalendrar av olika slag, och får höra allt om dansbandsskandalen som skakade Svensktoppen. Dessutom pratar vi om Anselm Kiefer, aktuell på konsthallen Artipelag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den första december och vi kan såklart inte låta bli att frossa i adventskalendrar och julkalendrar, både i papper och på TV. I år har det släppts, förutom kalendrar i de mer bekanta formaten, även en riktig kulturkalender, där varje dag kan lysas upp av verk med hög konstnärlig halt – om man kan hålla sig och inte öppna för tidigt, förstås. Vi har bjudit in Margareta Pettersson, som står bakom en ny konst- och litteraturkalender i bokformat.
Vi dyker även ner i Svensktoppens rafflande historia, och får höra allt om när Bert Karlsson kuppade in en armé av dansband som tog över listan – men kanske också räddade Svensktoppen. Om detta pratar vi med journalisten Carolina Norén, aktuell med en dokumentärserie om Svensktoppens historia.
I dagens program blir det även poesiläsning och klassisk gitarr med Johannes Kellerman och Hannes Meidal. Vi pratar nämligen om den blytunge tyske titanen bland konstnärer – Anselm Kiefer, som just nu fyller konthallen Artipelag på Värmdö.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Hur kan miljarder kronor kronor gå upp i rök över en natt? I dagens program pratar vi om kryptovintern. Vi testar även argentinsk asado grilltraditionen som ska rädda det argentinska fotbollslandslaget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Asado
Igår förlorade Argentinas favorittippade fotbollslandslag sensationellt mot bottenrankade Saudi-Arabien. Kan den traditionella grilltraditionen asado vara räddningen? Argentinarna har nämligen med sig 900 kilo kött som de tänkt grilla under VM. I dagens program pratar vi fotboll och grillning tillsammans med Riki Caceras, fotbollsskribent, och Florencia Abella, asadoexpert som skrivit en bok om den argentinska grillkonsten.
Kryptovinter
Är det synd om dem som förlorat pengar på handel med kryptovalutor, eller är de idioter som helt enkelt får skylla sig själva? Vi reder ut detta tillsammans med ekonomijournalisten Gunnar Harrius.
Lappuggla på rymmen
Vi ringer även upp Linda Törngren på Skansen i Stockholm, för att höra senaste nytt om hur det går för lappugglan Percy som rymt från sin bur.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Olle Björkman -
När Metaverse lanserades beskrev Mark Zuckerberg det som internets framtid. Nu ser det ut att bli Facebookgrundarens sämsta investering någonsin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Metaverses kräftgång
Användarna verkar inte vara intresserade av Metaverse. Är det fel på idén eller är Zuckerberg och hans kollegor bara för tidigt ute? Vi låter Ekots teknikreporter Sven Carlsson och P3:s spelreporter Effie Karabuda analysera floppen.Filmskapande mot alla odds
Höstens protester i Iran har varit de mest omfattande sedan de som ledde fram till shahens fall 1979, men det har hela tiden funnits iranier som kritiserat regimen på olika sätt. En av de mest kända är regissören Jafar Panahi, vars filmer fått flera internationella priser trots att han haft yrkesförbud sedan 2010. Hur har han lyckats fortsätta göra film och vad berättar hans filmer och tillståndet i Iran? Det frågar vi regissören Milad Alami.Hallovenn!?
Vi pratar också om fenomenet Hallovenn - ett alternativt, lite mer vänligt Halloween utan skrämmande inslag som firats runtom i Norge de senaste åren. Kan det bli populärt även i Sverige?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman - Daha fazla göster